Forarbejdede kødprodukter igen sat i forbindelse med øget
risiko for kræft
Krigen mod narko er slået fejl. Hvad nu?
Forskere: 10 minutters motion er nok
Styrketræning hjælper ældre med at leve længere
Mindre kemi i maden
En stor fejl at sygemelde stressramte – fred og ro gør kun
sygdommen værre | Ny bog: Stress skal arbejdes væk
Kaffe forbundet med lavere risiko for kræft i livmoderen
Forskere: C-vitamin kan reducere risikoen for grå stær
UGENS CITAT
"Hvis du vil
adskille dig fra mængden, så skal du bare være dig selv.”
-- Özcan Ajrulovski
Stor undersøgelse: lev længere uden kød
En gennemgang af mere end 1,5 millioner menneskers kost og helbred
konkluderer, at dødeligheden stiger, når rødt og forarbejdet kød spises
dagligt.
Analysen fra Mayo Clinic i Arizona, "Is Meat Killing Us?" er
offentliggjort i Journal of American Osteopatisk Association.
Forfatterne analyserede seks studier, der vurderede effekten af kød
og vegetarkost på dødeligheden, med det formål at give praktiserende
læger evidensbaseret vejledning om, hvorvidt de bør fraråde patienter at
spise kød.
Deres anbefaling efter den omfattende analyse: "... undgåelse af rødt
og forarbejdet kød og en kost rig på plantebaserede hele fødevarer,
herunder frugt, grøntsager, fuldkorn, nødder og bælgfrugter er en sund,
evidensbaseret anbefaling. Hvis en sådan anbefaling er en vanskelig
ændring for en patient, bør læger tilskynde til at begrænse animalske
produkter, når det er muligt, og erstatte rødt kød med plantebaserede
proteiner, fisk eller fjerkræ."
De fandt også, at der var en 3,6 års stigning i den forventede
levetid hos mennesker, som havde levet vegetarisk i mere end 17 år,
sammenligned med mennesker, som havde været vegetar i en kort periode.
Kilde: Heather Fields, Denise Millstine, Neera Agrwal, Lisa Marks. Is
Meat Killing Us? The Journal of the American Osteopathic Association,
May 2016, Vol. 116, 296-300. doi:10.7556/jaoa.2016.059.
Hele undersøgelsen kan læses her
Forarbejdede kødprodukter igen sat i forbindelse med øget risiko for
kræft
En ny rapport fra to store forskergrupper har igen knyttet
forarbejdet kød til kræft.
Forskerne fandt nøjagtig samme risiko for kræft i maven ved at spise
forarbejdet kød, som den risiko WHO kom frem til, at forarbejdet kød gav
i forbindelse med tyktarmskræft.
Den Internationale forskergruppe -- Global Burden of Disease Project
-- anslår, at omkring 34.000 kræftdødsfald i verden om året kan
tilskrives en kost der er rig på forarbejdet kød (fx bacon, kødpålæg,
hot dogs o.l.).
Trods 45 års krig mod narkotika er forbruget steget, og forbuddet mod
stofferne har skabt et sort marked, domineret af voldelige
narkosmuglere. FN diskuterer nu, om den hårde linje mod narkotika bør
lægges om.
Læs
mere på videnskab.dk
Her er lidt at tænke over:
(danske undertekster)
Everything You Think You Know About Addiction Is Wrong | Johann Hari
| TED Talks
Forskere: 10 minutters motion er nok
Et studie viser, at ét enkelt minuts sprint kombineret med 9
minutters let motion giver samme resultater som 50 minutters motion i
moderat tempo.
Læs mere på videnskab.dk
Styrketræning hjælper ældre med at leve længere
Mange undersøgelser har tidligere fundet, at ældre voksne, der er
fysisk aktive har bedre livskvalitet og en lavere risiko for dødelighed.
Regelmæssig motion er forbundet med sundhedsmæssige fordele, herunder at
forebygge tidlig død, hjerte-kar-sygdomme, diabetes og visse
kræftformer.
Nu har forskere analyseret data om mere end 30.000 voksne i alderen
65 og ældre og fundet, at ældre voksne, der styrketræner mindst to gange
om ugen har 46% lavere risiko for at dø end dem, der ikke gør. De har
også 41% lavere risiko for at dø at hjertesygdom og 19% lavere risiko
for at dø af kræft.
Fødevarestyrelsen har gjort det nemt for dig at få viden om uønsket kemi
i mad. Læs mere
En stor fejl at sygemelde stressramte – fred og ro gør kun sygdommen
værre
Sygemeldte med stress risikerer at ryge helt ud af arbejdsmarkedet,
lyder argumentet fra to psykiatere.
Læs
mere på jyllands-posten.dk
Ny bog: Stress skal arbejdes væk
Stressramte danskere lander alt for ofte på langvarige sygemeldinger væk
fra jobbet, og det gør dem endnu mere syge.
De burde i stedet hurtigst muligt vende tilbage til arbejdspladsen og
yde det, de kan overkomme.
Læs
mere på dr.dk
Kaffe forbundet med lavere risiko for kræft i livmoderen
En
undersøgelse
har vist, at kvinder, der drak mere end fire kopper kaffe dagligt, havde
en 22 procent lavere risiko for at udvikle kræft i livmoderen end
kvinder, der ikke drak kaffe.
Forskere: C-vitamin kan reducere risikoen for grå stær
En undersøgelse har vist, at kvinder, der har et højt indtag af
C-vitamin, eksempelvis ved at spise mange citrusfrugter, har 33 procent
lavere risiko for at udvikle grå stær over en 10-årige periode. Det
hænger måske sammen med, at væsken bag øjet normalt har et højt niveau
af C-vitamin.
Læs
mere på videnskab.dk
Gratis nyhedsbreve:
Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost,
livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>
Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>
Vigtige brugerbetingelser: Indholdet
på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må
på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De
må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser
eller fastlægge behandling.
Læs mere her.