Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 22, 2010


  1. Negative forskningsresultater fremlægges ofte som positive
  2. Mails om melatonin og ADHD
 

Personlighed bygges dagligt af den måde man tænker og handler på — tanke for tanke, handling efter handling.

— Helen Douglas


1) Negative forskningsresultater fremlægges ofte som positive

En gennemgang af 72 rapporter fra franske og britiske forskere viste, at mere end halvdelen inkluderede fejlagtige konklusioner, så det så ud som om nye behandlinger var gavnlige, selv om det ikke var tilfældet ifølge statistikkerne i rapporten.

Tidligere gennemgang af forskningsresultater har vist, at de ofte fordrejes, når der er penge involveret — fx når en lægemiddelproducent finansierer en undersøgelse af deres eget produkt.

I sådanne tilfælde kan positive konklusioner være i direkte modstrid med de faktiske resultater. Men fordrejningerne er ofte subtile og bliver måske endda ikke opdaget af de eksperter, som gennemgår de videnskabelige artikler.

Der blev fundet flere tvivlsomme strategier til at forvanske data — fx kunne forskere forsøge kun at fokusere på positive dele af deres analyse, eller sammenligne patienter før og efter, de har fået en behandling, uden at bemærke, hvordan patienterne reagerede på placebo. Fordi respons på placebo kan være ganske kraftige, især i psykiatrien, kan dette nemt fordreje forskningsresultater.

Kilde: Isabelle Boutron, MD, PhD; Susan Dutton, MSc; Philippe Ravaud, MD, PhD; Douglas G. Altman, DSc
Reporting and Interpretation of Randomized Controlled Trials With Statistically Nonsignificant Results for Primary Outcomes
Journal of the American Medical Association, May 26, 2010;303(20):2058-2064.

Kommentar

Vi er nærmest opdraget til at tro, at når en ny videnskabelig undersøgelse viser eller tyder på noget, er det sandt. Eller hvis en eller anden forsker eller ekspert udtaler sig, må det være sandheden.

Videnskab er på mange måder mangelfuld — især når forskere/eksperter direkte eller fx de universiteter, de arbejder for, bliver betalt af producenter af de produkter, der forskes i.

Også indenfor ernæring ser vi desværre, at store kapitalinteresser betaler for forskning og direkte eller indirekte påvirker forskere, forskningssteder eller den måde resultaterne formidles på.

Videnskabelig forskning er naturligvis en fremragende ting, og som regel også den bedste måde at finde frem til pålidelige oplysninger. Men som altid, når mennesker og mange penge er involveret, er der risiko for snyd, fordrejning og en vis grad af vildledning. Penge og holdninger har det med at farve virkeligheden.

Det er altid vigtigt også at være opmærksom på, hvem der betaler for undersøgelser, hvordan den udføres og hvem der formidler resultaterne.


2) Mails om melatonin og ADHD

Efter jeg udtrykte min skepsis/kritik overfor at bruge melatonin til børn med ADHD i sidste nyhedsbrev, har jeg modtaget flere mails. Her et udpluk:


Hvor har du dog det fra, at menatonin giver sløvhed??

Det hjælper kroppen til at finde ud af dag og nat. Nogle mangler dette hormon, især dem der har nattevagt.

vh Zanne

Hej Zanne

Melatonin kan give sløvhed hos nogle mennesker. På indlægssedlen for Melatonin (Circadin 2 mg), står der bl.a. at man skal være forsigtig med at tage Circadin, hvis døsighed kan udgøre en risiko for sikkerhed (fx ved bilkørsel). Der står også at Circadin kan medføre døsighed. Træthed og svaghed er nævnt som mulige bivirkninger.

I sjældne tilfælde kan det være en god ide at tage melatonin, på trods af mulige bivirkninger.

Som regel er det en dårlig idé, og bør efter min mening (som med al anden medicin) være forbeholdt situationer, hvor det ikke er muligt at klare problemerne på en mere naturlig måde.

Med venlig hilsen
John Buhl


Hej John

Du skriver, at du sagtens sætte kan dig ind i, at læge og forældre gerne ser et mere roligt (sløvt?) barn, hvilket vist/måske er meningen med tabletterne.

Jeg har selv haft et barn med ADHD og ved hvor meget det påvirker søvnmønsteret. Søvnen, kosten og motion er alfa-omega for at få en nogenlunde rolig, normal dag, så derfor kan det være berettiget at give tilskud af Melatonin.

Med venlig hilsen
Heidi

Hej Heidi

Det forstår jeg helt, og det ER naturligvis utrolig vigtigt, at børn får nok og god søvn, ikke mindst når de har ADHD.

Med venlig hilsen
John Buhl


Og til sidst et uddrag fra en mailveksling om melatonin med en anden læser, som tydeligt viser den holdning, som mange brugere af melatonin har, nemlig at der ikke kan forekomme bivirkninger ved indtagelse af melatonin, og det kun er et sundt hormon ...

Hej John

Nu må jeg fare i blækhuset, for nu er jeg vred, du skriver ang. at give melatonin til børn med ADHD, at man giver børnene det for at de skal blive sløve. Det er overhovedet ikke sagen, de får det for at de kan falde i søvn og de er en STOR hjælp. Jeg syntes at du skal sætte dig mere ind i tingene, det er jo et stort ansvar du har med sådan en hjemmeside. Endvidere vil jeg skrive svaret fra en læge på spørgsmålet om melatonin er skadeligt, det er fra HJEMMETS lægebrevkasse, han svare: Melatonin er et naturligt forekommende hormon, som dannes i hjernens koglekirtel. Man mener at det har betydning for regulering af søvnen. Jeg kan forstå at de tabletter du får, hjælper godt på dine søvnproblemer. Du kan roligt fortsætte med at tage dem, for der er IKKE konstateret større bivirkninger ved brugen af melatonin END VED PLACEBO.

Jeg ønsker at du sætter dette på din hjemmeside, så læserne kan blive informeret om at det er ok og ufarligt at tage melatonin.

Mvh Pia

Hej Pia

Du har nok ret i, at mit svar vedr. melatonin ikke var så heldig formuleret. Jeg bringer naturligvis gerne din mail i nyhedsbrevet, og håber faktisk på en længere debat med flere indlæg om emnet!

Ja, melatonin er et hormon og er som sådan ikke skadeligt ... når kroppen selv styrer produktionen!

Men som altid, når vi indtager hormoner som præparater, er der risiko for bivirkninger. Melatonin er ingen undtagelse. Mulige fordele, ulemper og andre løsninger skal grundigt overvejes.

indlægssedlen for Melatonin (Circadin 2 mg, som vist er det eneste godkendte melatoninprodukt i Danmark) er der nævnt en række bivirkninger og advarsler.

Melatonin gives ofte (men ikke altid) som hjælp til at falde i søvn. Det bliver også kaldet et søvnhormon.

Hvis valget er mellem melatonin eller ingen søvn kan melatonin være et fornuftigt valg.

Melatonin til børn med ADHD er en rigtig dårlig måde, at få børnene til at falde til ro, falde i søvn eller sove mere/uforstyrret, og bør efter min mening kun anvendes i meget sjældne tilfælde, og når der ikke er andre og bedre løsninger.

Jeg er på ingen måde ekspert i melatonin eller medicinsk behandling af børn med ADHD. Men hvis det var helt uden risiko for bivirkninger at tage melatonin, ville tabletterne ikke være receptpligtige.

Problemet er også — især når det gælder melatonin til børn med ADHD — at det er et forholdsvist nyt præparat, og ingen endnu kender de langsigtede virkninger (og især ikke hos børn!)

Selv om der kan være grunde til at tage melatonin, er det meget vigtig, at man samtidig er bevidst om, at det altså ER medicin/et hormon, og der er mulige bivirkninger (og måske/sandsynligvis langsigtede uheldige virkninger, som ingen kender i dag).

Melatonin og anden medicin bør under alle omstændigheder kun indtages, når ordineret af en kvalificeret læge.

Med venlig hilsen
John Buhl

Hej John

Det skal jeg fortælle dig hvorfor det er receptpligtigt.

Det er fordi det er et sundheds- og søvnhormon og sundhed er medicinalfabrikanternes største skræk, det er det værste der kan ske, at folk bliver mindre syge for så daler deres horrible indtjening.

Er jeg det eneste menneske der undre sig over hvorfor der primært bliver forsket i symptombehandling og så lidt i årsagsbehandling???

Igen deres indtjening bliver mindre hvis folk bliver raske, det er ganske genialt, folk skal holdes syge så deres milliardoverskud stadig stiger. Jeg håber af hele mit hjerte at der er flere lande der ikke længere vil betale de enorme overpriser, foreløbig er det Grækenland, Spanien og Portugal, Italien kommer nok også med, vi får se.

Fordi der står alle de forfærdelige eventuelle bivirkninger på indlægssedlen skal du ikke tage dig af det. Det gør der på ALLE indlægssedler, det er den måde de dækker sig ind på, hvis der skulle opstå alvorlige følger, så kan de altid sige, at det stod i indlægssedlen, så er de ansvarsfri.

Mvh
Pia

Hej Pia

Det er ikke for producentens skyld, at advarsler og potentielle bivirkninger er beskrevet på indlægssedler. Det er krav fra myndighederne, så patienter er informeret om dosering, virkning, mulige bivirkninger mv.

Der er god grund til at læse og tage teksterne på indlægssedler alvorlig — også når det gælder melatonin.

Med venlig hilsen
John Buhl

PS: Jeg modtager og bringer gerne andres erfaringer med at få børn med ADHD til at falde til ro, falde i søvn, sove bedre — uden brug af medicin!


Halvdelen af den undervisning, folk får, er som regel forkert.

— Edgar W. Howe


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.