Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 23, 2009
- De sunde nødder
- Cola kan give kaliummangel
-
Mere folat forbundet med færre allergiske sygdomme
-
Store doser antioxidanter i form af C og E-vitamin gavner ikke
ved motion
- Lidt af hvert
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til
nyhedsbrevet.
Med venlig hilsen
John Buhl
"Modenhed er
nået, når en person udsætter øjeblikkelig nydelse for langsigtede
værdier."'
— Joshua L.
Liebman
Befolkningsundersøgelser har været bemærkelsesværdig konsekvente med
at vise en forbindelse mellem indtagelse af nødder og reduceret risiko
for sygdomme i hjertets kranspulsåre.
Du opnår også andre gode virkninger ved at spise nødder. Indtil
videre ser det ud til, at der er bevis for at nødder mindsker risikoen
for diabetes og kræft blandt kvinder. Regelmæssig indtagelse af nødder
er også med til at mindske risikoen for galdesten hos både mænd og
kvinder.
Længerevarende regelmæssig indtagelse af nødder er forbundet med
lavere vægt, samt lavere risiko for fedme og vægtforøgelse.
Kilde: Joan Sabaté and Yen Ang. Nuts and health outcomes: new
epidemiologic evidence
American Journal of Clinical Nutrition, doi:10.3945/ajcn.2009.26736Q.
Vol. 89, No. 5, 1643S-1648S, May 2009
Kommentar:
Forskerne ønsker flere undersøgelser for at uddybe og klargøre i hvor
stor udstrækning indtagelse af nødder kan forebygge forskellige
sygdomme, men indtil videre må anbefalingen være at inkludere små til
moderate mængder nødder og frø i den daglige kost.
Nødder hører til blandt vore sunde fødevarer, og indeholder
fedtstoffer, der er langt sundere end det fedt, vi finder i
mejeriprodukter, fjerkræ, æg, kød og endda sundere end det fedt, du
finder i fisk.
Det må derfor undre, at der er afgifter på nødder, som blot gør
dem endnu dyrere end de allerede er.
Ikke nok med det — en ny lov øger nu afgiften på nødder med hele 25
%!
Jeg ved ikke hvem politikerne har rådført sig med, men der er altså
noget helt galt her!
Heldigvis er der en del røre om sagen, så mon ikke politikerne
hurtigt får lavet om på den brøler.
Ingeniøren skrev 2-6-2009:
Ny brandskat på sunde nødder ryster eksperter
Og Berlingske skrev: Eksperter undrer sig over, at sunde nødder
afgiftsrammes sammen med sukker og chokolade. Dansk Erhverv stiller man
sig også undrende overfor afgiftshævningen på nødder.
Læs evt. mere.
Hvor fjollede de politiske argumenter for brandskatten på nødder er
kan læses i
Ingeniøren 3-6-2009 :-)
Hvis der endelig skal penge i statskassen, ved at sætte afgift på mad,
kunne politikerne hjælpe godt til med danskernes sundhed ved helt af
fjerne afgifter på sunde fødevarer, og eventuelt i stedet øge afgifter
på usunde fødevarer som salt, sukker, slik, kød, hvidt mel, sodavand
o.l.
Selv om koffein og evt. sukker i cola umiddelbart kan virke
opkvikkende, kan langvarig brug af cola faktisk gøre dig træt og slap. I
visse ekstreme tilfælde kan regelmæssig indtagelse af store mængder cola
give så stor mangel på kalium, at musklerne ikke alene bliver slappe,
men der endda kan opstå lammelse og en række sygdomme som kronisk
svækket nyrefunktion, uhelbredelige nyresygdomme, diabetes, nyresten og
højt blodtryk.
En gruppe læger mener, at især Sodavand, der indeholder store mængder
af sukkertyperne fruktose og glukose sammen med koffein som fx i
almindelig cola, i særlig grad sænker kaliumniveauet i kroppen.
Det har vist sig, at sukkersødet sodavand kan forårsage eller være
med til at forårsage fedme, type 2 diabetes, tandforfald og metabolisk
syndrom. Det ser også ud til, at de bl.a. kan øge risikoen for
knogleskørhed, gigt og kronisk nyresygdom. Det nye er, at lægerne bag
rapporten mener, at over tre liter cola dagligt kan give endog meget
alvorlige problemer med helbredet hos nogle mennesker, fordi de store
mængder cola kan give kaliummangel.
De fleste mennesker tolererer let et lavere indhold af kalium i
blodet, men selv mild til moderat kaliummangel menes at øge risikoen for
forværring og død hos patienter med fx iskæmisk hjertesygdom og
hjertestop. Og der er andre tilfælde, hvor selv mild kaliummangel øger
risikoen for sygdomme eller forværrer sygdomme.
Kilde: C. D. Packer m.fl. Cola-induced hypokalaemia: a super-sized
problem
International Journal of Clinical Practice.
Volume 63, Issue 6, Pages 833-835
Kommentar:
Kalium er et mineral der spiller en vigtig rolle for fordøjelse,
nyrefunktion og muskelstyrke.
Kalium findes især i sunde vegetabilske fødevarer, men desværre er
der en tendens til, at mennesker, der drikker meget cola eller
kaffe, også har andre usunde kostvaner, der øger risikoen for
kaliummangel — fx hvis de spiser for lidt frugt og grønt.
Der findes normalt ikke kalium i vitamintabletter, eller de
indeholder så lidt, at det reelt er uden betydning.
Det er vigtigt ikke at forveksle kalium med calcium (der også
betegnes kalcium eller kalk), som er et helt andet mineral, men både
kalium og calcium er vigtige for sunde knogler. Eftersom kalium er
basedannende, er det nemlig med til at beskytte knoglerne (der ellers
kan afgive kalk ved syredannende kost).
Nogle af de fødevarer, der især er rige på kalium, er bønner, ærter,
linser, kartofler, tang, bananer, meloner, grapefrugt, appelsiner,
tomater, svesker og kartofler. Se evt. en komplet liste over fødevarer,
der indeholder kalium
her.
Undersøgelser har vist, at mennesker med meget folat i blodet har
tendens til at have lavere niveau af IgE antistoffer i blodet — de
antistoffer, der produceres som respons til allergisk sygdom — og mindre
risiko for at udvikle en allergisk reaktion eller hvæse (trække vejret
med en pibende lyd).
Lav indtagelse af folat har været sat i forbindelse med flere forskellige
sygdomme, der involverer inflammation, som fx hjerte-kar-sygdomme og
reumatisk artritis. Det er derfor muligt, at folat kan lindre
allergiske sygdomme.
Forskerne ønsker at gennemføre flere studier for helt at forstå
forbindelsen mellem blodets indhold af folat og allergi/astma. De
ønsker at afsløre, om for lidt folat forårsager allergi og hvæsen, eller
om der er andre mekanismer på spil.
Kilde: Elizabeth C. Matsui, MD, MHS, William Matsui, MD. Higher serum
folate levels are associated with a lower risk of atopy and wheeze.
Journal of Allergy & Clinical Immunology 2009.
doi:10.1016/j.jaci.2009.03.007
Kommentar:
Folat er et B-vitamin, der også findes i vitamintabletter i form af
folinsyre.
Folinsyre er den syntetiske form for folat, der omdannes til folat i
kroppen.
Men det er ikke lige meget, om du får folat fra kosten eller via
folinsyre i tabletter. Undersøgelser har nemlig vist, at de gavnlige
virkninger fra folat ikke nødvendigvis forekommer, når du får folat via
folinsyre i tabletter. Faktisk kan for store mængder folinsyre have en
negativ virkning.
Folat findes i de fleste fødevarer, men især i grønkål, spinat og
andre grønne grønsager. Også blomkål, røde peberfrugter, porrer,
avocadoer og tørrede bønner har et højt indhold af folat. Du får også
folat fra kornprodukter.
Komplet liste over fødevarer med folat
her.
Et nyt studie viser, at meget stærke vitaminer i form af kosttilskud
med 1000 mg C-vitamin og 270 mg/400 i.e. E-vitamin kan mindske
udbyttet af din motion.
Imod forventning viste et mindre forsøg, at genopbygningen af celler
efter motion blev svækket af de vitamintilskud, som nogle af deltagerne
i forsøget indtog.
Deltagerne motionerede 85 min. om dagen i 5 dage om ugen i 4 uger.
Det gav som forventet øget insulinfølsomhed hos forsøgspersonerne
(hvilket forebygger diabetes), men det skete kun hos dem, der ikke fik
de stærke vitaminpiller.
Forklaringen er sandsynligvis, at de frie radikaler, der dannes under
motion (og modvirkes af bl.a. C- og E-vitamin) faktisk har en gavnlig
virkning i kroppen ved at fremme reparationsprocessen efter motion.
Ideen med at tage store mængder C- og E-vitamin efter motion er, at
disse vitaminer er antioxidanter, som kan modvirke de frie radikaler,
der dannes under især hård motion.
Men det tyder altså på, at disse frie radikaler kan have en gavnlig
virkning, og endda modvirke risikoen for diabetes. Store doser
antioxidanter kan derfor muligvis gøre mere skade end gavn, netop fordi de
bekæmper frie radikaler.
Selv om oxidativ stress (belastning med for mange frie radikaler) er
sat i forbindelse med adskillige sygdomme, inkl. kræft og hjertesygdom,
hævder nogle forskere, at de frie radikaler kan have en positiv virkning
på kroppen ved at øge sensitiviteten overfor insulin (og derved modvirke
diabetes) — en virkning der blokeres af antioxidant vitaminer.
Kilde: PNAS. Proceedings of the National Academy of Sciences of the
United States May 11, 2009. Published online before print May 11, 2009,
doi: 10.1073/pnas.0903485106. Michael Ristowa, Kim Zarsea m.fl.
Antioxidants prevent health-promoting effects of physical exercise in
humans.
Kommentar:
Det er tale om et meget lille studie (40 mænd over fire uger), og der
blev anvendt meget store doser af to enkelte vitaminer.
Alle vitaminer og mineraler arbejder sammen med andre vitaminer og
mineraler, og forsøget ville muligvis have fået et helt andet udfald,
hvis forskerne i stedet havde valgt knap så høje doser og i stedet en
mere afbalanceret stærk multi-vitamin-mineraltablet.
Det er muligt, at et mere moderat og afbalanceret indtag af
antioxidanter vil have en gavnlig virkning efter hård motion.
Højt kolesterol øger risiko for hjertesygdom, men er måske
ufarligt for gamle
En dansk undersøgelse, der bygger på data fra den store
Østerbroundersøgelse, bekræfter, at et højt kolesteroltal er forbundet
med en stærk forøget risiko for hjertesygdom for unge og midaldrende.
Samtidig viste undersøgelsen at et højt kolesteroltal ikke er et
nævneværdigt problem for raske gamle mennesker.
Berlingske 20-5-2009
Forældre dropper sund skolemad
Selvom det forringer sundhed og indlæring hos de dårligst stillede
børn, vil mange forældre ikke betale for børnenes skolemad.
Politiken 28-5-2009
Både gavnlige stoffer og giftstoffer i modermælk
Ekspert mener, at det er bedst at amme i fire måneder og derefter
stoppe, så overførslen af giftstoffer fra moderen begrænses.
Sundhedsstyrelsen er opmærksom på problemet, men anbefaler at mødre
ammer i 6 måneder.
mama.dk 28-5-2009
Store muskler mindsker kræftrisiko
En stor undersøgelse, under ledelse af eksperterne fra det svenske
Karolinska Institut, viser, at mænd med store muskler har 40 procent
mindre risiko for at dø af kræft. Ifølge forskerne viser deres
undersøgelse, at det begrænser kræftrisikoen lige så meget at holde sin
muskelstyrke på et veltrænet niveau, som at undgå overvægt.
Jyllands-Posten 25-5-2009
WHO advarer mod at tilsætte D-vitamin til fødevarer
WHO mener, at berigelse af fødevarer kan være farligt, og at der ikke
er videnskabeligt belæg for gøre det. WHO rapporten udtrykker bekymring
for, om et højt tilskud af D-vitamin kan have uheldige virkninger hos
mennesker, der allerede får nok D-vitamin.
24 timer 28-5-2009
Kommentar:
Jeg er enig med WHO her. Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål om
D-vitamin, og de mulige langsigtede bivirkninger er slet ikke undersøgt
grundigt nok.
Nok sol på kroppen (uden at blive rød og solskoldet) i den del af
året, hvor det er muligt, og kosttilskud der indeholder D-vitamin i
vinterhalvåret, må være en fornuftig fremgangsmåde.
Nogle mennesker og udsatte grupper (der kommer for lidt ud i solen)
skal især være opmærksomme på at få nok D-vitamin fra solen og/eller
kosttilskud hele året.
Fødevarestyrelsens anbefalinger vedr. D-vitamin her
"Når du først
begynder at erstatte negative tanker med positive tanker, vil du begynde
at se positive resultater."
— Willie
Nelson, musiker