Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 19, 2014


  1. Kost mod kræft
  2. Plantestoffer mod aggressiv kræft
 

Bliv ved med at gå, og chancerne er, at du vil snuble over noget, måske når du mindst forventer det. Jeg har aldrig hørt om nogen der snubler over noget, når de sidder ned.

— Charles F. Kettering, 1876-1956


Kost mod kræft

Betydningen af, at optimere kræftpatienters kost, undervurderes ofte — både af læger og andre, der vejleder kræftpatienter i deres kostvaner.

Uanset, hvad en kræftramt vælger eller fravælger af alternativ eller traditionel kræftbehandling, vil det gavne at tilrettelægge kost, livsstil og livsbetingelser så optimalt som muligt.

Vi ved en del om, hvilke kostvaner, der er bedst til at forebygge kræft og lidt om, hvilke kostvaner, der kan hjælpe personer, der allerede har udviklet kræftsvulster.

Der er forskel på den kost, der kan være med til at forebygge kræft, og den kost, en syg kræftpatient bør indtage. Men selv kræftpatienter kan øge deres velbefindende og chancer for at blive raske, når de også satser på de bedst mulige kostvaner og livsbetingelser.

Som beskrevet i artiklen Alternative kræftkure er de vigtigste kostændringer ved kræft at spise uraffinerede vegetabilske fødevarer med et højt indhold af kræfthæmmende stoffer og samtidig så vidt muligt undgå fødevarer og kostvaner, der kan fremme udviklingen af kræft (kød, mættet fedt, raffinerede fødevarer, overspisning, salt, animalsk protein mv.).

For at forhindre, at kræften spiser kroppens egne proteiner, anbefales det normalt, at kræftpatienters kost indeholder ekstra protein.

Det anbefales, at ca. 20 % af kalorieindtaget kommer fra protein — eller 1,3 - 1,5 gram protein per kilo kropsvægt.

Hvis en kræftpatient mister appetit kan det blive et problem, at få nok kalorier og nok protein. Og i den situation går det ikke at kræftpatienten spiser sig mæt i kaloriefattig mad med få proteiner.

Men det er også en rigtig dårlig ide, at kræftpatienter spiser for mange animalske fødevarer for at få nok protein (fx fra kød) eller kalorierige animalske fødevarer (fx fra fedtrige mejeriprodukter).

Alligevel anbefales kræftpatienter ofte at spise mere animalsk protein og/eller at få mere protein fra proteinpulver eller andet proteintilskud.

Selv om det kan være svært for kræftsyge, der mangler appetit, at få nok protein i kosten, er det alligevel vigtigt først og fremmest at satse på, at få mere protein og flere kalorier fra sunde vegetabilske fødevarer.

Det er som regel muligt, at få nok protein og nok kalorier fra vegetabilske kilder, selv om appetitten er nedsat, hvis man griber tingene rigtigt an.

Det gælder om at sikre nok næringsstoffer og nok kalorier fra så sunde fødevarer som muligt.

Det klares dog kun, hvis den kræftramte kan lide maden. Gør derfor også alt det sunde, der spises/serveres, så lækkert og velsmagende som muligt. Tilbered og server også maden, så den ser flot og indbydende ud.

Lad de ting, patienten har lyst til og kan lide, indgå i retter. Animalske fødevarer kan fx indgå i små mængder i kosten som smagsgivere — på samme måde som lidt sukker, salt og olie kan indgå i kosten — hvis det er nødvendigt for at gennemføre sunde kostvaner med nok af alle næringsstoffer, og med rigelige mængder kræfthæmmende stoffer.

Især patienter med manglende appetit kan have gavn af hele tiden at have sunde snacks o.l., der evt. kan friste, i nærheden.

Vegetabilsk olie i form af økologisk hørfrøolie giver omega-3 fedtsyrer og kalorier, og kan
fx tilsættes retter, råkostsalater og smoothies.

Eksempler på proteinrige/kalorierige og sunde snacks og mellemmåltider kan være:

  • Nødder med rosiner eller andre tørrede frugter
  • Smuttede mandler af god kvalitet (gerne store og økologiske)
  • God mørk chokolade med nødder
  • Favorit frugter og bær
  • Nøddeblandinger med solsikkefrø, græskarfrø mv.
  • Frugtdeserter med hakkede nødder eller frø
  • Frugtsalat med lidt hørfrøolie, avocado og hakkede nødder
  • Lækre smoothies med bladgrønt, avocado og evt. sojaprotein kan gøres lettilgængelig for kræftpatienten — både hjemme og på hospitalet. Nødder, frø, bananer, mango, papaya og andre sunde lækre fødevarer kan indgå i smoothies.

Plantestoffer mod aggressiv kræft

Vegetabilske fødevarer er ikke kun med til at forebygge kræft, men kan sandsynligvis også medvirke til, at de mennesker, der bliver ramt af kræft, får en mindre aggressiv form for kræft.

En undersøgelse fandt for nylig, at et højt indtag af flavonoider — en gruppe af stoffer i vegetabilske fødevarer — kan sænke risikoen for aggressiv prostatakræft.

Forskerne analyserede data fra 920 afrikansk- amerikanske mænd og 977 hvide mænd i North Carolina - Louisiana Prostata Cancer Project, som for nylig blev diagnosticeret med prostatakræft.

Mænd med det højeste samlede indtag af flavonoider havde en 25 procent lavere risiko for aggressiv prostatakræft sammenlignet med de mænd, der har det laveste flavonoid indtag.

Forskerne fandt ikke, at en bestemt underklasse af bioflavonoider virkede mere beskyttende end andre.

De mener derfor, at det vigtigste er at spise en stor variation af vegetabilske fødevarer frem for at satse på enkelte fødevarer, der er rige på en specifik flavonoid eller på flavonoidrig mad.

Kilde: Eat your plant-based foods! af Karen Petit. University of South Carolina


Livet er en mulighed, drag fordel af det. Livet er en skønhed, beundre det. Livet er en drøm, realiser det. Livet er en udfordring, mød den. Livet er en pligt, fuldfør den. Livet er et spil, spil det. Livet er et løfte, hold det. Livet er sorg, overvind den. Livet er en sang, syng den. Livet er en kamp, accepter det. Livet er en tragedie, konfronter det. Livet er et eventyr, tør det. Livet er held, gør det. Livet er livet, kæmp for det!

— Mother Teresal


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.