Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 19, 2021
- Gode
søvnrutiner gør os godt
- Går du med vilje for sent i seng,
selv om du godt ved, det er dumt?
- For meget sukker til børn går
måske ud over deres hjerneudvikling
- Svampe i kosten forbundet med
lavere risiko for kræft
- Undersøgelse tyder på, at en
plantebaseret kost giver mindst 30 % reduceret risiko for iskæmisk
hjertesygdom.
|
UGENS CITAT
"Rom blev ikke
bygget på en dag, men de lagde mursten hver time. Du behøver ikke at
gøre det hele i dag. Læg blot mursten."
— James Clear
Gode søvnrutiner gør os godt
Et af elementerne i en sund livsstil — og et af de vigtigste
elementer i effektiv livsstilsmedicin — er at sove nok og få nok dyb
søvn.
Gode søvnvaner kan have lige så stor betydning for vores sundhed som
at spise sundt og dyrke nok motion.
God søvn giver ikke alene ny energi og velvære, men er også med til
at forebygge sygdomme og hjælpe os med at blive raske, når vi er syge.
Hvis du lider af en akut eller kronisk sygdom, vil både nok søvn, og
at sove godt og uforstyrret, gavne de helbredende processer i kroppen.
Gode søvnvaner vil blandt andet:
- give energi og velvære
- forebygge og være med til at
holde os raske
- give mere selvkontrol, og gøre
det lettere at indføre og fastholde sunde vaner
- være med til at holde hjernen
sund.
Læs mere:
Søvn og søvnvaner
Går du med vilje for sent i seng, selv om du godt ved, det er dumt?
Mange bytter gerne søvn mod underholdningstid, fordi de trænger til
alenetid, men når vi ser TV, surfer på nettet eller spiller spil, bliver
vi stimuleret og kan engagere os på en måde, som gør det vanskeligt at
sove.
Læs
mere på videnskab.dk
For meget sukker til børn går måske ud over deres hjerneudvikling
Kostvaner med et højt sukkerindhold er blevet sat i forbindelse med
øget forekomst af fedme og hjertesygdomme og nedsat hukommelsesfunktion.
Børn har det største forbrug af tilsat sukker.
Et dyreforsøg viser, at et dagligt forbrug af sukkersødede
drikkevarer i ungdomsårene hæmmer indlæring og hukommelse i
voksenalderen. Forskerne påviste endvidere, at ændringer i tarmens
bakterie kan være forklaringen.
Læs
mere på sciencedaily
Svampe i kosten forbundet med lavere risiko for kræft
Højere indtagelse af spiselige svampe er forbundet med lavere risiko
for kræft. Det viser en systematiske gennemgang og metaanalyse.
De personer, der spiste 18 gram svampe dagligt, havde en 45% lavere
risiko for kræft sammenlignet med dem, der ikke spiste svampe.
Der er tale om en sammenhæng uden det med sikkerhed kan konkluderes,
at det var (eller kun var) svampe i deltagernes kost, der gav lavere
risiko for kræft.
- - -
Bemærk, at
fødevarestyrelsen advarer imod at spise for mange svampe i
champignongslægten.
Pressemeddelelse om undersøgelsen
Det giver både gavnlige næringsstoffer/plantestoffer og rigtig god
smag at inkludere lidt svampe i plantebaserede retter.
Undersøgelse tyder på, at en plantebaseret kost giver mindst 30 %
reduceret risiko for iskæmisk hjertesygdom
Iskæmisk hjertesygdom er en fælles betegnelse for sygdomme i hjertet,
der skyldes forsnævring af de årer, der forsyner hjertet med blod og ilt
(hjerteforeningen).
Forskere analyserede 8 relevante undersøgelser (metaanalyse), og
konkluderede, at en vegetarisk kost (inkl. veganerkost) sammenlignet med
en ikke-vegetarisk kost er forbundet med en 30 % reduceret risiko for
død pga. iskæmisk hjertesygdom, hvorimod vegetarisk kost ikke havde
nogen effekt på generelt dødelighed eller død pga. blodkarsygdomme (Cerebrovaskulær
sygdomme).
Forskerne konkluderer, at deres metaanalyse giver opdateret evidens
for de potentielt gavnlige virkninger fra en veganerkost eller
vegetarkost, selv om de nævner, at resultatet skal tages med et vist
forbehold, eftersom undersøgelserne, der indgik i metaanalysen, generelt
ikke var af høj kvalitet.
Læs
mere på healio.com
Kommentar:
Forskerne tog i denne metaanalyse ikke hensyn til, hvordan den
plantebaserede kost var sammensat (inkl. om den indeholdt nok
næringsstoffer uden for mange raffinerede fødevarer og tomme kalorier),
blot om deltagerne på en eller anden måde spiste vegetarisk eller
vegansk.
Vi mangler flere grundige undersøgelser og gennemgange af
eksisterende undersøgelser, hvor forskere sammenligner en mere eller
mindre "almindelig" kost (den måde de fleste spiser på) med forskellige
andre måder at spise på (der er fx rigtig mange måder at spise
plantebaseret på og endnu flere holdninger til, hvilken der er bedst).