Fuldkorn forbedrer sundhed og kan give længere liv
En
gennemgang af 13 undersøgelser (en metaanalyse) viser, at for hver
50 gram fuldkorn i den daglige kost var der:
- 22% lavere risiko for at dø af en
hvilken som helst grund
- 30% lavere risiko for at dø af
hjerte-kar-sygdomme
- 18% lavere risiko for at dø af
kræft.
Mere fuldkorn i kosten gav også sundhedsfordele i form af mindre
tendens til fedme, diabetes, det metaboliske syndrom, forhøjet blodtryk,
inflammation og åndedrætssygdomme.
Mange andre undersøgelser har konkluderet noget lignende, og der er
god dokumentation for, at det på mange måder gør en væsentlig forskel at
vælge fuldkorn og fuldkornsprodukter frem for de raffinerede
kornprodukter.
Læs evt. også artiklen:
Whole Grains fra Harvard (på engelsk)
Og læs mere på fuldkorn.dk og
fuldkornsprodukter.dk
Danskerne mangler dog ifølge en ny rundspørge >> mere viden om
fuldkorn, og mange har svært ved at komme op på de 75 gram fuldkorn om
dagen, som Fødevarestyrelsen anbefaler.
Fuldkornspartnerskabet (som bl.a. består af Fødevarestyrelsen og
fødevarevirksomheder)
iværksætter nu en kampagne for at rydde på i myterne og øge
kendskabet til fuldkornslogoet.
Vi må så håbe, at de denne gang tydeligere vil fortælle forbrugerne:
- at næsten alle brød, som bærer
fuldkornsmærket, kun indeholder 50 % fuldkorn, og at mange af dem
indeholder så meget sukker, fedt og salt, at de på ingen måde kan
kaldes sunde brød.
- at du med stor fordel selv kan
bage rigtige og lækre fuldkornsbrød af 100 % fuldkornsmel uden at
tilsætte sukker, fedt og andet, som du ikke har gavn af.
Eftersom fuldkornsmærket og -kampagnen er et samarbejde mellem
Fødevarestyrelsen og fødevarevirksomheder, vil oplysningerne om såkaldt
fuldkornsbrød nok desværre stadig være mangelfulde og misvisende.
Der er kæmpe forskel -- både sundhedsmæssigt og smagsmæssigt -- på
ægte 100 % langtidshævede fuldkornsbrød uden tilsat sukker og fedt, og
de "fuldkornsbrød" du kan købe i butikkerne.
Læs evt. mere i Mortens bagebog, som du nu kan låne via
ereolen (Bogen er lettere at læse, når du køber bogen, da bogens
format ikke er specielt egnet til ereolens system. Bog og Ide har
bogen til salg for kun 41,95).
Kostfibre forbundet med sund aldring
En ny undersøgelse viser, at den rigtige mængde fiber fra brød, korn
og frugt kan hjælpe os med at undgå sygdom og handicap i alderdommen.
Ved hjælp af data indsamlet om mere 1.600 voksne i alderen 50 år og
derover, kunne forskerne konkludere, at indtagelse af kostfibre gjorde
den største forskel på, hvad forskerne kaldte "vellykket aldring" (som
de definerede som fravær af handicap, depressive symptomer, kognitiv
svækkelse, respiratoriske symptomer, og kroniske sygdomme, herunder
cancer, koronararteriesygdom, og slagtilfælde).
Forskerne konkluderede, at de personer, der havde det højeste indtag
af kostfiber havde næsten 80% større sandsynlighed for at leve et langt
og sundt liv -- et liv med mindre tilbøjelige til at lide af forhøjet
blodtryk, diabetes, demens, depression og funktionelle handicap.
Kilde: Bamini Gopinath m.fl. Association Between Carbohydrate
Nutrition and Successful Aging Over 10 Years. J Gerontol A Biol Sci Med
Sci (2016). doi: 10.1093/gerona/glw091. First published online: June 1,
2016
Lidt af hvert
Ny e-bog: Sikker Slank — kort fortalt
Jeg har skrevet en lille letforståelig e-bog om, hvorfor det har så
stor betydning at fokusere på det vigtigste for at få succes med
vægttab.
Lidt
om bogen i Slankenyt nr. 400
Sundhedsredaktøren: Derfor pusher læger piller som Ga-Jol'er
KOMMENTAR: Læger lever ikke i den ideelle verden. Men i den reelle.
Derfor stiger forbruget af kirurgi og medicin. Sundhedsstyrelsen vil nu
igen skære fedes mavesække mindre. For min veninde er det et problem.
Læs
mere på politiken.dk
Forskere: Sådan halverer vi dødsfald af kræft
Et nyt studie viser, at vi ifølge nye estimater kan undgå halvdelen
af alle dødsfald, samt forhindre nye tilfælde af kræft med mellem 40 til
60 procent, hvis vi:
Ikke ryger
Drikker i moderate mængder
Opretholder en sund kropsvægt
Dyrker motion
Læs
mere på videnskab.dk
Fortidens brug af sprøjtegift kan påvirke kvinders fertilitet
Tidligere tiders brug af sprøjtegifte kan gøre det svært for unge
kvinder at blive gravide. Det viser et forskningsprojekt fra Aarhus
Universitetshospital og Aarhus Universitetet, der har fulgt to
generationer af kvinder - en gruppe mødre og deres døtre.
Læs
mere på okologi.dk
Mange danske børn får for lidt D-vitamin
Hvert tredje danske skolebarn havde et for lavt niveau af D-vitamin
i blodet, da forskere tog blodprøver. Alligevel er der uenighed om,
hvorvidt det er en god idé at give børnene tilskud.
Læs
mere på videnskab.dk
Børns Vilkår: »Perverteret« og »dybt problematisk« at forældre
beder om væksthormoner til små børn
Det er vigtigt at acceptere børnene, som de er, uanset om de har udsigt
til at blive 1,68 eller 1,88, siger børnelæge.
Læs
mere på Jyllands-posten.dk
Her er madvarerne du skal spise, hvis du lider af træthed i
hverdagen
Det kan være svært at holde et jævnt energiniveau i løbet af dagen,
men en varieret kost og fokus på fuldkornsprodukter kan gøre
underværker.
En varieret kost, der også indeholder 600 gram frugt og grønt, som er
fyldt med fuldkorn, kan bekæmpe trætheden og give energi, der varer
dagen igennem.
Læs
mere på sondagsavisen.dk