Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 22, 2012
- Kalktilskud øger risiko for hjerteanfald
- Antidepressiv medicin forbundet med øget dødelighed blandt
kritisk syge
- Mail: Muskel og ledsmerter
- Mail: Laktoseintolerance og cøliaki
|
|
|
Den mest
grundlæggende af alle menneskelige behov er behovet for at forstå og
blive forstået. Den bedste måde at forstå folk er at lytte til dem.
— Ralph
Nichols
Kalktilskud øger risiko for hjerteanfald
Ny undersøgelse viser, at kalktilskud kan øge risikoen for
hjerteanfald.
Det ser samtidig ikke ud til, at det er en signifikant fordel at øge
kostens indhold af kalk, når det gælder hjertesygdomme og slagtilfælde.
Tidligere undersøgelser har ellers knyttet højere indtagelse af kalk
sammen med lavere risiko for højt blodtryk, fedme og type 2-diabetes,
som alle er risikofaktorer for hjertesygdomme og slagtilfælde.
Forfatterne baserer deres konklusioner på næsten 23.980 deltagere i
den Europæiske Prospective Investigation in Cancer and Nutrition (EPIC)
undersøgelse i Heidelberg der blev fulgt i ca. 11 år.
Efter at have taget højde for faktorer, der kan påvirke resultaterne,
viste det sig, at deltagere, der indtog 820 mg dagligt fra maden
og/eller kosttilskud, havde 31% lavere risiko for at få et hjerteanfald
end dem, der indtog mindst kalk. Men dem, der indtog mere end 1100 mg
daglig, havde ikke en signifikant lavere risiko.
Da forskerne analyserede data vedr. indtagelse af kalktilskud, viste
det sig, at dem, der jævnligt tog kalktilskud, havde 86 % større risiko.
Og dem, der kun tog kalktilskud (og ikke andre vitaminer/mineraler),
havde mere end dobbelt så stor risiko for at få et hjerteanfald
sammenlignet med dem, der slet ikke tog kosttilskud.
Forskerne mener, at kosttilskud med kalk får blodets niveau af kalk
til at stige til over det normale, og dette overskud af kalk i blodet
måske er skadeligt. Hvorimod kalk i kosten kommer i mindre mængder i
løbet af dagen, og derfor bliver optaget langsommere.
Kilde: Kuanrong Li, Rudolf Kaaks, Jakob Linseisen, Sabine Rohrmann
Calcium and cardiovascular disease. Associations of dietary calcium
intake and calcium supplementation with myocardial infarction and stroke
risk and overall cardiovascular mortality in the Heidelberg cohort of
the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study (EPIC-Heidelberg)
Heart 2012;98:920-925 doi:10.1136/heartjnl-2011-301345
Hele undersøgelsen kan læses
på
engelsk her
Kommentar:
Hvis du tager kalktilskud, så vælg små mængder. Har du fået ordineret
kalktilskud så spred indtagelsen ud over dagen, og få en snak med lægen
(eller den, der har ordineret kalktilskuddet), om det nu også er
nødvendigt med kalktilskud. Du bør let kunne få nok kalk fra kosten.
På www.kaloritabel.dk kan du
se, hvilke fødevarer, der indeholder kalk.
Antidepressiv medicin forbundet med øget dødelighed blandt kritisk
syge
Kritisk syge patienter havde større risiko for at dø, hvis de tog
antidepressive midler, da de blev indlagt på intensiv afdeling. Det
viser en ny undersøgelse.
Forskerne gennemgik patientjournaler fra 10,568 patienter.
Forskerne fandt, at patienter på antidepressiv medicin (SSRI/SNRI*)
forud for indlæggelse på intensivafdelingen, havde 73 procent større
risiko for at dø på hospitalet.
Kilde: Katherine M. Berg m.fl.
American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine Vol 185. pp.
A6840, (2012)
Am. J. Respir. Crit. Care Med. May 2012; 185(1 MeetingAbstracts): A6840
* SSRI-præparater og SNRI-præparater er medicin, der påvirker
genoptagelsen af serotonin og noradrenalin, så der bliver mere af disse
stoffer til rådighed.
Kommentar:
Forskerne ved ikke, om det er medicinen eller andre faktorer, der gav
den øgede risiko blandt patienter, der fik antidepressiv medicin. En
anden mulighed kan måske være, at depression i sig selv øger risikoen
for at dø under alvorlige sygdomme eller at deprimerede generelt har en
så meget usundere livsstil, at de har mindre at stå imod med, når de
bliver alvorligt syge.
Læs mere om mulige naturlige løsninger på depression på
depressioner.dk
Mail: Muskel og ledsmerter
... Jeg er meget plaget af muskel- og ledsmerter. Jeg har prøvet
næsten al form for alternativ behandling, lever rimelig sund (er ikke
vegetar dog!) med mange grøntsager, nødder og diverse kosttilskud (omnimin,
fiskeolie, d-vit., melbrosia..).
Alligevel har jeg mere og mere ondt - i hele kroppen, faktisk.
Er 49 år, så noget kan måske tilskrives overgangsalderen ...
Scanninger og blodprøver viser ikke noget unormalt, tværtimod er alt
meget fint.
Jeg har læst, at mælkeprodukter kan være årsag til miseren, hvad
mener du om det?
- har du evt. et andet bud på noget, der kunne hjælpe?
Med venlig hilsen
Dorthe
Hej Dorthe.
Der er rigtig gode chancer for, at MEGET omfattende kostændringer vil
hjælpe dig, selv om du muligvis skal være tålmodig.
Mit bedste bud er 100 % konsekvent veganerkost helt uden raffinerede
fødevarer.
Spis konsekvent efter anvisningerne i bogen
Helbredende Kost
Det er ikke nødvendigvis let, men det ER lettere end at være plaget
af muskel- og ledsmerter!
Efter nogle dage er det til at overkomme.
Som veganer får du omega-3 fra dine grønsager, bælgfrugter, nødder,
frø, fuldkornsprodukter ... ja selv fra det frugt, du spiser.
Veganere mangler normalt ikke omega-3, selv om de ikke indtager olier,
når blot kosten består af sunde uraffinerede fødevarer.
Omega-3 kan dog have en betændelseshæmmende virkning så derfor kan du
evt. prøve at indtage ekstra af de vegetabilske fødevarer, der er særlig
rige på omega-3 -- fx hørfrøolie og valnødder og grønne grønsager.
Animals protein kan i mange tilfælde spille en særlig rolle ved
autoimmune sygdomme og betændelsestilstande, og derfor måske også i dit
tilfælde.
Læs evt. forskellige små artikler og beretninger med relation til
arthritis på engelsk:
af Dr. Joel Fuhrman
Af Dr. McDougall
Med venlig hilsen
John Buhl
Mail: Laktoseintolerance og cøliaki
Kender du noget til, hvad man som laktoseintolerant skal undgå - er
det alene produkter lavet af komælk, eller gælder det også alle øvrige
mælkeprodukter af ged og får (fx. faste og bløde gedeoste og fåreost)?
Er det rigtigt, at der kun findes meget lidt laktose i bløde oste som
skimmeloste og smøreoste - jeg har fået modstridende informationer
omkring dette?
Jeg har fået at vide, at faste oste (uanset hvilken mælk det er lavet
på?) indeholder meget lidt laktose - er det korrekt?
Ved du evt., om der er laktose i gær og i det islandske produkt Skyr?
Jeg har læst på din hjemmeside, at kalken i mælk kan erstattes af
nødder, frø, kål og bønner. Jeg prøver dagligt at spise lidt mandler -
er det nok til at dække det daglige kalkbehov, eller hvor mange gram
nødder, vil du anbefale?
Kender du til nogle gode erstatningsprodukter for mælk udover
soyaprodukter, havre- og rismælk?
Hvor stort skal det daglige kalkindtag helst være - og har du råd
omkring, hvordan man bedst undværer gluten, hvis man har cøliaki, men
stadig ønsker brød, müsli mv. for at få det sunde fuldkorn?
Venlige hilsener
Carrinna
Kære Carrinna
Om laktoseintolerans Du kan let undvære mælk og mælkeprodukter (jeg
ved ikke hvor meget laktose, der er i de forskellige produkter).
http://www.nomedica.dk/ugeskrift36_2011.htm
http://www.nomedica.dk/ugeskrift37_2011.htm
http://www.nomedica.dk/ugeskrift38_2011.htm
Du kan se hvor meget kalk, der er i de enkelte fødevarer, på
www.kalorietabel.dk
Den anbefalede daglige tilførsel er 800 mg.
Ud over de erstatninger til mælk, du nævner, kan du evt. selv lave
mandelmælk (du finder let opskrifter på nettet).
Hvis din læge har konstateret, at du har cøliaki har han sikkert også
givet dig en kostplan eller henvist dig til bøger/hjemmesider.
Ellers kan du se her:
http://www.coeliaki.dk
Kontakt dem evt., hvis du ikke finder nok info på deres side. De har
givetvis en masse gode forslag til glutenfri produkter. Du kan også gå i
en helsekostforretning og tjekke hvilke produkter, de har. De fleste
helsekostforretninger har et fornuftigt udvalg af glutenfri brød,
glutenfri mel mv.
Med venlig hilsen
John Buhl
Det første
skridt i erhvervelsen af visdom er stilhed, den anden at lytte, den
tredje hukommelse, den fjerde praksis, den femte at undervise andre.
— Solomon ibn
Gabirol