Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 21, 2015
- Kostforvirring (2): Hvorfor er eksperterne så uenige?
- Lidt af hvert
Danskerne fravælger hypet diæt
Gluten er det nye æble i Paradisets have
Test: Proteinbarer er “grinagtige”
Får du for meget salt?
Undersøgelse: Mange danskere undervurderer deres vægt
Depression fordobler risikoen for slagtilfælde
Peter Gøtzsche: Antidepressiva bør ikke bruges til børn og unge
Motion bremser Alzheimers
Religiøse danskere rammes sjældnere af hjertekarsygdomme
|
|
|
Jeg læser avisen
begærligt. Det er min eneste form for vedvarende fiktion.
-- Aneurin Bevan.
Kostforvirring (2): Hvorfor er eksperterne så uenige?
Læs evt. også artiklen:
Kostforvirring (1): Bacon eller ej?
Hvis vi skal tro på det, vi læser og hører i medierne, svinger det
meget, hvad der er sundt og usundt.
Spørgsmålet er, om seriøse ernæringsforskere og -eksperter egentlig
er så uenige, som man skulle tro, eller om det er visse mediers
formidling af emnet, der får os til at tro, at der er så stor uenighed.
Alle disse tilsyneladende modstridende udmeldinger får mange til at
tænke, at når ikke engang eksperterne kan blive enige, kan jeg lige så
godt bare spise løs af hvad som helst, jeg har lyst til. Det gør nok
alligevel ingen forskel.
Men, hvad du spiser og ikke spiser gør en forskel -- og en stor
forskel.
Modstridende overskrifter i pressen virker
underlige, og giver os let den idé, at eksperterne snart siger det ene,
snart det andet.
Men det gør de ikke!
De fleste forskere og ernæringseksperter er enige om langt det meste
-- og de er enige om alt det, der betyder mest for din sundhed.
Seriøse eksperter er stort set enige, fordi de følger med og undlader at
dyrke specielle personlige eller økonomiske interesser. De ved i hvilken
retning videnskabelige undersøgelser peger.
De er blandt andet enige om, at en plantebaseret kost uden for mange
animalske og raffinerede fødevarer er godt for os. Og de er enige om det
meste andet vedr. en sund kost. Læs evt. mere i artiklen:
Forvirret over modstridende kostråd?
Hvis vi ikke går for højt op i de ofte ret uvæsentlige detaljer, der
endnu ikke er enighed om, kan vi konstatere, at der er stor og bred
enighed om det meste.
Er du forvirret, så fokuser på det, der er god dokumentation for. Nemlig
alt det, som eksperterne er enige om. Begynd med det.
De fleste oplever de største forbedringer i sundhed og velvære ved
først og fremmest at fokusere på få vigtige kostændringer. Sats
fx blot på at spise mere frugt og grønt (gerne meget mere!), samt mindre
forarbejdet kød og junkmad.
Bare det. Betragt alt andet som mindre vigtige detaljer -- og du er
godt i gang med at gøre en stor forskel for din sundhed.
Lidt af hvert
Danskerne fravælger hypet diæt
34% af danskerne kender til LCHF kostprincipperne og kun 2% af dem
lever efter diætens foreskrifter. 74% af dem siger, at de ikke vil spise
LCHF kost. (fuldkorn.dk
12. maj 2015)
Kommentar:
LCHF (Low Carbohydrate High Fat) er en kulhydratfattig og fedtrig
diæt. Det er en god nyhed, at så få vælger den diæt. LCHF hører til
blandt de værste diæter, der findes.
Gluten er det nye æble i Paradisets have
Engang var det fedt, så var det sukker, nu er det gluten, der har
indtaget førstepladsen som ’farlig mad’. En amerikansk professor i
filosofi og religion gør op med angstregimet. Det er et modefænomen, der
er designet til at få os til at føle skyld over for det, vi spiser,’
skriver han i den nye bog ’The Gluten Lie’. (Information
15. maj 2015)
Kommentar:
Der er næppe tvivl om, at mange mennesker oplever ubehagelige
symptomer, når de spiser hvidt brød eller for meget hvidt brød. Det kan
i (meget) sjældne tilfælde skyldes den gluten, der er i brødet. Men i de
fleste tilfælde er der andre grunde til, at det brød, vi normalt spiser,
ikke er ret godt for dig.
Der er stor forskel på et almindeligt brød fra supermarkedet -- også
selv om det bærer fuldkornsmærket -- og de ægte 100% fuldkornsbrød, du
selv bager. Se mere på
fuldkornsprodukter.dk
Test: Proteinbarer er “grinagtige”
Proteinbarer fylder op i fitnesscentre, supermarkeder og kiosker, men
de er stærkt unødvendige og potentielt sundhedsskadelige, vurderer læge
og ernæringsekspert. (Søndagsavisen
15. maj 2015).
Læs e-bogen:
Proteinhysteri (den er gratis)
Får du for meget salt?
Fire ud af ti danskere har for højt blodtryk. En af årsagerne er, at
de fleste af os får næsten dobbelt så meget salt, som anbefalet.
Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed har lavet beregninger der
viser, at 400.000 færre danskere vil have forhøjet blodtryk, hvis vi
tager toppen af vores saltforbrug. Forhøjet blodtryk er den
risikofaktor, der er skyld i flest for tidlige dødsfald, og især betyder
forhøjet blodtryk en større risiko for hjertekarsygdomme. (Fødevarestyrelsen
20. maj 2015)
Undersøgelse: Mange danskere undervurderer deres vægt
Danskernes viden om fedme er mangelfuld, viser ny undersøgelse. Mange
tror de er lettere, end de faktisk er. 42 procent af de danskere, der
tror, de er overvægtige, er rent faktisk fede. (Jyllands
Posten 15. maj 2015)
Mere om overvægt og vægttab på
slankenyt.dk og på
slankeklub.dk
Depression fordobler risikoen for slagtilfælde
Læger bør være opmærksomme på, at folk med vedvarende depression
formentlig også er i fare for at få slagtilfælde. Sådan lyder rådet fra
forskere, efter en ny undersøgelse har vist, at folk over 50 år har
dobbelt så stor risiko for at få et slagtilfælde, hvis de har haft
depression i to år eller mere.
(videnskab.dk
18. maj 2015)
Peter Gøtzsche: Antidepressiva bør ikke bruges til børn og unge
DEBAT: De virker ikke på deres depression, men har drevet mange til
selvmord. (Ugeskrift
for læger 18. maj 2015)
Læs evt. mere om depressioner på
depressioner.dk
Motion bremser Alzheimers
Motion tre gange om ugen bremser Alzheimers tag på hjernen og sindet,
viser stort dansk studie. Et danske forskningsprojekt viser, at en times
moderat fysisk træning tre gange om ugen kan bremse udviklingen
sygdommen på en række områder, når den er i en tidlig fase. Når man
træner ved moderat til høj intensitet, udskiller kroppen et helt særligt
stof, der øger skabelsen af nye hjerneceller. (videnskab.dk
12. maj 2015)
Religiøse danskere rammes sjældnere af hjertekarsygdomme
Er man adventist eller baptist, så er risikoen for at få hjertesvigt,
blodprop i hjertet eller andre hjertekarsygdomme mindre end hos resten
af befolkningen. Tidligere undersøgelser har vist, at medlemmer af de to
trossamfund også lever længere end den øvrige befolkning. Adventisterne
forventes at være fysisk aktive, spise vegetarisk og holde sig fra
alkohol, tobak og koffein. Også baptistkirken har tidligere opfordret
til afholdenhed og ikke-rygning. Forklaringen er derfor sandsynligvis en
sundere livsstil. (videnskab.dk
13. maj 2015)
Kommentar:
Også undersøgelser af verdens længst levende befolkninger viser, at
de fleste mennesker, der lever meget længe, er religiøse. Det giver en
fornemmelse af at høre til, og samtidig opfordrer religiøse tekster ofte
til at tilhængerne vælger en fornuftig livsstil.
Det bedste er
det godes fjende.
-- Voltaire