Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 21, 2020
- Mælk og
mælkeprodukter beskytter ikke knoglerne hos kvinder i
overgangsalderen
- Vores evne til at fokusere falder
efter et måltid, der er rig på mættet fedt
- Covid-19. 70 organisationer i
fælles opråb til EU-kommissionen
- En fedtfattig plantebaseret kost
er bedre til vægttab end en animalsk baseret ketogen kost
|
UGENS CITAT
"Hver eneste
kvalifikation for succes erhverves gennem vane. Mennesker danner vaner,
og vaner danner fremtid. Hvis du ikke bevidst danner gode vaner, vil du
ubevidst danne dårlige. Du er den slags person, du er, fordi du har
dannet vanen at være den slags person, og den eneste måde, du kan ændre
dig på, er gennem vane.”
— Albert Gray
Mælk og mælkeprodukter beskytter ikke knoglerne hos kvinder i
overgangsalderen
Ifølge en ny undersøgelse offentliggjort online i
Menopause er der ingen beskyttelse at hente fra mejeriprodukter imod
ikke-traumatisk knoglebrud for kvinder i overgangsalderen.
Mejeriprodukter forbedrede heller ikke kvindernes
knoglemineraltætheden.
Forskere analyserede mælkeforbrug og knoglemineraltæthed i
lårbenshalsen og lændehvirvelsøjlen blandt 1.955 kvinder i
overgangsalderen (over en 10-årig periode).
Forskerne placerede deltagerne i fire kategorier baseret på mængden
af mejeriprodukter, de indtog (såsom mælk, ost og yoghurt). Resultaterne
viste, at indtagelse af mælkeprodukter ikke er en fordel for knoglerne
hos kvinder i overgangsalderen.
På trods af, at mejeriprodukter indeholder mere end et dusin
essentielle næringsstoffer, herunder calcium, fosfor, D-vitamin og
protein, samt bioaktive forbindelser, der kan fremme
knoglemineralisering, blev der ikke observeret nogen signifikante
forskelle i ændring af knoglemineraltæthed eller risikoen for
ikke-traumatisk knoglebrud.
Uanset mængden af mejeriprodukter i kosten — lige fra mindre end ½
portion til over 2½ portion dagligt — gavnede det ikke knoglerne.
Kommentar:
Selv om overgangsalderen er en periode, hvor knogleforringelsen
accelererer pga. faldende østrogen, burde mælk i det mindste teoretisk
set gavne knoglernes sundhed pga. næringsstofferne i mælk.
At mælk ikke gavner kan eventuelt skyldes, at der er noget andet i
mælk, der har en negativ indflydelse på knoglerne, så resultatet alt i
alt ender op med at blive neutral.
Det er sandsynligvis bedre for voksne at erstatte en del eller alle
mejeriprodukter med sunde vegetabilske fødevarer (men stadig være dækket
godt ind med alle næringsstoffer, der er vigtige for knoglerne).
Læs evt. bogen:
Nok calcium uden mælk.
Vores evne til at fokusere falder efter et måltid, der
er rig på mættet fedt
Ny forskning tyder på at blot et enkelt måltid, der er rig på mættet
fedt, kan hæmme vores koncentrationsevne.
Undersøgelsen sammenlignede, hvordan 51 kvinder klarede sig til en
opmærksomhedstest, efter de spiste enten et måltid med meget mættet fedt
eller det samme måltid lavet med solsikkeolie, som er rig på umættet
fedt.
Resultatet af testen var dårligere, efter de havde spist måltidet rig
på mættet fedt, end efter de spiste måltidet med den umættede fedt.
Forskere så også på, om en tilstand, der kaldes utæt tarm, som
tillader tarmbakterier at komme ind i blodbanen, havde indflydelse på
koncentrationen. Deltagere med utætte tarme klarede sig dårligere til
opmærksomhedstesten uanset hvilket måltid, de havde spist.
"Fordi begge måltider var fedtrige og potentielt problematiske, kunne
den kognitive virkning efter et måltid rig på mættet fedt være endnu
større, hvis det blev sammenlignet med et måltid med lavere
fedtindhold," udtalte Annelise Madison, studiets hovedforfatter.
Mættet fedt findes især i animalske fødevarer samt kokos- og
palmeolie.
Covid-19. 70 organisationer i fælles opråb til
EU-kommissionen
Over 70 procent af alle smitsomme sygdomme blandt mennesker har deres
oprindelse hos dyr.
”Coronakrisen har lært os som samfund, at vores tætte omgang med og
udnyttelse af dyr ikke er uden konsekvenser. Det gælder især vilde,
eksotiske dyr, men vi bør også se på de meget store husdyrhold i det
industrielle landbrug. Vi må som samfund tage ved lære af fortids fejl
og gentænke hele den måde, vi omgås dyr på, hvis vi skal undgå at
lignende sygdomsudbrud opstår i fremtiden,” siger Britta Riis, som er
direktør for Dyrenes Beskyttelse og står i spidsen for Eurogroup for
Animals, en international sammenslutning af 70
dyrevelfærdsorganisationer.
Disse organisationer har nu i et åbent brev lavet et fælles opråb til
Europa-Kommissionen, som inden udgangen af maj ventes at præsentere EU’s
kommende strategier for henholdsvis biodiversitet og landbrug.
I fødevaresystemer skal dyrevelfærd integreres i
bæredygtighedsbegrebet.
Læs mere på
dyrenesbeskyttelse.dk
En fedtfattig plantebaseret kost er bedre til vægttab
end en animalsk baseret ketogen kost
Forskere har nu i et grundigt studie undersøgt, om en fedtfattig
plantebaseret kost eller en animalsk baseret kulhydratfattig kost er
bedst til vægttab.
Kalorieindtagelsen var i gennemsnit 689 kcal lavere dagligt, når
deltagerne spiste en fedtfattig plantebaseret kost sammenlignet med, når
de spiste den animalske, ketogene, kulhydratfattige kost.
Læs
mere på slankenyt.dk