Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 19, 2014
- Kost mod kræft
- Plantestoffer mod aggressiv kræft
|
|
|
Bliv ved med
at gå, og chancerne er, at du vil snuble over noget, måske når du mindst
forventer det. Jeg har aldrig hørt om nogen der snubler over noget, når
de sidder ned.
— Charles F.
Kettering, 1876-1956
Kost mod kræft
Betydningen af, at optimere kræftpatienters kost, undervurderes
ofte — både af læger og andre, der vejleder kræftpatienter i deres
kostvaner.
Uanset, hvad en kræftramt vælger eller fravælger af alternativ eller
traditionel kræftbehandling, vil det gavne at tilrettelægge kost,
livsstil og livsbetingelser så optimalt som muligt.
Vi ved en del om, hvilke kostvaner, der er bedst til at forebygge
kræft og lidt om, hvilke kostvaner, der kan hjælpe personer, der
allerede har udviklet kræftsvulster.
Der er forskel på den kost, der kan være med til at forebygge kræft,
og den kost, en syg kræftpatient bør indtage. Men selv kræftpatienter
kan øge deres velbefindende og chancer for at blive raske, når de også
satser på de bedst mulige kostvaner og livsbetingelser.
Som beskrevet i artiklen
Alternative kræftkure er de vigtigste kostændringer ved kræft at
spise uraffinerede vegetabilske fødevarer med et højt indhold af
kræfthæmmende stoffer og samtidig så vidt muligt undgå fødevarer og
kostvaner, der kan fremme udviklingen af kræft (kød, mættet fedt,
raffinerede fødevarer, overspisning, salt, animalsk protein mv.).
For at forhindre, at kræften spiser kroppens egne proteiner,
anbefales det normalt, at kræftpatienters kost indeholder ekstra
protein.
Det anbefales, at ca. 20 % af kalorieindtaget kommer fra protein —
eller 1,3 - 1,5 gram protein per kilo kropsvægt.
Hvis en kræftpatient mister appetit kan det blive et problem, at få
nok kalorier og nok protein. Og i den situation går det ikke at
kræftpatienten spiser sig mæt i kaloriefattig mad med få proteiner.
Men det er også en rigtig dårlig ide, at kræftpatienter spiser for
mange animalske fødevarer for at få nok protein (fx fra kød) eller
kalorierige animalske fødevarer (fx fra fedtrige mejeriprodukter).
Alligevel anbefales kræftpatienter ofte at spise mere animalsk
protein og/eller at få mere protein fra proteinpulver eller andet
proteintilskud.
Selv om det kan være svært for kræftsyge, der mangler appetit, at få
nok protein i kosten, er det alligevel vigtigt først og fremmest at
satse på, at få mere protein og flere kalorier fra sunde vegetabilske
fødevarer.
Det er som regel muligt, at få nok protein og nok kalorier fra
vegetabilske kilder, selv om appetitten er nedsat, hvis man griber
tingene rigtigt an.
Det gælder om at sikre nok næringsstoffer og nok kalorier fra så
sunde fødevarer som muligt.
Det klares dog kun, hvis den kræftramte kan lide maden. Gør derfor
også alt det sunde, der spises/serveres, så lækkert og velsmagende som
muligt. Tilbered og server også maden, så den ser flot og indbydende ud.
Lad de ting, patienten har lyst til og kan lide, indgå i retter.
Animalske fødevarer kan fx indgå i små mængder i kosten som smagsgivere
— på samme måde som lidt sukker, salt og olie kan indgå i kosten — hvis
det er nødvendigt for at gennemføre sunde kostvaner med nok af alle
næringsstoffer, og med rigelige mængder kræfthæmmende stoffer.
Især patienter med manglende appetit kan have gavn af hele tiden at
have sunde snacks o.l., der evt. kan friste, i nærheden.
Vegetabilsk olie i form af økologisk hørfrøolie giver omega-3
fedtsyrer og kalorier, og kan
fx tilsættes retter, råkostsalater og smoothies.
Eksempler på proteinrige/kalorierige og sunde snacks og
mellemmåltider kan være:
- Nødder med rosiner eller andre tørrede frugter
- Smuttede mandler af god kvalitet (gerne store og økologiske)
- God mørk chokolade med nødder
- Favorit frugter og bær
- Nøddeblandinger med solsikkefrø, græskarfrø mv.
- Frugtdeserter med hakkede nødder eller frø
- Frugtsalat med lidt hørfrøolie, avocado og hakkede nødder
- Lækre smoothies med bladgrønt, avocado og evt. sojaprotein kan
gøres lettilgængelig for kræftpatienten — både hjemme og på
hospitalet. Nødder, frø, bananer, mango, papaya og andre sunde lækre
fødevarer kan indgå i smoothies.
Plantestoffer mod aggressiv kræft
Vegetabilske fødevarer er ikke kun med til at forebygge kræft, men
kan sandsynligvis også medvirke til, at de mennesker, der bliver ramt af
kræft, får en mindre aggressiv form for kræft.
En undersøgelse fandt for nylig, at et højt indtag af flavonoider —
en gruppe af stoffer i vegetabilske fødevarer — kan sænke risikoen for
aggressiv prostatakræft.
Forskerne analyserede data fra 920 afrikansk- amerikanske mænd og 977
hvide mænd i North Carolina - Louisiana Prostata Cancer Project, som for
nylig blev diagnosticeret med prostatakræft.
Mænd med det højeste samlede indtag af flavonoider havde en 25
procent lavere risiko for aggressiv prostatakræft sammenlignet med de
mænd, der har det laveste flavonoid indtag.
Forskerne fandt ikke, at en bestemt underklasse af bioflavonoider
virkede mere beskyttende end andre.
De mener derfor, at det vigtigste er at spise en stor variation af
vegetabilske fødevarer frem for at satse på enkelte fødevarer, der er
rige på en specifik flavonoid eller på flavonoidrig mad.
Kilde:
Eat your plant-based foods! af Karen Petit. University of South
Carolina
Livet er en
mulighed, drag fordel af det. Livet er en skønhed, beundre det. Livet er
en drøm, realiser det. Livet er en udfordring, mød den. Livet er en
pligt, fuldfør den. Livet er et spil, spil det. Livet er et løfte, hold
det. Livet er sorg, overvind den. Livet er en sang, syng den. Livet er
en kamp, accepter det. Livet er en tragedie, konfronter det. Livet er et
eventyr, tør det. Livet er held, gør det. Livet er livet, kæmp for det!
— Mother
Teresal