Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 21, 2009
- Næringsstoffer i sund mad (9)
- Veganerkost og sundhed
-
Hvad ved vi om vegetarkosts virkning på kroniske sygdomme?
- Mail: Højt blodtryk klaret med Middelhavskost
- Lidt af hvert
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til
nyhedsbrevet.
Med venlig hilsen
John Buhl
"Det første
princip er, at du ikke må narre dig selv, og du er den letteste person
at narre."
— Richard P.
Feynman
Selv om de fleste vist efterhånden er klar over, at det er sundest at
holde igen med animalske fødevarer, tror nogle mennesker stadig, at
animalske fødevarer er nødvendige eller næringsrige.
Men mit råd er ...
BEGRÆNS DIN INDTAGELSE AF ANIMALSKE FØDEVARER
Animalske fødevarer er fødevarer der kommer fra dyr — altså kød,
fjerkræ, æg, fisk, skaldyr, mælk og mælkeprodukter, ost og osteprodukter.
Eftersom animalske fødevarer — i det mindste over en vis mængde —
udgør en sundhedsrisiko, indeholder en sund kost ingen eller kun få
animalske fødevarer.
Hvis du vælger at spise animalske fødevarer, er det en god idé, at de
animalske fødevarer, du eventuelt spiser, er af så høj en kvalitet som
mulig.
Spiser du animalske fødevarer er det bedst at vælge:
- fedtfattig
- økologisk
- friske og gode råvarer
- små mængder fisk og fjerkræ frem for rødt kød (kød fra firbenede
dyr som svinekød, kalvekød, oksekød, lammekød)
- magre mælkeprodukter og æg (æg med måde, højst 3-4 om ugen) frem
for andre animalske fødevarer.
De fleste mennesker indtager alt for mange kalorier, for mange
animalske fødevarer, for meget fedt (især af den forkerte slags), for
meget kolesterol, for få kostfibre og for få plantestoffer. Alt sammen
noget en god vegetarkost kan rette op på.
De sundeste animalske fødevarer er sandsynligvis magre økologiske
mejeriprodukter og fisk fanget i de mindst forurenede farvande.
Jeg mener, at det sundeste er helt at udelade animalske fødevarer fra
kosten.
Hvis du ikke er vegetar — men måske ønsker at blive det,
eller at nedtrappe de animalske fødevarer til et minimum — kan du først
erstatte kød med moderate mængder fjerkræ, æg og fisk.
Derefter også fjerne fjerkræ og æg fra kosten.
Du får let alle næringsstoffer fra en kost, der indeholder
mejeriprodukter, fisk og sunde vegetabilske fødevarer.
Det næste trin kan så være, at du også fjerner fisk og
mejeriprodukter fra din kost. Det kan du gøre med fordel, men nu kræver
det en smule omtanke. Når du fjerner fisk fra kosten, skal du sikre dig,
at kosten på anden vis indeholder nok omega-3 fedtsyrer, jod og selen.
Når du fjerner mejeriprodukter fra din kost, kan du først gå fra de
fede mejeriprodukter til de magre varianter og helst økologiske
mejeriprodukter.
Hvis du helt fjerner mælk og mejeriprodukter fra din kost — hvilket
sandsynligvis vil være bedst for dig — skal du være sikker på at få nok
kalk fra vegetabilske fødevarer. Det er ikke svært, men du skal vide
lidt om, hvilke vegetabilske fødevarer der indeholder kalk.
Når du ikke længere indtager animalske fødevarer er det meget
vigtigt, at du sørger for at få nok D- og B12-vitamin.
D-vitamin får du via solskin (og tilskud i vinterhalvåret).
B12-vitamin får du via kosttilskud.
Veganere har lavere forekomst af diabetes, hjertesygdom og overvægt.
Vegetarkost gavner sundheden på mange måder — bl.a. fordi vegetarkosten
indeholder flere kostfibre, mere folat, C-vitamin, E-vitamin, magnesium,
kalium og mange af de gavnlige fytokemikalier samt en fedtsammensætning
med flere umættede fedtsyrer.
Sammenlignet med andre former for vegetarkost, vil en veganerkost
typisk indeholde mindre mættet fedt og kolesterol samt flere kostfibre.
Veganere er som regel også tyndere, har lavere kolesteroltal og
lavere blodtryk, hvilket sænker deres risiko for hjertesygdom.
Der er dog en risiko for at veganere kommer til at mangle
B12-vitamin, D-vitamin, calcium og langkædede n-3 (omega-3) fedtsyrer,
hvis de ikke indtager fødevarer, der er beriget med disse næringsstoffer
eller tager kosttilskud.
I nogle tilfælde kan jern- og zinkmangel også være et problem, da
disse mineraler ikke optages helt så effektivt fra vegetabilske
fødevarer.
Kilde: Winston J Craig. Health effects of vegan diets. American
Journal of Clinical Nutrition, doi:10.3945/ajcn.2009.26736N. Vol. 89,
No. 5, 1627S-1633S, May 2009
Der findes overbevisende bevis for at vegetarer har lavere forekomst
af hjerte-kar-sygdomme, højt blodtryk, diabetes og fedme.
Generelt set er forekomsten af kræft lidt lavere hos vegetarer. Men
der er også modstridende oplysninger. Fx er der bevis for at
tyktarmskræft ikke forekommer så ofte blandt vegetarer som blandt
kødspisere. Alligevel var det ikke tilfældet i en britisk undersøgelse,
og det skyldes måske at ordet vegetar dækker over en for bred kategori,
og forskerne bør dele vegetarer op i flere undertyper.
Selv om en vegetarkost er sund, og er forbundet med lavere risiko for
flere kroniske sygdomme, vil forskellige former for vegetarkost give
forskellige resultater.
Kilde: Gary E Fraser. Vegetarian diets: what do we know of their
effects on common chronic diseases.
American Journal of Clinical Nutrition, doi:10.3945/ajcn.2009.26736K
Vol. 89, No. 5, 1607S-1612S, May 2009
En meget stor undersøgelse har lige vist, at personer, der spiser 600 gram frugt og grønt om dagen
eller mere, har mindre risiko for at få kræft i tyktarmen sammenlignet
med dem, som kun spiser 200 gram eller derunder. Det er en europæisk undersøgelse (EPIC), hvor omkring 500.000 personer er blevet
interviewet om deres kost, ryge og livsstilsvaner. Herefter er de blevet
fulgt i gennemsnitligt 8,5 år. Resultaterne viser, at forekomsten af
tyktarmskræft er 15 pct. lavere hos de personer, der spiste mest frugt
og grønt.
Omkring 40 % af alle tilfælde af tyktarmskræft kunne undgås
gennem sundere livsstil, anslås det i en rapport fra World Cancer
Research Fund under WHO.
cancer 12-5-2009
Kommentar:
Der er meget stor forskel på, hvordan vegetarer spiser, så det er en
god idé at dele "vegetarer" op i relevante undergrupper, når der forskes
i vegetarkost.
For 9 år siden fik min kone konstateret for højt blodtryk. Det tog 1½
år at finde den rette medicin kombination, der har bestået af fire
forskellige piller.
For et par år siden lykkedes det os at ændre tilværelsen, således at
vi nu bor i Grækenland det meste af vinteren.
Sidste efterår besluttede vi at leve 100 % efter den mediterranske
kostpyramide. Efter 1½ måned blev min kone utilpas og vi begyndte at
måle blodtryk dagligt. Herved konstaterede vi at blodtrykket var meget
lavt og hun begyndte en gradvis neddrosling af blodtryksmedicinen.
Efter yderligere 1½ måned blev hun medicinfri ... med et blodtryk på
119/65 uden piller ...
Med venlig hilsen
Niels-Aage
Kommentar: Læs evt. mere om sikker
nedtrapning
af medicin
Kom i topform med yoga
Undersøgelser dokumenterer, at yoga kan helbrede smerter, angst og
depression, og yoga er blevet danskernes yndlingssport.
BT 13-5-2009
BT bragte også et par solstrålehistorier om yoga —
her og
her.
Læs evt. mere om yoga her
http://www.nomedica.dk/yoga.htm
Dårligt indeklima skader indlæringen
Dårligt indeklima i folkeskolerne går ud over børnenes indlæring.
Hvis indeklimaet blev forbedret, kunne børnene lære næsten 20 procent
mere.
dr.dk 13-5-2009
Søde drikke og tænder
Søde drikke som sodavand og saft kan give syreskader på tænderne. Det
gælder alle læskedrikke som har et lavt pH og som indeholder syre. Det
gør ikke nogen forskel om drikkene er sukkersødet eller sødet med
sødemidler (light).
altomkost.dk 11-5-2009
Saltindhold snyder forbrugerne
Når producenter vejleder forbrugere i næringsdeklarationer, opgiver
de ofte natriumindholdet og ikke saltindholdet. Men et gram natrium
svarer til 2,5 gram salt. For meget salt i maden er hvert år skyld
i, at tusindvis af danskere dør eller bliver invalideret af blodpropper
i hjernen eller hjertet.
24timer 14-5-2009
Læs evt. mere om salt hos Hjerteforeningen
Forsker: Pinligt ikke at måle efter forstyrrende stoffer
Systematiske blodprøver af befolkningen afslører hormonforstyrrende
stoffer i flere lande. Men det vil man ikke i Danmark
24timer 14-5-2009
"Ærlighed er
det første kapitel i bogen om visdom."
— Thomas
Jefferson