Større mængder af et almindeligt næringsstof øger
risikoen for blodpropper
Hvis du indtager meget af et almindeligt næringsstof -- cholin -- som
findes i en række forskellige fødevarer - herunder kød, æg og mælk -
øger du risikoen for blodpropper. Det tyder en ny undersøgelse på.
Undersøgelsen,
offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Circulation, giver
det første direkte bevis for, at mennesker, der indtager for meget
cholin, som findes i rigelige mængder i en vestlig kost, øger niveauet
af en bakterieproduceret forbindelse kaldet trimethylamin-N-oxid eller
TMAO. Og det øger blodpladers tendens til at klumpe sammen og danne
blodpropper.
Når blodplader klumper mere sammen, kan de begrænse eller blokere
blodgennemstrømningen, og det kan forårsage hjerteanfald, slagtilfælde,
skader på kroppens organer eller død.
Talrige undersøgelser har vist, at højere blodniveauer af TMAO er
forbundet med en større risiko for hjertesygdomme, herunder hjerteanfald
og slagtilfælde hos mennesker.
Det gennemsnitlige daglige indtag i kosten er ca. 302 mg om dagen. I
en lille undersøgelse fik 18 personer kosttilskud med 2 x 500 mg cholin
dagligt i to måneder.
Det var nok til at blodniveauet af TMAO steg mere end 10 gange, og
blodpladers tendens til at danne blodpropper i en laboratorietest steg.
En middelhavskost og en vegetarisk kost er kendt for at kunne hjælpe
med at reducere mængden af TMAO.
Pressemeddelelse om undersøgelsen:
Eating lots of common nutrient raises risk of clots
Det er muligt at købe cholin som kosttilskud, og de "positive
virkninger", der er beskrevet, kan få mange til at indtage dem. Fx
dette produkt.
Men beskrivelsen af produktet er misvisende. Den smule cholin, der
kan være i visse multivitaminer, betyder nok ingenting, men undgå
kosttilskud kun med cholin som ovennævnte, medmindre de er ordineret af
en læge. De vil for de fleste mennesker gøre mere skade end gavn.
Det er let at begrænse indtagelsen af cholin ved at fravælge
animalske fødevarer.
Lidt mere om emnet her:
Hjerteproblemer og røde bøffer er en dårlig cocktail
Æg
kan få tarmbakterier til at danne stoffer, der øger risikoen for
hjertesygdom
Forbindelse mellem almindelig planteolie, en doven livsstil og
diabetes
Forskerne analyserede data fra 21 lande i Europa, og kunne se en
tydelig sammenhæng mellem indtagelse af omega-6 fedtsyrer fra planteolie
og en stigning i stillesiddende adfærd.
Der blev især observeret en signifikant sammenhæng mellem
stillesiddende adfærd blandt 11-årige piger og mængden af omega-6 olier
i deres kost.
De fandt også en vis forbindelse mellem disse olier og diabetes
blandt voksne kvinder i hele Europa.
Kilde: Sanjoy Ghosh m.fl. A high-fat diet rich in corn oil reduces
spontaneous locomotor activity and induces insulin resistance in mice.
JNB. Nutritional Biochemistry. April 2015. Volume 26, Issue 4, Pages
319–326
Pressemeddelelse om undersøgelsen
Lidt af hvert
Om folat
Lille rettelse i artiklen om folat på vitaminguide.dk
Mange mennesker får for lidt folat, fordi kosten indeholder for lidt
grøntsager. Det er heldigvis let at øge mængden af folat i kosten.
Læs
mere om folat på vitaminguide.dk
Om B12-vitamin
Lille rettelse i og nye kommentarer til artiklen
om B12-vitamin på vegetarkost.dk
B12-vitamin er det eneste vitamin, som alle vegetarer bør tage som
kosttilskud. Ingen undtagelser.
Er brændt mad kræftfremkaldende?
Forskningsresultater peger i retning af, at akrylamid i kosten er
kræftfremkaldende, og grillet og brændt mad er blandt de store skurke.
Akrylamid dannes, når visse fødevarer bliver varmebehandlet. Der er dog
forsat stor usikkerhed om, hvorvidt akrylamid fra vores kost påvirker
sundheden.
Læs
mere på videnskab.dk
Demente ældre spiser faretruende mange piller
En kortlægning viser, at ældre med demens får medicin, som de
generelt bør undgå.
Det er en usædvanlig stor cocktail af piller, som ældre med en
demenssygdom spiser. 17 procent af ældre med demens får mindst ti
forskellige lægemidler, når eventuel demensmedicin er regnet fra.
Samtidig kan for meget medicin være livsfarligt for mennesker med
demens. 45 procent af ældre med demens er i behandling med mindst ét
risikopræparat.
Læs
mere på jyllands-posten.dk
Kulhydrat-forskrækket? Derfor må du gerne spise pasta
Du må gerne spise både hvid og fuldkornspasta, men med måde.
Det skal være fuldkornsversionen, hvis pastaen skal tælle som sund og
bidrage til Fødevarestyrelsens anbefalinger om 75 gram fuldkorn dagligt.
Læs
mere på b.dk
Forsker: Døgnrytmelys hjælper på depressive symptomer
Døgnrytmelys, som ændrer farve i løbet af dagen, mindsker symptomer
på depression hos patienter, der er indlagt efter blodprop i hjernen,
fortæller forsker fra Rigshospitalet Glostrup.
Læs
mere på videnskab.dk