Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 21, 2014
- Bælgfrugter gavner hjertet
- Frugt og grønt forebygger slagtilfælde
- Kostfibre forlænger livet efter et hjerteanfald
- Jern i kød øger risiko for hjertesygdomme
- Vegetarkost nedsætter risikoen for hjertesygdomme
- Hvad du kan gøre
|
|
|
Vores tanker
er epoker i vores liv; alt andet er blot en dagbog over de vinde, der
blæser, mens vi er her.
— Henry David
Thoreau, 1817-1862
Kære læser.
Denne gang lidt nyt om, hvad der gavner hjerte og kredsløb, og til
sidst lidt om, hvad du selv let kan gøre med kosten for at forebygge
hjerte-kar-sygdomme ...
Bælgfrugter gavner hjertet
Et dagligt indtag af en halv kop bælgfrugter — bønner, ærter eller
linser — er nok til at reducere LDL kolesterol (det såkaldt dårlige
kolesterol).
Forskerne analyserede data fra 26 undersøgelser, som omfattede 1.037
deltagere, og fandt, at LDL-kolesterol i gennemsnit faldt 5 procent
efter 6 uger med en halv kop bønner dagligt.
Kilde: John Sievenpiper m.fl. Effect of dietary pulse intake on
established therapeutic lipid targets for cardiovascular risk reduction:
a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.
CMAJ. Published ahead of print April 7, 2014.
Frugt og grønt forebygger slagtilfælde
Jo mere frugt og grønt, du spiser, desto mindre risiko for
slagtilfælde.
Forskerne gennemgik 20 studier, hvor i alt 16.981 ud af 760.629
deltagere havde oplevet et slagtilfælde.
Det viste sig, at risikoen for et slagtilfælde faldt med 32 % for
hver indtagelse af 200 gram frugt dagligt, og 11 % for hver 200 gram
grøntsager dagligt.
Forskerne fandt, at især citrusfrugter, bladgrøntsager, æbler og
pærer var de typer af frugt og grøntsager, der var forbundet med
reduceret risiko for slagtilfælde.
Forskerne kan ikke med sikkerhed sige, om den mindre risiko for
slagtilfælde blandt deltagerne skyldes mere frugt og grønt i kosten
eller om fx de deltagere, der spiste mere frugt og grønt, også på anden
måde levede et sundere liv.
Kilde: Yan Qu m.fl. Fruits and Vegetables Consumption and Risk of
Stroke: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Stroke. Online
May 8, 2014. doi: 10.1161/STROKEAHA.114.004836
Kostfibre forlænger livet efter et hjerteanfald
Ifølge en ny undersøgelse er en fiberrig kost forbundet med en 31
procent reduktion i dødelighed og en 35 procent reduktion i dødsfald af
hjertesygdomme blandt 4.098 personer, der havde overlevet et
hjerteanfald.
Fiber, især fibre fra korn, nedsætter den systemiske inflammation,
sænker det dårlige kolesterol, forbedrer insulinfølsomheden, og gavner
en sund tarmflora.
Fiberrige fødevarer har også et højt indhold af vitaminer, mineraler,
antioxidanter og fytokemikalier - som alle gavner sundheden.
Li S, Flint A, Pai JK, et al. Dietary fiber intake and mortality
among survivors of myocardial infarction: prospective cohort study. BMJ.
2014;348:2659-2671.
Fiber Extends Life After a Heart Attack
Kommentar:
Bemærk at stærkt raffinerede kornprodukter uden kostfibre eller, hvor
de fleste er fjernet, og andre raffinerede kulhydrater, fremmer
inflammation.
Spis kornprodukter så hele og uraffinerede som muligt. Læs mere
om fuldkorn på
fuldkornsprodukter.dk
Jern i kød øger risiko for hjertesygdomme
Forskerne analyserede data fra 21 internationale undersøgelser, som
omfattede 292.454 deltagere, der i snit blev fulgt i ca. ti år.
Resultaterne viste, at den jern, der findes i kød (hæm-jern) øger
risikoen for hjertesygdomme med 57 procent.
Omvendt var der ingen øget risiko for dødelighed af hjertesygdomme
forbundet med ikke-hæm-jern fra grøntsager.
Hunnicutt J, He K, Xun P. Dietary iron intake and body iron stores
are associated with risk of coronary heart disease in a meta-analysis of
prospective cohort studies. J Nutr. Published online January 8, 2014.
PCRM: Iron in Meat Linked to Heart Disease.
Kommentar:
Jern findes enten som Hæm-jern (fx fra kød) og ikke-hæm-jern (fx fra
grøntsager).
Hæm-jern optages lettere og hurtigere end jern fra vegetabilske
fødevarer og kosttilskud. Men for meget jern øger oxidering af LDL (det
dårlige kolesterol) og medvirker til en inflammation, der er en
risikofaktor for hjertesygdom.
Kroppen kan lettere kontrollere optagelsen af jern fra vegetabilske
kilder og jerntilskud (blot de ikke er fremstillet af hæm-jern), så du
undgår de potentielle skadelige virkninger fra overskud af jern.
Meget jern fra kød øger også risikoen for galdesten blandt mænd,
hvorimod højt niveau af ikke-hæm-jern (jern fra vegetabilske fødevarer)
ikke så ud til at øge risikoen.
Læs artiklen her
En del kvinder, der mangler jern eller mistænker, at de mangler jern,
tager jerntilskud eller spiser kød for at få mere jern.
Men det er en dårlig ide at spise mere kød, æg og fjerkræ for at få
mere jern. Især kvinder, der lider af PMS, bør fravælge hæm-jern fra kød
eller kosttilskud, og i stedet vælge ikke-hæm-jern fra kosttilskud
og/eller vegetabilske fødevarer.
En tidligere undersøgelse har nemlig vist, at kvinder, der indtog
mest ikke-hæm jern havde 30-40 % lavere risiko for at udvikle PMS
sammenlignet med kvinder, der indtog mindst ikke-hæm jern.
Læs artiklen:
Jern fra planter mod PMS
Vegetarkost nedsætter risikoen for hjertesygdomme
Forskerne fulgte 592 afrikansk-amerikanske deltagere fra Adventist
Health Study-2 og kategoriseret dem i tre kostmønstre: vegetar/veganer, Pesco-vegetarisk og ikke-vegetariske. (Pesco-vegetarer spiser
fisk og fiskeprodukter og er derfor ikke egentlige vegetarer).
Deltagere, der indtog vegetarkost/veganerkost, havde færre
risikofaktorer for hjertesygdomme, herunder lavere blodtryk, halvdelen
af risikoen for diabetes, og en 44 procent nedsat risiko for forhøjet
blodtryk, sammenlignet med dem, der indtog Pesco-vegetarisk og
ikke-vegetarisk kost.
Derudover var vegetarer og veganere 43 procent mindre tilbøjelige til
at være overvægtige, sammenlignet med ikke-vegetarer.
Denne undersøgelse understreger de positive virkninger vegetarkost
kan have i forbindelse med forebyggelse af sygdomme.
Fraser G, Katuli S, Anousheh R, Knutsen S, Herring P, Fan J.
Vegetarian diets and cardiovascular risk factors in black members of the
Adventist Health Study-2. Public Health Nutr. Published online March 17,
2014.
Læs også her
Hvad du kan gøre
- Erstat meget af kødet og andre animalske fødevarer med ærter,
linser eller bønner. Kom gerne op på en ½ kop bælgfrugter dagligt i
gennemsnit.
- Spis så meget frugt og grønt, du orker. Væn dig til at spise
mere og mere. Kom gerne op på 600-1000 gram dagligt.
- Hav altid en frugtskål til at stå fremme, så du og din familie
let bliver fristet til at tage et æble, en pære, appelsin eller
anden frugt.
- Få rigelig kostfibre i kosten ved at spise godt med frugt,
grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn.
- Undgå for meget kød i kosten, og lad være med at tage ekstra
tilskud af jern (og især ikke præparater med hæm-jern), medmindre du
lider af jernmangel. Få jern fra vegetabilske fødevarer.
- Overvej at blive vegetar eller begynd blot at indføre
regelmæssige vegetarretter i din daglige kost. Sænk din indtagelse
af animalske fødevarer. Øg din indtagelse af vegetabilske fødevarer.
Nogle gange
er der ingen næste gang, ingen timeouts, ikke andre chancer. Nogle gange
er det nu eller aldrig.
— Alan
Bennett