Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 22, 2009
1) Næringsstoffer i sund mad (10)
2) Vegetarer skal være opmærksomme på B12 vitamin
3) Lidt af hvert
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til
nyhedsbrevet.
Med venlig hilsen
John Buhl
"Når jeg
giver slip på, hvad jeg er, bliver jeg, hvad jeg kunne være.
— Lao Tzu
Det er muligt at spise sundt og næringsrigt, selv om man spiser små
mængder animalske fødevarer, men rent ernæringsmæssigt indeholder
vegetabilske fødevarer generelt flere næringsstoffer og færre skadelige
stoffer end de animalske.
Hvis du ønsker at spise næringsrige og sunde fødevarer, må rådet
derfor være:
Spis flere vegetabilske fødevarer og bliv gerne vegetar
Der findes efterhånden over tusind undersøgelser der viser, at
vegetabilske fødevarer på den ene eller anden måde gavner sundheden og
efterhånden ganske mange undersøgelser, der viser eller tyder på, at
animalske fødevarer over en vis mindre mængde øger risikoen for en række
sygdomme.
En dårlig sammensat vegetarkost — fx med for meget sukker, salt,
hvidt brød, olie eller tvivlsomme urter og kosttilskud — kan dog sagtens
være dårligere end en kost, der fx er baseret på de 8 officielle
kostråd. Vegetarkost er derfor ikke nødvendigvis bedre end en almindelig
sund kost. Men en vegetarkost kan tilrettelægges, så den — i det mindste
efter min mening — er langt det sundeste valg.
I modsætning til, hvad mange tror, opfylder en fornuftig vegetarkost
til fulde alle kroppens behov for næringsstoffer (undtagen B12-vitamin).
En kost baseret på planteføde indeholder masser af sunde fedtstoffer,
kostfibre og en meget lang række andre mere eller mindre kendte
plantestoffer, som vi først lige er begyndt at forstå betydningen af.
Vegetarer bør dog tage tilskud af B12-vitamin, og sørge for nok sol
på kroppen (D-vitamin) og tage et tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret.
Du kan med andre ord let sammensætte en vegetarkost, der indeholder
alle de vitaminer og andre næringsstoffer, din krop har brug for. Ja
faktisk er en fornuftig vegetarkost langt mere næringsrig per kalorie,
end en typisk dansk kost.
Vegetarer og veganere er generelt slankere og sundere end kødspisere,
men der er som sagt undtagelser. Det er ikke sundt at gå over til en
veganerkost, hvis du samtidig begynder at overhælde din mad med olie, spiser
mange raffinerede kornprodukter eller spiser så ensidigt, at du kommer
til at mangle vigtige næringsstoffer.
Vegetarer, der spiser for mange raffinerede kulhydrater og
vegetabilsk olie, kan fx få problemer med at nå nok omega-3-fedtsyrer,
kalk, jod og selen.
Både mangelsymptomer og ”overskuds”-symptomer er dog mere udbredt
blandt de mennesker, der spiser en mere almindelig kost, end blandt
vegetarer. De mangler fx ofte kostfibre og andre af de tusindvis af
plantestoffer, der findes i vegetabilske fødevarer. Samtidig får de alt
for meget kolesterol, mættet fedt og animalsk protein.
Det handler om at sikre kroppen den bedste ernæring, uden at få ret
meget af det, der skader helbredet.
En veltilrettelagt veganerkost (eller en kost tæt på veganerkost) er
sundest
Det er ikke svært at sammensætte en sund og næringsrig kost, der
indeholder alt det, din krop har brug for — heller ikke selv om nogle
fødevarer dyrkes under forhold, der mindsker deres næringsværdi. Der er
ikke mangel på gode og sunde fødevarer i butikkerne.
Problemet er, at vi vælger forkert. Det gør vi hovedsageligt, fordi
vi bliver misinformeret og på grund af indgroede vaner.
Kostændringer, der inkluderer væsentligt flere sunde vegetabilske
fødevarer i kosten (især frugt og grønt), kan forebygge og i mange
tilfælde lindre eller helbrede sygdomme.
Stort set alle eksperimenter og befolkningsundersøgelser tyder på, at
den bedste kost for vi mennesker er vegetarkost — eller i hvert fald
en kost der er meget tæt på at være fri for animalske fødevarer.
Vegetarkost giver mange fordele
Der er fire store fordele ved at gå over til vegetarkost:
- Vegetarer er generelt set sundere og slankere
- Vegetarkost er billigere end den traditionelle danske kost
- Vegetarkost skåner miljøet
- Indtil nu har forskerne opdaget mere end ti tusind plantestoffer
— de såkaldte fytokemikalier — i vegetabilske fødevarer. Selv om kun
en lille brøkdel er blevet undersøgt, står det allerede nu klart, at
mange af disse plantestoffer er med til at holde dig sund og rask.
De er med til at forebygge og bekæmpe sygdomme.
Homocystein er en aminosyre (altså en af de byggesten protein består
af), der dannes i kroppen ud fra an anden aminosyre kaldet methionin.
Eftersom homocystein er giftigt i større mængder, må det hurtigt
nedbrydes eller igen forvandles til methionin. I denne proces bruges
bl.a. B12-vitamin.
Selv om der findes bevis for, at en veltilrettelagt vegetarkost har
adskillige positive virkninger på helbredet, vil begrænsning eller
udelukkelse af alle animalske fødevarer let give mangel på B12-vitamin.
Lavt indhold af B12-vitamin i blodet kan øge koncentrationen af
homocysteine. For meget homocysteine er sat i forbindelse med en øget
risiko for åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme.
En gennemgang af undersøgelser har vist en lavere koncentration af
B12-vitamin og øget koncentration af homocysteine blandt vegetarer, især
blandt veganere. Det er endnu en vigtig grund til, at vegetarer og især
veganere skal sørge for at få nok B12-vitamin.
Kilde: Ibrahim Elmadfa og Ingrid Singer. Vitamin B-12 and
homocysteine status among vegetarians: a global perspective. American
Journal of Clinical Nutrition, doi:10.3945/ajcn.2009.26736Y
Vol. 89, No. 5, 1693S-1698S, May 2009
Kommnetar:
Der er god dokumentation for et sammenhæng mellem homocystein og
åreforkalkning, men der er ifølge Institut for Rationel Farmakoterapi
ikke dokumentation for, at behandling med B-vitaminer kan reducere
risikoen for hjerte-karsygdom.
Kilde:
Institut for Rationel Farmakoterapi 6. juni 2006
Men selv om der er tvivl om, hvorvidt ekstra tilskud af B-vitamin kan
reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme, ændrer det ikke ved, at
vegetarer bør forebygge højt homocystein i blodet og B12 mangelsymptomer
ved at sikre, at de får nok B12-vitamin.
Mangel på B12-vitamin kan give alvorlige problemer og endda
forårsaget uoprettelige skader.
Nogle vegetarer satser på at få nok B12-vitamin fra vegetabilske
fødevarer, fordi de har læst eller tror, at der er B12-vitamin i
vegetabilske fødevarer. Det er der ikke, eller der er forsvindende lidt.
Desværre påstår visse producenter af helsekost/kosttilskud, at fx
deres hørfrø, spirulina eller chlorella indeholder B12-vitamin. Det er
muligvis et godt salgsargument, men det kan få katastrofale følger for
de vegetarer, der i god tro anvender disse produkter som eneste kilde
til B12-vitamin.
Selv om producenten påstår noget andet, indeholder deres vegetabilske
fødevarer/kosttilskud sandsynligvis slet ikke B12-vitamin, eller mængden
af B12-vitamin er så lille eller varierer så meget, at de er ubrugelige
som pålidelige kilder til B12-vitamin. Visse former for chlorella og
spirulina indeholder små mængder B12-vitamin.
Tommelfingerregel: Hvis der ikke på etiketten tydeligt står, hvor
meget B12-vitamin tabletterne/pulveret indeholder, kan du ikke regne
med, at produktet indeholder B12-vitamin, uanset hvad du eventuelt læser
på hjemmesider eller i artikler og bøger.
Vegetarer og veganere bør altid tage tilskud af B12-vitamin for at
være på den sikre side. Hvis du som vegetar eller veganer af en eller
anden grund ikke ønsker at tage tilskud af B12-vitamin, bør du
regelmæssigt gå til din læge for at få målt din B12 status.
Svin koger suppe på fugleinfluenza
Meget tyder på, at svinet kan fungere som en slags mellemvært mellem
fuglen og mennesket, og da svineopdræt er intensiveret kraftigt over
hele verden de seneste år, frygter nogle virologer, at flere former for
fugleinfluenza vil blive kanaliseret over til os af den vej.
Videnskab.dk 20-5-2009
Kemikalier forstyrrer kønsudviklingen
Drengebørn påvirkes af problematisk kemi allerede i mors mave
Miljø og sundhed 27-5-2009
Juice er sødt som sodavand
Selv om sukkeret i juicen kommer naturligt fra appelsinen, skal man
passe på med at hælde juice indenbords i større mængder, advarer flere
eksperter.
24timer 26-5-2009
Vi blæser på kræftrådene
De mange leve- og sundhedsråd, som kræftforskere i lind strøm
offentliggør, preller af på os. Hver anden tror ikke på eksperterne.
Jyllands Posten 27-5-2009
"Folk kan
tilgive mere end du kan forestille dig. Men du bliver nødt til at
tilgive dig selv. Giv slip på det, der gør dig bitter, og kom videre."
— Bill Cosby