Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 21, 2014


  1. Bælgfrugter gavner hjertet
  2. Frugt og grønt forebygger slagtilfælde
  3. Kostfibre forlænger livet efter et hjerteanfald
  4. Jern i kød øger risiko for hjertesygdomme
  5. Vegetarkost nedsætter risikoen for hjertesygdomme
  6. Hvad du kan gøre
 

Vores tanker er epoker i vores liv; alt andet er blot en dagbog over de vinde, der blæser, mens vi er her.

— Henry David Thoreau, 1817-1862


Kære læser.

Denne gang lidt nyt om, hvad der gavner hjerte og kredsløb, og til sidst lidt om, hvad du selv let kan gøre med kosten for at forebygge hjerte-kar-sygdomme ...

Bælgfrugter gavner hjertet

Et dagligt indtag af en halv kop bælgfrugter — bønner, ærter eller linser — er nok til at reducere LDL kolesterol (det såkaldt dårlige kolesterol).

Forskerne analyserede data fra 26 undersøgelser, som omfattede 1.037 deltagere, og fandt, at LDL-kolesterol i gennemsnit faldt 5 procent efter 6 uger med en halv kop bønner dagligt.

Kilde: John Sievenpiper m.fl. Effect of dietary pulse intake on established therapeutic lipid targets for cardiovascular risk reduction: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. CMAJ. Published ahead of print April 7, 2014.

Frugt og grønt forebygger slagtilfælde

Jo mere frugt og grønt, du spiser, desto mindre risiko for slagtilfælde.

Forskerne gennemgik 20 studier, hvor i alt 16.981 ud af 760.629 deltagere havde oplevet et slagtilfælde.

Det viste sig, at risikoen for et slagtilfælde faldt med 32 % for hver indtagelse af 200 gram frugt dagligt, og 11 % for hver 200 gram grøntsager dagligt.

Forskerne fandt, at især citrusfrugter, bladgrøntsager, æbler og pærer var de typer af frugt og grøntsager, der var forbundet med reduceret risiko for slagtilfælde.

Forskerne kan ikke med sikkerhed sige, om den mindre risiko for slagtilfælde blandt deltagerne skyldes mere frugt og grønt i kosten eller om fx de deltagere, der spiste mere frugt og grønt, også på anden måde levede et sundere liv.

Kilde: Yan Qu m.fl. Fruits and Vegetables Consumption and Risk of Stroke: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Stroke. Online May 8, 2014. doi: 10.1161/STROKEAHA.114.004836

Kostfibre forlænger livet efter et hjerteanfald

Ifølge en ny undersøgelse er en fiberrig kost forbundet med en 31 procent reduktion i dødelighed og en 35 procent reduktion i dødsfald af hjertesygdomme blandt 4.098 personer, der havde overlevet et hjerteanfald.

Fiber, især fibre fra korn, nedsætter den systemiske inflammation, sænker det dårlige kolesterol, forbedrer insulinfølsomheden, og gavner en sund tarmflora.

Fiberrige fødevarer har også et højt indhold af vitaminer, mineraler, antioxidanter og fytokemikalier - som alle gavner sundheden.

Li S, Flint A, Pai JK, et al. Dietary fiber intake and mortality among survivors of myocardial infarction: prospective cohort study. BMJ. 2014;348:2659-2671. Fiber Extends Life After a Heart Attack

Kommentar:

Bemærk at stærkt raffinerede kornprodukter uden kostfibre eller, hvor de fleste er fjernet, og andre raffinerede kulhydrater, fremmer inflammation.

Spis kornprodukter så hele og uraffinerede som muligt. Læs mere om fuldkorn på fuldkornsprodukter.dk

Jern i kød øger risiko for hjertesygdomme

Forskerne analyserede data fra 21 internationale undersøgelser, som omfattede 292.454 deltagere, der i snit blev fulgt i ca. ti år. Resultaterne viste, at den jern, der findes i kød (hæm-jern) øger risikoen for hjertesygdomme med 57 procent.

Omvendt var der ingen øget risiko for dødelighed af hjertesygdomme forbundet med ikke-hæm-jern fra grøntsager.

Hunnicutt J, He K, Xun P. Dietary iron intake and body iron stores are associated with risk of coronary heart disease in a meta-analysis of prospective cohort studies. J Nutr. Published online January 8, 2014. PCRM: Iron in Meat Linked to Heart Disease.

Kommentar:

Jern findes enten som Hæm-jern (fx fra kød) og ikke-hæm-jern (fx fra grøntsager).

Hæm-jern optages lettere og hurtigere end jern fra vegetabilske fødevarer og kosttilskud. Men for meget jern øger oxidering af LDL (det dårlige kolesterol) og medvirker til en inflammation, der er en risikofaktor for hjertesygdom.

Kroppen kan lettere kontrollere optagelsen af jern fra vegetabilske kilder og jerntilskud (blot de ikke er fremstillet af hæm-jern), så du undgår de potentielle skadelige virkninger fra overskud af jern.

Meget jern fra kød øger også risikoen for galdesten blandt mænd, hvorimod højt niveau af ikke-hæm-jern (jern fra vegetabilske fødevarer) ikke så ud til at øge risikoen. Læs artiklen her

En del kvinder, der mangler jern eller mistænker, at de mangler jern, tager jerntilskud eller spiser kød for at få mere jern.

Men det er en dårlig ide at spise mere kød, æg og fjerkræ for at få mere jern. Især kvinder, der lider af PMS, bør fravælge hæm-jern fra kød eller kosttilskud, og i stedet vælge ikke-hæm-jern fra kosttilskud og/eller vegetabilske fødevarer.

En tidligere undersøgelse har nemlig vist, at kvinder, der indtog mest ikke-hæm jern havde 30-40 % lavere risiko for at udvikle PMS sammenlignet med kvinder, der indtog mindst ikke-hæm jern.

Læs artiklen: Jern fra planter mod PMS

Vegetarkost nedsætter risikoen for hjertesygdomme

Forskerne fulgte 592 afrikansk-amerikanske deltagere fra Adventist Health Study-2 og kategoriseret dem i tre kostmønstre: vegetar/veganer, Pesco-vegetarisk og ikke-vegetariske. (Pesco-vegetarer spiser fisk og fiskeprodukter og er derfor ikke egentlige vegetarer).

Deltagere, der indtog vegetarkost/veganerkost, havde færre risikofaktorer for hjertesygdomme, herunder lavere blodtryk, halvdelen af risikoen for diabetes, og en 44 procent nedsat risiko for forhøjet blodtryk, sammenlignet med dem, der indtog Pesco-vegetarisk og ikke-vegetarisk kost.

Derudover var vegetarer og veganere 43 procent mindre tilbøjelige til at være overvægtige, sammenlignet med ikke-vegetarer.

Denne undersøgelse understreger de positive virkninger vegetarkost kan have i forbindelse med forebyggelse af sygdomme.

Fraser G, Katuli S, Anousheh R, Knutsen S, Herring P, Fan J. Vegetarian diets and cardiovascular risk factors in black members of the Adventist Health Study-2. Public Health Nutr. Published online March 17, 2014. Læs også her

Hvad du kan gøre

  • Erstat meget af kødet og andre animalske fødevarer med ærter, linser eller bønner. Kom gerne op på en ½ kop bælgfrugter dagligt i gennemsnit.
  • Spis så meget frugt og grønt, du orker. Væn dig til at spise mere og mere. Kom gerne op på 600-1000 gram dagligt.
  • Hav altid en frugtskål til at stå fremme, så du og din familie let bliver fristet til at tage et æble, en pære, appelsin eller anden frugt.
  • Få rigelig kostfibre i kosten ved at spise godt med frugt, grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn.
  • Undgå for meget kød i kosten, og lad være med at tage ekstra tilskud af jern (og især ikke præparater med hæm-jern), medmindre du lider af jernmangel. Få jern fra vegetabilske fødevarer.
  • Overvej at blive vegetar eller begynd blot at indføre regelmæssige vegetarretter i din daglige kost. Sænk din indtagelse af animalske fødevarer. Øg din indtagelse af vegetabilske fødevarer.

Nogle gange er der ingen næste gang, ingen timeouts, ikke andre chancer. Nogle gange er det nu eller aldrig.

— Alan Bennett


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.