Er vitamintilskud nødvendige pga. næringsfattige fødevarer?
Læs evt. også:
Mail: Er nogle vitaminer ikke lettere at optage end andre?
De mest almindelige argument, for at tage kosttilskud med vitaminer,
mineraler og andre næringsstoffer, er, at den måde, vi dyrker og
forarbejder fødevarer på, er så dårlig, at fødevarerne indeholder langt
færre næringsstoffer, end de gjorde for bare 50 år siden.
Ofte anbefales helt bestemte kosttilskud (af en eller anden "særlig
god kvalitet"), og at vi både tager en daglig multivitamin og supplerer
med andre kosttilskud.
Vi bliver aldrig henvist til dokumentation eller troværdige
undersøgelser. Men mange tror alligevel på argumentet, fordi en eller
anden, de har tillid til, siger det, eller måske endda blot fordi, de
har læst det på Facebook.
Som vi har været inde på flere gange i dette nyhedsbrev, er det en
forkert påstand, og du kan læse en ny artikel fra DTU -- Æblers
C-vitaminindhold stabilt gennem generationer -- hvor de understreger, at
jorden ikke er udpint, og at det ikke er rigtigt, at vores frugt og
grøntsager indeholder færre næringsstoffer nu end for 50 eller 75 år
siden.
Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet, som løbende undersøger
danske fødevarers indhold af vitaminer og mineraler, finder ikke et fald
i indholdet af vitaminer og mineraler.
En analyse fra DTU Fødevareinstituttet af det gennemsnitlige
C-vitaminindhold i forskellige æbler på det danske marked gennem 75 år
viser f. eks, at indholdet er stor set uændret over tid. Et Ingrid Marie
æble i 1951 havde eksempelvis et C-vitaminindhold på 5,2 milligram mod 6,1
milligram i 2005. Læs
hele artiklen her
Supermarkedernes hylder bugner af dårlige og næringsfattige
produkter, som du er bedst tjent med at undgå. Spiser du for mange af
den slags produkter, risikerer du ernæringsmæssige problemer, blandt
andet mangel på bestemte vigtige næringsstoffer. Når fødevareproducenter
ødelægger maden, kan den blive næringsfattig.
Det er klart, at nogle af de fødevarer, vi spiser i vore dage, kan
indeholde lidt færre næringsstoffer, end de gjorde tidligere -- på samme
måde som nogle af de fødevarer, vi spiser nu, indeholder flere
næringsstoffer, end de gjorde tidligere.
Det har ingen praktisk betydning. Og alt i alt er der ingen væsentlig
forskel på næringsindholdet i fødevarer.
Den altoverskyggende kæmpe fordel, vi har i vores tid og i vores del
af verden, er en overflod af sunde fødevarer at vælge imellem. Vi har et
langt større udvalg af fødevarer og derfor også meget lettere ved at få
nok af alle vitaminer og mineraler fra kosten end nogensinde tidligere
-- endda hele året rundt.
Hvis du derfor vælger en variation af fødevarer -- især ved at spise
nok frugt, grønt, fuldkorn og bælgfrugter -- får du faktisk i vore dage
flere vitaminer, mineraler og andre sunde stoffer i maden end for 50
eller 100 år siden.
Argumentet med, at du bør tage kosttilskud, fordi vi får færre
vitaminer mv. i vegetabilske fødevarer er med andre ord helt
malplaceret.
De fleste mennesker spiser for mange fødevarer, der indeholder
raffinerede eller overforarbejdede ingredienser som sukker, fedt og
hvidt mel, og kan derfor komme til at mangle vitaminer og mineraler, men
det er blot et argument for at vælge sundere fødevarer, ikke for at tage
kosttilskud.
Hvis du alligevel vælger en ensidig eller næringsfattig kost og
bevidst fravælger de næringsrige fødevarer -- eller hvis du har fået
konstateret en mangeltilstand, eller anden tilstand, hvor kosttilskud
evt. kan hjælpe -- er det på sin plads at tage relevante kosttilskud.
Der er et utal af meget individuelle situationer og faktorer, som
gør, at kosttilskud kan være nødvendige eller en fordel, men lad være
med at tage tilskud med vitaminer og andre næringsstoffer, fordi du
bliver fortalt, at sunde fødevarer (som frugt, grønt, fuldkorn,
bælgfrugter og nødder) er blevet næringsfattige pga. dårlig jord eller
dyrkning.
Det er et usandt argument, og du tager dine tilskud på et forkert
grundlag.
Mail: Vitaminer og mineraler til vegetarer?
Hej John,
Jeg har et spørgsmål til dig som jeg ikke rigtig har kunne finde
meget information om i min søgning rundt på nettet.
Min niece på 19 år er gået lacto ovo vegetar de sidste 3 måneder.
Ingen kød eller fisk men spiser æg og mælkeprodukter.
Hun spiser en meget varieret kost og bliver godt støttet af hele
familien som er vegetarer, men spiser fisk og skaldyr. Faktisk er jeg
overrasker over hvor meget opmærksomhed hun giver til sin kost, da
teenager ofte er beskyldt for at leve af junk food.
Hun dyrker hård sport hver dag. Træner 2-3 timer daglig og planlægger
at gå ind i hæren om 6 måneder.
Alt dette har fået mig til at tænke over om hun skal/vil have godt
af, at tage nogle vitamin/mineral supplements?
Lige nu tager hun en daglig jerntablet.
Jeg vil være meget glad for dit input da hun og hendes dejlige energi
jo skal holde til mange års udfordringer.
De venligste hilsner,
Faster Lotte
Hej Lotte
Et godt spørgsmål, som jeg egentlig ikke kan svare på!
Der er alt for mange individuelle faktorer, der spiller ind.
En veltilrettelagt vegetarkost kan let indeholde det hele, bortset
fra B12- og D-vitamin. Hun får dog muligvis nok B12-vitamin fra æg og
mælkeprodukter.
Hvis kosten allerede indeholder de nødvendige vitaminer og mineraler,
er det ikke nødvendigt at indtage ekstra fra en multitablet.
En del vegetarer risikerer mangler, men det skyldes næsten altid, at
de spiser for mange raffinerede fødevarer og ikke sørger for, at kosten
dækker deres behov.
Ved en ensidig kost vil en multivitamin hver eller hver anden dag
være en god idé, men det bedste er kun at tage tilskud med de vitaminer
og mineraler, man får for lidt af eller sandsynligvis får for lidt af,
frem for at tage tilskud af alle vitaminer og mineraler.
En sund og veltilrettelagt vegetarkost (uanset hvilken type vegetar
man er) vil indeholde nok af alle næringsstoffer bortset fra B12-vitamin
og D-vitamin.
Det er vigtigt, at få nok af alle næringsstoffer fra kosten eller om
nødvendigt tage tilskud.
Læs evt. artiklen:
Næringsstoffer i vegetarkost
Med venlig hilsen
John Buhl