Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 19, 2007


  1. Nyt kursus: Den naturlige løsning – uden medicin og kure

  2. Hvor meget skal vi drikke?

  3. Mindre sukker – mindre risiko for kræft?

  4. Lidt af hvert

  5. Det spirituelle hjørne


Kære læser

Jeg ved, at mange af jer har ventet (alt for) længe på det første Nomedicakursus ... men nu er det her!

Lidt om kurset i dette nyhedsbrev.

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Vi lærer ved at være udsat for livet. Det, der går for at være uddannelse, er ofte kun ritualer. Vi er under uddannelse, når vi mindst ved det.

- David P. Gardner


1) Nyt kursus: Den naturlige løsning – uden medicin og kure

Vi kan nu levere det første af i alt fire nomedicakurser: Den naturlige løsning – uden medicin og kure.

Kurserne er tilrettelagt som hjemmestudie, så du kan være med, uanset hvor du bor og uanset hvor meget tid, du kan/ønsker at bruge på det.

På Nomedica-kurserne lærer du at vejlede, støtte og coache andre til at gennemføre ønskelige eller nødvendige ændringer i kost, livsstil og/eller levevilkår.

Du kan naturligvis sagtens gennemføre kurserne, selv om du ikke ønsker at coache/undervise andre, men blot er interesseret i emnerne eller ønsker at hjælpe dig selv til øget sundhed og velvære.

Læser du materialerne grundigt og svarer præcist på spørgsmålene kan du gennemføre alle kurserne med et minimum af hjælp, og til en brøkdel af den pris de fleste andre kurser af den slags koster.

Læs mere om Nomedicakurserne her


2) Hvor meget og hvornår skal vi drikke?

Mange er usikre eller forvirrede med hensyn til hvor meget og hvornår, de bør drikke væske.

Derfor tage vi emnet op igen. Denne gang med tre mails om emnet og mine svar/kommentarer.

Jeg skrev for nogle uger siden til en læser:

”Du skal ikke drikke 2 liter vand dagligt. Du skal drikke, når du er tørstig. Din krop fortæller dig, hvornår du har brug for væske, ved at du bliver tørstig”.

Det fik en anden læser til at skrive nedenstående:

Hej John,

Ang. dit svar om vand i sidste nyhedsmail, så vil jeg ikke give dig helt ret, når du siger, hun bare skal drikke når hun føler tørst. Så mener jeg det allerede er for sent. Ældre mennesker føler heller ikke tørst. De dehydrere ofte og vænner kroppen til ikke at drikke!

Kroppen er jo som en svamp. Den skal hele tiden holdes fugtig - ikke være for våd, så den slasker og ikke for indtørret!

Hvis man starter dagen med 1-2 glas (gerne lunkent vand med citron, ikke fra den varme hane vel og mærke), så sætter det en masse mekanismer i gang og man skal ofte på toilettet, hvilket jo er godt. Men mange mennesker føler sig ikke ligefrem tørstige om morgenen, men mere sultne.

Det optimale er jo at drikke (efter kropsvægt) 0,03 x vægt = jeg vejer 60 kg og skal derved drikke 1,8 liter men under træning, dog lidt mere.

Kh/Dorthe

Hej Dorthe

De fleste mennesker bliver tørstige, når de har brug for væske. Det er rigtigt, at nogle mennesker har så svage tørstfornemmelser, at de drikker for lidt (fx nogle gamle mennesker).

Menneskekroppen har brugt millioner af år på at udvikle mekanismer, der sikrer dens overlevelse – det inkluderer mekanismer der sørger for, at vi drikker, når kroppen har brug for væske (tørst), og spiser, når vi har brug for mad (sult).

Disse mekanismer er normalt meget præcise, og problemerne opstår som regel, når vi forsøger at være klogere – fx drikker selv om vi ikke er tørstige, spiser når vi ikke er sultne osv.

Ved visse sygdomme og i visse situationer kan det være nødvendigt at drikke mere, end man måske har lyst til – eller i hvert fald at være ekstra opmærksom på, at få nok væske ved at drikke hver gang man er tørstig eller bare fornemmer, at man måske har brug for væske – men det er undtagelser.

For langt de fleste mennesker gælder det om at drikke, når de er tørstige og lade være, hvis de ikke er tørstige.

Med venlig hilsen
John Buhl

Forkortet mail fra en læser, der tidligere skrev ind, da vi tidligere havde emnet oppe:

Hej John

Jeg er meget enig i dine generelle betragtninger, også vedrørende kroppens måde at signalere væskemangel på. Min erfaring er dog at vi reagerer alt for sent på signalerne og at de fleste mærker en meget markant energistigning ved at sætte væske i system, til de har vænnet sig til det.

Min erfaring med at prioritere væske højt er ganske god.

Normalt vil jeg jo komme længst med dig hvis jeg videnskabeligt kan bevise at det er rigtigt (det er et kompliment), men denne her regel hører ind under det jeg kalder erfaringsbaseret videnskab.

Venlig hilsen
Karsten

Hej Karsten

Efter mine erfaringer er det unødvendigt at styre/øge væskeindtagelsen (med få undtagelser).

Jeg har tidligere anbefalet at man drikker meget væske (baseret på bogen "The Bodys Many Cries For Water", der alligevel ikke holder vand), men er gået helt væk fra det.

Kun mennesker der spiser meget usundt – fx for meget salt – vil af og til mærke en bedring, hvis de er ekstra opmærksomme på at få nok væske.

Mennesker der begynder at erstatte fx kaffe, te, sodavand og/eller alkohol med vand, når de er tørstige, vil også mærke en bedring.

Du behøver skam ikke videnskabeligt at bevise dine meninger ... videnskab er ofte meget mangelfuld. Hvis du bare kan overbevise mig om logikken i galskaben er det da også helt fint :-)

Heldigvis er det sådan at kroppen siger til, når du har brug for næring/kalorier (du er sulten), når du har brug for søvn (du bliver søvnig), når du har brug for væske (du bliver tørstig), når du har brug for luft (du trækker vejret) osv.

At der skulle være noget galt med kroppens måde at regulere væskebalancen på - og at vi kan gøre det meget bedre - er ulogisk.

Med venlig hilsen
John Buhl

Her en meget forkortet mail-veksling, med en læser, da vi havde emnet salt (og vand) oppe tidligere:

Læseren skriver:

Undersøgelser har også vist, at mennesker, der har allergi og astma, får alt for lidt vand, OG for lidt salt. Et allergi anfald - ifølge disse andre undersøgelser - kan brydes ved at drikke vand og lægge en lille bitte smule salt på tungespidsen.
www.watercure.com skulle have de nødvendige henvisninger. Lægen bag den side, inden han døde 84 år gammel, Dr. Batmanghiro har startet et etablissement 'for the simple in medicine' - han står for et helt paradigmeskift inden for medicin, og har MANGE gode resultater.

E-M

Hej E-M

Der er ingen videnskabelige undersøgelser, jeg har hørt eller læst om, der dokumenterer at mennesker med astma og allergi får alt for lidt vand og for lidt salt!

Mennesker der spiser meget forkert (og for meget salt) har måske brug for mere væske, end de får. De oplever rigtig gode resultater ved at droppe saltet og drikke nok væske (eller skifte anden væske ud med vand).

Der er sjældne undtagelser, men ellers er kroppen så fornuftig indrettet, at du bliver tørstig, når du har brug for vand. Og den mekanisme virker upåklageligt (i modsætning til hvad Batmaghelidj påstår).

Nogle mennesker skal lige lære, hvornår de egentlig er tørstige, hvis de har glemt det (eller sultne, søvnige e.l.), og lytte til de signaler. Det er ikke svært.

Så bliver det hele enkelt.

Der er ingen grund til at fylde sig med vand, ud over sin tørst. Det er heller ikke sundt.

Der er undtagelser. Undtagelserne er, når kroppens naturlige tørstsignaler af en eller anden grund er svækket. Det er specielle tilfælde, men gælder fx for nogle gamle mennesker. Der kan også være visse sygdomme, hvor mere vand, end du er tørstig til, bliver anbefalet. Det er alt sammen sjældne tilfælde, og da vil lægen gøre patienten opmærksom på at drikke rigeligt eller en bestemt mængde.

Indtagelse af for meget salt, kan let give væskeophobninger (og overvægt). Indtager du overdrevne mængder salt, kan du måske komme til at drikke for lidt vand, da du så har brug for meget vand på grund af al den salt. Det er en unaturlig situation. Løsninger er at droppe overskydende salt, og lære at lytte til sin tørst = drikke, når du er tørstig.

Man kan sagtens opleve øget velvære og, at forskellige symptomer forsvinder ved fx at drikke mere vand, hvis vand erstatter kaffe, te, sodavand, alkohol, saft o.l. (eller opvejer nogle af de negative følger af for meget salt). Det er sket for mange. Det er sådan set ikke fordi, de drikker mere vand, men fordi de dropper al den usunde væske (eller overskydende salt).

Mennesker der ikke ved, hvornår de er tørstige, eller fejltolker kroppens signaler, og tror de er sultne, når de i virkeligheden er tørstige e.l., skal indføre de nødvendige forbedringer i kost og levevaner, og lære at fornemme, hvornår de har brug for vand.

Der kan være situationer, hvor nogle mennesker glemmer at drikke, og kommer til at lide af midlertidig væskemangel (og fx oplever hovedpine, koncentrationsbesvær o.l., der forsvinder efter et stort glas vand). Fx når man sveder meget på en varm sommerdag eller under sport.

Væskebehovet afhænger meget af kosten. Mennesker der spiser meget frugt og grønt, og begrænser indtagelsen af salt, får det meste af væsken fra kosten og klarer sig måske med ca. en liter eller mindre vand/væske i løbet af dagen.

Her et lille interview med en professor, der har gennemgået den videnskabelige litteratur om emne. Han siger mere eller mindre, at du bare skal drikke, når du er tørstig, og at den mekanisme fungerer upåklageligt hos langt de fleste mennesker.

Med venlig hilsen
John Buhl


3) Mindre sukker – mindre risiko for kræft?

Et større Europæisk studie har vist, at kvinder med højt blodsukker har øget risiko for kræft.

Højt blodsukker kan være forårsaget af at spise for meget sukker, men kan fx også være forårsaget af diabetes.

Studiet involverede 64.500 mennesker, der blev fulgt i 13 år. Der var en klar forbindelse mellem højt blodsukker og øget risiko for brystkræft blandt kvinder under 49 år.

Den fjerdedel af kvinderne der havde det højeste blodsukker, havde 26 % øget risiko for at udvikle kræft sammenlignet med den fjerdedel med det laveste blodsukker.

Diabetes Care 30:561-567, 2007
DOI: 10.2337/dc06-0922
Prospective Study of Hyperglycemia and Cancer Risk

BBC 21-03-2007


Køb bøger på helseonline:

To bøger der gør det lettere at gå over til mere vegetarkost: Vegetar Light og Kunsten at ændre vaner. Køb online: 269,00 (normalpris kr. 307,00)

Lær Zoneterapi, på en hurtig og enkel måde. Lær samtidig kunsten at ændre vaner. Køb online: 228,00 (nomalpris: 268,00)

Sikker Slank & Kunsten at ændre vaner
Med disse to bøger lærer du både hvordan du taber dig på en sund måde, og hvordan du effektivt tilegner dig nye vaner. Køb online: 299,00 (normalpris 338,00)

Kunsten at ændre vaner + Fat for life?
To bøger som gør det muligt for dig, som enten er meget overvægtig eller har særlig svært ved at tabe dig, at tilegne dig de vaner, der vil give dig succes med at nå og fastholde den vægt, du ønsker. Køb online: 325,75 (normalpris 368,00)

Kunsten at ændre vaner + Hvordan Rask?
To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre radikale forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller måske endda helbrede sygdomme. Køb online: 274,75 (normalpris: 317,00)

Spar også penge ved at købe andre bøger og helseprodukter online.
Læs mere på www.helseonline.dk


”At finde glæde i arbejde er at opdage ungdommens kilde.”

– Pearl S. Buck, forfatter
 

"I et arbejde kan man altid fordybe sig så fuldkomment, at det til sidst bliver interessant. "

– Karl Gjellerup


4) Lidt af hvert

Små og store børn bliver dumme af fjernsyn

Både babyer og teenagere kan tage alvorligt skade af at se for meget fjernsyn. Blandt andet nedsættes chancen for at gennemføre en videregående uddannelse.

Bare en times fjernsyn om dagen giver teenagere større risiko for at klare sig dårligt i skolen.
(Kilde: berlingske.dk 08-05-2007)

Babyer i psykiatrisk behandling

Engang satte man spørgsmålstegn ved, om børn overhovedet kunne have psykiske sygdomme, men nu ser landets børnepsykiatriske afdelinger et stigende antal henvisninger på børn helt ned til 0-3 år.
(jp.dk 6-05-2007)

Neglelak er en kemikaliebombe

Der er ftalater og benzen i meget neglelak, viser en laboratorietest. Uacceptabelt, siger Forbrugerrådet.
(tjek.dk 08-05-2007)

Hormoner øger risikoen for kræft i æggestokkene

Kvinder, der tager hormoner i forbindelse med overgangsalderen, har større risiko for at få kræft i æggestokkene end kvinder, der ikke tager hormoner. Jo længere tid, jo mere stiger risikoen. Til gengæld falder risikoen til normalt niveau, så snart man stopper.
(Cancer.dk)


5) Det spirituelle hjørne

”What the bleep do we know?” er en tankevækkende film om livets store spørgsmål og de mulige forbindelser til videnskabens verden.

Bor du i eller tæt på Århus har du mulighed for at se filmen lørdag den 12. maj i biografen Øst for Paradis, Paradisgade 7-9, 8000 Århus C

Billetbestilling 86 19 31 22.

Fred Alan Wolf er en af de fremtrædende fysikere, der optræder i filmen. Han var også med i The Secret

Han har undervist på universiteter verden over og er kendt for sit arbejde indenfor kvantefysik og bevidsthed. Han har skrevet 12 bøger inkl. Taking the Quantum Leap. Læs evt. mere på hans hjemmeside.

Hvis du er interesseret i uddybende oplysninger om ”The Secret” kan du finde en gratis e-bog om emnet her.


"Intet kan bringe dig fred, udover dig selv."

- Ralph Waldo Emerson


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.