Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 23, 2008
- Fedtforvirring
- Mail: Vegetar ude i byen
- Lidt af hvert
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til
nyhedsbrevet.
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
”Alt, der
irriterer os ved andre, kan lede os til en forståelse af os selv.”
-- Carl Jung
Når forhandlere og producenter skal sælge deres produkter, bliver de
ofte urealistiske, når de bekriver produkternes positive egenskaber.
Det gælder også olie og fedtstoffer.
Selv om der findes en del værdifuld viden om fedtsyrer er der stadig
meget forskerne endnu ikke ved. Fx hvor stort behov vi egentlig har for
fedtsyrer, eller hvilken balance der er bedst.
Når der er lidt konkret viden er der mange meninger.
Måske er behovet endog meget lille, når blot vi vælger de sundeste
kilder til fedt.
Mange synes, at emnet er kompliceret og forvirrende, og det er vel
ikke så underligt, når vi hører og læser så mange forskellige meninger
og påstande.
Her er en kort og enkel gennemgang af, hvad jeg mener er ret sikker
og værdifuld viden om fedtstoffer:
1) Mættet fedt øger risikoen for bl.a. blodpropper og
åreforkalkning. Mættet fedt findes især i animalske fødevarer -- altså
fx kød og mejeriprodukter.
Du finder også mættet fedt i plante-fedtstoffer som palmeolie
(palmin), kokosolie og kakaosmør. Nogle mener at det er sundt at bruge
kokosolie. Det er det næppe, selv om kokosolie muligvis er sundere end
andre kilder til mættet fedt.
Begræns din indtagelse af mættet fedt mest muligt. Selv magre
animalske fødevarer indeholder en del mættet fedt, hvilket er en af
grundene til, at det er bedst at undgå eller i det mindste begrænse
indtagelsen af animalske fødevarer.
2) Umættet fedt er gavnligt for kroppen, så det skal vi have
nok af fra vegetabilske fødevarer.
Men selv om umættet fedt fra planter er sundt i moderate mængder,
bliver det hurtigt for meget -- især hvis du indtager fedtet i form af
olie på flasker.
Det vigtigste vedr. olie/fedt er nok, at ...
Lidt er nok
Sparer du på fedtet -- især det mættede fedt -- er det med til at
forebygge hjerte-kar-sygdomme, kræft, sukkersyge og overvægt.
Brug evt. lidt olie i maden for at give den smag eller konsistens,
eller evt. fordi det er nødvendigt under stegning, men brug ikke en
masse olie i den tro, at det er nødvendigt eller sundt.
De fleste mennesker får for meget fedt. Alt for meget. Både for meget
mættet fedt og for meget umættet fedt.
Spar derfor på al olie og fedt, hvis du spiser som de fleste, også
”den sunde olivenolie” eller ”den fantastiske kokosolie”, eller hvad du
ellers hører skulle være så godt.
Nogle mennesker, der spiser ekstremt fedtfattigt, kan komme i
underskud af vigtige fedtstoffer (de essentielle fedtsyrer). Det gælder
især n-3 (omega-3).
Kvinder der planlægger at blive gravide, gravide, ammende og børn
skal især sørge for at få nok n-3 fedtsyrer, da den er meget vigtig for
hjernens udvikling.
Og der kan være andre specielle situationer, hvor det er vigtigt at
fokusere på både at holde den samlede indtagelse af fedt forholdsvis
lav, og alligevel sørge for at få nok af de essentielle fedtsyrer (især
n-3).
De bedste kilder
Du får nok fedt uden at få for meget, når din kost hovedsageligt
eller udelukkende består af sunde vegetabilske fødevarer inkl.
små/moderate mængder nødder. De bedste kilder til fedt -- og de eneste
du behøver -- findes nemlig i vegetabilske fødevarer.
Alle sunde vegetabilske fødevarer indeholder fedtstoffer, det gælder
også fx fuldkornsprodukter, bønner og grøntsager. De rigeste kilder til
sundt fedt er nødder, mandler, frø, oliven og avocado.
Vegetabilske fødevarer, der er rige på n-3 fedtsyrer er fx hørfrø
(skal knuses, hvis du skal have gavn af olien i frøene) og valnødder.
Læs evt. mere
om essentielle fedtsyrer i nyhedsbrevet her
På altomkost.dk kan du også læse en
række
artikler om fedtstoffer
Hej John,
Jeg har været vegetar siden jeg flyttede hjemmefra for 22 år siden.
Min egen familie med mand og tre sønner er også vegetarer. Men så er der
desværre hellere ikke flere vegetarer jeg kender til i min omgangskreds.
I det daglige støder jeg sjældent på problemer, da vi for det meste
spiser hjemme.
Men allerede i børnehaven er det et mindre problem den ene dag i ugen
hvor de små får varm mad udefra. Jeg var nødt til at give mig tilfreds
med at min søn får leveret en salat i stedet for, ok.
Når vi er inviteret i byen ved dem der har inviteret os, at vi ikke
spiser andet en vegetarkost. Så er det bare en velkommen udfordring de
gerne tager op.
Vores arbejdsplads har efter ca. 15 års ansættelse stadigvæk
problemer med at huske at der er to vegetarer iblandt de 65 ansætte,
hver gang vi får mad på rejser el. lignende skal vi minde
administrationen om det. Og så bliver det enkelte gange glemt alligevel
... Det føles ikke så godt.
Men den største udfordring kommer for mig personligt i den kommende
uge hvor jeg er på 5-dags spejderlejr sammen med to af mine børn, hvor
jeg står for at lave mad til 70 personer, som selvfølgelig ikke er
vegetarer sammen med seks andre frivillige.
Madplanen blev lagt ved et møde i forrige uge. Jeg var ikke rystet
men følte mig godt nok som et menneske fra en anden planet. Når man
snakker mad "ud i samfundet" så er det første ord der falder: "KØD" og
så noget grønt som helst skjules så meget at børnene slet ikke opdager
at de har spist noget sundt... Til natmad var der en der nævnte at jeg
kunne lave en gang noget vegetarmad, (ikke alt for specielt, tak). Og
den næste gav så kommentaren: Så får vi selleristænger med
selleristænger.
Jeg har det lidt svært med den slags udtalelser, men jeg spørger jo
heller ikke hvorfor de spiser kød?
For mig er det så langt ude at være dyrspiser, men alligevel går jeg
aldrig ud og missionerer.
Mennesker bliver bare så utrygge når de ser andre gøre så meget
anderledes end resten af verdenen. Det er jeg bare nødt til at erkende.
Men på den anden side kan alle danskere jo dagligt se i medierne, at der
er noget galt med vores ernæring. Mere grønt og frugt, færre dyriske
proteiner og fedte. Hvem har ikke hørt det? Man skal bare beskæftige sig
en gang grundigt med den rette vegetariske kostsammensætning, inden man
kritiserer os for uansvarlige forældre der ikke ved hvad et barn har
brug for.
Til sidst tror jeg at kunne konstatere at vores sociale liv bliver
begrænset af vores sunde livsstil.
Folk bliver skræmt af det, vegetarmad er bare alt for kompliceret at
lave, og hvad skulle man dog servere til nogle som os.
De rigtige venner bliver selvfølgelig ikke afskrækket, de bliver hver
gang enorm inspireret og går altid hjem med de mest beundrende
udtalelser. Hos os er det altid en sand fornøjelse at spise.
Alle mennesker skal spise som de har lyst til, men det vil vi så til
gengæld også få lov til.
Med venlig hilsen
Anna Kristina Hindø
Kommentar
Jeg hører gerne fra flere vegetarer og andre, der spiser meget sundt.
Hvordan klarer du problemet med at spise sundt, når du er ude? Behøver
det at være et problem?
Advarsel mod kosttilskud med amygdalin / B17-vitamin
En del kræftpatienter er begyndt at interessere sig for og spørge til
virkningen af kosttilskud med amygdalin, der også går under navnet
vitamin B17 eller laetrile. Men man bør holde sig fra kosttilskud eller
indsprøjtninger med stoffet.
Cancer.dk 27-05-2008
Tilbud gør os usunde
Kigger du i supermarkedernes tilbudsaviser eller på hylderne med
slagtilbud, så bugner det med tilbud, du bare ikke kan sige nej til. Men
tilbudene gør os usunde.
BT
30-5-2008
Grøn samvittighed må ikke koste ekstra
Ni ud af ti danskere mener, at man som forbruger bør udvise ansvar
for samfundet. Men kun halvdelen siger, at de vil betale mere for en
vare, hvis producenten bag har udvist socialt ansvar.
Business.dk 26-5-2008
Seks danske forskningsprojekter frikender mobilstråling
Den ikke-ioniserende stråling fra mobiltelefoni gør ingen skade,
konkluderer Det Strategiske Forskningsråd efter at have gennemgået
resultaterne af et 30 millioner kroner dyrt program til at undersøge
helbredseffekterne af mobilstråling.
Ingeniøren 28-5-2008
Fejlernæring er en tikkende bombe under u-landene
Når børn ikke får den rigtige ernæring, får de skader som aldrig kan
rettes op. Læger uden Grænser kalder kosttilskud en nem og billig måde
at redde millioner af menneskeliv.
Berlingske 30-5-2008
Stress øger risiko for dødfødte børn
Risikoen for, at en lykkelig graviditet ender i en ulykkelig
dødfødsel, stiger, i takt med hvor stressede de gravide kvinder er.
Kvinder, der er pressede under graviditeten, har 80 procent større
risiko for at føde et dødfødt barn.
Politiken
27-5-2008
Undgå alkohol når du er gravid eller planlægger at blive gravid
Alkohol er et organisk opløsningsmiddel, der kan skade fostret under
hele graviditeten. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen gravide helt at
undgå alkohol. Anbefalingen gælder også kvinder, der planlægger at blive
gravide.
altomkost.dk 20-5-2008
Undgå kemien på dine børns hud
Seks ud af 11 børnesolcremer i dette tjek er uden stoffer, der kan
give allergi og hormonforstyrrelser. Fire af dem indeholder en bred
vifte af uheldig kemi.
Politiken 30-5-2008
Risiko for øjenskader i solen
Svejseøjne, sneblindhed og brændemærker på nethinden. Det er ikke kun
huden, vi skal huske at beskytte i solen, også øjnene kan blive
forbrændte.
Jyllands-Posten 28-5-2008
WHO ønsker totalt forbud mod tobaksreklamer
I morgen er det international rygestopdag - World No Tobacco Day - og
fra verdenssundhedsorganisationen WHO lyder der en opfordring til totalt
forbud mod tobaksreklamer.
cancer.dk 30-05-2008
Rapport: Ni ud af ti spiser forkert
Fibrene i fuldkorn nedsætter risikoen for en række alvorlige
sygdomme. Men i dag spiser 94 procent af danskerne ikke den anbefalede
mængde.
Politiken 28-5-2008
”Den værste
ensomhed er ikke at være komfortabel med sig selv.”
-- Mark Twain