Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 19, 2015


 1. Vi spiser for lidt frugt og grønt
 2. 14 dage på plantebaseret kost mindsker risiko for tyktarmskræft
 3. Lidt af hvert
  Økologisk kød ikke sundere
  For teenagere, betyder kalium mere end Salt
  Sverige stopper med at sælge paracetamol i håndkøb: Alt for mange forgiftes af pillerne
  Overlæge: Advar aktive kvinder mod HPV-vaccinen
  Moderat motion kan gøre kræftbehandling mere effektivt
  To minutters gåtur hver time kan forlænge dit liv
  30.000 læger kræver Monsanto-produkter forbudt i Latinamerika
  Forringet søvn forbundet med lavere smertetolerance
  Dæmp smerten – skru op for musikken!
 

Den bedste læge giver mindst medicin.

-- Benjamin Franklin


Vi spiser for lidt frugt og grønt

Ifølge artiklen: Børnefamilierne spiser næsten ingen grøntsager er danskernes indtag af frugt og grønt dalet. Myndighederne opgav '6 om dagen' i 2011, og overgav varemærket og ansvaret til erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, hvor kampagnen er død. Som det fremgår af artiklen er "Landbrug & Fødevarer" en interesseorganisation, der laver det, som deres medlemmer efterspørger, og deres fokus ligger fx på mejeriprodukter og kød. (Politiken 3. maj 2015)

Der er nok også flere penge i, at fremme salget af kød og mejeriprodukter i stedet for kampagner, der fremmer indtagelsen af frugt og grønt.

6 om dagen er en af de få kampagner (sammen med fuldkornskampagnen), der rent faktisk har gjort en forskel for vores sundhed.

Mit forslag: Myndighederne, som forvalter vores penge, skal fokusere på at give os gode oplysninger samt gøre det lettere og billige at spise sundt -- og derved også på længere sigt spare samfundet for en del udgifter til sygdomsbehandling.

Rent samfundsøkonomisk giver det nemlig god mening at satse på at informere om frugt og grønt, bygge hjemmesider med masser af tips og gode råd om tilberedning af grøntsager, så de smager godt, undervise i skolerne osv. ... ja, måske endda sænke momsen på frugt og grøntsager.

Der er bogstavelig talt tusindvis af undersøgelser, der understøtter det hensigtsmæssige i, at vi spiser mere frugt og grønt.

En de sidste nye studier viser, at øget indtagelse af frugt og grønt forlænger livet og reducerer risikoen for tidlig død. Forskerne fulgte 19.333 personer i løbet af 7,1 år. De analyserede kostindtag og indsamlede data om dødsårsager. Det viste sig, at de mennesker, der spiste mere frugt og grønt havde mindre risiko for at dø i perioden og hele 48% mindre risiko for at dø af slagtilfælde.

Kilde: Stefler D, Bobak M. m.fl. Fruit and vegetable consumption and mortality in Eastern Europe: Longitudinal results from the Health, Alcohol and Psychosocial Factors in Eastern Europe study. Eur J Prev Cardiol. 2015 Apr 22. pii: 2047487315582320. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25903971

Omvendt vil øget indtage af fx kød og mejeriprodukter sandsynligvis øge risikoen for flere sygdomme -- inkl. visse kræftformer og hjerte-kar-sygdomme.

Hvis myndighederne ønskede at give kampagnen og logoet væk, burde det nok have været til nogen, som så en større fordel i at fremme salget af frugt og grøntsager.

I stedet fyrede myndighederne 1,2 millioner af til at kåre Danmarks nationalret: Stegt flæsk med kartofler og persillesovs. Og de brugte en lille million på at give os tre måltidsråd, som blev til noget med, at vi skal lære at lave mad, bruge råvarer og spise sammen.

Er jeg den eneste, der føler mig lidt til grin her?


14 dage på plantebaseret kost mindsker risiko for tyktarmskræft

I et forsøg på kun 14 dage fik forskerne 20 Sorte amerikanere, til at ændre deres kost til en fiberrig afrikansk kost. De oplevede et dramatisk fald i risikofaktorer for tyktarmskræft.

De to uger på den plantebaserede kost var nok til at ændre amerikanernes tarmflora i sundere retning ved blandt andet at dæmpe tarminflammation og styrke slimhinden i tarmen, og derved sænke risikoen for tyktarmskræft. Kosten indeholdt store mængder af kostfibre og bælgfrugter, samt fisk og frugt.

Hvorimod en gruppe på 20 afrikanere, som begyndte at spise amerikansk mad, der var rig på animalske proteiner og fedtstoffer, fik øget risiko for tarmkræft i samme korte periode. Deres kræftrisiko steg dramatisk efter 14 dage på den vestlige kost, med fødevarer som kød og oste. Deltagerne spiste fastfood, herunder burgere og pommes frites, og væsentlig mindre kostfibre.

Forskerne var ikke overrasket over, at en fiberrig kost ville sænke kræftrisikoen, men de blev forbavset over, hvor hurtig effekten viste sig.

En af de vigtigste årsager til disse ændringer i risiko var den måde bakterier i tarmen (tarmfloraen) reagerede på kostændringerne. I den amerikanske gruppe, førte den afrikanske kost til en 2½ gange stigning i produktionen af butyrat -- et biprodukt af fiber metabolisme, der har vigtige anti-kræft virkning. Hos afrikanerne, som fik den vestlige kost, var mængden af butyrat reduceret til det halve.

Kilde: Stephen J. D. O’Keefe, Keith Newton m.fl. Fat, fibre and cancer risk in African Americans and rural Africans
Nature Communications 6, Article number: 6342 doi:10.1038/ncomms7342.

Undersøgelsen har været beskrevet flere steder. Blandet andet på Science Daily Medical News Today Yahoo og CBS news.


Lidt af hvert ...
 

Økologisk kød ikke sundere

Forskere analyserede 76 prøver af både økologisk og konventionel kød -- herunder oksekød, kylling og lam -- for 33 forskellige kræftfremkaldende stoffer. Alle prøver indeholdt kræftfremkaldende stoffer med meget små forskelle mellem økologiske og ikke-økologisk kød. (PCRM)

Kommentar:
Det er en udbredt misforståelse, at kød er sundt, når blot det er økologisk eller kommer fra dyr, der har spist græs.
 

For teenagere, betyder kalium mere end Salt

En kost med højt kalium synes at beskytte teenagere mod højt blodtryk i voksenalderen, mens en saltfattig kost ikke havde nogen effekt, viser ny forskning. (New York Times)

Kommentar:
Du får let nok kalium fra en kost, der indeholder nok frugt og grønt.
 

Sverige stopper med at sælge paracetamol i håndkøb: Alt for mange forgiftes af pillerne

Det skal ikke længere være muligt at købe panodil eller andet smertestillende uden for apotekerne, mener svenskerne. (Dagens 1. maj 2015)

Læs evt. også om paracetamol i artiklen: Slidgigt -- er der en naturlig løsning?
 

Overlæge: Advar aktive kvinder mod HPV-vaccinen

Myndighederne bør advare de tusinder af unge piger, der hvert år vaccineres mod livmoderhalskræft, mod at dyrke meget motion op til vaccinationen. (nyhederne.tv.2.dk 5. maj 2015)
 

Moderat motion kan gøre kræftbehandling mere effektivt

En regelmæssig rask gåtur eller en langsom løbetur, kan være nøglen til bedre kræftbehandling. Forskning har også vist, at moderat motion kan hjælpe med at modvirke nogle af de bivirkninger, som patienter oplever af deres behandlingen - såsom lavt blodtælling, træthed, kakeksi og tabte muskelmasse.
Kilde: Kansas State University. "Moderate exercise may make cancer treatments more effective, kinesiologist finds." ScienceDaily. ScienceDaily, 4 May 2015. <www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150504130520.htm>.
 

To minutters gåtur hver time kan forlænge dit liv

Forskningen viser, at et par minutters let aktivitet for hver stillesiddende time reducerer risikoen for at dø med 33 procent hos raske personer og med 41 procent hos personer, der lider af en kronisk nyresygdom. (videnskab.dk 30. april 2015)
 

30.000 læger kræver Monsanto-produkter forbudt i Latinamerika

Over 30.000 læger og sundhedseksperter over hele Latinamerika krævede sidst i april 2015, at Monsantos produkter forbydes. (gylle.dk 3. maj 2015)
 

Forringet søvn forbundet med lavere smertetolerance

Mennesker med søvnløshed og andre søvnproblemer har øget følsomhed over for smerte, rapporterer en ny undersøgelse. Effekten på smertetolerance vises stærkest hos mennesker, der lider af både søvnløshed og kroniske smerter.
Kilde: Wolters Kluwer Health: Lippincott Williams and Wilkins. "Impaired sleep linked to lower pain tolerance." ScienceDaily. ScienceDaily, 30 April 2015. <www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150430094131.htm>.

Læs evt. bogen: Søvnproblemer -- er der en naturlig løsning?
 

Dæmp smerten – skru op for musikken!

Musik, som opleves som værende rar og afslappende at lytte til, har smertelindrende effekt, og effekten forstærkes, hvis det er dine kendte, yndlingsmelodier du lytter til. Det afgørende er, at du hører musik, som du selv har lyst til og behages ved. (gigtforeningen.dk 16. april 2015)


Hvis vi bevæger os i den rigtige retning, behøver vi blot at fortsætte med at gå.

-- Buddhistiske ordsprog


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.