Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 19, 2006

  1. MAIL: Grøntsager i en fart
  2. Ny hjemmeside om vegetarkost
  3. Danske forskere forsvarer fiskeolie
  4. Nyd solen
  5. Links (potens; aspartam; tobaksrøg; stress; alkohol; depressionspiller)
  6. Ugens citater

Sidst revideret 12. maj 2006


Kære læser

Sidste uge nævnte jeg bl.a. en undersøgelse der viser, at det faktisk er billigere at spise sundt i forhold til den normale danske kost.

Sidste uges nyhedsbrev her:
http://www.nomedica.dk/ugeskrift18_2006.htm

I denne uge en mail fra en læser der viser, at det også kan være både let og hurtigt!

Send gerne en mail, hvis du har kommentarer eller spørgsmål til de emner, vi tager op i nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl

1) MAIL: Grøntsager i en fart

Hej John

Jeg har 3 spørgsmål til dig.

Jeg læser altid dine nyhedsbreve og er vældig glad for de mange gode råd og debatter. Så tak for det. Har lige købt dine bøger "Hvordan rask" samt "Kunsten at ændre vaner" og er allerede godt i gang med læsningen  :-)

I forbindelse med jeg forsøger at leve sundt og ændre de dårlige vaner er der dukket et par spørgsmål op, som jeg håber du kan besvare ...

  1. Jeg synes tit at have hørt at frosne grøntsager ikke mister sine mineraler og vitaminer ... mit spørgsmål er så: Kan det virkelig være rigtigt at jeg reelt lige så godt kan købe f.eks. porrer i skiver, rød peberfrugt wokmix, rodfrugter, bønner osv. som frostvarer, og få det samme ud af det - sådan rent vitamin-og mineralmæssigt som hvis det var "friske"? Det er jo en del lettere end at skulle stå og tilberede de friske varer i hverdagen hvor man tit har travlt og derfor ikke så meget tid.

  2. Du anbefaler tit at spise bønner i forskellige varianter pga. det store proteinindhold og fordi de er forholdsvis fedtfattige og indeholder forholdsvis få kalorier ... Jeg er ikke så meget inde i "bønne-verdenen" og må derfor lige høre om de bønner man kan få på dåse er lige så gode som dem du anbefaler, er det også dem du mener når du anbefaler at spise bønner? Lige udover de helt almindelige grønne bønner som de fleste kender enten som friske eller typisk som frost har jeg nemlig ikke rigtig stødt på andre bønner end dem i dåse og er ret usikker på om de overhovedet er gode, da de jo ligger i en væske eller tomatsauce eller lign. Dem jeg har set på dåse er bl.a. "Baked beans", "red kidney beans", hvide bønner mv. Og når du skriver linser ved jeg heller ikke så meget om disse ... Håber du kan bringe lidt lys over min uvidenhed omkring de bønner som er gode at indtage.

  3. Og så lige et sidste spørgsmål - jeg laver en del forskellige supper, og da det tager en del tid sådan at få forberedt alle de mange grøntsager jeg kommer i - laver jeg tit en ret stor portion (10 Liters gryde) og fryser så lidt ned i mindre portioner. Jeg er dog blevet lidt i tvivl om - om jeg mister nogle vitaminer og mineraler i den proces således at jeg slet ikke får
    udbytte af de mange gode grøntsager og rodfrugter jeg kommer i - når suppen har været frosset ned - ved du det?

Typisk tager jeg en masse blandede grøntsager - f.eks. hvidkål, pastinak, selleriknold, frisk ingefærrod, gulerødder, evt. rødbeder, 1-2 dåser flåede tomater og så krydderier - snitter/river det i min foodprocessor - blander alt op i gryden, tilsætter lidt vand eller tomat/grøntsagsjuice - koger det op og blender det så efter behov - alt efter hvor tyk jeg nu vil have den. Jeg vil helst bevare så mange vitaminer og mineraler som muligt - er der en måde jeg bedre kan tilberede suppen på for at bevare dem eller er det fint nok på "min" måde? Kan suppen koges "for" meget og derved miste alle de gode værdier?

Er der forskel på bevaring af vitaminer og mineraler om man laver grøntsager/rodfrugter i ovnen eller steger dem på panden?

På forhånd tak for svarene

Mvh

Annette

Hej Anette

  1. Frosne grøntsager er glimrende og har ikke mistet næringsværdi. De friske smager dog generelt bedre, men brug også gerne frosne grøntsager.

  2. Bønner på dåse er i orden. De tørrede bønner er bedre. Prøv dig lidt frem. Der er anvisninger bag på poserne med linser, kikærter, bønner mv., som du kan købe i næsten alle supermarkeder og i alle helsekostforretninger, og du følger blot anvisningerne. Du kan også finde mange opskrifter på nettet med bønner. Skriv fx "linser + opskrift" e.l. i en søgemaskine.

  3. Det lyder som en rigtig god ide at lave en stor portion og fryse ned, især fordi det jo gør det lettere at spise sundt. Du mister ikke vitaminer af betydning.

I det hele taget er det du gør meget godt. Det gælder nemlig om, at gøre det så let som muligt at ændre vaner - især i starten, og især hvis man allerede har nok at se til!

Derfor er fx frosne grøntsager og bønner på dåse glimrende. Alt for mange mennesker spiser ikke nær nok grøntsager med den begrundelse, at de ikke har tid. Og det kan jo være svært i en travl hverdag at få tid til at stå med en lang og lidt besværlig opskrift med mange grøntsager.

Det vigtigste er først og fremmest at spise en masse frugt og grøntsager. Dernæst kan man efterhånden gøre det bedre og mere interessant ved at bruge tid på at læse bøger og lære opskrifter osv.

Det behøver ikke at tage længere tid, at lave sundere mad. Faktisk kan du lynhurtigt sammensætte et mættende og næringsrigt måltid sammen ved at bruge frosne grøntsager og bønner på dåse. Det kan næsten ikke blive hurtigere!

Frosne grøntsager og bønner på dåse i forskellige variationer kan give dig mange sunde retter.

De dage, hvor du har mere tid, kan du f.eks. lave en god portion bønner, som du selv koger. Du kan lave til flere dage ad gangen.

Du kan også koge forskellige grøntsager (broccoli, gulerødder, selleri eller hvad du nu kan lide) til et par dage ad gangen.

Om du tilbereder grøntsager i ovnen eller på panden gør ikke den store forskel vedr. vitaminer og mineraler.

bruger du panden er det bedst at undgå fedtstof (eller bruge meget lidt) og evt. lynstege.

Med venlig hilsen
John Buhl


Gratis e-bog ved køb af tre populære bøger:

Ønsker du at lære, hvad du selv kan gøre ved en lang række skavanker og sygdomme, får du med nedenstående bøger en grundig men letforståelig gennemgang af, hvordan du bedst griber tingene an:

1) Hvordan Rask?
Bogen er en gennemgang af de ændringer i kost, livsstil mv., som hjælper dig med at forbedre din modstandskraft, øge din vitalitet og genvinde sundhed under sygdom.

2) Kunsten at ændre vaner
For de fleste mennesker er det stort set umuligt at ændre indgroede vaner. Bogen forklarer, hvorfor det er så svært, og hvad du kan gøre for alligevel at klare det

3) Zoneterapi - lær det selv
Bogen beskriver på en enkel måde, hvordan du kan bruge zoneterapi på din familie, venner og bekendte.

Ved køb af ovennævnte bøger får du lige nu den nye e-bog: Nomedica Terapiguide med i købet ... helt gratis!

E-bogen er på over 200 sider og indeholder bl.a. en grundig vejledning om hvordan du bedst og mest effektivt anvender principperne i ovennævnte tre bøger -- altså zoneterapi, kostændringer, kosttilskud, naturlægemidler mv. -- ved mere end 70 almindelige skavanker og sygdomme.

Bogen indeholder også en kort gennemgang af samtlige godkendte naturlægemidler, hvad de virker mod, deres anvendelse og begrænsninger.

Ovennævnte tre bøger + e-bog ... lige nu kun kr. 399,-
http://www.helseonline.dk/product.asp?product=303&sub=1&page=1

Har du allerede ovennævnte bøger, men ønsker e-bogen, kan du købe den her for kun kr. 49,-
http://helseonline.dk/product.asp?product=307&sub=1&page=1


2) Ny hjemmeside om vegetarkost

I modsætning til hvad mange tror, opfylder en fornuftig vegetarkost til fulde alle kroppens behov for næringsstoffer.

En kost baseret på planteføde indeholder masser af sunde fedtstoffer, kostfibre, fytokemikalier (bl.a. antioxidanter og andre sundhedsfremmende stoffer), vitaminer og mineraler.

Du kan dog få problemer med zink, selen, jod, vitamin B12, vitamin D og kalcium, medmindre du er omhyggelig med at spise nok sunde vegetabilske fødevarer.

Jeg håber, at den nye hjemmeside afliver nogle af de mange sejlivede myter der findes om vegetarkost, og giver dig mod på enten at blive vegetar eller øge mængden af vegetabilske fødevarer i din kost.
http://www.vegetarkost.dk

En fornuftig tilrettelagt vegetarkost er sund og kan både være med til at forebygge, lindre og helbrede sygdomme.

Det er ikke lige meget, hvordan du sammensætter en vegetarkost og det er ikke alle vegetarer, der spiser sundt - men heldigvis er det forholdsvis let at opnå et stort udbytte af vegetarkost.

Du bliver ikke automatisk sund, fordi du bliver vegetar eller begynder at spise mere vegetarmad, men det er et vigtigt skridt i den rigtige retning.

3) Danske forskere forsvarer fiskeolie

Fiskeolie er godt for helbredet. Det fastslår tre af Danmarks førende ernæringsprofessorer og uddeler samtidig massiv kritik til en engelsk undersøgelse, der for nylig konkluderede, at omega-3-fedtsyrer hverken forebygger eller fremmer eksempelvis hjertekarsygdomme og kræft.
(Jakob Martini, ing.dk 10-5-2006)
http://ing.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=2006105120057&NL=1&Category=FOEDEVARER

Vi havde emnet oppe i dette
http://www.nomedica.dk/ugeskrift13_2006.htm
og efterfølgende nyhedsbreve.

Det sidste ord om fiskeolie er givetvis ikke sagt, men jeg mener dog, indtil videre i hvert fald :-), at min konklusion vedr. fiskeolie/omega-3, som beskrevet i nedenstående nyhedsbrev, er korrekt:
http://www.nomedica.dk/ugeskrift18_2006.htm

4) Nyd solen

Nyd solen, men undgå solskoldning.

  • Undgå middagssolen. Vær forsigtig, når din skygge bliver kortere end dig selv.

  • Ophold dig i skyggen. Du behøver ikke være i direkte sol for at blive brun. Du får også farve på en skyet sommerdag. Skyerne slipper 30 - 70 procent af solstrålerne igennem afhængig af skylagets tykkelse.

  • Tag let tøj på. Tyndt bomuldstøj er den bedste og mest effektive solbeskyttelse - ikke mindst for børn.

  • Brug nok solcreme, når det er nødvendigt for at forebygge solskoldning.

Læs mere:
http://www.cancer.dk/Cancer/Nyheder/Artikler/nydsolen1.asp

Mere om vigtigheden af nok sol her:
http://www.nomedica.dk/sol.htm

5) Links:

Alternativ til potenspiller
Muskler og funktion i bækkenbunden - for mænd! Ny bog af Søren Ekman om mandens bækkenbund - det bedste alternativ til potenspiller
Læs mere: http://www.gotvedskolen.dk/info/udgivelser.html#regnorm

Light er ikke farligt - eller er det?
EU har igen frikendt sødestoffet Aspartam, der bruges i de fleste light-sodavand, for at være farligt. Men kritikerne føler sig ikke spor overbevist.Sødemidlet Aspartam (Nutrasweet) er både det mest kontroversielle tilsætningsstof nogensinde og det mest brugte.
www.politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=452307

Børn får røg fra moderens tøj
Selvom moderen ikke ryger sammen med sit barn, optager barnet nikotin fra moderens tøj og fra vægge, møbler mv.
http://www.folkesundhed.dk/page217.aspx?recordid217=955

Hyggerygere får dårligere sædkvalitet
Er du mand, og ynder du at hyggeryge til fester? Så gambler du med din sædkvalitet.
Fire smøger om dagen er fire for meget, hvis man vil være far.
http://www.bt.dk/nyheder/artikel:aid=440250/

Anklage: Novo skjulte risiko ved piller
En norsk professor anklager Novo Nordisk for at have undladt at oplyse tydeligt om selvmordsforsøg i vigtige forsøg med depressionspillen Seroxat.
Patienter på Seroxat har to-tre gange så høj risiko for selvmordsforsøg som patienter på placebo - snydemedicin. Det fremgår af norsk forskning.
http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=452322

Dovenskab kan forebygge stress
En dosis dovenskab er god medicin mod stress. Det er meldingen fra en stressforsker.
http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=452467

Gravide drikker for meget alkohol
Den seneste opgørelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at 80 procent af de gravide kvinder herhjemme drikker alkohol under deres graviditet.
Gravide gør klogt i at lægge deres alkoholvaner radikalt om. Selv små mængder kan få alvorlige følger for barnet, viser en undersøgelse af 100.000 gravide.
Sundhedsstyrelsen overvejer at anbefale de vordende mødre fuldstændig afholdenhed.
http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=452502
http://ekstrabladet.dk/sundhed/article195602.ece

Artikeloversigt: 
http://www.nomedica.dk/artikler.htm 
 
Hvordan rask? 
http://www.nomedica.dk/hvordan_rask.htm 
 
Hvordan du taber dig - sundt og sikkert: 
http://www.hvordan_slank.htm


6) Ugens citater

"Når dine værdier er klare for dig, bliver det lettere at tage beslutninger."
-- Roy Disney

"Idealer er som stjernerne: Det er ikke muligt at røre dem med hænderne. Men ligesom søfareren på det øde hav kan du bruge dem som vejvisere, og ved at følge dem vil du nå din bestemmelse."
-- Carl Schurz


 

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.