Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 19, 2009


  1. Næringsstoffer i sund mad (7): Vælg økologisk, når det er muligt
  2. Mail: Kan man undersøge for vitamin- og mineralmangel?
  3. Mail: Kalktilskud
  4. Mail: Depressioner og kost
  5. Lidt af hvert
  6. Eftertanke

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

Med venlig hilsen
John Buhl


"Den nøgne sandhed er altid bedre end den bedst klædte løgn."

-- Ann Landers


1) Næringsstoffer i sund mad (7)

Der har i mange år været en livlig diskussion om, hvorvidt der var flere næringsstoffer i økologiske fødevarer, sammenlignet med de almindelige, og derfor var sundere at vælge økologisk. Konklusionen må være ...

VÆLG ØKOLOGISK NÅR DET ER MULIGT

Indtagelsen af sprøjterester fra frugt og grøntsager er meget lille i Danmark, og selv ved meget høj indtagelse af konventionelle frugter og grøntsager, vil du kun få meget lidt sprøjtemidler med i købet.

Flere hundrede befolkningsundersøgelser verden over har vist, at mennesker, der spiser meget frugt og grønt mindsker deres risiko for en række sygdomme.

Disse undersøgelser er foretaget på basis af sprøjtede grøntsager. Det viser, at virkningen af de gavnlige stoffer i frugt og grønt er langt større end de eventuelle negative virkninger af sprøjterester.

Der er naturligvis god grund til at købe økologiske frugter og grøntsager, når det er muligt, men det er en alvorlig fejltagelse at begrænse indtagelsen af frugt og grønt på grund af eventuelle sprøjterester.

Frugter og grøntsager — også dem, der indeholder sprøjterester — er endog med til at beskytte kroppen imod forurening og hjælper kroppen med at udskille affaldsstoffer.

Står valget mellem friske almindelige grøntsager og knap så friske økologiske fødevarer, er det ofte bedst at vælge de friske. Friske fødevarer indeholder flere gavnlige næringsstoffer end de knap så friske.

Det gælder om at vælge de bedste fødevarer. Altså friske, uraffinerede og helst økologisk dyrkede fødevarer. Det giver fx sig selv at friske fødevarer er bedre end dåsemad, at økologisk generelt er bedre end traditionelt dyrkede fødevarer, at fuldkornsmel og brune ris er bedre en økologisk hvidt hvedemel og økologiske hvide ris osv.

Det er sandsynligvis indholdet af polyfenoler, der forklarer de positive virkninger af te og (mindre mængder) rødvin og chokolade. Polyfenolerne findes også i frugt og grønt, og er en af grundene til, at det er så sundt at spise frugt og grønt. Og det har vist sig, at økologisk dyrkede fødevarer indeholder flere polyfenoler end de traditionelle.

Det er ikke kun polyfenoler, der er flere af i de økologiske produkter. Fordi økologiske afgrøder ikke får kunstgødning vokser de langsommere og optager flere næringsstoffer. Derfor indeholder de også flere af de antioxidanter, der spiller en rolle i forebyggelsen af flere sygdomme.

Fjern sprøjterester

Når du spiser frugt og grønt, som ikke er økologisk, er det værd at bruge lidt ekstra tid på at skylle og rengøre dem.

Vask og skrub grundigt under løbende vand, men brug ikke sæbe. Fjern eventuelt skrællen fra frugt og grøntsager og de yderste blade fra bladgrøntsager.

Skær synligt fedt væk fra kød, da sprøjterester og andre giftstoffer kan samle sig i fedt.

På nettet

Miljø og Sundhed har skrevet en del sider om økologi. Læs også om emnet hos den Økologisk landsforening og Det økologiske råd


2) Mail: Kan man undersøge for vitamin- og mineralmangel?

I nyhedsbrevet sidste uge står der meget om vitaminer og mineraler og hvor vigtige de er.

Kan man være sikker på at ens krop gør brug af vitaminer og mineraler (at man spiser på en sådan måde at kroppen kan optage dem), eller kan man få undersøgt om ens krop fungerer hensigtsmæssigt med hensyn til optagelse af disse vigtige næringsstoffer?

Hilsen Inge

Hej Inge

Det er svært og dyrt at tjekke for alle vitaminer og mineraler. Nogle kan undersøges med en enkelt blodprøve, andre kan man kun give et kvalificeret gæt på (fx viser kalk i blodet ikke noget brugbart, da kalken bl.a. skal være ude i knoglerne).

Lægen sender patienter til blodprøver, når han mistænker problemer med bestemte mineraler (natrium, kalium, jern mv.), men forsøger aldrig at få tjekket for det hele — både fordi det er umuligt at undersøge alle vitaminer og mineraler på en pålidelig måde, og fordi det er meget dyrt at tjekke for alle de vitaminer og mineraler, man kan tjekke for.

Ud over vitaminer og mineraler findes der hundredvis af andre stoffer, som er nødvendige/gavnlige for kroppen.

Det er umuligt at tjekke for dem alle.

Det er muligt i et vist omfang at undersøge, om der er problemer med optagelsen af næringsstoffer (fx undersøge for glutenallergi, cøliaki, som i væsentlig grad kan mindske optagelsen af næringsstoffer).

Heldigvis behøver du normalt ikke at blive undersøgt for vitamin- og mineralmangel, eller undersøge om der er problemer med optagelsen.

Det handler om at vælge sunde og næringsrige fødevarer, altså fødevarer der har et højt næringsindhold per kalorie, så går resten nærmest af sig selv, uden du behøver at bekymre dig om vitaminer, mineraler mv.

Er du i tvivl, om din kost indeholder det hele, kan du supplere kosten med tilskud af vitaminer og mineraler.

Med venlig hilsen
John Buhl


3) Mail: Kalktilskud

Jeg er meget forvirret omkring, hvilke kalktilskud, jeg skal vælge, da der er så mange forskellige sammensætninger i produkterne. Lagde mærke til at Pharma som, jeg længe har taget indeholder magnesium, hvorimod andre ikke gør. Har læst at magnesium er meget vigtig for kvinder i forbindelse med kræft.

Nogle kalkpiller indeholder kun kalk tilsat D. Kan du anbefale et rigtigt godt kalktilskud som har det hele? Jeg er 47 år og tager i forvejen Omnimin. Jeg dyrker regelmæssig motion og spiser sundt og varietet.

Med venlig hilsen
Anne

Hej Anne

Hvis du får dine 600 gram frugt og grønt om dagen eller mere, og spiser fuldkornsprodukter, behøver du ikke tage tilskud af magnesium, så får du nok. Hvis du ikke gør, skal du i gang med at spise mere grønt og fuldkorn :-)

Ønsker du tilskud med kalk og magnesium og D-vitamin kan du vælge Osteoform (fra samme firma, som sælger Omnimin). I den tid, hvor du også får D-vitamin fra solen (hvis du ellers kommer nok ud i solen), behøver du ikke mere D-vitamin, end du får fra solen.

Drikker du mælk, behøver du ikke tage tilskud af kalk. Hvis du spiser godt med grøntsager (især nogle af de kalkrige) behøver du ikke mere kalk, end du får i Omnimin og din kost.

Ellers kan du vælge en tablet, der blot indeholder kalk, eller spise flere fødevarer der indeholder kalk. Liste her

Gode tilskud med kalk, magnesium og D-vitamin er også Cal-mag som pulver til at røre op eller som kapsler.

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Mail: Depressioner og kost

Jeg fandt Nomedicas hjemmeside, da jeg søgte på depression og kost. Det var spændende læsning, og jeg har et spørgsmål til dig.

Hvordan forholder du dig til "psykisk" sygdom? Jeg har oplevet at kost, motion, psykoterapi - og også i høj grad antidepressiv medicin — har været medvirkende til en stor bedring i min livskvalitet.

Faktisk oplever jeg at medicinen giver mig overskuddet til at arbejde mere med mig selv på alle områder, fordi min hverdag ikke er så angstpræget.

Derfor er jeg — som ellers er meget interesseret i alternativer til sundhedsvæsenet — blevet mere skeptisk overfor alternativt praktiserende, der fraråder medicin.

Er der muligt, at få en udmelding fra dig på dette og hvad ville du anbefale i situationer, hvor en person er voldsomt angstpræget, selvdestruktiv og måske endda selvmordsstruet?

Med venlige hilsener,
Claudia

Hej Claudia

Der er ingen tvivl om, at personen i de situationer, du nævner, bør fortsætte med sin medicin.

Efterhånden som tingene begynder at se lysere ud, nedtrappes medicinen i samråd med lægen, så snart det er muligt.

Med venlig hilsen
John Buhl


5) Lidt af hvert

En mobilmast som nabo giver ikke helbredsproblemer

I første omgang viste en spørgeskemaundersøgelse en lille sammenhæng mellem det at bo indenfor en halv kilometer fra en mobilmast og have de typiske symptomer. Men målinger af de elektromagnetiske felter i hjemmene viste, at det ikke var dem, med de kraftigste påvirkninger, der havde flest helbredsproblemer — det var derimod dem, der var mest bekymrede for, om der var en sundhedsrisiko ved masterne
cancer.dk 28-4-2009

Mangler du en motionspartner?

www.trainingpartner.dk kan søge og finde en træningspartner inden for en hvilken som helst sportsgrene.

Danskerne uvidende om deres eget helbred

Danskerne er dårlige til at passe på sig selv og kender ikke nok til deres eget helbred, viser undersøgelse fra Hjerteforeningen.
BT 3-5-2009

Tyndt sommertøj giver falsk tryghed i solen

Mange tekstiler lader op til halvdelen af solens stråler trænge igennem en ny mærkningsordning sætter solfaktor på tøjet, men eksperter advarer mod hysteri.
Politiken 3-5-2009


6) Eftertanke

Er store svinefarme i Mexico årsagen til svineinfluenza? Se video på engelsk


"Grav brønden, før du er tørstig."

-- Kinesisk ordsprog


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.