Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 20, 2021
- Sundhedsmæssige fordele ved at
skifte smør og margarine ud med den samme mængde majsolie, rapsolie
eller olivenolie
- En kop bladgrønt dagligt mindsker
risikoen for hjertesygdom
- Nyt studie: Tidligere
coronasmittede i forhøjet risiko for alvorlig sygdom og dødsfald
- Flere dødsfald blandt
brystkræftpatienter, der drikker sodavand sødet med sukker.
|
UGENS CITAT
"Italien er
kendt for tomater. Thailand for chili. Tyskland for surkål. Men tomater
stammer fra Peru. Thailand importerede chili fra Mellemamerika. Surkål
startede i Kina. Alt er en remix — og verden har gavn af det. Del hvad
du ved. Lær fra andre."
— James Clear
Sundhedsmæssige fordele ved at skifte smør og margarine ud med den samme
mængde majsolie, rapsolie eller olivenolie
Forskere analyserede data om 521.120 personer i alderen 50-71 år,
der blev fulgt i 16 år.
Indtag af smør og margarine var forbundet med højere total
dødelighed, mens indtag af rapsolie og olivenolie var forbundet med
lavere dødelighed.
Smørforbrug var forbundet med øget kræftdødelighed. Udskiftning af
smør og margarine med samme mængde majsolie, rapsolie eller olivenolie
var forbundet med lavere total dødelighed og dødelighed af årsager som
hjerte-kar-sygdomme, diabetes, kræft, luftvejssygdomme og Alzheimers
sygdom.
Kommentar:
Undersøgelsen bekræfter, at planteolie er en del sundere end smør og
margarine.
Det er bedst så vidt muligt at få fedt og essentielle fedtsyrer fra
hele fødevarer frem for olie — altså fx avocado, nødder og frø — selv om
kosten normalt sagtens kan indeholde en vis mængde god olivenolie eller
rapsolie, uden det giver problemer med vægten eller på andre måder.
En fedtfattig plantebaseret kost uden eller næsten uden olie er sund,
så længe den indeholder nok af alle essentielle fedtstoffer.
En kop bladgrønt dagligt mindsker risikoen for hjertesygdom
Ny undersøgelse af data fra 53,150 personer viser, at blot en enkelt
kop nitratrige grøntsager dagligt reducerer risikoen for hjertesygdomme
markant.
De personer, der indtog flest nitratrige grøntsager, havde ca. 2,5
mmHg lavere systolisk blodtryk og mellem 12 og 26 procent lavere risiko
for hjertesygdomme.
"Vores resultater har vist, at ved simpelthen at spise en kop rå
(eller en halv kop kogte) nitratrige grøntsager hver dag, kan folk
muligvis reducere deres risiko for hjerte-kar-sygdomme markant," udtaler
den ledende forsker Dr. Catherine Bondonno.
Undersøgelsen viste, at den optimale mængde nitratrige grøntsager var
en kop om dagen. Mere end det så ikke ud til at give yderligere fordele.
Undersøgelsen føjer til voksende dokumentation for, at grøntsager
generelt og bladgrøntsager specifikt er forbundet med forbedret
hjerte-kar-sundhed og muskelstyrke.
Kommentar:
Alle grønsager indeholder en vis mængde nitrat. Eksempler på
grøntsager, der er rige på nitrat, er rødbede, spinat, fennikel,
selleri, persille, salat, rabarber, radise, kinakål, grønkål og
rucolasalat.
Nyt studie: Tidligere coronasmittede i forhøjet risiko for alvorlig
sygdom og dødsfald
Et nyt studie konkluderer, at flere af klodens borgere kan have
mistet livet til sygdommen, end vi hidtil har regnet med.
Altså på verdensplan over 3,2 millioner dødsfald pga. cocorna.
Studiet, der bygger på data fra 87.000 amerikanske
covid-19-patienter, viser, at alle, der har været smittet, har 60
procent højere risiko end normalt for at dø i seks måneder efter
diagnosen, hvis man sammenligner med ikke-smittede.
Læs
mere på tv2.dk
Kommentar:
Det er endnu et godt argument for at undgå smitte og undgå at smitte
andre. Følg myndighedernes anvisninger og sund fornuft.
På den lange bane bliver vi mennesker nødt til at behandle natur og
dyr meget bedre — blandt andet for at undgå så gode vilkår for flere nye
(og potentielt langt alvorligere) pandemier.
Flere dødsfald blandt brystkræftpatienter, der drikker sodavand
sødet med sukker
Forskere vurderede en eventuelt sammenhæng mellem indtagelse af
sukkersødede sodavand og dødelighed blandt 927 kvinder i alderen 35 til
79 år, der var blevet diagnosticeret med brystkræft.
Sammenlignet med kvinder, der aldrig eller sjældent drak sukkersødede
sodavand, havde de kvinder, der drak sukkersødede sodavand fem eller
flere gange om ugen, en 62% højere risiko for at dø af en hvilken som
helst årsag og 85% øget risiko for at dø af brystkræft i
undersøgelsesperioden.
Læs mere
Kommentar:
Flere undersøgelser er nødvendig for at bekræfte resultatet og for at
vurdere, om der er tale om en årsagssammenhæng eller hvilke andre
faktorer, der evt. spiller en rolle.
Under alle omstændigheder er der ikke noget sundt i sukkersødede
sodavand — i modsætning til andre drikkevarer som fx frugtjuice uden
sukker, kaffe og te — men kun en masse ekstra kalorier. Sukkersødede
sodavand risikerer også at påvirke blodsukkeret negativt og medvirke til
overvægt.