Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


   

Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 22, 2024


  • Mikroplast fundet i mennesketestikler: Uvist om det kan forklare lavere sædkvalitet
  • Kan hormonforstyrrende stoffer påvirke amning?
  • Otte gode råd til dig, der gerne vil undgå sundhedsskadelig kemi
  • Færre pesticider i fødevarer i EU
  • Rygning giver mere usundt fedt i kroppen
  • Hyppig saltning af mad øger risikoen for mavekræft.

UGENS CITAT

"Der er intet galt i at tage fejl. At fejle er menneskeligt. Det bliver et problem, når du vælger at forblive forkert på den. At benægte fejl er bevidst blindhed. Ny information er en invitation til at stille spørgsmålstegn ved gamle meninger. Jo hurtigere du er til at erkende dine fejl, jo mindre forkert på den bliver du."

— Adam Grant


Mikroplast fundet i mennesketestikler: Uvist om det kan forklare lavere sædkvalitet

Et forskerhold fra University of New Mexico i USA undersøgte testikelvæv fra hunde og mennesker.

Her fandt de mikroplast i hver eneste prøve, de tog. Det vil sige i 23 testikler fra mænd og 47 testikler fra hunde.

I gennemsnit fandt holdet 122,6 mikrogram mikroplastik pr. gram væv hos hunde, mens det hos mennesker var helt oppe på 329,4 mikrogram pr. gram.

Det rejser spørgsmålet, om mikroplast påvirker mænds fertilitet.

Læs mere på videnskab.dk


Kan hormonforstyrrende stoffer påvirke amning?

Sandsynligvis ja. Her er, hvad vi ved og endnu ikke ved om hormonforstyrrende stoffers betydning for amning.

Læs mere på videnskab.dk


Otte gode råd til dig, der gerne vil undgå sundhedsskadelig kemi

Vi er omgivet af hormonforstyrrende stoffer og anden uønsket kemi. Forsker i miljømedicin, Amalie Timmermann, guider dig i en artikel på videnskab.dk til, hvordan du bedst undgår det i din hverdag.

Hun giver otte råd. Hun mener, at det ottende råd uden sammenligning er det vigtigste.

Det ottende råd er:

Brug din demokratiske magt: De udfordringer, vi har med sundhedsskadelige kemikalier, løses bedst i fællesskab. Det er derfor vigtigt, at vi i Danmark både gør en indsats for at sikre de danske forbrugere og samarbejder med resten af EU – og verden – om at regulere brugen af sundhedsskadelige kemikalier.

Læs mere og alle råd på videnskab.dk


Færre pesticider i fødevarer i EU

Mere end 110.000 fødevareprøver, indsamlet fra hele EU, er blevet analyseret for pesticidrester. 96,3% af de indsamlede prøver holder sig inden for de fastsatte grænseværdier.

  • 51,4% (6.023 prøver) er fri for målbare pesticidrester
  • 47% (5.512) viser pesticidrester i koncentrationer under eller lig med tilladte grænseværdier
  • 1,6% (192) viser pesticidrester, der overskrider de tilladte grænseværdier.

De samme fødevarer bliver testet hvert tredje år. Pesticidrester, der overskrider grænseværdierne i de 12 fokusafgrøder, er faldet fra 2% i 2019 til 1,6% i 2022.

I 18,6% af de økologisk dyrkede fødevarer er pesticidrester fundet under eller lig med grænseværdierne, mens overskridelser af grænseværdierne er fundet i 2,4%.

Læs mere på food.dtu.dk


Rygning giver mere usundt fedt i kroppen

Nogle overvægtige ryger for at undgå yderligere vægtstigning.

Det er på mange måder en rigtig dårlig ide, og en undersøgelse viser, at rygning kan øge abdominalt fedt, især visceralt fedt — det usunde fedt dybt inde i maven omkring de indre organer, som er forbundet med en højere risiko for hjertesygdomme, diabetes, slagtilfælde og demens.

Læs mere: Rygning giver mere usundt fedt i kroppen


Hyppig saltning af mad øger risikoen for mavekræft

I asiatiske lande, hvor fødevarer med højt saltindhold er populære, er der allerede dokumenteret sammenhængen mellem højt saltforbrug og mavekræft.

En langtidsundersøgelse fra MedUni Vienna har nu for første gang vist, at denne risiko også afspejles i kræftstatistikkerne i Europa. Her er mennesker, der hyppigt tilføjer salt til deres mad, omkring 40 procent mere tilbøjelige til at udvikle mavekræft end dem, der ikke bruger salt ved bordet.

Kilde: Kronsteiner-Gicevic, S., Thompson, A.S., Gaggl, M. et al. Adding salt to food at table as an indicator of gastric cancer risk among adults: a prospective study. Gastric Cancer (2024). https://doi.org/10.1007/s10120-024-01502-9


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk


Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.