Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 19, 2013


  1. Spis mindre vestlig kost og lev længere
  2. Nyt studie: For meget E-vitamin er ikke skadeligt
  3. Tomater mod depressioner?
  4. Skab indre mental sundhed - vend den indre kritik til støtte
  5. Mail: Beviser på at plantekost hjælper?
  6. Kort nyt
 

Uanset hvor mange fejl du laver, eller hvor langsomt du går frem, er du stadig langt foran alle, der ikke forsøger.

— Tony Robbins


Spis mindre vestlig kost og lev længere

Den vestlige kost kan give for tidlig død.

Forskere fulgte 3.775 mænd og 1.575 kvinder 1985-2009 med en gennemsnitlig alder på 51 år.

Over en periode på 16 år viste det sig, at de personer, der indtog en "vestlig" kost — herunder et højt indtag af rødt og forarbejdet kød, almindelige (ikke fedtreducerede) mejeriprodukter og stegte fødevarer — var mere tilbøjelige til at dø for tidligt og at lide af forskellige kroniske sygdomme, herunder hjertesygdomme, slagtilfælde, kræft og psykiske lidelser, sammenlignet med de personer, der undgik den type kost.

Kilde: Tasnime Akbaraly m.fl.
Does Overall Diet in Midlife Predict Future Aging Phenotypes? A Cohort Study
The American Journal of Medicine. Volume 126, Issue 5 , Pages 411-419.e3, May 2013
Hele undersøgelsen kan læses her

Kommentar:

Selv forholdsvis moderate ændringer i kosten hos de personer, der spiser som de fleste danskere, vil gøre en stor forskel.

Medmindre du ønsker at gå over til en plantebaseret kost pga. dit helbred eller af andre grunde, vil du opnå store fordele ved blot at rette de ting i din kost som (næsten) alle kosteksperter er enige om er galt med danskernes kost, og indtage:

  • flere kostfibre
  • mere frugt og grønt
  • mindre fedt, især mættet fedt
  • mindre kød
  • ingen eller kun meget lidt forarbejdet kød
  • mindre sukker og andre raffinerede fødevarer.

Nyt studie: For meget E-vitamin er ikke skadeligt

Ingen mængde af E-vitamin bør give anledning til bekymring, ifølge en ekspert fra Linus Pauling Institute ved Oregon State University.

Forskere har konstateret, at to systemer i leveren sørger for at kontrollere niveauet af E-vitamin i kroppen ved at udskille et evt. overskud af E-vitamin. Meget høje indtag opnået med tilskud kunne kun opnå en fordobling af E-vitamin i vævet, hvilket ikke er skadeligt.

Kilde: Oregon State University. Excess vitamin E intake not a health concern

Kommentar:

Det må vist også betyde, at det ikke kan betale sig at indtage kæmpe doser af E-vitamin, i håb om at meget store mængder kommer ud i vævet.

E-vitamin er en vigtig antioxidant, der modvirker harskning af fedtstoffer, især de flerumættede fedtsyrer. Vitaminet er et vigtigt næringsstof for mange organer, nerver og muskler. Det kan også nedsætte dannelse af blodpropper ved at gøre blodet mere letflydende.

Eksempler på mangelsymptomer er ødelæggelse af røde blodlegemer, manglende sexlyst, træthed, langsom sårheling, trætte muskler, barnløshed. Disse symptomer kan skyldes meget andet — og det vil sandsynligvis ikke hjælpe at tage mere E-vitamin, hvis du allerede får nok.

Nogle tidligere undersøgelser tyder på, at høje doser i længere tid kan være skadelige. Ovennævnte undersøgelse viser, at der ikke er risiko forbundet med høje doseringer.

Indtil videre peger undersøgelser altså i lidt forskellige retninger. Jeg vil mene, at det nok er klogest at holde sig til doser under ca. 200 mg dagligt, også selv om kroppen altså ser ud til blot at udskille overskuddet.

Forskning har netop vist, at E-vitamin kan være en ny metode til at bekæmpe fedme-relateret sygdom i leveren. Forskerne påviste blandt andet i et forsøg med mus, at der er en forbindelse mellem mangel på E-vitamin og leversygdom.

Læs artiklen: Vitamin E identified as potential weapon against obesity

Svært overvægtige bør derfor i særlig grad sikre, at de får nok E-vitamin i kosten.

Kildet til E-vitamin kan ses på siden her
(vælg vegetabilske kilder, men ikke raffinerede fødevarer som olie o.l.).

En sund kost indeholder normalt nok E-vitamin, men mange mennesker får for lidt.

Indtager du tilskud er det bedst at vælge den naturlige form.

Den anbefalet daglig tilførsel (ADT) for voksne og børn fra 11 år er i Danmark på 12 milligram.

D-a-tocopherol er den naturlige form for E-vitamin. Den syntetiske begynder med ”dl”.

Hvis det ikke er nævnt på etiketten, kan du regne med, at producenten har anvendt den billigste form af vitaminet — den syntetiske dl-alfatokoferol.


Tomater mod depressioner?

Tomater to gange om ugen halverer risiko for depression. Det viser en undersøgelse fra Kina.

Forskerne mener, at det kan være tomaters indhold af stoffet lycopen, der påvirker humøret.

Forskerne vurderede den mentale sundhed og kostvaner hos 986 japanere over 70 år, og dem, der rapporterede, at de spiste tomater to til seks gange om ugen, var 46% mindre tilbøjelige til at rapportere milde eller svære symptomer på depression sammenlignet med dem, der spiste tomater mindre end en gang om ugen.

Ingen sådan sammenhæng blev fundet for andre grøntsager.

Forskerne vurderede indtagelsen af tomater både for friske tomater samt tomatprodukter såsom tomatketchup og tomater i kogte retter.

Selv om denne undersøgelse viste, at en tomatrig kost er forbundet med lavere forekomst af depressive symptomer, er yderligere undersøgelser nødvendige for at bekræfte disse resultater. Det kan fx ikke udelukkes, at de mennesker, der spiser en masse frisk frugt har en sundere livsstil som påvirker den mentale sundhed.

Kilde: Kaijun Niu, Hui Guo, Masako Kakizaki, Yufei Cui, et al. A tomato-rich diet is related to depressive symptoms among an elderly population aged 70 years and over: A population-based, cross-sectional analysis. Journal of Affective Disorders Vol. 144, Issue 1, Pages 165-170. 10 January 2013.

Kommentar

Lycopen i tomater er det plantestof, der giver tomater deres karakteristiske farve.

Læs evt. mere om, hvilke ændringer i kostvaner og livsstil, der ofte vil hjælpe mod nedtrykthed og depressioner, i bogen Depressioner — er der en naturlig løsning?


Skab indre mental sundhed - vend den indre kritik til støtte

Af cand. mag. i psykologi og pædagogik, Line Larsen

Læs evt. første del af artikelserien i sidste nyhedsbrev >>

Har du svært ved at bruge den indre kritik fremadrettet og konstruktivt?

Tror du ofte på det, den indre kritiske stemme fortæller dig, når først den går i gang?
Og er du klar til at få konkrete redskaber til at vende kritikken?

Så læs videre.

Hvorfor er det så svært at ignorere den kritiske stemme?

Den kritiske stemme stammer fra det ubevidste og fungerer som en forsvarsmekanisme. Den vil i virkeligheden beskytte dig imod farer, og prøver derfor at forhindre dig i at bevæge dig ud i nye eller utrygge situationer. Den er opstået for at sikre sig, at du overlever og undgår risikofyldte situationer. Den er derfor rimelig vedholdende og svær at vifte væk.

Og når den kritiske stemme har "held" til at holde dig tilbage fra at prøve nye ting, vil den bruge samme taktik igen og igen. Den vil blive ved med at fortælle dig ting som, at du ikke vil lykkes med det du drømmer om, at du ikke ved nok om det endnu eller at du ikke kan nok.

Når du ikke har redskaber til at håndtere kritikeren, har den gode muligheder for at holde dig tilbage fra at gøre de ting, du inderst inde gerne vil.

Hvorfor modarbejder den kritiske stemmen mig?

Selvom den kritiske stemmes hensigt er at beskytte dig, kan den i mange situationer modarbejde dig, fordi den overreagerer på potentielt ubehagelige situationer. Den nøjes ikke med at holde dig tilbage fra livstruende situationer, den prøver også at holde dig tilbage fra ting, der kan vække ubehagelige følelser.

Kritikeren vil for eksempel beskytte dig fra at blive skuffet eller fra at dumme dig foran andre.

Man kan sige, at den kritiske stemme er blevet overfølsom overfor situationer, der kan vække følelser, som du bevidst eller ubevidst helst vil undgå.

Det er i sidste ende vigtigere for kritikeren, at du undgår ubehagelige situationer og følelser, end at du følger dine drømme, udlever din kreativitet og er glad og tilfreds.

Okay - hvordan håndterer jeg så den indre kritiske stemme?

Du er allerede nået et godt stykke af vejen! Du ved nu, at du ikke er den kritiske stemme, men at det er en forsvarsmekanisme. Det betyder at du ikke tror på stemmen på samme måde, som du måske har gjort tidligere. Det er første skridt på vejen til at håndtere den indre kritiker.

Andet skridt består blandt andet af at se kritikeren med medfølelse. Hvis du i stedet for at prøve at skubbe den kritiske stemme væk ser den med medfølelser og prøver at undersøge, hvad den vil beskytte dig fra, kan du vende kritikken til støtte.

Når du undersøger, hvad kritikeren er bange for, vil du se den i et nyt lys. Du vil finde ud af, at kritikeren for eksempel er bange for, at du skal fremstå dum overfor andre, eller at du skal lave en fejl, der kan have uheldige konsekvenser for dig eller andre.

Når du bliver bevidst om, hvad kritikeren rent faktisk er bange for, får du mulighed for at gøre dig fri fra kritikken.

Hvad kan jeg helt konkret gøre nu?

Her er en lille enkel øvelse, du kan lave med det samme:

Se kritikeren med medfølelse. Næste gang den kritiske stemme dukker op, så spørg den:
- hvad er du bange for, at der vil ske?

Dette spørgsmål hjælper dig med at blive bevidst om, hvad du måske ubevidst er bange for. Hvis der ikke dukker et svar op med det samme, så giv dig selv tid til at undersøge det lidt nærmere. Tag det ikke så seriøst, men leg og eksperimenter med det. Undersøg for eksempel hvilke konkrete handlinger kritikeren er bange for.

Prøv det af! Prøv dig frem og eksperimenter!

Andet skridt til at håndtere den indre kritiske stemme består altså blandt andet i at undersøge, hvad der ligger bag kritikken (fx. hvad kritikeren er bange for). Læste du artiklen om første skridt? Få alle 3 skridt til at håndtere den indre kritik gratis. Klik her  og indtast dit navn og din e-mail, så får du guiden gratis med det samme.

Min mission

Som coach og underviser oplever jeg, at de mennesker jeg hjælper bliver holdt tilbage af deres indre kritiske stemme. De kan have svært ved at se, hvor fantastiske de er, og hvor meget de har at byde på.

Når først de får redskaber til at håndtere den indre kritiske stemme, får de ny energi til at handle på deres drømme og til at udfolde deres kreativitet.

Det er derfor min mission at hjælpe flere til at udfolde deres kreativitet, og frigøre sig fra deres indre begrænsninger.

Jeg udvikler ofte nye redskaber og skriver løbende nye artikler, der kan hjælpe mennesker med at blive mere frie, kreative og glade i deres hverdag. Jeg er derfor meget interesseret i at høre fra dig, om dine oplevelser af de redskaber du har fået her. Er det noget du kan bruge? Hvad virker for dig? Og hvad virker ikke? Har du andre redskaber der virker for dig, som du vil dele? Eller har du nogle spørgsmål?

Jeg bliver glad for at høre fra dig, så skriv endelig på line(at)friogkreativ.dk.

Kort om mig - jeg hedder Line Larsen er cand. mag i psykologi og pædagogik, meditationslærer og workshops underviser.

Jeg håber at du er blevet inspireret til at gå i gang med at spørge den kritiske stemme — hvad den er bange for, at der vil ske?

På gensyn næste uge.

Alt det bedste
Line Larsen
Fri og Kreativ

P.S. Få mere inspiration i guiden "3 skridt til at håndtere den indre kritik" Klik her og indtast din navn og e-mail, så får du gratis guiden med det samme.


Mail: Beviser på at plantekost hjælper?

Hvordan kan man være sikker på at det er plantekosten og ikke det at man taber sig der er forklaringen på bedre kolesteroltal, bedre blodtryk og løsning af type II diabetes. Er budskabet ikke at du skal holde dig slank og motionere og så ellers indtage en varieret kost?

Mvh Henning L.

Hej Henning

Vægttab (hvis man er overvægtig/svært overvægtig), motion og en varieret kost er glimrende. Men hvis formålet er at klare helbredsproblemer er det sjældent nok. Mange med højt blodtryk, højt kolesteroltal eller diabetes type 2 er jo heller ikke overvægtige.

De fleste med den slags og andre helbredsproblemer har allerede fået de råd, du omtaler, og mange følger dem ... uden der sker det store (medmindre de har været svært overvægtige og taber sig meget).

En plantebaseret kost har mange fordele ud over at gøre det letter at tabe sig og fastholde en sund vægt.

Budskabet, når det handler om en helbredende kost, er at gå over til en plantebaseret kost uden raffinerede fødevarer. Motion, god søvn mv. har naturligvis også betydning.

Med venlig hilsen
John Buhl

Læs evt. også: Helbredende kost er plantebaseret kost


Kort nyt ...

Her et spændende foredrag om, hvordan fødevareindustrien forsøger at påvirke børn — og deres forælder via børnene — til at spise junkmad. På længere sigt har det alvorlige konsekvenser for børnenes helbred.
 

 


Forsker: Antidepressiver skaber afhængighed
Der har længe raset en debat, om patienterne bliver afhængige af antidepressiver. Et dansk studie viser nu, at det gør de, men resultatet bliver mødt med mistro. (videnskab.dk)

Hjerneforsker: Årsagen til depression fortsat ukendt
Næsten en halv million danskere lider af depression, men man ved alt for lidt om, hvorfor de er blevet syge.
Flere af de i behandling med medicinen beskriver det, som at pillerne skærer toppen af følelseslivet. (videnskab.dk)

Danmark på piller mod dårlige liv
Nu får 616.672 kolesterolsænkende midler - vi gør raske til syge, mener kritikere. (ekstrabladet.dk)

Kommentar:
Det mest groteske er, at langt de fleste med for højt kolesteroltal let kan få tallet ned ved at ændre på kosten.

Spilder millioner på sundhedstjek
Det er helt uden effekt og i værste fald skadeligt at tilbyde forebyggende helbredstjek til den generelle befolkning. Sådan lød konklusionen i den meta-analyse, som Nordisk Cochrane Center udgav i oktober. (ekstrabladet.dk)

Sprøjtegifte mod insekter truer børns hjerner
En undersøgelse af 117 børn fandt, at 99 procent af børnene havde spor efter en eller flere af de problematiske insektgifte kaldet organofosfater i urinen.
Forskere betragter det som veldokumenteret, at insektgiftene er skadelige for hjernens udvikling. De mest eksponerede amerikanske børn har fået målt en lavere intelligenskvotient, ligesom man i et studie fra New York har opdaget flere forandringer i hjernen hos de mest udsatte børn. (politiken.dk)

Forskere frygter, at selv små mængder sprøjtegift kan skade børn
Professor Philippe Grandjean kalder det grotesk, at farlige sprøjtegifte får lov at være på markedet, før de endelig kan forbydes efter lang tids forskning. (politiken.dk)

Udenlandsk frugt indeholder flere giftrester end dansk
Sandsynligheden for, at du får gift med, når du spiser grønt, mindskes betragteligt, hvis du vælger at spise danske frugter og grøntsager. DTU Fødevareinstituttet fandt kun giftrester på 16 procent af de danske varer. Deres undersøgelser viser også, at du kan skylle en del af giftstofferne væk. Omkring en tredjedel af giften forsvinder fra jordbær, 20-50 procent fra vindruer og halvdelen af giften, der sidder på æbler, kan skylles af. (politiken.dk)

Sådan undgår du pesticider i maden
Denne artikel på politiken.dk giver gode råd til, hvordan du undgår pesticidrester i din mad. (politiken.dk)

Spildevand bliver dyrere
Store vandforbrugende virksomheder som slagterier og mejerier får med regeringens vækstplan tilskud til udgifterne til rensning af spildevand. Er det fair, at almindelige familier skal betale ekstra for deres vand, fordi de store vandgrise skal have tilskud?
(Gylle.dk)

Er din solcreme blevet for gammel?
Skal man skifte solcremen ud hvert år? Og skal man virkelig smøre sig ind, hver gang man har været i vandet? Vi tjekker seks myter om solcreme.


Man bør bekymre sig mere over, hvad ens samvittighed hvisker, end hvad andre mennesker råber.

— Anonym


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.