1) Antioxidanter hjælper migrænepatienter
En daglig dosis af antioxidanter kan muligvis mindske
antallet og alvoren af migræneanfald hos patienter, der ikke bliver
hjulpet af medicin. Det viser en mindre undersøgelse af 12 mænd og
kvinder, som i mange år havde været plaget af migræne, og som ikke
reagerede positivt på medicinsk behandling.
Efter deltagerne i tre måneder havde taget daglig
tilskud med ekstrakt af fyrretræsbark (som er rig på proanthocyanidiner,
der har kraftig antioxidantvirkning), C- og E-vitamin oplevede de
væsentlig bedring.
I tre måneder før behandlingen havde patienterne i
gennemsnit 44,4 dage med hovedpine sammenlignet med 26,0 dage i de tre
måneder, de blev behandlet med antioxidanter. De oplevede både færre og
mildere hovedpiner.
De daglige doser af antioxidanter bestod af 120 mg
ekstrakt fra fyrretræsbark, 60 mg C-vitamin og 30 enheder E-vitamin.
(Reuters Health 01-06-2006; Headache, May 2006).
2) Danskere dør meget tidligere end svenskere
Danskerne har den korteste levetid i den vestlige
verden, og i sammenligning med Sverige halter vi langt bagefter.
Middellevetiden i Danmark er 79,5 år for kvinder og 75,4
år for mænd. Svenske kvinder lever i gennemsnit 82,4 år og mændene 77,9
år.
Fedme er et af de stærkest voksende livsstilsproblemer,
som er med til at tage år fra danskernes levealder.
(DR nyheder 01-06-2006)
http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2006/06/01/171808.htm
Kommentar:
Nogle påstår, at vi bare skal bruge flere penge på det
danske sundhedsvæsen, så bliver det hele bedre.
Det er dog tvivlsomt.
Vi bliver bl.a. mere syge og lever kortere, fordi vi
ryger mere, drikker mere alkohol, spiser mere kød og indtager flere
kalorier i forhold til de fleste andre vestlige lande. Det er vores
livsstil, der er noget galt med. Det er DER, vi skal satse, hvis
danskernes levealder skal stige.
Om sund kost og livsstil:
http://www.nomedica.dk/hvordan_rask.htm
Om levealder:
http://www.nomedica.dk/levealder.htm
Og nu vi er ved det med levealderen, så har en ny
undersøgelse vist, at ...
3) Rygning koster i gennemsnit 11 leveår
En ny norsk undersøgelse har vist, at cigaretter i
gennemsnit forkorter livet med 11 år blandt rygere.
Mænd der dør af rygning, når de er mellem 40 og 70 år,
mister i gennemsnit 14 leveår. Kvinder, der dør i samme aldersgruppe,
mister hele 20 leveår, fordi de normalt lever længere end mænd, hedder
det i rapporten.
(Aftenposten 08-07-2006)
http://www.aftenposten.no/helse/article1343964.ece
Det er ikke kun forurening fra tobaksrøgen, der går ud
over helbred og levealder, også anden luftforurening spiller en rolle.
Fx kan dårligt indeklima i hjemmet sænke levealderen ...
4) Sygt indeklima i danske hjem
Luften i vores boliger er årsag til en lang række
alvorlige sygdomme, advarer eksperter, og hundredvis af danskere dør
hvert år på grund af usundt indeklima.
Fugt, røg og partikler fra stearinlys, mados og trafik
forurener indeklimaet.
Ifølge en række eksperter står det skidt til med
indeklimaet i de fleste danske hjem, og det er årsag til en række
alvorlige sygdomme som astma, kræft, hjertekarsygdomme og
infektionssygdomme.
(Frederiksborg Amts Avis, 03.06.2006)
http://www.dagbladetonline.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060603/FORSIDE_FAA/106030212&SearchID=73247043187890&Profile=1000
5) MAIL: Proteiner
Hej John
Jeg har længe gerne ville ændre mine kostvaner og har
flittigt læst både "kunsten at ændre vaner", "hvordan rask" og vegetar
light", samt været en del på jeres hjemmeside. Dette har medvirket til,
at jeg nu for alvor er parat til at foretage den store ændring og er
fuld af
forventning, men jeg forstår ikke rigtig det der med proteiner.
Det jeg savner er mængde-forskelle som f.eks. i kød er
der så og så meget protein og i nødder er der så meget protein osv. Og
hvor meget protein skal man have på en dag? Ligeledes er jeg mor til 2
børn som jo også skal have deres mængde protein.
Jeg har hørt at for lidt protein blandt andet tærer på
musklerne og det er jeg jo ikke interesseret i, men jeg kan ikke finde
nogle skemaer nogle steder for protein.
Der er masser af skemaer over eksempelvis kalorier og
hvor meget kalorier der er i de forskellige madvarer, men som sagt
savner jeg nogle retningslinier for protein.
Håber du kan hjælpe mig.
På forhånd tak Maria
Hej Maria
Det lyder godt, at du er parat til store ændringer :-)
Af en eller anden grund er det især protein, mange
bekymrer sig om. Nok fordi vi hører og læser så meget forvirrende om
netop det emne. Det er reelt umuligt at komme til at mangle protein,
hvis du blot spiser nogenlunde fornuftigt.
Der er protein i al mad.
Her er en liste med proteinindholdet i kosten pr. 100
gram:
http://www.foodcomp.dk/fvdb_foodnutrlist.asp?CompId=0001
Det er ikke en god måde at udregne proteinmængden på.
Den bedste metode er at beregne protein pr. kalorie. Udregner du
proteinindholdet i maden på den måde indeholder mange grøntsager fx lige
så meget protein som kød!
Lidt om vegetarkost og protein her:
http://www.vegetarkost.dk/protein.htm
Du klarer dig fint med ½ gram protein eller endda lidt
mindre pr. kilo, du vejer. Du kan jo prøve at skrive alt ned, du spiser
i løbet af en dag, og du vil opdage at uanset hvordan du bærer dig ad --
blot kosten er nogenlunde fornuftig med mange grøntsager mv. -- får du
nok protein.
En fornuftig kost vil give dig ca. et gram protein eller
mere pr. kilo du vejer - altså mere end dobbelt så meget som det
minimum, din krop helst skal have.
Med venlig hilsen
John Buhl
6) MAIL: Skal grøntsager koges?
Hej John
Et teknisk spørgsmål om opvarmning af frosne grønsager,
som kom op til frokostbordet her i firmaet.
Jeg tager altid nogle frosne grønsager som del af min
frokost og lader dem tø langsomt op først ved stuetemperatur i gryden og
så svag varm og så til sidst et kort periode med nogen varme, så der
stadig er bid i grønsagerne og de ikke er på nogen måde er splattet ud.
De andre knap så konsekvente grønsagsspisere kaster dem
i en gryde og så skal det bare koge, så alt er absolut gennemkogt
(slatten og vitaminfattigt efter min mening), da påstanden er at
grønsager indeholder cellulose i cellevæggen og da vi ikke har ko-maver,
så skal cellevæggen slåes i stykker først, førend man har glæde af det.
Hvad er det ernæringsmæssige mest korrekte?
Mvh Steen
Hej Steen
Det du gør er perfekt!
Generelt set er rå grøntsager bedst ... og jo mere rå,
desto bedre.
Men det er også rigtigt at visse næringsstoffer er
lettere tilgængelig efter kogning. Nogle få grøntsager er næsten
uspiselige, når de er rå.
Det ernæringsmæssigt mest korrekte er sandsynligvis at
spise en hel masse rå grøntsager ... især de grøntsager, der er bedst rå
(salatblade, krydderurter, agurker, tomater osv.), OG spise mange
dampkogte (eller letkogte) grøntsager.
Overkogte, slatne grøntsager er ikke lige sagen, og de
smager jo heller ikke ret godt.
Med venlig hilsen
John Buhl
7) Links
Forskere advarer mod livsfarlige medicinforsøg
Sikkerhedsreglerne for medicinforsøg er så forældede, at forsøgspersoner
i værste fald kan lide skade. Det konkluderer to danske forskere efter
at de tilsyneladende har løst gåden bag et tragisk medicinforsøg i
London, hvor seks forsøgspersoner i marts kom i livsfare.
http://ing.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=2006106020080&NL=1&Category=BIO
Artikeloversigt:
http://www.nomedica.dk/artikler.htm
Hvordan rask?
http://www.nomedica.dk/hvordan_rask.htm
Hvordan du taber dig - sundt og sikkert:
http://www.hvordan_slank.htm
8) Ugens citat
"Livet er en vedvarende afledningsmanøvre, der ikke engang lader en
komme til besindelse om, hvad det er, det afleder fra."
-- Franz Kafka