Mangler din mad næringsstoffer, fordi jorden er udpint?
Vi støder ofte på påstande om, at landbrugsjorden er næringsfattig,
fordi moderne dyrkningsmetoder har udpint jorden.
Vi bliver fortalt, at denne udpining af jorden betyder, at grøntsager
og andre dyrkede fødevarer indeholder alt for få næringsstoffer.
Flere eksperter og forskere har undersøgt og vurderet, om vore dages
frugt og grønt indeholder færre næringsstoffer, end de gjorde tidligere.
Jeg gennemgik to af de undersøgelser i artiklen:
Mangler
vegetabilske fødevarer vitaminer og mineraler, fordi jorden er udpint?
Den største, nyeste og grundigste videnskabelige gennemgang er fra
2017, og den konkluderer, at indholdet af mineraler i frugt,
grøntsager og kornprodukter ikke er faldet, og at der ikke
er hold i påstanden om færre mineraler i fødevarerne pga. udpint jord.
Som vi har været inde på flere gange tidligere i dette nyhedsbrev —
blandt andet i artiklen:
Er
vitamintilskud nødvendige pga. næringsfattige fødevarer? — er det
ganske enkelt en udokumenteret og forkert påstand, at vores fødevarer er
næringsfattige pga. udpint jord.
Også Fødevarestyrelsen har vurderet analyser af fødevarernes
næringsindhold, og konkluderer, at der gennem årene har været et
stabilt indhold af mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler) i
fødevarer.
De skriver blandt andet: "Undertiden kommer det
frem i medierne, at indholdet af vitaminer og mineraler i fødevarerne er
blevet mindre, og at det skyldes, at jorden er blevet udpint af mange
års intensivt landbrug, men der er ikke videnskabeligt bevis for den
påstand.
Fødevarestyrelsens overvågningsprogram viser da
også, at indholdet af vitaminer og mineraler i fødevarerne holder sig
bemærkelsesværdigt stabilt. Der er ganske få systematiske forandringer
til det bedre eller værre og kun af en begrænset størrelsesorden på
10-20 %. Der er således ingen tegn på udpining af jorden.
10-20 % kan måske lyde af meget, men
sammenlignet med at indholdet af vitaminer og mineraler kan variere med
300-400 % mellem to sorter af samme frugt eller grønsag, spiller de
10-20 % ikke den store rolle."
Du kan læse mere
om deres vurdering her.
Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet har løbende undersøgt
danske fødevarers indhold af næringsstoffer, og de finder som sagt ikke
belæg for påstanden om, at jorden er udpint, og fødevarernes indhold af
vitaminer og mineraler derfor er faldende.
I artiklen:
Æblers C-vitaminindhold stabilt gennem generationer, skriver de
blandt andet, at en analyse fra DTU Fødevareinstituttet af det
gennemsnitlige C-vitaminindhold i forskellige æbler på det danske marked
gennem 75 år viser, at indholdet er stor set uændret over tid. Et Ingrid
Marie æble i 1951 havde eksempelvis et C-vitaminindhold på 5,2 milligram
mod 6,1 milligram i 2005.
Data om æblers C-vitaminindhold stammer fra 12 studier gennemført i
perioden 1939-2016, hvor i alt 1.405 prøver er analyseret.
Det er klart, at nogle af de fødevarer, vi spiser i vore dage, kan
indeholde færre næringsstoffer, end de gjorde tidligere -- på samme måde
som nogle af de fødevarer, vi spiser nu, kan indeholde flere
næringsstoffer, end de gjorde tidligere.
Det har ingen praktisk betydning. Og alt i alt er der ingen
relevante forskelle på næringsindholdet i fødevarer.
Det er DINE VALG af fødevarer, som er afgørende for, om du får nok
vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer i din kost.
Supermarkedernes hylder er fyldt med dårlige og næringsfattige
produkter, som du er bedst tjent med at undgå. Spiser du for mange af
dem, får du problemer, blandt andet fordi du risikerer mangel på vigtige
næringsstoffer. Når fødevareproducenter ødelægger maden, kan den blive
næringsfattig og på andre måder usund.
Stort udvalg af næringsrige fødevarer
Paradoksalt nok vender argumentet om vore dages næringsfattige
fødevarer tingene på hovedet.
Vi har nemlig aldrig haft så stort et udvalg af næringsrige
fødevarer, som vi har nu.
Et stort antal butikker sikrer et enormt og lettilgængeligt udvalg af
sunde frugter, grøntsager, fuldkornsprodukter, bælgfrugter og nødder. Vi
er langt bedre stillet i vore dage end nogensinde tidligere i
historien.
Selv om der også er skrækkelig mange næringsfattige skodprodukter i
butikkerne, behøver du ikke at købe dem.
Du kan vælge fra et stort udvalg af sunde fødevarer, der indeholder
lige så mange næringsstoffer, som de altid har gjort.
Det er langt fra sikkert, at din kost indeholder nok eller ideelle
mængder af alle vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, men hvis
din kost mangler næringsstoffer, er det ikke bondemandens eller jordens
skyld. Det er dine valg af fødevarer, som afgør, hvor mange
næringsstoffer, du får fra din kost.
Konklusion:
1) Jorden er ikke udpint.
2) Frugt, bær, tang, grøntsager, svampe, fuldkornsprodukter, bønner,
linser, ærter, nødder og frø indeholder lige så mange gode
næringsstoffer, som de altid har gjort.
3) Du kan vælge sunde og næringsrige fødevarer. Du kan vælge
næringsfattig junkfood. Det er op til dig.
4) Tag kosttilskud, hvis du ikke får nok i den kost, du har valgt,
eller hvis det af helbredsmæssige eller andre grunde er en fordel, men
ikke på grund af falske påstande om, at dyrkede fødevarer mangler
næringsstoffer. Det gør de ikke.
Et stort udvalg af lettilgængelige og næringsrige fødevarer hele året
rundt betyder, at du lettere end nogensinde tidligere kan vælge
en næringsrig kost.