Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 20, 2014


  1. "Stenalderkost" forværrer kolesteroltallet
  2. Kræft spredes med hjælp fra det dårlige kolesterol
  3. God søvn forlænger livet hos kvinder med fremskreden brystkræft
 

Hvis du har frygt for smerte eller lidelse, bør du undersøge, om der er noget du kan gøre ved det. Hvis du kan, er der ingen grund til at bekymre sig om det; hvis du ikke kan gøre noget, så er der heller ikke grund til bekymring.

— Dalai Lama


"Stenalderkost" forværrer kolesteroltallet

Forskerne satte 44 raske voksne på en såkaldt stenalderkost, herunder magert kød, fisk, æg, nødder, frugt og grøntsager, samt på et kredsløbstræningsprogram.

Efter ti uger var LDL (det "dårlige" kolesterol) steget med 12,5 mg/dl og total kolesterol med 10,1 mg/dl. Triglycerider steg også en smule. De værste resultater blev set blandt de deltagere, der var sundest, før starten på diæten.

Forfatterne mener, at eventuelle forbedringer fra et motionsprogram kan blive ophævet eller neutraliseret af en stenalderkost.

Smith MM, Trexler ET, Sommer AJ, Starkoff BE, Devor ST. Unrestricted Paleolithic diet is associated with unfavorable changes to blood lipids in healthy subjects. Int J Exerc Sci. 2014;7:128-139.
“Paleo” Diet Leads to Worsening Cholesterol

Læs mere om den såkaldte stenalderkost her

Kolesterol er mest kendt for den potentielle skadelige virkning på hjerte og kredsløb, men for meget LDL-kolesterol har meget andet på samvittigheden, og nu viser en ny undersøgelse ...


Kræft spredes med hjælp fra det dårlige kolesterol

Når kræft begynder at sprede sig til andre dele af kroppen, bliver det meget vanskeligere at behandle den.

Kræft forekommer, når normale celler begynder at opføre sig unormalt, vokse ud af kontrol og danne klumper kaldet svulster.

Hvis kræftceller spreder sig fra deres primære svulst til andre dele af kroppen, kan de vokse sig til sekundære kræftformer eller metastaser (kræftsvulster dannet af kræftceller som stammer fra en modersvulst et andet sted i kroppen).

Metastaser er den væsentligste årsag til dødsfald pga. kræft. Og nu viser en undersøgelse, at kolesterol har stor indflydelse på, hvordan kræfceller spreder sig til andre steder i kroppen. Det er det såkaldt dårlige LDL-kolesterol, der hjælper kræftcellerne med at sprede sig til andre dele af kroppen, mens det såkaldt gode kolesterol, HDL, muligvis er med til at blokere for spredningen af kræft.

Forskerne mener, at det er muligt at begrænse kræftcellers evne til at sprede sig ved at sænke niveauet af LDL kolesterol i blodet.

Kilde: Thomas Grewal m.fl. Cholesterol Regulates Syntaxin 6 Trafficking at trans-Golgi Network Endosomal Boundaries. Cell Reports. Volume 7, Issue 3, (8 May 2014). Pages 883-897. Hele undersøgelsen kan læses som pdf-fil her
The University of Sydney press release 7 May 2014

Kommentar:

Dette er endnu en undersøgelse, der bør få de diætister og andre, der tilrettelægger kostplaner for kræftramte, til at tænke sig om.

Det er en rigtig dårlig idé at anbefale kræftpatienter en kost med (ret meget) animalsk protein, mættet fedt og sukker. Den slags kostplaner vil blot forringe patienternes chancer for at blive og holde sig raske?

Læs også artiklen: Kost mod kræft

Kolesterol har vigtige funktioner i kroppen, og vi kan ikke undvære det. Men selv om kolesterol indgår i alle kroppens celler og er nødvendigt for en lang række af kroppens vigtige funktioner, er for meget kolesterol i blodet på ingen måder godt.

Kroppen kan selv danne kolesterol, men de fleste mennesker får også en stor mængde kolesterol fra deres kost.

Ifølge Hjerteforeningen er kolesteroltallet omkring 2,5 mmol/l, når vi bliver født, og vi har ikke brug for mere end det. Mere kolesterol end ca. 2,5 mmol/l er unødvendigt. Og kommer kolesteroltallet over 5,0 mmol/l siger det at være forhøjet.

I gennemsnit er danskernes kolesteroltal ca. 6 mmol/l.

For højt indhold af kolesterol i blodet er en af de største risikofaktorer for hjertekarsygdom, fordi for meget kolesterol i blodet kan føre til åreforsnævring og blodpropper.

Animalske fødevarer indeholder kolesterol, men du behøver ikke at få kolesterol i kosten, da kolesterol også dannes i leveren efter behov.

Mættet fedt i kosten øger mængden af kolesterol i blodet. Hvilket er endnu en grund til at holde igen med mættet fedt.

Læs også artiklen: Mindre mættet fedt er bedst

Noget af det bedste, du kan gøre for at holde kolesteroltallet nede, er at vælge en plantebaseret kost med få eller ingen raffinerede fødevarer. Sådan kort fortalt. Mere om sunde kostvaner her.

Motion er også med til at holde styr på kolesteroltallet.


God søvn forlænger livet hos kvinder med fremskreden brystkræft

En undersøgelse blandt kvinder med fremskreden brystkræft viser, at de kvinder, der har en god og effektiv søvn, lever længere end kvinder, der sover dårligt.

I løbet af de seks år, som studiet varede, var den gennemsnitlige overlevelse 68,9 måneder hos de kvinder, der havde den mest effektive søvn, mod kun 33,2 måneder hos de kvinder, der havde den dårligste søvn.

Samlet set tilbragte deltagerne omkring otte timer i sengen om natten, men de sov kun omkring 6,5 timer. Læs artiklen på Kræftens Bekæmpelse: God søvn forlænger livet hos kvinder med fremskreden brystkræft

Læs evt. også om undersøgelsen på engelsk: Better sleep predicts longer survival time for women with advanced breast cancer

Kommentar:

Det er ret fantastisk at opleve, hvordan der i de senere år er kommet meget mere fokus på de grundlæggende betingelser for sundhed og helbredelse — især en veltilrettelagt plantebaseret kost, god søvn og nok motion!

Når engang ændringer i livsstilen for alvor begynder at blive brugt som behandling eller del af behandling af sygdomme, vil vi med hovedrysten kigge tilbage på den måde, vi i dag negligerer disse grundlæggende betingelser for helbredelse i behandling af sygdomme.

Læs også om søvn på nomedica


Mist ikke i dag ved at bekymre sig om i morgen.

— John F Herbert


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.