Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 20, 2016


  • Mail: Er nogle vitaminer ikke lettere at optage end andre?
  • De mange usynlige medicindødsfald
  • Livsfarlig svindel med psykofarmaka
  • Masser af frugt og lavt alkoholindtag mindsker risikoen for brystkræft
  • Frugt og grønt styrker knoglerne
 

UGENS CITAT

"Der er ting der virker, også selv om du ikke tror på dem. Der er også ting, der aldrig kommer til at virke,
uanset hvor meget du tror på dem. Kunsten er at kende det ene fra det andet”

-- Christian Campbell


Mail: Er nogle vitaminer ikke lettere at optage end andre?Vitaminpiller

Når jeg gik på kurser i udlandet (for år siden) hvor der var ernærings "ting" med såsom vitaminer og mineraler, så var der en del fokus på hvilke kemiske sammensætninger der var nemt optagelige og hvilke der ikke var. Det bliver slet ikke nævnt når I skriver. Det undre jeg mig over? Er det uvæsentligt i dag grundet noget jeg ikke har hørt om?

Med venlig hilsen
Tage

Hej Tage

Det er et ret kompliceret emne, med mange meninger og ikke ret meget dokumentation.

Mange producenter vil påstå, at netop "deres version" (den de har valgt) af et vitamin eller vitaminprodukt er bedre og lettere at optage end alle andre vitaminer.

Netop pga. den tvivlsomme dokumentation ser du sjældent (næsten aldrig), at der på en glas fx står "ekstra letoptagelig" e.l. Det må man nemlig kun skrive, hvis det kan dokumenteres (i det mindste i Danmark). Nogle producenter gør det så alligevel, og venter til de får problemer med myndighederne, før de ændrer det.

Det er måske lovligt at skrive "letoptagelige", fordi alle godkendte vitaminer sådan set er letoptagelige (eller har omtrent den samme optagelighed som alle andre vitaminer).

Det har givetvis en vis (mindre) betydning i nogle tilfælde, hvor jeg også har nævnt det (fx hvilken form af E-vitamin eller D-vitamin, et produkt indeholder osv.).

Nogle kemiske varianter af et vitamin optages/udnyttes evt. bedre end andre, men for det meste mangler der god dokumentation, og alle producenter kan vælge de varianter, som de mener er bedst eller optages bedst. Der er relativt få lovlige kemiske varianter af de enkelte vitaminer, som alle producenter kan vælge imellem, hvis de har lyst, så hvis en producent påstår, at netop deres produkt er helt speciel, er der god grund til at tage det med et gran salt.

Med venlig hilsen
John Buhl


De mange usynlige medicindødsfald

Professor Peter C. Gøtzsche fra Det Nordiske Cochrane Center, Rigshospitalet har skrevet en kronik i Ugeskrift for læger om de usynlige medicindødsfald.

Omkring 200.000 dødsfald om året i USA er forårsager af medicin, hvilket svarer til omkring 3.300 i Danmark. Det er tyve gange så mange, som der dør i trafikken.

Ifølge Gøtzche er læger ikke klar over disse dødsfald, men de sker så ofte, at en praktiserende læge i gennemsnit slår en af sine patienter ihjel om året.

Han skriver blandt andet: "Vi bør gøre en helhjertet indsats for at nedbringe de mange usynlige medicindødsfald, og det bør derfor være den vigtigste opgave for sundhedsvæsenet i de kommende år at reducere medicinforbruget markant."

Læs kronikken på ugeskriftet.dk

Peter Gøtzsche gør en kæmpe indsats på en seriøs måde. Det er første gang, siden jeg oprettede Nomedica (oprindelig som en idealistisk forening), at jeg begynder at tro på, at vi indenfor få år for alvor vil se en ændret holdning til medicin blandt mange læger.

Læger bliver i stor udstrækning ladt i stikken af en mangelfuld uddannelse indenfor betydningen af kost og livsstil til at forebygge og behandle sygdomme og af en medicinindustri, som lyver, fordrejer eller fortier.

Det bliver også spændende at følge nedenstående projekt, som Gøtzsche deltager i:

Livsfarlig svindel med psykofarmaka

Ifølge en artikel på helse.dk skal Peter Gøtzsche deltage i et internationalt projekt sammen med ni andre forskere, hvor de vil forsøge at dokumentere, at medicinalindustrien snyder, når den udvikler medicin til psykisk syge.

Ifølge artiklen siger Peter Gøtzsche, at psykofarmaka er langt farligere, end folk er klar over, og det skyldes blandt andet, at medicinalindustrien svindler med de kliniske forsøg. De skjuler dødsfald og selvmord.

Peter Gøtzsche mener, at der kun er én ting at gøre for at sikre beskyttelsen af patienter: - Vi burde afskrive de industrisponsorerede kliniske forsøg fuldstændigt. Det er ligegyldigt, hvad industrien har lavet af kliniske forsøg, for vi kan ikke stole på dem. Vi må have offentlige lægemiddelafprøvninger.

Læs hele artiklen på helse.dk


Masser af frugt og lavt alkoholindtag mindsker risikoen for brystkræft

Spis tre stykker frugt om dagen i din ungdom, og et moderat alkoholindtag, når du bliver ældre, og du har 25% lavere risiko for at udvikle brystkræft senere. Det peger to nye studier på.

Læs mere på videnskab.dk


Frugt og grønt styrker knoglerne

Mennesker, der ikke spiser ret meget frugt og grønt har signifikant øget risiko for hoftebrud. Det viser en undersøgelse offentliggjort i Journal of Bone og Mineral Research.

Det blev konstateret, at personer, der spiste en portion frugt og grøntsager eller mindre dagligt, havde en 39% øget risiko for at få et hoftebrud sammenlignet med personer med et moderat indtag af frugt og grønt på 3-5 portioner dagligt (endnu mere frugt og grønt så ikke ud til at sænke risikoen yderligere).

Forskernes konklusion er, at ældre mennesker med lavt indtag af frugt og grønt kan drage fordel af at øge deres indtag, for at reducere risikoen for hoftebrud.

Kilde: Vassiliki Benetou, Antonia Trichopoulou m.fl. Fruit and Vegetable Intake and Hip Fracture Incidence in Older Men and Women: The CHANCES Project. Journal of Bone and Mineral Research. Online: 8 APR 2016 | DOI: 10.1002/jbmr.2850

Vi havde det samme emne oppe for et lille års tid siden i artiklen: Frugt og grønt mindsker risikoen for hoftebrud

Læs også artiklen: Plantebaseret kalktilskud giver stærkere knogler

Mere om, hvordan du sikrer stærke knogler: Stærke knogler ... hele livet   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.