Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 20, 2019


  • Tåbelige helseråd er populære
  • Livsstilsmedicin mod slidgigt (ny e-bog)

UGENS CITAT

"Stor er den som ved, men større er den som ved, hvor han skal spørge."

Piet Hein


Tåbelige helseråd er populære

Hvordan kan vi lære at sortere i de helseråd, vi læser og hører om?

Artiklen: Stjerneforsker: Derfor hopper vi på Gwyneth Paltrows sundhedsshow på videnskab.dk forklarer på en fin måde, hvorfor uvidenskabelige helseråd fra kendisser er populære som aldrig før.

Selvom der er tale om påstande, der er så skøre, at man skulle tro, de fleste mennesker godt kan regne ud, at de ikke er baseret på videnskab, så er behandlingerne populære, fortæller Timothy Caulfield til videnskab.dk ifølge artiklen.

En rundspørge i 2018 viste blandt andet, at 4 ud af 10 amerikanere tror, at alternativ behandling alene kan kurere kræft.

»En del af grunden til, at mennesker hopper på de her fiduser, er en generel mistro til autoriteter, men det har også med sociale medier at gøre. Her kan skuespillere og alternative behandlere nå rigtig langt ud, og de kan larme på en helt anden måde end sundhedsmyndigheder, der hele tiden skal have videnskaben i ryggen, når de påstår noget,« siger han til Videnskab.dk.

Men det er ikke kun den generelle befolkning, der skal oplæres i, hvordan man tackler ‘informationssamfundet,’ fortæller to forskere. Det er i høj grad også mediernes ansvar.

Læs mere i artiklen på videnskab.dk

En væsentlig faktor, som ikke er nævnt i artiklen, og som måske er den vigtigste, er, at snydepelse og de interesser, der foretager sig ting, som er på kant med videnskaben, har en stærk interesse i at sprede tvivl om forskning og sundhedsmyndigheder. Derfor spredes der i visse kredse helt bevidst misvisende og løgnagtige påstande om forskning og videnskab.

Saglig kritik og almindelig fornuftig vurdering af videnskabelige undersøgelser er naturligvis vigtig og helt på sin plads, men når vi læser eller hører en overdreven, usaglig og uspecifik kritik af sundhedsmyndigheder, forskere og videnskab generelt er det tid til at være på vagt.

Et andet tegn på, at det er tid til at tage de kritiske briller på, er, når vi kun finder solskinshistorier som "dokumentation" for en påstand.

I de tilfælde, hvor nogen påstår, at de selv eller en eller anden sundhedsguru ved bedre end forskere og videnskab, er det nok på tide at finde andre kilder til oplysninger.

Vi kan alle blive vildledt af dårlig videnskab — ikke mindst af den, der finansieres og påvirkes af den industri eller de forskere, som har interesse i et bestemt resultat.

Endnu et tegn på, at der er noget galt med en påstand, er, når der henvises til videnskabelige undersøgelser af ringe kvalitet samtidig med, at undersøgelser af høj kvalitet bevidst negligeres.

Det er en tidskrævende udfordring at navigere i alle de undersøgelser, der er foretaget om fx sundhed og ernæring. Ikke mindst fordi nogle eksperter og forskere med tætte bånd til industrien har en økonomisk interesse i, at undersøgelser kommer frem til bestemte konklusioner.

Let er det ikke, og DET udnytter nogle platugler ved at "bevise" deres skøre påstande med kilder og referencer, som ikke er relevante, samtidig med, at de bevidst undlader at fortælle om de mere seriøse undersøgelser, der går imod deres påstande.

Videnskabelig konsensus er et vigtigt begreb.

Videnskab handler egentlig ikke ret meget om enkelte undersøgelser, men mest om det, der hedder videnskabelig konsensus — altså det som den samlede forskning indenfor et emne indtil videre har konkluderet.
Det er særlig let at blive vildledt af mediernes måde at formidle forskningsresultater på.

John Oliver har et sjovt alvorligt indslag om det emne her:


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Ifølge Sundhedsstyrelsen har næsten hver femte dansker slidgigt (19,7%) og ifølge gigtforeningen har omtrent 80% af befolkningen over 50 år tegn på slidgigt.

Den vestlige kost og livsstil kan være en væsentlig årsag til slidgigt og en årsag til en vedvarende gradvis forværring af gigten.

Der er god videnskabelig dokumentation for, at livsstilsmedicin med fokus på at reducere inflammation kan forebygge, lindre og i nogle tilfælde helt fjerne symptomer på slidgigt.

En ny lille og letforståelig e-bog beskriver, hvad du kan gøre for at forebygge slidgigt, og, hvis du allerede er plaget af sygdommen, hvordan du kan bremse de skader, som inflammation i leddene forårsager.

Det er ofte muligt at lindre smerter og andre ubehagelige symptomer fra delvist ødelagte led.

E-bogen indeholder også links og henvisninger til videnskabelige undersøgelser og anden yderligere information.

Fordi du følger Nomedica og læser dette, kan du lige nu få 50% rabat ved at bruge rabatkoden 50. Du betaler så kun kr. 24,50 for e-bogen.

Du kan enten købe e-bogen eller downloade de første sider som gratis læseprøve her.


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.