Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 20, 2020
- Coronavirus: Industrielt dyrehold
har forårsaget de fleste nye infektionssygdomme og risikerer at give
flere pandemier, advarer eksperter
- Forsker ikke i tvivl: Pandemien
skyldes mennesker
- Derfor har coronapandemien sat
fokus på overvægtspandemien
- Danmark kan spare milliarder,
hvis flere følger kostrådene
- Sund kost forebygger slagtilfælde
- Middelhavskosten ændrer
tarmbakterier og sænker kolesterol
|
UGENS CITAT
"Når alt
kommer til alt, tror jeg, vi bliver nødt til at konkludere at dyrene har
ligeså meget ret til denne planet som vi har”
— Prins Philip
Coronavirus: Industrielt dyrehold har forårsaget de
fleste nye infektionssygdomme og risikerer at give flere pandemier,
advarer eksperter
Industriel dyreopdræt har forårsaget de fleste nye
infektionssygdomme hos mennesker i det sidste årti og risikerer at
starte nye pandemier, advarer eksperter.
Eksperter fra både FN og Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA)
har pointeret, at dyr eller animalske fødevarer kan danne grundlag for
nye sygdomme såsom Covid-19, der indtil nu har slået mere end 270.000
mennesker ihjel verden over.
Valentina Rizzi, ekspert i sygdom hos EFSA, udtaler: ”Sygdommene, der
overføres direkte eller indirekte fra dyr - inklusive husdyr - til
mennesker kaldes zoonoser. En stor del af alle infektionssygdomme hos
mennesker stammer fra dyr, og mere specifikt stammer størstedelen af nye
infektionssygdomme hos mennesker i de sidste 10 år virkelig fra dyr
eller mad af animalsk oprindelse.”
Pandemier vil forværres, hvis vi fortsat udnytter dyr, advarer
topeksperter.
Læs
mere på Independent
Forsker ikke i tvivl: Pandemien skyldes mennesker
Forsker og aktivist dr. Jane Goodall er ikke i tvivl. Corona-pandemien
skyldes menneskerne og ikke flagermusene.
Dr. Jane Goodall håber, at folk vil tænke over, hvad de spiser i
fremtiden.
»Jeg håber, at vi måske overvejer ikke at spise kød eller i det mindste
ikke spise kød fra intensivt landbrug.«
Læs
mere på bt.dk
Derfor har coronapandemien sat fokus på overvægtspandemien
Ifølge en
artikel i Sundhedspolitisk tidsskrift
udgør overvægtige 62 procent af de indlagte patienter i Danmark, 73
procent i Storbritannien og 83 procent i Frankrig. Næsten en tredjedel
af de corona-ramte danskere har tilmed et BMI over 30 og er dermed svært
overvægtige.
"Ud fra de erfaringer, vi nu har fået, er det tydeligt, at overvægt og
især fedme er en alvorlig og signifikant risikofaktor i forhold til,
hvem der rammes af Covid-19 og hvor alvorligt," siger professor og
overlæge ved Endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital, Sten Madsbad
ifølge artiklen.
Læs også artiklen:
Overvægt øger risiko for kritisk forløb med COVID-19
Danmark kan spare milliarder, hvis flere følger kostrådene
Danmark kan hvert år undgå mere end 1.000 dødsfald og opnå en
sundhedsøkonomisk gevinst på godt 12 milliarder kroner, hvis forbrugerne
i højere grad spiser efter Danmarks officielle kostråd.
Særligt hvis forbrugerne får mindre salt, rødt- og forarbejdet kød samt
mættet fedt, kan der være store gevinster at hente. Også mere fuldkorn,
frugt, grønt, fisk og skaldyr vil kunne gavne både samfundsøkonomien,
livskvaliteten og levetiden.
Danskernes madvaner ligger generelt langt fra de officielle kostråd. Det
har konsekvenser for den enkelte i form af fx, hvor længe vi lever, hvor
syge vi bliver og for livskvaliteten. Derudover har det også
konsekvenser for samfundet, herunder samfundsøkonomien.
Læs
mere på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside
Sund kost forebygger slagtilfælde
Et
slagtilfælde (apopleksi) indtræder, når tilførslen af blod til et område af hjernen nedsættes
eller ophører.
Forskere har analyseret data fra 418.329 mænd og kvinder i ni lande og
opdaget, at forskellige typer fødevarer er forbundet med risici for
forskellige typer slagtilfælde.
Undersøgelsen fandt, at selv om højere indtag af frugt, grøntsager,
fiber, mælk, ost eller yoghurt hver var forbundet med en lavere risiko
for blodprop i hjernen, var der ingen signifikant sammenhæng med en
lavere risiko for hjerneblødning.
Indtagelse af æg var forbundet med en højere risiko for hjerneblødning,
men ikke med blodprop i hjernen.
Den samlede mængde fiber (inklusive fiber fra frugt, grøntsager, korn,
bælgplanter, nødder og frø), som folk spiste, var forbundet med den
største potentielle reduktion i risikoen for blodprop i hjernen. Hvert
10 g mere indtag af fiber om dagen var forbundet med en 23% lavere
risiko.
Frugt og grøntsager alene var forbundet med en 13% lavere risiko for
hver 200 g spist om dagen,
Forskerne fandt, at for hver ekstra 20 g æg indtaget dagligt, var der en
25% øget risiko for hjerneblødning. I gennemsnit vejer et æg ca. 60 g.
Kilde: European Society of Cardiology. "Study of 418,000 Europeans finds
different foods linked to different types of stroke." ScienceDaily.
ScienceDaily, 24 February 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200224102024.htm>
Middelhavskosten ændrer tarmbakterier og sænker kolesterol
Mere grønt og mindre kød er ikke blot til gavn for klimaet, men
sandsynligvis også gavnligt for dine tarmbakterier og din sundhed. Det
viser
et nyt studie
foretaget af et internationalt forskerhold med deltagelse fra Institut
for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
Resultaterne viste, at hvis man har spist den mad, som vi typisk spiser
i Vesteuropa og USA - bestående af fødevarer fulde af energi, med meget
fedt og sukker, samt et lavt indtag af grøntsager og frugt – og omlægger
til en typisk middelhavskost, så fører dette allerede efter 4 uger til
et lavere niveau af kolesterol i blodet på trods af uændret
kalorieindtag, en uændret fordeling af makronæringsstoffer som
kulhydrater og proteiner og en uændret fysisk aktivitet.