Faste kan beskytte hjernen mod ældning
Når maven er tom, danner den hormonet ghrelin.
Ghrelin kaldes også for et sulthormon, fordi det udskilles i maven
ved sult. Nogle timer efter, at du har spist, begynder niveauet af
ghrelin i blodet at stige.
I et nyt forsøg har britiske forskere påvist, at ghrelin kan beskytte
hjerneceller fra at ældes og dø.
Det skriver
newscientist.com
De gennemførte et museforsøg, som viste:
- at mus forbedrer deres evne til at lære og til at huske, når de har
mere ghrelin i blodet
- at ghrelin øger neuronforbindelserne i hjernen, hvilket betyder at
ghrelin kan hjælpe med at beskytte hjernecellerne mod ældning.
Den beskyttende virkning, som ghrelin har på vores hjerneceller
forklarer angiveligt også, hvorfor du ofte føler dig mere klar i
hovedet, når du faster.
I
et andet forsøg fandt forskere en øget sundhedsgevinst, hvis du ikke
spiser før motion. 10 overvægtige raske mænd morgentrænede i en time ved
at gå på et gangbånd. Nogle af mændene spiste morgenmad, før de
trænende, mens andre sprang morgenmaden over.
Fedtcellerne hos de fastende mænd dannede væsentlig flere af de
signalstoffer, som stabiliserer blodsukker og insulinfunktion. Det er en
overordentlig gavnlig virkning, ikke mindst hos overvægtige.
Ovennævnte er to undersøgelser, der kan tilføjes til den række af
undersøgelser, som i de senere år har dokumenteret gavnlige virkninger
ved faste.
Når formålet er vægttab, er faste dog ikke mere effektiv end
almindelig kaloriebegrænsning.
Læs artiklen:
Populær fastekur har omtrent samme virkning som kaloriebegrænsning
En rask gåtur gavner hjernen
Forskere ved New Mexico Highlands University fandt, at fodens
påvirkning under gang sender trykbølger gennem arterierne, som
signifikant påvirker og øger blodforsyningen til hjernen.
Du ved sikkert, at gåture er sundt for din krop, men det er ikke kun
dit hjerte og muskler, der nyder godt af dine gåture. Det gør din hjerne
også.
Selv om påvirkningen af fødderne er mindre under gang, end når du fx
løber, giver en rask gåtur alligevel en væsentlig øget blodstrømmen til
hjernen.
Kilde: Experimental Biology 2017. "How walking benefits the brain:
Researchers show that foot's impact helps control, increase the amount
of blood sent to the brain." ScienceDaily. ScienceDaily, 24 April 2017.
<www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170424141340.htm>
Kommentar:
Endnu en undersøgelse, der viser, at raske gåture er godt for både
krop og hjerne.
Skift evt. tempo, hvis det er for hårdt for dig at gå hurtigt. Hvis
du er i bedre form, kan du vælge at småløbe (endnu bedre for hjernen)
eller veksle mellem at gå stærkt og småløbe. Er du i god form kan du
vælge blot at løbe.
Proteiner fra planter er lige så gode til at reparere og bygge
muskler som proteiner fra animalske fødevarer
En af de myter, der stadig lever i bedste velgående, er, at proteiner
fra animalske fødevarer er bedre til at opbygge og vedligeholde
muskelmasse, end proteiner fra vegetabilske fødevarer. Men en
undersøgelse har vist, at plantebaserede proteiner gavner muskelsundhed
i samme grad som animalske proteiner.
Forskerne fandt, at de personer, der indtog mindst protein, generelt
havde de laveste målinger af muskelmasse og muskelstyrke. Men typen af
proteiner, som de spiste, så ikke ud til at gøre nogen forskel.
Undersøgelsen tyder på, at det gavner muskelsundheden at indtage mere
protein, end der normalt anbefales (mere end ca. 0,8 gram per kg
kropsvægt for de fleste voksne), men at det altså ikke gør nogen
forskel, om proteinerne kommer fra vegetabilske eller animalske kilder.
Kilde: Kelsey M Mangano m.fl. Dietary protein is associated with
musculoskeletal health independently of dietary pattern: the Framingham
Third Generation Study1,2. Am J Clin Nutr vol. 105 no. 3 714-722. March
2017. doi: 10.3945/ajcn.116.136762.
http://ajcn.nutrition.org/content/105/3/714.abstract
Omtale af undersøgelsen på
health.com
Kommentar:
Det er ikke svært at få nok protein i en plantebaseret kost -- heller
ikke, når det er nødvendigt eller ønskeligt at indtage ekstra protein
for at opbygge eller vedligeholde muskler.
Læs evt.
mere om proteiner i en plantebaseret kost her
Lidt af hvert
Overvægt aktiverer gener for fedtlever
Flere og flere mennesker får fedtlever. Nu viser forskning, at
genvarianter, der disponerer for sygdommen, stort set kun er aktive,
hvis man er overvægtig.
Flere og flere i den vestlige del af verden ophober for meget fedt i
leveren, selv om de ikke drikker for meget. Hver fjerde dansker er ramt,
skriver Netdoktor.dk.
Årsag: Overvægt øger risikoen markant, og man kan være genetisk
disponeret. Det er alvorligt, for på sigt kan fedtlever udvikle sig til
livstruende sygdomme som kronisk leversvigt og skrumpelever.
Læs
mere på videnskab.dk
Læs også artiklen:
En
kost, der er rig på animalsk protein, er forbundet med fedtlever hos
overvægtige
Børn der spiser meget rugbrød og havregryn er sundere
Jo mere fuldkorn, især fra havre, danske skolebørn spiser, jo lavere
er deres blodtryk og kolesteroltal og jo bedre er deres
insulinfølsomhed. Det viser en ny, stor undersøgelse fra Institut for
Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.
Læs mere på
Nexs.ku.dk
Læs også om fuldkorn på
fuldkornsprodukter.dk