Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 20, 2020


  • Coronavirus: Industrielt dyrehold har forårsaget de fleste nye infektionssygdomme og risikerer at give flere pandemier, advarer eksperter
  • Forsker ikke i tvivl: Pandemien skyldes mennesker
  • Derfor har coronapandemien sat fokus på overvægtspandemien
  • Danmark kan spare milliarder, hvis flere følger kostrådene
  • Sund kost forebygger slagtilfælde
  • Middelhavskosten ændrer tarmbakterier og sænker kolesterol

UGENS CITAT

"Når alt kommer til alt, tror jeg, vi bliver nødt til at konkludere at dyrene har ligeså meget ret til denne planet som vi har”

— Prins Philip


Coronavirus: Industrielt dyrehold har forårsaget de fleste nye infektionssygdomme og risikerer at give flere pandemier, advarer eksperter

Industriel dyreopdræt har forårsaget de fleste nye infektionssygdomme hos mennesker i det sidste årti og risikerer at starte nye pandemier, advarer eksperter.

Eksperter fra både FN og Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har pointeret, at dyr eller animalske fødevarer kan danne grundlag for nye sygdomme såsom Covid-19, der indtil nu har slået mere end 270.000 mennesker ihjel verden over.

Valentina Rizzi, ekspert i sygdom hos EFSA, udtaler: ”Sygdommene, der overføres direkte eller indirekte fra dyr - inklusive husdyr - til mennesker kaldes zoonoser. En stor del af alle infektionssygdomme hos mennesker stammer fra dyr, og mere specifikt stammer størstedelen af nye infektionssygdomme hos mennesker i de sidste 10 år virkelig fra dyr eller mad af animalsk oprindelse.”

Pandemier vil forværres, hvis vi fortsat udnytter dyr, advarer topeksperter.

Læs mere på Independent


Forsker ikke i tvivl: Pandemien skyldes mennesker

Forsker og aktivist dr. Jane Goodall er ikke i tvivl. Corona-pandemien skyldes menneskerne og ikke flagermusene.
Dr. Jane Goodall håber, at folk vil tænke over, hvad de spiser i fremtiden.

»Jeg håber, at vi måske overvejer ikke at spise kød eller i det mindste ikke spise kød fra intensivt landbrug.«

Læs mere på bt.dk


Derfor har coronapandemien sat fokus på overvægtspandemien

Ifølge en artikel i Sundhedspolitisk tidsskrift udgør overvægtige 62 procent af de indlagte patienter i Danmark, 73 procent i Storbritannien og 83 procent i Frankrig. Næsten en tredjedel af de corona-ramte danskere har tilmed et BMI over 30 og er dermed svært overvægtige.

"Ud fra de erfaringer, vi nu har fået, er det tydeligt, at overvægt og især fedme er en alvorlig og signifikant risikofaktor i forhold til, hvem der rammes af Covid-19 og hvor alvorligt," siger professor og overlæge ved Endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital, Sten Madsbad ifølge artiklen.

Læs også artiklen: Overvægt øger risiko for kritisk forløb med COVID-19


Danmark kan spare milliarder, hvis flere følger kostrådene

Danmark kan hvert år undgå mere end 1.000 dødsfald og opnå en sundhedsøkonomisk gevinst på godt 12 milliarder kroner, hvis forbrugerne i højere grad spiser efter Danmarks officielle kostråd.

Særligt hvis forbrugerne får mindre salt, rødt- og forarbejdet kød samt mættet fedt, kan der være store gevinster at hente. Også mere fuldkorn, frugt, grønt, fisk og skaldyr vil kunne gavne både samfundsøkonomien, livskvaliteten og levetiden.

Danskernes madvaner ligger generelt langt fra de officielle kostråd. Det har konsekvenser for den enkelte i form af fx, hvor længe vi lever, hvor syge vi bliver og for livskvaliteten. Derudover har det også konsekvenser for samfundet, herunder samfundsøkonomien.

Læs mere på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside


Sund kost forebygger slagtilfælde

Et slagtilfælde (apopleksi) indtræder, når tilførslen af blod til et område af hjernen nedsættes eller ophører.

Forskere har analyseret data fra 418.329 mænd og kvinder i ni lande og opdaget, at forskellige typer fødevarer er forbundet med risici for forskellige typer slagtilfælde.

Undersøgelsen fandt, at selv om højere indtag af frugt, grøntsager, fiber, mælk, ost eller yoghurt hver var forbundet med en lavere risiko for blodprop i hjernen, var der ingen signifikant sammenhæng med en lavere risiko for hjerneblødning.

Indtagelse af æg var forbundet med en højere risiko for hjerneblødning, men ikke med blodprop i hjernen.

Den samlede mængde fiber (inklusive fiber fra frugt, grøntsager, korn, bælgplanter, nødder og frø), som folk spiste, var forbundet med den største potentielle reduktion i risikoen for blodprop i hjernen. Hvert 10 g mere indtag af fiber om dagen var forbundet med en 23% lavere risiko.

Frugt og grøntsager alene var forbundet med en 13% lavere risiko for hver 200 g spist om dagen,
Forskerne fandt, at for hver ekstra 20 g æg indtaget dagligt, var der en 25% øget risiko for hjerneblødning. I gennemsnit vejer et æg ca. 60 g.

Kilde: European Society of Cardiology. "Study of 418,000 Europeans finds different foods linked to different types of stroke." ScienceDaily. ScienceDaily, 24 February 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200224102024.htm>


Middelhavskosten ændrer tarmbakterier og sænker kolesterol

Mere grønt og mindre kød er ikke blot til gavn for klimaet, men sandsynligvis også gavnligt for dine tarmbakterier og din sundhed. Det viser et nyt studie foretaget af et internationalt forskerhold med deltagelse fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Resultaterne viste, at hvis man har spist den mad, som vi typisk spiser i Vesteuropa og USA - bestående af fødevarer fulde af energi, med meget fedt og sukker, samt et lavt indtag af grøntsager og frugt – og omlægger til en typisk middelhavskost, så fører dette allerede efter 4 uger til et lavere niveau af kolesterol i blodet på trods af uændret kalorieindtag, en uændret fordeling af makronæringsstoffer som kulhydrater og proteiner og en uændret fysisk aktivitet.


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.