Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 19, 2012
- Hold hjernen i god form længere
- Kost, vægt og motion påvirker kræftrisiko
- Overdreven søvnighed kan være årsag til problemer med
opmærksomhed og indlæring
- Mail: Om B12 mv.
|
|
|
Perfektion er
opnået, ikke når der ikke er mere at tilføje, men når der ikke er noget
tilbage at tage væk.
— Antoine de
Saint-Exupéry
Hold hjernen i god form længere
Hvad du foretager dig i alderdommen tæller mest, når det handler om
at bevare en ungdommelig hjerne, ikke hvad du gjorde tidligere i livet.
Det konkluderer forskere.
Hverken uddannelse eller arbejdsliv mindsker det hukommelsestab, der
følger med alderdommen, siger de. Mennesker med en kompleks eller
krævende karriere kan have en lille fordel, men disse fordele forsvinder
hurtigt, efter de går på pension.
Engagement er hemmeligheden bag at holde hjernen ung.
Mennesker, der er socialt, mentalt og fysisk aktive, udviser bedre
kognitiv ydeevne end dem, der er mindre aktive.
Kilde: Lars Nyberg m.fl.
Memory aging and brain maintenance
Trends in Cognitive Sciences. Volume 16, issue 5, May 2012, Pages
292-305.
http://dx.doi.org/10.1016/j.tics.2012.04.005
Kommentar:
Udover at være aktiv — socialt, mentalt og fysisk — er det også
vigtigt at sørge for en fornuftig kost, frisk luft, nok sol og god søvn.
Kost, vægt og motion påvirker kræftrisiko
Sund kost, vægtkontrol og motion mindsker risiko for, at tidligere
kræftpatienter igen får kræft.
Det beskriver nye retningslinjer fra American Cancer Society, som
understreger, at der er stigende beviser for, at overvægt, manglende
motion og dårlig ernæring øger risikoen for tilbagefald efter
kræftpatienter er blevet raske.
En kost, der er rig på frugt, grøntsager, fuldkorn, fjerkræ og fisk
er forbundet med reduceret dødelighed, når det gælder kvinder efter
brystkræftdiagnose og -behandling, sammenlignet med et kostmønster der
er kendetegnet ved et højt indtag af raffinerede korn, forarbejdede og
rødt kød, desserter, fedtrige mejeriprodukter, og pommes frites.
Kilde: Cheryl L. Rock,
Colleen Doyle m.fl.
Nutrition and physical activity guidelines for cancer survivors
CA: A Cancer Journal for Clinicians
Article first published online: 26 APR 2012
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.3322/caac.21142/full
DOI: 10.3322/caac.21142
Kommentar:
Det er veldokumenteret, at kød over en vis mængde øger risikoen for
flere kræftformer (især forarbejdet kød), og at fisk og/eller fjerkræ i
den forbindelse er et bedre valg.
Men vi mangler undersøgelser, der sammenligner risikoen blandt dem,
der udelukker alle animalske fødevarer med dem, der spiser fjerkræ
og/eller fisk.
Jeg tror, at en kost uden animalske fødevarer vil vise sig at være
bedst til at forebygge kræft.
Helbredende kost
— kostvaner der forebygger og helbreder
De fleste, der forsøger at blive raske ved at forbedre kosten,
undervurderer vigtigheden af omfattende og konsekvente kostændringer, og
satser i stedet på moderate og mere overkommelige ændringer.
Bogen Helbredende kost — kostvaner der forebygger og helbreder
beskriver på en letforståelig måde, hvordan du bedst og hurtigst
indfører en plantebaseret kost, der fremskynder helbredelse, og som i
mange tilfælde er den eneste chance, alvorligt syge har for at blive
rask.
Bogen indeholder supplerende og uddybende
oplysninger til nogle af de artikler om helbredende kost, jeg også har
bragt her på Nomedica og i nyhedsbreve.
Læs mere >>
Overdreven søvnighed kan være årsag til problemer med opmærksomhed
og indlæring
Fedme, depression, angst, ADHD og astma ser ud til at bidrage til
træthed, selv efter en god nats søvn.
Børn, der har indlæringsvanskeligheder, problemer med opmærksomhed og
adfærdsproblemer kan lide af overdreven søvnighed i dagtimerne, selv om
kliniske tests viser, at de sover længe nok om natten. Det viser en ny
undersøgelse.
Penn State forskere studerede 508 børn og fandt, at de børn, hvis
forældre rapporterede overdreven søvnighed i dagtimerne — selv om de
tilsyneladende fik nok søvn — var mere tilbøjelige til at opleve
problemer med indlæring, opmærksomhed/hyperaktivitet og
adfærdsproblemer, end børn der ikke var meget søvnige om dagen.
Kilde: Susan L. Calhoun
m.fl.
Learning, Attention/Hyperactivity, and Conduct Problems as Sequelae of
Excessive Daytime Sleepiness in a General Population Study of Young
Children.
SLEEP. Volume 35, issue 05, 2012.
Kommentar:
Sund kost og livsstil vil helt eller delvist kunne afhjælpe de nævnte
problemer hos mange børn.
Børns helbred samt deres kost og livsstil spiller en stor rolle for,
hvor godt de sover og hvor vågne de er om dagen.
Nogle børn har brug for mere og bedre søvn end andre børn — især ved
problemer med helbredet.
Ved helbredsproblemer er det særlig vigtigt, at sikre god og nok søvn
hver nat, og samtidig forbedre kost og livsstil så meget som muligt.
Mail: Om B12 mv.
Jeg håber, du vil hjælpe med disse spørgsmål vedr. vegetarkost...
Er der B12 i fisk og skaldyr — og nok til at dække et dagligt behov
med indtag af fisk/skaldyr dagligt eller ca. hver anden dag?
Kan det daglige proteinbehov blive opfyldt ved 2-4 skiver reelt
grovbrød/rugbrød samt fuldkornspasta?
Hvor lidt grønt/frugt må man "nøjes med", hvis man ikke kan spise 600
g om dagen - det mætter meget at spise sundt modsat usundt, hvilket er
skønt, men kan vi også spise for lidt?
Mange tak for hjælpen og for dine fantastiske nyhedsbreve.
Venlige hilsener
C.
Hej C.
Ja, der er B12 i fisk og skaldyr (og alle andre animalske fødevarer),
men ikke i vegetabilske fødevarer.
Der er protein i al ikke-raffineret mad (brød, pasta, grønsager,
bønner, frugt, svampe, kartofler osv.).
Du kan se mængder af protein, B12 og andre næringsstoffer i
tabellerne her:
http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_search.asp
Nu kender jeg jo ikke din kost i detaljer, men det ser ikke
umiddelbart ud til, at du kommer i underskud med hverken B12- eller
protein med den kost, du nævner her.
Det har altid undret mig, hvordan det er muligt at tilrettelægge en
kost, der indeholder mindre end 600 gram frugt og grønt dagligt, men de
fleste danskere klarer det jo på en eller anden mystisk vis alligevel.
Mad med kun lidt grønt er da forfærdelig kedelig!
Når blot du vælger sunde fødevarer, behøver du ikke gå op i, om du
får 300 gram eller 1200 gram frugt og grønt på en dag. Du spiser bare
det, du har lyst til, når du har lyst. Det er også både sundest og
sjovest :-)
Så længe du ikke taber dig for meget eller bliver for tynd, og du
blot spiser, når du er sulten, behøver du ikke bekymre dig om, hvorvidt
du spiser for lidt.
En forholdsvis kaloriefattig kost, der alligevel indeholder alle
næringsstoffer, er super sund for de fleste.
Med venlig hilsen
John Buhl
For at få
dine ideer forstået brug små ord, store ideer og korte sætninger.
— John Henry
Patterson