Moderat indtagelse af alkohol forbundet med højt blodtryk
Alkohol kan få blodtrykket til at stige.
En undersøgelse af 17.059 amerikanske voksne viser, at selv et
moderat alkoholforbrug — syv til 13 genstande om ugen — øger ens risiko
for forhøjet blodtryk.
Undersøgelsen sætter igen spørgsmålstegn ved den opfattelse, at
moderat alkoholforbrug gavner hjertesundheden.
Sammenlignet med dem, som aldrig drak alkohol, var dem, som drak
moderate mængder (7-13 genstande om ugen), ca. dobbelt så tilbøjelige
til at have forhøjet blodtryk.
Kilde: American College of Cardiology. "Moderate alcohol consumption
linked with high blood pressure: Study among the first to suggest
moderate drinking harms, rather than protects, heart health."
ScienceDaily. ScienceDaily, 7 March 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190307081024.htm>.
Antibiotikakrævende infektionssygdomme i barndommen øger muligvis
risikoen for psykisk sygdom
Hospitalsindlæggelse som følge af en infektionssygdom kan øge
risikoen for psykisk sygdom, ifølge et nyligt studie publiceret i JAMA
Psychiatry.
Studiets forfattere fandt også, at brugen af antibiotika er
associeret med en endnu større risiko for psykisk sygdom. Det, mener
man, til dels er en følge af antibiotikaens effekt på bakterierne i
tarmen, tarmmikrobiomet.
Læs
mere på videnskab.dk
Presset på tid? Her er en motionsform, vi alle kan finde tid til
Et studie, som er publiceret i British Journal of Sports Medicine,
viser, at der er sundhedsmæssige fordele ved den type
dagligdagsaktiviteter, der får pulsen i vejret, og som får os til at
puste og stønne - også selv om vi kun gør det i 30-sekunders
spurtintervaller i løbet af dagen.
Selv ganske korte 20 sekunders-sessioner, som at løbe op og ned ad
trapperne (60 trin), 3 gange om dagen, 3 dage om ugen over 6 uger kan
føre til en målbar forbedring af cardiorespiratorisk fitness.
Faktisk indikerer forskning, at intensiteten muligvis er mere
afgørende i forhold til de sundhedsmæssige fordele for midaldrende og
ældre personer end den samlede varighed.
Læs
mere på videnskab.dk
Selv mild aktivitet holder hjernen ung længere
Øget fysisk aktivitet, også mild fysisk aktivitet, er forbundet med
større hjernevolumen og sund aldring af hjernen.
Forskerne vurderede at for hver times øget let fysisk aktivitet om ugen
— ud over 150 minutters let til moderat ugentlig fysisk aktivitet —
svarede til ca. 1,1 års mindre aldring af hjernen.
Boston University School of Medicine. "Light, physical activity
reduces brain aging." ScienceDaily. ScienceDaily, 19 April 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190419112331.htm>
Oksekød er mere skadeligt for klimaet end hidtil antaget, siger
tænketank
Tidligere beregninger har ikke taget højde for den samlede udledning
gennem koens levetid, mener tænketank
Kød fra kvæg har længe været kategoriseret som en af de største
klimasyndere. Men faktisk er det langt mere skadeligt, end hvad
tidligere undersøgelser har vist.
Det konkluderer en ny rapport fra den grønne tænketank Concito.
I tidligere opgørelser har udledningen af CO2 per kilo oksekød
varieret fra under 20 kilo til over 50, men regnes alle udledninger med,
der er forbundet med produktet, bliver klimaaftrykket ekstremt højt.
Ifølge rapporten bliver der så tale om et aftryk på 188 kilo for
hvert kilo oksekød. Dog ligger det mest retvisende klimaaftryk et sted
mellem det laveste og højeste beregnede, fortæller programlederen.
Læs
mere i artiklen på nyheder.tv2.dk
Klimatænketank: Drop tre af fire kødmåltider
Uanset om du kører i elbil, skærer i madspildet eller drømmer om
teknologiske klimafix, så er der ingen vej uden om at ændre madvanerne
drastisk, fastslår tænketanken Concito i en ny rapport. Det kræver
politiske beslutninger.
En gennemsnitlig dansker spiser dagligt i snit 115 gram kød fra
firbenede dyr. Dertil kommer 29 gram kylling og 376 gram mælk, yoghurt
og ost.
Men skal der være mad til alle, når vi når årstallet 2050 – uden at
alle planetens skove er fældet for at gøre plads til landbrug, og uden
at klodens temperatur går amok – så skal der skrues kraftigt ned for de
animalske ingredienser i den mad, vi sætter på bordet.
Læs
mere på politiken.dk
Konklusionen fra Concito er, at 3 ud af 4 måltider skal erstattes med
plantebaseret kost. Du kan læse
hele Concitos rapport her.
Klimarådet: Den grønne omstilling savner i den grad fart
Forbrugere skal opgive kød og flyveture i hidtil uset grad, hvis
Danmark skal nå sit mål ifølge Klimarådet.
Hvis Danmark skal opnå målet om at have et neutralt CO2-regnskab i
2050, skal der mere fart på den grønne omstilling de næste år, vurderer
Klimarådet i en rapport.
Derudover skal landbrugssektorens CO2-udledninger nedbringes ved at
spise mindre animalsk. Det inkluderer både mindre kød men også mindre
mælk og æg.
Læs
mere på politiken.dk