Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 23, 2009


  1. De sunde nødder
  2. Cola kan give kaliummangel
  3. Mere folat forbundet med færre allergiske sygdomme
  4. Store doser antioxidanter i form af C og E-vitamin gavner ikke ved motion
  5. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

Med venlig hilsen
John Buhl


"Modenhed er nået, når en person udsætter øjeblikkelig nydelse for langsigtede værdier."'

Joshua L. Liebman


1) De sunde nødder

Befolkningsundersøgelser har været bemærkelsesværdig konsekvente med at vise en forbindelse mellem indtagelse af nødder og reduceret risiko for sygdomme i hjertets kranspulsåre.

Du opnår også andre gode virkninger ved at spise nødder. Indtil videre ser det ud til, at der er bevis for at nødder mindsker risikoen for diabetes og kræft blandt kvinder. Regelmæssig indtagelse af nødder er også med til at mindske risikoen for galdesten hos både mænd og kvinder.

Længerevarende regelmæssig indtagelse af nødder er forbundet med lavere vægt, samt lavere risiko for fedme og vægtforøgelse.

Kilde: Joan Sabaté and Yen Ang. Nuts and health outcomes: new epidemiologic evidence
American Journal of Clinical Nutrition, doi:10.3945/ajcn.2009.26736Q. Vol. 89, No. 5, 1643S-1648S, May 2009

Kommentar:

Forskerne ønsker flere undersøgelser for at uddybe og klargøre i hvor stor udstrækning indtagelse af nødder kan forebygge forskellige sygdomme, men indtil videre må anbefalingen være at inkludere små til moderate mængder nødder og frø i den daglige kost.

Nødder hører til blandt vore sunde fødevarer, og indeholder fedtstoffer, der er langt sundere end det fedt, vi finder i mejeriprodukter, fjerkræ, æg, kød og endda sundere end det fedt, du finder i fisk.

Det må derfor undre, at der er afgifter på nødder, som blot gør dem endnu dyrere end de allerede er.

Ikke nok med det — en ny lov øger nu afgiften på nødder med hele 25 %!

Jeg ved ikke hvem politikerne har rådført sig med, men der er altså noget helt galt her!

Heldigvis er der en del røre om sagen, så mon ikke politikerne hurtigt får lavet om på den brøler.

Ingeniøren skrev 2-6-2009: Ny brandskat på sunde nødder ryster eksperter
Og Berlingske skrev: Eksperter undrer sig over, at sunde nødder afgiftsrammes sammen med sukker og chokolade. Dansk Erhverv stiller man sig også undrende overfor afgiftshævningen på nødder. Læs evt. mere.

Hvor fjollede de politiske argumenter for brandskatten på nødder er kan læses i Ingeniøren 3-6-2009 :-)

Hvis der endelig skal penge i statskassen, ved at sætte afgift på mad, kunne politikerne hjælpe godt til med danskernes sundhed ved helt af fjerne afgifter på sunde fødevarer, og eventuelt i stedet øge afgifter på usunde fødevarer som salt, sukker, slik, kød, hvidt mel, sodavand o.l.


2) Cola kan give kaliummangel

Selv om koffein og evt. sukker i cola umiddelbart kan virke opkvikkende, kan langvarig brug af cola faktisk gøre dig træt og slap. I visse ekstreme tilfælde kan regelmæssig indtagelse af store mængder cola give så stor mangel på kalium, at musklerne ikke alene bliver slappe, men der endda kan opstå lammelse og en række sygdomme som kronisk svækket nyrefunktion, uhelbredelige nyresygdomme, diabetes, nyresten og højt blodtryk.

En gruppe læger mener, at især Sodavand, der indeholder store mængder af sukkertyperne fruktose og glukose sammen med koffein som fx i almindelig cola, i særlig grad sænker kaliumniveauet i kroppen.

Det har vist sig, at sukkersødet sodavand kan forårsage eller være med til at forårsage fedme, type 2 diabetes, tandforfald og metabolisk syndrom. Det ser også ud til, at de bl.a. kan øge risikoen for knogleskørhed, gigt og kronisk nyresygdom. Det nye er, at lægerne bag rapporten mener, at over tre liter cola dagligt kan give endog meget alvorlige problemer med helbredet hos nogle mennesker, fordi de store mængder cola kan give kaliummangel.

De fleste mennesker tolererer let et lavere indhold af kalium i blodet, men selv mild til moderat kaliummangel menes at øge risikoen for forværring og død hos patienter med fx iskæmisk hjertesygdom og hjertestop. Og der er andre tilfælde, hvor selv mild kaliummangel øger risikoen for sygdomme eller forværrer sygdomme.

Kilde: C. D. Packer m.fl. Cola-induced hypokalaemia: a super-sized problem
International Journal of Clinical Practice. Volume 63, Issue 6, Pages 833-835

Kommentar:

Kalium er et mineral der spiller en vigtig rolle for fordøjelse, nyrefunktion og muskelstyrke.

Kalium findes især i sunde vegetabilske fødevarer, men desværre er der en tendens til, at mennesker, der drikker meget cola eller kaffe, også har andre usunde kostvaner, der øger risikoen for kaliummangel — fx hvis de spiser for lidt frugt og grønt.

Der findes normalt ikke kalium i vitamintabletter, eller de indeholder så lidt, at det reelt er uden betydning.

Det er vigtigt ikke at forveksle kalium med calcium (der også betegnes kalcium eller kalk), som er et helt andet mineral, men både kalium og calcium er vigtige for sunde knogler. Eftersom kalium er basedannende, er det nemlig med til at beskytte knoglerne (der ellers kan afgive kalk ved syredannende kost).

Nogle af de fødevarer, der især er rige på kalium, er bønner, ærter, linser, kartofler, tang, bananer, meloner, grapefrugt, appelsiner, tomater, svesker og kartofler. Se evt. en komplet liste over fødevarer, der indeholder kalium her.


3) Mere folat forbundet med færre allergiske sygdomme

Undersøgelser har vist, at mennesker med meget folat i blodet har tendens til at have lavere niveau af IgE antistoffer i blodet — de antistoffer, der produceres som respons til allergisk sygdom — og mindre risiko for at udvikle en allergisk reaktion eller hvæse (trække vejret med en pibende lyd).

Lav indtagelse af folat har været sat i forbindelse med flere forskellige sygdomme, der involverer inflammation, som fx hjerte-kar-sygdomme og reumatisk artritis. Det er derfor muligt, at folat kan lindre allergiske sygdomme.

Forskerne ønsker at gennemføre flere studier for helt at forstå forbindelsen mellem blodets indhold af folat og allergi/astma. De ønsker at afsløre, om for lidt folat forårsager allergi og hvæsen, eller om der er andre mekanismer på spil.

Kilde: Elizabeth C. Matsui, MD, MHS, William Matsui, MD. Higher serum folate levels are associated with a lower risk of atopy and wheeze.
Journal of Allergy & Clinical Immunology 2009. doi:10.1016/j.jaci.2009.03.007

Kommentar:

Folat er et B-vitamin, der også findes i vitamintabletter i form af folinsyre.

Folinsyre er den syntetiske form for folat, der omdannes til folat i kroppen.

Men det er ikke lige meget, om du får folat fra kosten eller via folinsyre i tabletter. Undersøgelser har nemlig vist, at de gavnlige virkninger fra folat ikke nødvendigvis forekommer, når du får folat via folinsyre i tabletter. Faktisk kan for store mængder folinsyre have en negativ virkning.

Folat findes i de fleste fødevarer, men især i grønkål, spinat og andre grønne grønsager. Også blomkål, røde peberfrugter, porrer, avocadoer og tørrede bønner har et højt indhold af folat. Du får også folat fra kornprodukter.

Komplet liste over fødevarer med folat her.


4) Store doser antioxidanter i form af C og E-vitamin gavner ikke ved motion

Et nyt studie viser, at meget stærke vitaminer i form af kosttilskud med 1000 mg C-vitamin og 270 mg/400 i.e. E-vitamin kan mindske udbyttet af din motion.

Imod forventning viste et mindre forsøg, at genopbygningen af celler efter motion blev svækket af de vitamintilskud, som nogle af deltagerne i forsøget indtog.

Deltagerne motionerede 85 min. om dagen i 5 dage om ugen i 4 uger. Det gav som forventet øget insulinfølsomhed hos forsøgspersonerne (hvilket forebygger diabetes), men det skete kun hos dem, der ikke fik de stærke vitaminpiller.

Forklaringen er sandsynligvis, at de frie radikaler, der dannes under motion (og modvirkes af bl.a. C- og E-vitamin) faktisk har en gavnlig virkning i kroppen ved at fremme reparationsprocessen efter motion.

Ideen med at tage store mængder C- og E-vitamin efter motion er, at disse vitaminer er antioxidanter, som kan modvirke de frie radikaler, der dannes under især hård motion.

Men det tyder altså på, at disse frie radikaler kan have en gavnlig virkning, og endda modvirke risikoen for diabetes. Store doser antioxidanter kan derfor muligvis gøre mere skade end gavn, netop fordi de bekæmper frie radikaler.

Selv om oxidativ stress (belastning med for mange frie radikaler) er sat i forbindelse med adskillige sygdomme, inkl. kræft og hjertesygdom, hævder nogle forskere, at de frie radikaler kan have en positiv virkning på kroppen ved at øge sensitiviteten overfor insulin (og derved modvirke diabetes) — en virkning der blokeres af antioxidant vitaminer.

Kilde: PNAS. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States May 11, 2009. Published online before print May 11, 2009, doi: 10.1073/pnas.0903485106. Michael Ristowa, Kim Zarsea m.fl. Antioxidants prevent health-promoting effects of physical exercise in humans.

Kommentar:

Det er tale om et meget lille studie (40 mænd over fire uger), og der blev anvendt meget store doser af to enkelte vitaminer.

Alle vitaminer og mineraler arbejder sammen med andre vitaminer og mineraler, og forsøget ville muligvis have fået et helt andet udfald, hvis forskerne i stedet havde valgt knap så høje doser og i stedet en mere afbalanceret stærk multi-vitamin-mineraltablet.

Det er muligt, at et mere moderat og afbalanceret indtag af antioxidanter vil have en gavnlig virkning efter hård motion.


5) Lidt af hvert

Højt kolesterol øger risiko for hjertesygdom, men er måske ufarligt for gamle

En dansk undersøgelse, der bygger på data fra den store Østerbroundersøgelse, bekræfter, at et højt kolesteroltal er forbundet med en stærk forøget risiko for hjertesygdom for unge og midaldrende. Samtidig viste undersøgelsen at et højt kolesteroltal ikke er et nævneværdigt problem for raske gamle mennesker. Berlingske 20-5-2009

Forældre dropper sund skolemad

Selvom det forringer sundhed og indlæring hos de dårligst stillede børn, vil mange forældre ikke betale for børnenes skolemad.
Politiken 28-5-2009

Både gavnlige stoffer og giftstoffer i modermælk

Ekspert mener, at det er bedst at amme i fire måneder og derefter stoppe, så overførslen af giftstoffer fra moderen begrænses. Sundhedsstyrelsen er opmærksom på problemet, men anbefaler at mødre ammer i 6 måneder.
mama.dk 28-5-2009

Store muskler mindsker kræftrisiko

En stor undersøgelse, under ledelse af eksperterne fra det svenske Karolinska Institut, viser, at mænd med store muskler har 40 procent mindre risiko for at dø af kræft. Ifølge forskerne viser deres undersøgelse, at det begrænser kræftrisikoen lige så meget at holde sin muskelstyrke på et veltrænet niveau, som at undgå overvægt.
Jyllands-Posten 25-5-2009

WHO advarer mod at tilsætte D-vitamin til fødevarer

WHO mener, at berigelse af fødevarer kan være farligt, og at der ikke er videnskabeligt belæg for gøre det. WHO rapporten udtrykker bekymring for, om et højt tilskud af D-vitamin kan have uheldige virkninger hos mennesker, der allerede får nok D-vitamin.
24 timer 28-5-2009

Kommentar:

Jeg er enig med WHO her. Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål om D-vitamin, og de mulige langsigtede bivirkninger er slet ikke undersøgt grundigt nok.

Nok sol på kroppen (uden at blive rød og solskoldet) i den del af året, hvor det er muligt, og kosttilskud der indeholder D-vitamin i vinterhalvåret, må være en fornuftig fremgangsmåde.

Nogle mennesker og udsatte grupper (der kommer for lidt ud i solen) skal især være opmærksomme på at få nok D-vitamin fra solen og/eller kosttilskud hele året.

Fødevarestyrelsens anbefalinger vedr. D-vitamin her


"Når du først begynder at erstatte negative tanker med positive tanker, vil du begynde at se positive resultater."

— Willie Nelson, musiker


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.