Ny undersøgelse: Plantebaseret kalktilskud giver stærkere
knogler
En ny undersøgelse, offentliggjort i februar 2016 af The Journal of
American College of Nutrition, viser, at et kosttilskud med
plantebaseret calcium fra alger sammen med andre vigtige næringsstoffer
for knoglerne resulterer i øget knoglemineraltæthed.[1]
Undersøgelsen viste, at kosttilskuddet med calcium fra alger (AlgaeCal)
var forbundet med en betydelig stigning i knoglemineraltætheden på 1,04%
om året, og i alt 7,3% i undersøgelsesperioden på 7 år.
En øget knoglemineraltæthed blandt de midaldrende og ældre mennesker,
der tog tilskuddet, står i skarp kontrast til, at midaldrende og ældre
normalt har et forventet knogletab på ca. -1%.
Kalktilskud kan normalt bremse aldersrelaterede fald i
knoglemineraltæthed.[2] En metaanalyse har fx vist, at kosttilskud med
calcium og D-vitamin kan være med til at forebygge knoglebrud hos
midaldrende og ældre mennesker (de havde en gennemsnitlig reduktion af
risiko for alle knoglebrud med 15-30%. [3] Sandsynligvis fordi tilskud
med calcium og D-vitamin mindsker knogletabet.
Plantebaseret calcium fra alger (sammen med blandt andet D-vitamin)
er dog det eneste tilskud, som indtil videre har vist øget
knoglemineraltæthed hos midaldrende og ældre mennesker.
Der er nu tre undersøgelser, som viser, at algebaseret tilskud af
calcium sammen med blandt andet D-vitamin er forbundet med betydelige
stigninger i knoglemineraltæthed. To tidligere undersøgelser (men af
kortere varighed) gav samme resultat.[4][5]
Ingen bivirkninger blev opserveret ved indtagelse af tilskuddet.
Det eneste produkt, som i Danmark indeholder denne algebaserede
calcium, er produktet
OsteoRemin fra Biosym
Selv om det næsten lyder for godt til, at det kan være sandt, og jeg
stadig er lidt skeptisk -- og krydser fingre for, at forskerne bag disse
undersøgelser ikke har lavet fejl e.l. -- er min konklusion:
* Den bedste løsning er at få nok calcium fra sunde fødevarer, og
D-vitamin fra sol eller kosttilskud.
* Midaldrende og ældre mennesker vil i de fleste tilfælde have gavn
af relevante forbedringer i kost og livsstil suppleret med tilskud af
plantebaseret calcium og D-vitamin (OsteoRemin).
Referencer:
[1] Kaats GR, Preuss HG, Stohs S, Perricone N. A 7-Year Longitudinal
Trial of the Safety and Efficacy of a Vitamin/Mineral Enhanced
Plant-Sourced Calcium Supplement. J Am Coll Nutr. 2016 Feb 17: 1-9.
[2] Jackson RD, LaCroix AZ, Gass M, et al. Calcium plus vitamin D
supplementation and the risk of fractures. N Engl J Med. 2006 Feb
16;354(7):669-83. PMID: 16481635
[3] Weaver, C. M., D. D. Alexander, C. J. Boushey, B. Dawson-Hughes,
J. M. Lappe, M. S. LeBoff, S. Liu, A. C. Looker, T. C. Wallace, and D.
D. Wang. 2015. Calcium plus vitamin D supplementation and risk of
fractures: an updated meta-analysis from the National Osteoporosis
Foundation. Osteoporosis International 27 (1): 367-376.
doi:10.1007/s00198-015-3386-5.
[4] Kaats GR, Preuss HG, Croft HA, et al. A comparative effectiveness
study of bone density changes in women over 40 following three bone
health plans containing variations of the same novel plant-sourced
calcium. Int J Med Sci. 2011 Mar 2;8(3):180-91. Erratum in: Int J Med
Sci. 2013;10(9):1135. PMID: 241448303
[5] Michaelek JE, Preuss HG, Croft HA, et al. Changes in total body
bone mineral density following a common bone health plan with two
versions of a unique bone health supplement: a comparative effectiveness
research study. Nutr J. 2011 Apr 14;10:31. doi:10.1186/1475-2891-10-32.
PMID: 21492428
Kræftens Bekæmpelse giver 15 mio. kr. til forskning i immunterapi
Immunterapi er den fælles betegnelse for en række forskellige
behandlinger, der går ud på at få kroppens eget immunsystem til at
bekæmpe kræft. Eksperter spår, at de nye behandlinger kan revolutionere
kræftbehandlingen. Kræftens Bekæmpelse har gennem årene støttet
forskning i immunterapi med omkring 35 mio. kr., og lige nu kan forskere
søge om støtte fra en pulje på 15 mio. kr.
Læs
mere på cancer.dk
Kommentar:
Det er rart at følge med i, hvordan Kræftens Bekæmpelse gennem årene
i stigende grad har skiftet fokus fra næsten kun at overveje medicin som
en løsning til forskning i livsstil og lovende behandlingsformer som fx
immunterapi.
Professor: Ensomhed er forbundet med betændelse i hjernen
Følelsen af ensomhed kan give betændelse i hjernen, viser forskning.
Vi skal have en holistisk tilgang og tackle de bagvedliggende problemer
og ikke kun behandle medicinsk, mener denne professor.
Ensomhed er ikke kun en pinefuld følelse, som kan føre til andre
psykiske helbredsproblemer. Ensomhed kan faktisk være årsag til for
tidlig død.
Læs
mere på videnskab.dk
Kommentar:
Vi skal i stor udstrækning væk fra medicinsk behandling ved psykiske
problemer og sygdomme.
Det er ofte muligt at gøre rigtig meget med bedre livsstil og bedre
livsvilkår.
Det må være vejen frem i langt de fleste tilfælde.
Sådan får du et godt indeklima derhjemme
Fordi den naturlige udluftning i vores boliger er blevet mindre bør
vi være mere påpasselige med at sikre et godt indeklima. Professor i
indeklima, Geo Clausen, nævner en række vigtige råd i en artikel på
videnskab.dk.
- Luft ud – flere gange dagligt
Gerne 5-10 minutter med gennemtræk flere gange dagligt. Åbn vinduet
i forbindelse med madlavning for at undgå vanddamp og
forbrændingsprodukter, eksempelvis fra madlavning med gas.
- Tør ikke dit tøj i boligen, og
luft grundigt ud efter badet
- Hav en jævn og passende
temperatur i alle rum
- Anvend få og sundhedsmærkede
rengøringsmidler
- Gør ofte rent og hovedrent én
gang om året
Læs
mere på videnskab.dk
Mere om vigtigheden af frisk luft i
et
tidligere nyhedsbrev
Ernæringsekspert afliver myte om sund glutenkost
Der er ingen grund til at købe glutenfri varer, med mindre du har
glutenallergi.
Der er ingen sundhedsmæssig værdi i at købe glutenfri produkter, med
mindre du har fået konstateret glutenallergi.
Læs
mere på dr.dk
Gode råd om mad uden gluten
En pjece med vejledning i, hvordan mennesker med cøliaki spiser en
kost fri for gluten, er udkommet i en opdateret udgave. Den nye version
indeholder bl.a. information om den seneste lovgivning på området og nye
anbefalinger for gluten i småbørnskost.
Læs
mere på food.dtu.dk