Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 20, 2010
- Modvirker nok sol og D-vitamin depressioner hos ældre?
- Nødder sænker kolesteroltallet
- Mail: Animalsk vs. vegetabilsk protein
- Kødbaserede diæter øger risiko for blærekræft
- Dårlig søvn kan hæmme kroppens brug af insulin
|
|
|
Vi hører ofte
bemærkningen "Han snakker for meget."
Men hvornår har nogen sidst hørt kritikken: "Han lytter for meget"?
— Norman
Augustine
1) Modvirker nok sol og D-vitamin depressioner hos
ældre?
Ældre mænd og kvinder med lavere niveauer af D-vitamin i
blodet er mere tilbøjelige til at blive deprimeret over tid. Det viser
ny forskning udført af Dr. Luigi Ferrucci og hans kolleger fra National
Institute on Aging i Baltimore.
Det er ret almindeligt, at ældre har utilstrækkelige
D-vitaminniveauer, hvilket sættes i forbindelse med bl.a. knoglebrud og
en bred vifte af kroniske sygdomme.
Forskerne fulgte 531 kvinder og 423 mænd, der var 65 år
eller ældre.
Da undersøgelsen begyndte var 42 procent af kvinderne og
18 procent af mændene deprimerede, mens tre fjerdedele af kvinderne og
halvdelen af mændene havde niveauer af D-vitamin (under 50 nanomoles per
liter, der generelt anses for utilstrækkelig).
72 procent af de deprimerede og 60 procent af de
ikke-deprimerede mennesker havde lave D-vitamin niveauer. Kvinder med
D-vitaminmangel viste en større nedgang i humør både tre og seks år inde
i studiet.
Kvinder med for lidt D-vitamin, som ikke var deprimeret
i begyndelsen af undersøgelsen, havde dobbelt så stor risiko for at
blive deprimeret i løbet af de følgende seks år sammenlignet med de
kvinder, der havde et tilstrækkeligt højt niveau af D-vitamin i blodet.
Den samme tendens sås hos mændene, men ikke i nær så stor udstrækning.
Undersøgelsen beviser ikke, at et lavt D-vitamin niveau
forårsager depression, men forskerne mener, at forebyggelse af
"D-vitaminmangel hos ældre kan være med til at forebygge depressioner.
Kilde: Yuri
Milaneschi m.fl.
Serum 25-Hydroxyvitamin D and Depressive Symptoms in Older Women and Men
Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, online May 5, 2010.
doi:10.1210/jc.2010-0347
Kommentar:
Det er langt fra sikkert, at det er mangel på D-vitamin
alene eller som sådan, der giver øget tendens til depression, det kan
lige så godt være mangel på sollys, eftersom D-vitaminniveauet viser
noget om, hvor meget de ældre opholder sig udendørs, og hvor meget sol
de får på kroppen.
Læs mere
om depression på
nomedica.dk
2) Nødder sænker kolesteroltallet
Nødder i kosten kan føre til et sundere kolesteroltal.
Det viser en undersøgelse, hvor forskerne gennemgik data fra 25
undersøgelser fra syv lande, der inkluderede 583 mænd og kvinder, nogle
med højt kolesteroltal, nogle med normalt kolesteroltal.
Det viste sig, at en indtagelse på i gennemsnit 67 gram
nødder dagligt bragte deltagernes samlede kolesteroltal ned med 11 point
(en 5 procent reduktion), reducerede deres skadelige LDL kolesterol med
10 point (en 7 procent nedgang), og flyttede forholdet mellem total
kolesterol eller LDL-kolesterol og det ”gode” HDL-kolesterol i en
gunstig retning. Fordelene viste sig både hos personer med normalt
kolesteroltal og personer med forhøjet kolesteroltal.
Selv om nødder reducerede triglyceridniveauer med 21
point hos personer, hvis triglycerider var for høje (150 milligram per
dl eller derover), påvirkede de ikke triglycerider hos personer med
normale niveauer.
Forskerne fandt også et "dosis-respons" forhold, hvilket
betyder, at jo flere nødder folk spiste, jo bedre blev kolesteroltallet.
Forskellige typer af nødder havde lignende sund indvirkning på
fedtstoffer i blodet.
Den største virkning af at spise nødder blev observeret
hos de personer, der startede ud med LDL kolesterol niveauer over 160 mg
per dl, folk med lavere kropsvægt, og hos dem der spiste mere mættet fedt
og raffinerede kulhydrater.
Kilde: Joan
Sabaté m.fl.
Nut Consumption and Blood Lipid Levels
A Pooled Analysis of 25 Intervention Trials
Archives of Internal Medicine, May.
2010;170(9):821-827.
Kommentar:
Nødder og frø er ikke alene med til at normalisere et
højt kolesteroltal og forebygge hjerte-kar-sygdomme, de smager også godt
og er en god kilde til vigtige næringsstoffer — fx essentielle fedtsyrer
som omega-3 og omega-6.
Selv om alle slags nødder har gavnlig virkning på
kolesteroltallet har valnødder den ekstra fordel, at de er rige på de
vigtige omega-3 fedtsyrer.
Undgå nødder, der er brændte, røget, saltet eller sødet.
Spis nødder, som de er. De kan også anvendes i forskellige retter, i
salater og i hjemmebagt brød.
3) Mail: Animalsk vs. vegetabilsk protein
Jeg har haft en lille diskussion med en kammerat som
hårdnakket påstod, at animalske proteiner er de ALLER bedste for
kroppen.
Det mener jeg umiddelbart ikke, faktisk tror jeg at
vegetabilske er langt sundere og lige så gode.
Du kunne vel ikke finde et par gode links frem om dette
emne?
På forhånd tak.
Peter
Hej Peter
Din kammerat har ret i, at animalsk protein udnyttes
lidt lettere af kroppen, fordi protein i kød har en
aminosyresammensætning, der ligner kroppens proteiner mere end de
proteiner, du finder i planter.
Det er blot ikke relevant, da det i vores del af verden
er helt uden betydning, om du fx udnytter 90 eller 70 procent af
proteinerne i din kost, blot du får nok. De fleste danskere får allerede
for meget protein fra animalske kilder, og vegetarer får nok protein fra
vegetabilske fødevarer.
De vegetabilske kilder til protein er generelt sundere
end de animalske.
Du finder flere relevante artikler på
http://www.vegetarbladet.dk/
Med venlig hilsen
John Buhl
4) Kødbaserede diæter øger risiko for blærekræft
Ifølge en ny undersøgelse præsenteret på American
Association for Cancer Research's årsmøde, øger kødforbruget risikoen
for blærekræft.
Forskere studerede kosten hos 884 deltagere med
blærekræft og 878 i en kontrolgruppe og fandt, at de, der spiste mest
kød, havde op til 58 procent større risiko for at udvikle blærekræft.
At spise godt gennemstegt kød var dog forbundet med
næsten 100 % øget risiko for blærekræft, hvilket sandsynligvis skyldes
at tilberedning af kød ved høje temperaturer danner kræftfremkaldende
stoffer kaldet heterocykliske aminer.
De deltagere i undersøgelsen, der indtog mest bacon,
svinekoteletter, stegt kylling og stegt fisk, havde også en højere
risiko for blærekræft.
Kilde: Lin J,
Wang JM, Grossman BH, m.fl.
Red meat and heterocyclic amine intake, metabolic pathway genes, and
bladder cancer risk. Report presented at: American Association for
Cancer Research 101st Annual Meeting; April 17, 2010: Washington DC.
Kommentar:
Hvis du spise animalske fødevarer er det blandt andet
klogt:
- at holde forbruget til et minimum
- at vælge de fedtfattige varianter
- at vælge økologisk
- at vælge så fisk frem for kød
- at undgå lang stegetid
- at undgå forarbejdede kødprodukter som bacon, pålæg, pølser, saltet
kød o.l.
- at spise mange grønsager.
5) Dårlig søvn kan hæmme kroppens brug af insulin
Blot en enkel søvnløs nat kan hæmme kroppens evne til at
bruge insulin til at behandle sukker i blodet. Det viser en
undersøgelse, som forskerne mener måske kan hjælpe med at forklare,
hvorfor flere og flere får diabetes.
Forskerne mener, at resultatet af deres undersøgelse
tyder på en sammenhæng mellem, at der i det seneste årti har været en
stigning i tilfælde af insulinresistens og forekomst af diabetes blandt
voksne i de vestlige samfund samtidig med, at vi sover mindre.
Tidligere undersøgelser har fundet, at flere nætter med
dårlig søvn kan resultere i forringet anvendelse af insulin i kroppen,
men i dette studie undersøgte forskerne, hvordan blot en enkel nats
dårlig søvn kan påvirke insulinfølsomheden.
Forskerne undersøgte ni raske mennesker — en gang efter
en nat på otte timers søvn og en gang efter en nat med kun fire timer.
Det viste sig, at en enkelt nat med for lidt søvn kan reducere nogle
typer insulinfølsomhed med 19 til 25 procent.
Kilde: Esther
Donga m.fl.
A Single Night of Partial Sleep Deprivation Induces Insulin Resistance
in Multiple Metabolic Pathways in Healthy Subjects
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Online April 6, 2010
doi:10.1210/jc.2009-2430
Læs mere
om diabetes på nomedica
Nyd de små
ting, for en dag kigger du måske tilbage og erkender at de var de store
ting.
— Robert
Brault