Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 22, 2011
-
Mindre kød og flere kostfibre forebygger
tarmkræft
-
Mail: Forstørret Prostata
|
|
|
Vi må finde
tid til at stoppe og sige tak til de mennesker, der har gjort en forskel
i vores liv.
— Dan Zadra
1) Mindre kød og flere kostfibre forebygger tarmkræft
Den mest autoritative rapport nogensinde om risiko for
tarmkræft har bekræftet, at rødt og forarbejdet kød øger risikoen for
sygdommen.
Rapporten konkluderer samtidig, at der nu er endnu
stærkere dokumentationen for, at fødevarer, der indeholder fibre,
beskytter mod tarmkræft.
Et forskerpanel har gennemgået det hidtil største
bevismateriale fra i alt 24 undersøgelser, og konkluderer, at der er
overbevisende dokumentation for, at både rødt og forarbejdet kød øger
risikoen for at få tarmkræft.
Det har fået World Cancer Research Fund til at anbefale,
at folk begrænser forbruget af rødt kød til 500 g (kogt vægt) om ugen og
helt undgå forarbejdet kød.
Forskerne har også gennemgået i alt 15 undersøgelser
vedr. kostfibre og siger, at der et øget dokumentationen for, at
kostfibre forebygger tarmkræft.
Alt i alt styrker resultaterne anbefalingen om, at
kosten bør være plantebaseret — herunder fødevarer, der indeholder
fibre, såsom fuldkorn, frugt, grøntsager og bælgfrugter.
Panelet bekræftede også, at der er overbevisende
dokumentation for, at det reducerer risikoen for tarmkræft at være
fysisk aktiv, at undgå overvægt og begrænse indtagelsen af alkohol.
Denne seneste rapport viser, at der er tilstrækkelige
beviser til at anbefale følgende for at mindske risikoen for tarmkræft:
Tarmkræft er en af de mest forebyggelige kræftsygdomme,
og det anslås, at omkring 43 procent af alle tilfælde af tarmkræft kan
forebygges gennem den slags ændringer.
Rødt kød refererer til oksekød, svinekød, lam og ged.
Som en grov rettesnor, svarer 500 g kogt rødt kød til 700 til 750 g af
ubehandlede rødt kød.
For hver gang en person spiser ekstra 100 g om dagen af
rødt kød øges risikoen for tarmkræft med 17%.
Forarbejdet kød er kød konserveret ved rygning, saltning
eller tilsætning af konserveringsmidler. Altså fx det meste kødpålæg,
skinke, bacon, salami, hot dogs mv.
For hver ekstra 100 g forarbejdet kød en person indtog
dagligt steg risikoen for tarmkræft med 36%.
World Cancer Research Fund (WCRF) 23.5.2011
http://www.wcrf-uk.org/audience/media/press_release.php?recid=153
Kommentar:
Eftersom rødt og forarbejdet kød øger risikoen for
tarmkræft, og der ikke er ernæringsmæssige grunde til at indtage kød, er
det givetvis endnu bedre helt at udelade kød i kosten, og i stedet sikre
en sund veganerkost.
Det vil dog være et kæmpe skridt i den rigtige retning,
hvis danskerne i det mindste sænker kødindtagelsen til højst 500 gram om
ugen og helt udelader forarbejdet kød.
2) Mail: Forstørret Prostata
Da min daværende direktør fik vrøvl med vandværket
sendte vores amerikanske direktør ham en pose græskarkerner.
Da jeg så senere engang imellem havde forringet afløb
tog jeg også en spiseskefuld græskarkerner på havregrynene om morgenen
og vandværket har nu virket godt længe.
For et årstid siden snakkede jeg med en kollega i
Esbjerg og han var bekymret for at skulle opereres for forstørret
prostata. Jeg anbefalede ham at spise græskarkerner og det prøvede han
så. Da han næste gang kom til lægen blev han meget forbavset for han
havde ikke længere forstørret prostata. Min kollega fortalte ham så
hvorfor og lægen indrømmede at det havde han godt nok også hørt. Men
hvorfor fortæller du det så ikke? Næ, for det er jo ikke videnskabelig
bevist.
Men i praksis virker det udmærket så bare køb en pose
hvis vandværket er lidt trægt.
Med hilsen
Niels
Du er kun
givet en lille gnist af galskab. Du må ikke miste den.
— Robin
Williams