Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 22, 2014
- Mindre fosfor i kosten kan forbedre helbredet og øge
levealderen
- Mere kulhydrat og mindre mælk giver lavere risiko for
prostatakræft
|
|
|
Sand
veltalenhed består i at sige alt, hvad der skal siges, og kun det.
— Francois
duc de La Rochefoucauld
Mindre fosfor i kosten kan forbedre helbredet og øge levealderen
En kost, der indeholder for meget fosfor, giver øget risiko for at dø
for tidligt, selv blandt relativt sunde mennesker.
Ny undersøgelse viser, at for højt indtag af fosfor giver en
tredjedel øget dødsrisiko.
Sodavand, kød og mejeriprodukter er eksempler på fosforrige
fødevarer.
Forskerne analyserede kosten hos 9.686 raske voksne, som blev fulgt i
12 til 18 år, og fandt, at mere end en tredjedel af deltagerne indtog
næsten dobbelt så meget fosfor, som anbefalet, hvilket øgede deres
risiko for død i perioden.
Det anbefales, at voksne får omkring 600 - 700 mg dagligt.
Forskernes hypotese er, at overdreven indtagelse af fosfor over en
længere periode kan hæve niveauet af hormoner, der får nyrerne til at
udskille mere calcium, øger forkalkning af blodkar, giver forstørret
hjerte, svækker knoglerne og giver nyresygdom.1)
En af nyrernes funktioner er at filtrere overskydende fosfor fra
vores blod. Derfor kan en svækket nyrefunktion føre til ophobning af
fosfor i kroppen.
Dette kan igen forårsage forkalkning, hvor vores hjerteklapper,
muskler og andre dele af kroppen kan opbygge kalkaflejringer.
Både vegetabilske og animalske fødevarer indeholder fosfor, men
kroppen er bedre i stand til at håndtere udskillelse af fosfor, når den
kommer fra planter. Derfor kan en plantebaseret kost hjælpe med at
beskytte mod for meget fosfor i blodet.
En vegetarkost er mindre tilbøjelig til at indeholde for meget
fosfor, da kun omkring 50% af den fosfor, der findes i planter (som
fytinsyre), optages i kroppen.
I vegetabilske fødevarer er biotilgængelighed af fosfor normalt
mindre end 50%, mens biotilgængeligheden i de fleste animalske fødevarer
er oppe omkring 75%.
Den værste slags fosfor er i form af fosfat som tilsætningsstof
(optages næsten 100%), der fx er tilsat cola.
Fosfat som tilsætningsstof spiller også en rolle i kødindustrien,
hvor det bruges som konserveringsmiddel.2)
Både når du vil tabe dig og vedligeholder vægten, er det vigtigt, at
din kost ikke indeholder for mange animalske fødevarer.
Heller ikke, hvis du ønsker eller det er nødvendigt at øge mængden af
protein i kosten.
Læs mere på
proteinkur.dk
Vælg vegetabilske kilder til protein.
Kvinder i Danmark får omkring 1216 mg i kosten. Mænd 1473 mg. (perspektiv.nu)
Forskere har også opdaget, hvad de kalder for en ny årsag til højt
blodtryk og hjertesygdom, og den involverer fosfor.
De opdagede, hvorfor fosforrige fødevarer kan øge blodtrykket og
fremme åreforkalkninger.
Nøglen er hormonet FGF23 (fibroblast vækstfaktor 23).
Når niveauet af FGF23 er hævet, som ved en fosforrig kost, ophobes
calcium og natrium. Det belaster hjerte og kredsløb, og kan blandt andet
give åreforkalkning og forhøjet blodtryk.3)
Kilder:
1) Alex R Chang, Mariana Lazo, Lawrence J Appel, Orlando M Gutiérrez,
and Morgan E Grams
High dietary phosphorus intake is associated with all-cause mortality:
results from NHANES III
Am J Clin Nutr January 2014 ajcn.073148
2) Phosphate Additives in Meat Purge and Cola >>
http://www.care2.com/greenliving/phosphate-additives-in-meat-purge-and-cola.html
Af Michael Greger, M.D.
3) Pressemeddelelse fra University of Veterinary Medicine, Vienna:
New cause of high blood pressure and heart disease discovered
Hvad du kan gøre:
Eftersom danskere generelt får omkring dobbelt så meget fosfor, som
de har brug for, vil det for de fleste af os være en sundhedsmæssig
fordel at mindske indtagelsen af fosfor.
Sænk mængden af fosfor, du optager fra kosten, ved:
- Undgå sodavand
- Indfør flere vegetabilske fødevarer i kosten
- Spis mindre kød og mejeriprodukter (eller fravælg helt animalske
fødevarer). Undgå især forarbejdet kød (som pålæg, hot dogs, bacon
o.l.).
Mere kulhydrat og mindre mælk giver lavere risiko for prostatakræft
Tre nye undersøgelser viser noget om kostens indflydelse på risiko
for prostatakræft.
Undersøgelserne viste blandt andet:
- En kost med et højt indhold af fiberrige kulhydrater var
forbundet med mindre risiko for prostatakræft. Højt fiberindtag var
forbundet med en signifikant reduktion i risikoen for fremskreden
prostatakræft. De personer, der spiste mest kulhydrat, havde 70%
lavere risiko for prostatakræft sammenlignet de personer, der indtog
mindst kulhydrat.
- Indtagelse af mælk var forbundet med en øget risiko for
fremskreden prostatakræft (men gjaldt ikke ost og yoghurt).
Sammenlignet med mænd, der rapporterede, at de sjældent eller aldrig
drak mælk, var lavt indtag af mælk forbundet med en 33% stigning i
risiko for fremskreden prostatakræft, og der var en 43 % øger risiko
for fremskreden prostatakræft blandt mænd, der drak meget mælk.
Kilder:
Carbs May Lower Risk of Prostate Cancer By Charles Bankhead, Staff
Writer, MedPage Today
Metabolic Syndrome Disorders, Diet May Boost Prostate Cancer Risk
Kommentar:
En analyse af calciumindtag viste, at der ikke var nogen signifikante
sammenhænge mellem indtagelse af kalk og fremskreden prostatakræft. Mon
ikke, vi derfor kan konkludere, at det ikke er kalk men noget andet i
mælk, der er et problem i forbindelse med blandt andet øget risiko for
prostatakræft?
Også flere tidligere undersøgelser har vist en sammenhæng mellem
indtagelse af mælk og prostatakræft.
Læs også:
Mælk og prostatakræft — hvad viser forskningen?
Selv om mælk indeholder mange vigtige næringsstoffer, kan du let få
de samme næringsstoffer fra andre sundere fødevarer.
Mindre mængder ost og især yoghurt er givetvis bedre end at drikke
mælk, da der ikke umiddelbart blev observeret en sammenhæng mellem
indtagelse af ost og yoghurt og prostatakræft.
Især yoghurt med tilsatte gavnlige bakterier kunne være en ide, hvis
du vil indtage mejeriprodukter, eftersom mange danskere har problemer
med deres tarmflora.
Læs også:
Forbindelse mellem tarmflora og fedme
Sund tarmflora, godt helbred
Hvis du vælger yoghurt så vælg små mængder og altid varianter uden
sukker og sødestoffer.
Hvis
sandheden var selvindlysende, ville veltalenhed være unødvendigt
— Cicero