Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 19, 2020
- Kostråd fra WHO
under udbruddet med COVID-19
- Indtagelse af kostfibre forbundet
med lavere risiko for brystkræft
- Kostvaner har stor indvirkning på
tarmmikrobiomet
- Moderne kødproduktion udgør også
en risiko for pandamier.
|
UGENS CITAT
"Grav
brønden, før du bliver tørstig.”
— Kinesisk
ordsprog
Kostråd fra WHO under udbruddet med COVID-19
Så kom WHO endelig med kostråd, som det er klogt at efterleve, for at
mindske risikoen for et mere alvorligt forløb i tilfælde af COVID-19.
De skriver blandt andet:
"Korrekt ernæring og hydrering er
afgørende. Mennesker, der spiser en velafbalanceret kost, har en tendens
til at være sundere med stærkere immunsystemer og lavere risiko for
kroniske sygdomme og infektionssygdomme. Så du bør spise en række friske
og uforarbejdede fødevarer hver dag for at få de vitaminer, mineraler,
kostfibre, proteiner og antioxidanter, som din krop har brug for. Drik
nok vand. Undgå sukker, fedt og salt for at reducere din risiko for
overvægt, fedme, hjertesygdom, slagtilfælde, diabetes og visse typer
kræft markant."
Kostrådene minder meget om vores egne officielle kostråd
-- altså godt med frugt og grøntsager suppleret med bælgfrugter,
fuldkorn og nødder. Undgå forarbejdet kød. Rødt kød kan spises 1-2 gange
om ugen. Fjerkræ 2-3 gange. Vælg så vidt muligt fedtfattige
mælkeprodukter. Brug frisk frugt og grøntsager som snacks frem for
fødevarer, der er rige på sukker, fedt og salt. Osv.
Læs
mere på WHO's hjemmeside
Alt i alt rigtig gode kostråd, som er en væsentlig
forbedring i forhold til, hvordan de fleste spiser. Det er også kostråd,
som vi ikke bør undervurdere betydningen af i forhold til immunsystemet,
og hvor godt vi er rustet til at komme godt igennem en evt. infektion!
Nu da WHO har meldt ud, mon vi så ikke også snart får
kostråd fra Sundhedsstyrelsen eller Fødevarestyrelsen?
Er anbefalingerne fra WHO perfekte? Ikke efter min
mening, men det er vel heller ikke meningen, at de skal være det. De er
udformet på en måde, så de er overskuelige og overkommelige for de
fleste.
Indtagelse af kostfibre forbundet med lavere risiko for
brystkræft
En analyse af alle relevante undersøgelser har vist, at en kost, der
er rig på kostfibre, er forbundet med en reduceret forekomst af
brystkræft.
Personer med det højeste indtag af kostfibre havde 8 % lavere risiko
for brystkræft.
Læs
mere på sciencedaily.com
Kommentar:
Kostfibre i frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og nødder fodrer
og fremmer væksten af gode bakterier i tarmene. Disse gode bakterier
bekæmper dårlige og sygdomsfremkaldende mikroorganismer i tarmene.
Fiberrige fødevarer indeholder sædvanligvis også mange andre sunde og
sygdomsbekæmpende stoffer.
Der er kostfibre i alle vegetabilske fødevarer, som ikke er stærkt
forarbejdede. Der er ingen kostfibre i animalske fødevarer.
Kostvaner har stor indvirkning på tarmmikrobiomet
Din kost har en stor indflydelse på sammensætningen af bakterier i
dine tarme, hvilket igen påvirker en række metabolske, hormonelle og
neurologiske processer, ifølge en litteraturgennemgang af forskere fra
George Washington University og National Institute of Standards og
Teknologi.
"Efterhånden som vi lærer mere om tarmens mikrobiom og ernæring,
lærer vi, hvor meget de påvirker hinanden og, måske mere centralt for
folkesundheden, den rolle de begge spiller i forebyggelse og behandling
af sygdom," udtaler Leigh A. Frame, PhD, MHS, programdirektør for
Integrative Medicine Programs på GW School of Medicine and Health
Sciences.
Kilde: George Washington University. "Diet, nutrition have profound
effects on gut microbiome." ScienceDaily. ScienceDaily, 25 March 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200325131539.htm>.
Kommentar:
Der er en tæt forbindelse mellem din kost, dine tarmbakterier og dit
helbred.
En sund kost — en plantebaseret kost, med eller uden små til moderate
mængder animalske fødevarer og kun med få ultraforarbejdede fødevarer,
som beskrevet i e-bogen:
Plantebaseret kost for alle — , gavner tarmmikrobiomet og din
sundhed.
Moderne kødproduktion udgør også en risiko for
pandamier
Den måde, som folk spiser på over hele verden, er en
risikofaktor for pandemier, fordi tørstedelen af det kød, vi spiser,
kommer fra fabriksbedrifter.
I disse enorme industrialiserede faciliteter, der
leverer mere end 90 procent af kød globalt - og omkring 99 procent af
Amerikas kød - er dyr tæt pakket sammen og lever under barske og
usanitære forhold.
Når vi pakker tusindvis af dyr tæt sammen i en stank af
ammoinak, der brænder deres lunger, stresser det dem og svækker deres
immunforsvar, og der er en mangel på frisk luft og sollys. Læg alle
disse faktorer sammen, og du har et perfekt miljø til avling og
spredning af sygdom, mener Michael Greger, forfatteren af Bird Flu: A
Virus of Our Own Hatching.
For at gøre tingene værre har udvælgelse af specifikke
gener hos opdrættede dyr gjort disse dyr næsten genetisk identiske. Det
betyder, at en virus let kan sprede sig fra dyr til dyr uden at støde på
genetiske varianter, der kan stoppe den. Når den bevæger sig igennem en
flok eller besætning kan virussen vokse sig stærkere og mere skadelig.
Greger udtrykker det klart: "Hvis du rent faktisk ønsker
at skabe globale pandemier, så byg fabriksbedrifter."
Læs
mere på vox.com