Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 19, 2011
-
Optagelse af D-vitamin
-
Er stivelse menneskets superfood?
-
Mail: Hindhede
|
|
|
Det er tid
til at leve det liv, du har forestillet dig
— Henry James
1) Optagelse af D-vitamin
For
et par uger siden
svarede jeg en læser, at andre vitaminer og mineraler, så vidt jeg ved,
ikke forringer optagelsen af D-vitamin af betydning.
Selv om jeg tvivler på, at andre vitaminer og mineraler
påvirker optagelsen af D-vitamin af betydning, så er der en lang række
faktorer, der kan påvirke optagelsen af D-vitamin.
Her er de vigtigste:
1) D2 eller D3 vitamin i kosttilskud
Den form for D-vitamin, du bruger, spiller en rolle.
Vi ved at D3 vitamin optages fint, mens det er lidt mere
tvivlsomt med D2. Veganere bruger ofte D2, fordi de mener at D3 er
animalsk (D3-Vitamin fremstilles af uldfedt — og ikke fx fra dyr, der
slagtes, og der er som sådan ikke noget animalsk i selve D3-vitaminet).
OmniVegan fra Biosym indeholder D2-vitamin, men i højere doser, end
vi normalt finder i multivitaminer, nemlig 35 mikrogram. Den lidt højere
dosering skulle sikre, at brugerne alligevel får nok D-vitamin, selv om
D2-vitamin forsvinder hurtigere fra kroppen igen.
Her er, hvad firmaet Biosym skriver om D2 vs. D3 vitamin
i forbindelse med deres OmniVegan: ... "D2-vitamin blev tidligere
opfattet som værende mindre biotilgængeligt (optageligt) end D3-vitamin,
men nyere forsøg afviser denne opfattelse. Ifølge en af verdens førende
D-vitamin forskere, amerikanske Dr. Michal Holick, har flere nylige
forsøg ikke kunnet påvise nogen forskel i optageligheden på de to former
ved indtag på 25 µg (1000 IE)dagligt. D2-vitamin menes at have en
hurtigere halveringstid i kroppen, og derfor indeholder OmniVegan hele
35 µg vegetabilsk D2-vitamin per dagsdosis."
2) D-vitamin sammen med fedt
Når D-vitamin kommer fra kosttilskud påvirkes optagelsen
af vitaminet især af hvor meget fedt, du indtager sammen med D-vitaminet
(D-vitamin er fedtopløselig). Det er derfor fx en god idé at tage
kosttilskud med D-vitaminer sammen med maden eller fx efter du har spist
lidt nødder, avocado e.l.
3) Din hud betyder meget
Solen er langt den bedste og mest naturlige kilde til
D-vitamin, og her spiller især din hudtype en stor rolle for optagelsen.
Bleg hud optager mere D-vitamin end mørk hud. Eftersom
mennesker med mørk hud optager mindre D-vitamin, er deres behov for
sollys større. Mørklødede og tildækkede personer producerer meget lidt
D-vitamin
Hudens evne til at producere D-vitamin nedsættes med
alderen. Yngre skal således udsættes for sollys kortere tid end ældre
for at danne den samme mængde vitamin D. Men alder har ikke betydning
for optagelse af D-vitamin gennem kosten.
4) Solcreme kan hæmme optagelsen af D-vitamin fra
solen
Solcreme kan i en vis udstrækning hæmme dannelsen af
D-vitamin, men mennesker, der bruger solcreme, er som regel også mere
ude i solen, hvilket mere end opvejer den lidt langsommere dannelse af
vitaminet.
5) Din vægt spiller måske en rolle
Overvægtige skal sandsynligvis være mere påpasselige med
at få nok D-vitamin. Mennesker med meget fedt på kroppen har nemlig
mindre D-vitamin i blodet. Et studie har vist, at dem med den højeste
fedtprocent har 20 procent mindre D-vitamin i blodet, end dem med mindst
kropsfedt.
6) Helbredet kan spille en rolle
Svækket optagelse af vitaminet fra tarmen — fx pga.
tarmsygdom, allergi eller ensidig kost — kan give mangel på D-vitamin.
Problemer med mave, nyrer eller lever kan i nogle tilfælde påvirke
mængden af D-vitamin i kroppen.
7) Alkoholisme giver mindre D-vitamin i blodet.
8) Medicin. Længere tids brug af visse lægemidler
kan øge risikoen for D-vitaminmangel. Spørg din læge, hvis du får
medicin (og få evt. målt, hvor meget D-vitamin, du har i blodet).
Du kan læse lidt mere om det problem i artiklen
om D-vitamin på netdoktor.dk
9) D-vitamin fra sollys er bedst og mest sikker
D-vitamin optages meget bedre fra huden, end fra kosten,
og du skal ikke være ude i solen ret længe før din krop får masser af
D-vitamin.
Huden danner hurtigt D-vitamin i solen, og lukker selv
ned for produktionen, når du har fået nok.
Det hjælper altså ikke meget — og måske slet ikke — at
være ude i solen længe ad gangen.
Tværtimod vil det blot øge risikoen for at huden bliver
rød (forbrændt) af solen, hvilket på ingen måde er godt.
Netop fordi kroppen selv styrer optagelsen af D-vitamin,
når den produceres af huden, kan du heller ikke få for meget D-vitamin
fra solen. Hvorimod der er risiko for overdosering og bivirkninger, hvis
du tager meget store mængder D-vitamin som kosttilskud over længere tid.
Det bedste for din hud og for produktionen af D-vitamin
er at være ude i solen kort tid ad gangen (fx op til 15 min).
På den måde undgår du også at blive forbrændt, men kan
alligevel sikre at huden bliver brun, hvis det er det, du ønsker.
Ny forskning viser, at der ikke skal ret meget sol til
for at øge niveauet af D-vitamin meget. Til gengæld giver meget mere sol
ikke meget mere D-vitamin — hverken når det gælder tid i solen eller når
det gælder hvor meget hud, man har blottet. (cancer.dk 4.5.2011)
Mange korte ophold i solen skåner huden og giver godt
med D-vitamin
(Kilder: Biosym, netdoktor.dk, altomkost.dk,
Fødevarestyrelsen, DTU, ugeskrift for læger, kræftens bekæmpelse m.fl.)
2) Er stivelse menneskets superfood?
På plantemad.dk har Leif Varmark oversat en artikel fra
den amerikanske læge og ernæringsekspert John McDougalls nyhedsbrev
februar 2009.
Et kort uddrag:
Stivelse er løsningen
Den korrekte kost for mennesker er baseret på stivelse.
Jo mere ris, majs, kartofler, sødkartofler og bønner du spiser, jo
slankere og sundere vil du blive – og med denne kost vil du samtidig
bidrage til at redde planeten Jorden
Alle store befolkningsgrupper af slanke, sunde
mennesker, som optræder i historisk tid, har fået størsteparten af deres
kalorier fra stivelse.
Ud fra vores anatomi og fysiologi har eksperterne for
længst konkluderet, at primater, inklusive mennesker, er designet til at
spise en kost, der overvejende består af planter.
For nylig har forskere gennem genetisk undersøgelser
bevist, at mennesket er designet til at trives bedst på stivelse. DNA
fra mennesker og chimpansere er stort set 99 % identisk, men den ene
procents forskel, som bl.a. inkluderer gener til fordøjelse af stivelse,
har vist sig at være afgørende for udviklingen af menneskenes tidligste
forfædre.
Læs hele den spændende
artikel
på plantemad.dk
Jeg er ikke nødvendigvis helt enig med McDougall, men
det er et interessant faktum, at vi uden problemer kan leve af en kost
baseret på stivelsesrige fødevarer. Det vil også mindske forekomsten af
overvægt og en lang række sygdomme.
Der er delte meninger om, hvorvidt stivelsesrige
fødevarer er ideelle for os mennesker.
Dr. Joel Furhman og Dr. McDougalls er enige om det
meste, men de har også af og til heftige diskussioner om, hvilken
sammensætning af vegetabilske fødevarer, der er mest ideel for os
mennesker.
Dr. Fuhrmann mener, at det vigtigste er, at maden
indeholder flest mulige næringsstoffer per kalorie, og har derfor
grønsager som den sundeste kategori af fødevarer. Han mener
grundlæggende set, at de fødevarer, der indeholder flest mulige
vitaminer, mineraler, antioxidanter mv. i forhold til kalorieindholdet,
også er de sundeste.
Altså fx at grønsager, frugt og bælgfrugter generelt er
sundere, end de mere stivelserige fødevarer som kartofler og fuldkorn.
Du kan læse mere om Dr. Joel Fuhrman og hans principper
på hans hjemmeside
(og især i hans bog "Eat to Live").
Uanset, hvem der har ret, er de begge enige om, at den
sundeste kost er baseret på planteføde.
3) Mail: Hindhede
Tak for
nyhedsbrev.
Hvor er det skønt at se Mikkel Hindhede nævnt. Jeg
elsker hans enkelhed og principperne om så enkel kost som muligt og
egentlig gerne ensformig. Jeg lever ret ensformigt og kan slet ikke
forstå al den fjollede gourmet-variation folk har brug for.
Som ung levede jeg i lange tider af grahamsbrød, som jeg
skar skiver af æble og lagde på. Min drik var vand og Marcussens urtete
og nok noget mælk måske. Så blev jeg gift med en mand, der fejlede noget
nyt hver dag og hvis foretrukne kost var skinke med spejlæg. Da jeg
gjorde – med hans accept “for at prøve” – os til vegetarer, brugte jeg
meget Hindhede og Arnold Ehret, blev han rask og var svoren vegetar
resten af livet.
Pia A.
Kommentar:
Ja, mange tror, at sund kost er kompliceret, og handler
om at kende mange opskrifter eller stå længe i køkkenet.
En meget enkel, billig, uraffineret kost er hurtig at
tilberede og er ofte den sundeste.
Med venlig hilsen
John Buhl
At være
forberedt er den halve sejr
— Miguel de
Cervantes