Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica uge 21, 2006
-
Kostkombinering/Fit for life
-
Vegetarkost giver mange fordele
-
Links og nyheder
-
Ugens citat
Sidst revideret 26. maj 2006
Kære læser
Send gerne en mail, hvis du har kommentarer eller spørgsmål til de
emner, vi tager op i nyhedsbrevet.
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
1) Kostkombinering/Fit for life
Hvis du har læst Fit for Life bøgerne, kender du måske
til teorierne om kostkombinering - og syntes (med rette), at
principperne gør det mere besværligt at leve sundt.
Heldigvis har det vist sig, at det stort set er uden
betydning, hvordan du kombinerer din kost, blot du spiser sunde
fødevarer.
Regler om kostkombinering gør det mere besværligt at
spise sundt. Det er da heldigvis heller ikke nødvendigt at sammensætte
kosten på specielle indviklede måder, for at tabe sig eller spise
sundere.
Principperne om kun at spise frugt om morgenen og
kostkombinering er en lille og ret ubetydelig del af et stort emne om
ernæring - Naturlig Hygiejne - som du bl.a. kan læse mere om her:
http://www.healthscience.org/
http://www.healthfullivingintl.com/
To amerikanere -- Harvey Diamond og Marilyn Diamond --
gjorde disse principper populære med bøgerne "Fit for life".
De mennesker, der begynder at spise efter "Fit for
life"- principperne, spiser helt automatisk meget mere frugt og grønt.
Det er DERFOR, de får det bedre og/eller taber sig.
De gode resultater, der opnås ved at kombinere kosten på
en bestemt måde - ved fx at undgå kulhydratrige og proteinrige fødevarer
til det samme måltid - skyldes næsten udelukkende, at du derved helt
automatisk begrænser mængden af koncentrerede fødevarer i dine måltider
og i stedet spiser mere grønt.
Der er dog nogle generelle principper for, hvordan du
kan sammensætte kosten, på en måde der sikrer den bedst mulige
fordøjelse og udnyttelse af den mad, du spiser.
Hvis du spiser animalske fødevarer (altså kød, fisk,
fjerkræ, æg eller mejeriprodukter), er det bedst kun at spise begrænsede
mængder sammen med rigelige mængder grøntsager.
Undgå at spise for store mængder kulhydratrige fødevarer
- i form af ris, pasta, brød o.l. - sammen med animalske fødevarer. Har
du let ved at spise for meget kommer maden derved let til at indeholde
for mange kalorier og ligge tungt i maven.
Det gælder om at spise masser af grøntsager til dine
måltider, uanset hvad du ellers spiser. Grøntsager fylder din mave op,
uden du kommer til at indtage for mange kalorier, og grøntsager
indeholder masser af næringsstoffer i forhold til kalorieindholdet.
http://www.nomedica.dk/den_ideelle_kost.htm
Begræns mængden af fedt og fedtrige fødevarer i dine
måltider. Spis magert og ingen eller kun lidt sovs (eller brug en
fedtfattig sovs).
Det er uvist om det generelt er en fordel, at det
enkelte måltid kun indeholder få forskellige fødevarer, men mennesker
med udpræget fordøjelsesbesvær bør sammensætte måltiderne forholdsvis
enkelt for at lette opgaven for systemet. Det vigtigste ved
fordøjelsesbesvær er dog at
spise små sunde måltider, som du tygger meget grundigt.
Har du let ved at overspise til dine måltider er det en
god idé ikke at blande for mange forskellige fødevarer til det samme
måltid. Jo enklere du sammensætter dine måltider, desto lettere er det
generelt at undgå overspisning.
Det er f.eks. en glimrende ide at starte dine måltider
med en råkostsalat, og eventuelt kogte/dampkogte grøntsager. Det giver
vitaminer, mineraler og en lang række andre gavnlige plantestoffer. Du
spiser dig derved delvist mæt i de sundeste fødevarer, før du spiser
anden mad.
Generelt kan du spise frugt på ethvert tidspunkt, du har
lyst. Du kan også sagtens blande frugtstykker i din salat, eller bruge
rosiner eller bananstykker som sund erstatning for sukker på fx grød.
Hvis du har gæster, eller af anden grund bruger dessert, er frugtsalat
både en sund og god løsning.
Gratis
e-bog ved køb af tre populære bøger:
Ønsker du at lære, hvad du selv kan gøre ved en lang række skavanker og
sygdomme, får du med nedenstående bøger en grundig men letforståelig
gennemgang af, hvordan du bedst griber tingene an:
1) Hvordan Rask?
Bogen er en gennemgang af de ændringer i kost, livsstil mv., som
hjælper dig med at forbedre din modstandskraft, øge din vitalitet og
genvinde sundhed under sygdom.
2) Kunsten at ændre vaner
For de fleste mennesker er det stort set umuligt at ændre indgroede
vaner. Bogen forklarer, hvorfor det er så svært, og hvad du kan gøre for
alligevel at klare det
3) Zoneterapi - lær det selv
Bogen beskriver på en enkel måde, hvordan du kan bruge zoneterapi på din
familie, venner og bekendte.
Ved køb af ovennævnte bøger får du lige nu den nye e-bog: Nomedica
Terapiguide med i købet ... helt gratis!
E-bogen er på over 200 sider og indeholder bl.a. en grundig
vejledning om hvordan du bedst og mest effektivt anvender principperne i
ovennævnte tre bøger -- altså zoneterapi, kostændringer, kosttilskud,
naturlægemidler mv. -- ved mere end 70 almindelige skavanker og
sygdomme.
Bogen indeholder også en kort gennemgang af samtlige godkendte
naturlægemidler, hvad de virker mod, deres anvendelse og begrænsninger.
Ovennævnte tre bøger + e-bog ... lige nu
kun kr. 399,-
http://www.helseonline.dk/product.asp?product=303&sub=1&page=1
Har du allerede ovennævnte bøger, men ønsker e-bogen, kan du købe den
her for kun kr. 49,-
http://helseonline.dk/product.asp?product=307&sub=1&page=1
2) Vegetarkost giver mange fordele
En vegetar er en person, der lever af planteføde - altså
grøntsager, frugter, bær, svampe, kornprodukter, bælgfrugter, nødder og
frø.
Vegetarer, som undgår alle animalske fødevarer, og KUN
spiser planteføde kaldes for veganere. De fleste vegetarer supplerer
planteføde med mælkeprodukter og/eller æg.
Nogle mennesker kalder sig vegetarer, selv om de
indtager små mængder animalske fødevarer. Disse er ikke egentlige
vegetarer, men benævnes nogle gange som semi-vegetarer eller
pesco-vegetarer (planteføde plus fisk).
Der findes tre slags vegetarer:
Veganer: Spiser udelukkende vegetabilske
fødevarer, og altså hverken kød, fjerkræ, fisk, æg eller
mejeriprodukter. Veganerkosten er helt fri for animalske fødevarer.
Veganerkosten er sandsynligvis den sundeste form for vegetarkost, men
den stiller også lidt større krav til, at du tilrettelægger kosten
rigtigt.
Laktovegetar: Spiser hovedsagelig vegetabilske
fødevarer, men af og til også mælkeprodukter.
Lakto-ovo-vegetar: Spiser hovedsagelig
vegetabilske fødevarer, men af og til også mælkeprodukter og æg.
En blot nogenlunde vel tilrettelagt vegetarkost er
sprængfyldt med gavnlige vitaminer, mineraler og et utal af andre
sundhedsfremmende plantestoffer.
En dårlig tilrettelagt vegetarkost - hvor fx en stor del
af kalorierne kommer fra sukker og andre raffinerede kulhydrater - giver
derimod stor risiko for mangel på visse vitaminer og mineraler.
Der er tre store fordele ved at gå over til vegetarkost:
1) Vegetarer er generelt set sundere, slankere og lever
længere
2) Vegetarkost er billigere end den traditionelle danske kost
3) Vegetarkost skåner miljøet
Læs evt. mere om vegetarkost her
http://www.vegetarkost.dk
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
"VEGETAR LIGHT - fedtfattige vegetaropskrifter"
Bogen er skrevet af Karina Schramm. Den sigter mod at
give et vegetarisk bud på lækker mad til dem, der ønsker
at holde øje med vægten. Prisen lige nu er kun kr. 118,-
http://helseonline.dk/product.asp?product=288&sub=1
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
3) Nyheder og links
Blodtryksnedsættende medicin øger risiko for diabetes
I en analyse af tre store undersøgelser, opdagede forskerne at patienter
som fik blodtrykssænkende medicin i form af diuretika eller
beta-blokkere havde 20 - 45 % øget risiko for diabetes! (Diabetes Care,
maj 2006).
http://www.lifescaneurope.com/den/diabetes/nyheder/20060522elin031_da/
Mere om højt blodtryk og blodtryksmedicin her:
http://www.nomedica.dk/blodtryk.htm
Spis fuldkorn
Fuldkornprodukterne har været fremhævet for deres sundhedsfremmende evne
i forbindelse med hjertekarsygdom, type 2 diabetes og nogle former for
kræft.
Fuldkornsprodukterne er naturlige kostfibre, men også en kilde til en
række andre gavnlige bestanddele, herunder vitaminer og mineraler.
Kilder til fuldkorn:
* Rugbrød.
* Brød bagt af fuldkornsmel
* Fuldkornspasta.
http://www.altomkost.dk/Presse/Presse/Nyheder/spis_fuldkorn.htm
Skadelige stoffer i blodet kan undgås
Små mængder kemikalier i blodet er ikke farligt, men virkningen af mange
stoffer er ukendt.
Der bruges tusindvis af stoffer, hvis langsigtede virkning ingen kender.
Du kan spørge i butikkerne efter produkter uden farlige kemikalier, og
på hjemmesiden her:
http://www.miljoeogsundhed.dk/default.aspx?node=5368
finder du lister med produkter uden farlige kemikalier. På ovenstående
hjemmeside er der også anbefalinger af, hvilke stoffer du bør undgå. Du
kan også ringe og bestille gratis pjecer.
http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=454403
Børn optager kræftfremkaldende stoffer ved passiv
rygning
Når forældre ryger, optager børnene de kræftfremkaldende stoffer fra
tobakken. Ifølge en ny undersøgelse, blev der fundet kræftfremkaldende
stoffer i urinen hos børn udsat for passiv rygning fra den nærmeste
familie.
http://www.cancer.dk/Cancer/Nyheder/Artikler/stoffer1.asp
Spis sundt - og spar penge
Sund mad er ikke kun godt for helbredet, men også miljøet. - Det viser
en rapport fra Institut for
Miljøvurdering.
Der er flere gevinster ved at vælge sunde fødevarer. Man forbedrer sin
sundhed og gavner miljøet. Desuden er sunde fødevarer ifølge rapporten
20 procent billigere sammenlignet med mindre sunde fødevarer, så der er
derfor også god mulighed for at spare penge ved at spise sundt.
(altomkost.dk 16. maj 2006)
http://www.altomkost.dk/Presse/Presse/Nyheder/spis_sundt_og_spar.htm
Artikeloversigt:
http://www.nomedica.dk/artikler.htm
Hvordan rask?
http://www.nomedica.dk/hvordan_rask.htm
Hvordan du taber dig - sundt og sikkert:
http://www.hvordan_slank.htm
4) Ugens citater
"Det er ikke fair at bede andre om at gøre noget, du ikke selv er
villig til at gøre."
-- Eleanor Roosevelt, diplomat, aktivist
"De bedste tanker kommer bagefter."
-- svensk ordsprog
|