Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 20, 2015
- Kostforvirring (1): BACON eller ej?
- Lidt af hvert
Sund livsstil giver bedre overlevelse efter kræft
Proteinrig kost forbundet med vægtstigning og øget dødelighed
Ingen sprøjtegifte i private haver
Hvad sker der, når man skifter til 100 % økomad?
Fed af light
Forskere: Ekstremt sjældent, at folk får giftige mængder D-vitamin
|
|
|
Det er pudsigt, at der
med de få ord, der findes i sproget, kan siges så meget sludder
-- Storm P.
Kostforvirring (1): BACON eller ej?
Når vi hører og læser alle de tilsyneladende modstridende oplysninger
om kost og ernæring, er det vel egentlig ikke så underligt, at
almindelige forbrugere bliver forvirrede og ikke længere ved, hvad der
egentlig er sundt og usundt.
Her et lille eksempel fra fire artikler bragt på dagens.dk, der
illustrerer problemet:
Vi vidste det: Bacon forlænger dit liv
Ifølge artiklen har forskere ved at udføre forsøg på orme fundet ud af,
at vi kan leve længere ved at spise de sprøde stykker grisekød.
Ja, det står der faktisk i artiklen!
Forskerne havde i en periode fodret rundorme med B3-vitamin (niacin),
som fik ormene til at leve 10 % længere. Og nu kommer så den helt
tåbelige konklusion i artiklen: Fordi bacon indeholder niacin kan det
tænkes, at du lever 10 år længere ved at spise meget bacon (!?).
Der er intet i denne (eller andre) undersøgelser, der viser, at bacon
er sundt eller forlænger livet. Nærmest alt peget endda i modsat
retning. Man skal virkelig have en god fantasi -- og vel være lidt
ligeglad med, om man bringer forkerte eller misvisende oplysninger om
sundhed og ernæring -- for at få det lavet om til, at bacon forlænger
livet.
Det er helt umuligt at konkludere noget som helst om bacon på
baggrund af den undersøgelse, og da slet ikke at bacon kan forlænge
livet.
Her er trods alt en mere seriøs beskrivelse af undersøgelsen om
niacin:
Niacin, the fountain of youth (på engelsk). Bemærk at bacon slet
ikke nævnes (naturligvis, da bacon intet har at gøre med undersøgelsen).
Anden artikel i samme avis:
5 grunde til at bacon er godt for dig
De nævnte 5 grunde viser på ingen måde, at bacon er godt for dig.
Endnu en artikel fra avisen:
Her er 8 videnskabelige grunde til at ELSKE bacon
I denne artikel -- og især ifølge overskriften -- får du den idé, at
der endda er videnskabelig dokumentation for, at bacon er sundt og godt
for dig.
Det lyder overbevisende, når journalister kan flette ord som
videnskab ind i deres spin, men det er ifølge min ordbog grov misbrug af
ordet. Der er absolut ingen videnskabelige grunde til at elske bacon.
Tværtimod.
Alle de nævnte grunde og især den måde, de forklares på, er enten
direkte forkerte eller misvisende.
Efter tre så overbevisende artikler bliver mange glade for, at der er
god og videnskabelig dokumentation for, at vi nærmest bare kan spise løs
af den dejlige bacon -- og endda, at det er sundt, og får os til at leve
længere!
Mange holder af den slags artikler og sluger dem råt. Gode nyheder om
vores dårlige vaner er altid velkomne.
Men øv da, så kom denne artikel i samme avis:
Kræftlæge: Så farligt er det at spise bacon
Ifølge artiklen udtaler den svenske kræftlæge David Stenholtz blandt
andet om bacon: "En fødevare, som du aldrig nogensinde må spise, hvis du
ønsker at forblive sund, er sprød bacon. Det er røget, ekstra saltet og
rig på mættet fedt. Det indeholder hormoner, glykotoxiner, miljømæssige
toksiner og endotoksiner. Siden steger man den meget hårdt og danner
således et maksimum af heterocykliske aminofedt og polycykliske
aromatiske kulbrinter. At spise bacon svarer til at ryge."
Kræftlægen får sat tingene på plads, og har videnskaben på sin side.
Overstående er ikke ment som en kritik specielt rettet mod dagens.dk.
Dagens.dk bringer og viderebringer også mange gode og korrekte artikler.
Det er ment som et eksempel på, hvordan og hvor ofte vi læser
utroværdige og modstridende oplysninger i pressen. Det er et eksempel
på, hvordan vi let bliver vildledt af misvisende artikler og vildledende
overskrifter.
Det er et enormt problem og til stor skade for folkesundheden. Folk
bliver forvirrede og begynder blot at spise, hvad de har lyst til, fordi
de føler sig ude af stand til at vurdere alt det forskelligt, de hører
og læser om sund kost.
Det er blevet almindeligt, at medierne blot kopiere eller spinner
videre på nyheder fra andre medier, uden at have tiden eller evnen til
at lave egen research. På den måde bliver artikler med forkerte
oplysninger lynhurtigt spredt vidt omkring.
Jeg har ikke noget imod, at nogen elsker bacon. Men jeg har alt
muligt imod, at de fejlinformeres og vildledes om bacon og en masse
andet om kost og sundhed.
Lidt mere
om bacon i en debat på svensk fjernsyn
(Gå til ca. 36 minutter og 30 sekunder inde i udsendelsen).
Lidt af hvert
Sund livsstil giver bedre overlevelse efter kræft
Ny forskning viser, at hvis man har levet sundt, før man får
kræftdiagnosen, har man også en bedre chance for at overleve. Spis
grønt, dyrk motion, undgå rygning og alkohol. En ny undersøgelse viser,
at et sundt liv før tarmkræft kan forbedre chancerne for at overleve
sygdommen.
Sund levevis før kræft forbedrer altså overlevelsen efter kræft. Det
handler først og fremmest om at undgå overvægt, dyrke motion og følge
kostrådene om at spise sundt og grønt med mindre kød og mange
grøntsager, frugter og fuldkorn. (cancer.dk
7. maj 2015)
Læs også artiklen:
Sund livsstil mod kræft
Proteinrig kost forbundet med vægtstigning og øget dødelighed
Ny undersøgelse viser, at et højt proteinindtag kan være forbundet
med større risiko for vægtstigning, og øget indtag af animalske
proteiner var forbundet med en øget risiko for hjerte-kar-sygdom, kræft
og dødelighed. (Slankenyt
354)
Ingen sprøjtegifte i private haver
De populære ukrudtsmidler er giftige, kendt for at forurene jord og
grundvand og kan skabe sundhedsproblemer for mennesker, dyr og fugle.
(Jyllands
Posten 9. maj 2015)
Måske, der er hjælp på vej til de haveejere, der vælger at lade det
meste gro lidt vildt (inkl. undertegnede), frem for at sprøjte:
Den vilde have er blevet trendy
Naturlige haver bliver stadig mere populære i disse år. Måske som en
reaktion mod den mere og mere mekaniserede verden, vi lever i. (Jyllands
Posten 9. maj 2015)
Hvad sker der, når man skifter til 100 % økomad?
Familien Palmberg har været igennem et eksperiment for at belyse,
hvad effekten er ved at skifte til 100 procent økologisk mad. Familiens
fem medlemmer spiste først u-økologisk i en uge. Hver dag afleverede de
urinprøver, som blev analyseret af Svenske Miljöinstitutet, som fandt 12
forskellige sprøjtegift i familiens urin. Efterfølgende spiste familien
Palmberg 100 procent økologisk i to uger, og igen afleverede de hver dag
urinprøver. Allerede efter få dage, var indholdet af sprøjtegiftrester
faldet dramatisk, og en del af midlerne helt forsvundet. (Økologisk
landsforening 7. maj 2015)
Fed af light
Mange overvægtige bruger kunstige sødestoffer som et alternativ til
sukker, men der har længe været tvivl om hvilke problemer, der evt. kan
være forbundet med at indtage kunstige sødestoffer.
Indtagelse af kaloriefattige produkter, der er sødet med kunstige
sødestoffer, gør det altså mere sandsynligt, at du senere indtager noget
kalorierigt. (slankeklub.dk)
Forskere: Ekstremt sjældent, at folk får giftige mængder D-vitamin
Ud af 20.000 målinger i en stor befolkningsgruppe, havde 8 procent et
D-vitamin-indhold i blodet på over 50 nmol/L – hvilket ifølge sundhed.dk
er et fint niveau for de fleste mennesker. Kun 1 procent havde et niveau
på over 100 nmol/L – hvilket efter de danske anbefalinger er fint til
folk med knogleskørhed eller nyresygdom. Forskerne stødte kun på et
tilfælde af decideret D-vitamin-forgiftning, og det var en ældre
amerikaner, som havde trodset anbefalingerne om dagligt at indtage 100
mikrogram og havde i stedet valgt at tage 1250 mikrogram dagligt,
hvilket fik D-vitamin-niveauet op på 364 nmol/L. (videnskab.dk
4. maj 2015)
Kommentar:
Det er altså sandsynligvis helt umuligt at få for meget D-vitamin fra
de kosttilskud, du lovligt kan købe i helsebutikker i Danmark, hvor den
stærkeste tablet er på 85 mikrogram.
Den, der kan
skrive, har noget at lære af den, der er klog nok til at la’ være
-- Piet Hein