Slidgigt kan forebygges med sund kost og motion
Slidgigt kan potentielt forebygges med en god kost og regelmæssig
motion. Det viser en undersøgelse offentliggjort i
Nature Reviews Reumatology reports
Forskere fra University of Surrey identificerede en afgørende
forbindelse mellem metabolisme og slidgigt. Metaboliske forandringer,
der skyldes en dårlig kost og en stillesiddende livsstil, fremkalder
genetisk omprogrammering af celler i kroppen og leddene.
Sådanne metaboliske forandringer påvirker cellernes evne til at
producere energi, hvilket tvinger den til at generere alternative kilder
til energi.
Den stress, som det placerer på celler, fører til overproduktion af
glukose, som, når den ikke anvendes til energi, omdannes til mælkesyre,
hvilket er svært for kroppen at skille sig af med. Unormale niveauer af
denne syre i kroppen fører til betændelse i leddets brusk, som
forhindrer bevægelse og giver smerte.
Den ledende forfatter Ali Mobasheri, professor i
muskuloskeletalfysiologi ved University of Surrey, udtaler: "I for lang
tid har slidgigt været kendt som en slid-sygdom, og det er blevet
antaget, at det er en del af at blive ældre. Dette er dog ikke
tilfældet, og det vi har lært er, at vi kan kontrollere og forhindre
udbruddet af denne smertefulde tilstand."
"Det er vigtigt aldrig at undervurdere betydningen af en sund kost og
livsstil, da det ikke kun påvirker vores generelle velvære, men kan
ændre vores celler, væv og organers metaboliske adfærd, som fører til
alvorlige sygdomme."
Kilde:
Pressemeddelelse fra University of Surrey
Risiko for, at tyktarmskræft vender tilbage, kan næsten halveres ved
at spise nødder
Forskere fulgte 826 patienter i syv år efter deres operation og
kemoterapi for tyktarmskræft. De observerede en 42 procent forbedring i
sygdomsfri overlevelse og en 57 procent forbedring af den samlede
overlevelse blandt patienter, der spiste mindst to portioner nødder om
ugen i forhold til dem, der ikke spiste nødder.
Indtagelse af jordnødder og jordnøddesmør så dog ikke ud til at have
nogen positiv virkning (jordnødder er egentlig ikke en nød men en
bælgfrugt, samtidig er det som regel olieristede jordnødder med meget
salt, som folk spiser, hvilket måske forklarer, at der ikke blev
observeret en gavnlig virkning ved indtagelse af jordnødder).
Undersøgelsen var en opfølgning på tidligere forskning, som blandt
andet har vist, at folk, der spiser nødder hver dag, er 11 % mindre
tilbøjelige til at dø af kræft sammenlignet med folk, der ikke spiser
nødder.
"Indtagelsen af nødder er kun en faktor blandt en hel række sunde
vaner, herunder øget fysisk aktivitet, en sund vægt og lavere indtag af
sukker og søde drikkevarer, der vil bidrage til at reducere oddsene for,
at tyktarmskræft vender tilbage", udtaler den ledende forsker Temidayo
Fadelu.
Kilder:
EurekAlert:
Chance of colon cancer recurrence nearly cut in half in people who eat
nuts
Pressemeddelelse om undersøgelsen:
Eating nuts is linked to higher survival rates in colon cancer
Lidt af hvert
Usunde fødevarer fylder mere i indkøbskurven
Salget af usunde fødevarer er steget markant det seneste år.
Supermarkeder mener ikke, at de har skylden.
Det kan godt være, at salget af økologiske grøntsager har det bedre end
nogensinde før, men der ryger også mange usunde varer på kassebåndet i
de danske supermarkeder.
Det gælder fx sodavand, chips, is og kager, og det går ud over
folkesundheden.
Læs
mere på jyllands-posten.dk
Forsker: Vi er udsat for en ureguleret kemi-cocktail
Der findes mange kemiske stoffer overalt i din hverdag: I din mad, i
dine møbler, i børnenes legetøj og i den luft, du indånder. En forsker
mener, at vi undervurderer farerne ved en cocktaileffekt fra hundredvis
af kemiske stoffer, der kan fremkalde alt fra kræft til allergi.
Mange af dem er ikke skadelige, og selv de, der er, har isoleret set
ikke den store effekt på din sundhed, fordi du indtager dem i så lav en
dosis, at kroppen hurtigt nedbryder dem.
Men hvis du udsættes for en blanding af kemiske stoffer øges risikoen
for alvorlige problemer.
Læs
mere på dr.dk
Monsanto’s Roundup står over for nye anklager i afslørende
dokumenter om urent trav
Roundups omdømme, hvis aktive ingrediens er verdens mest udbredte
ukrudtsdræber, fik en ny nedtur i marts 2017, da en forbundsdomstol
afslørede dokumenter, der rejser en række spørgsmål om dets sikkerhed og
forskningsmetoderne hos den kemiske gigant Monsanto. Det skrev New York
Times allerede 14. marts 2017. Alligevel er der udsigt til, at det
omdiskuterede ukrudtsmiddel fortsat kan bruges.
Læs mere på
gylle.dk
I en artikel fra 2016 på OrganicToday.dk:
Danske børn tisser glyfosat fremgår det, at de fleste af os har
glyfosat i kroppen. Vi får det igennem maden, udtalte dansk ekspert, som
anbefalede politikerne at sige nej til en ny godkendelse af aktivstoffet
i Roundup.
Depression sent i livet kan forvarsle demens
Et hold franske og engelske forskere har analyseret data fra to
undersøgelser og fandt blandt andet, at der for dem, der oplevede
depressive symptomer sent i livet, var en signifikant øget risiko for at
udvikle demens.
Enten kan depressive symptomer tolkes som et forvarsel til demens, eller
også har demens og depression nogle bagvedliggende sygdomsprocesser, der
er ens. Eksempelvis ændringer i hjernens blodtilførsel eller
forstyrrelser i hormonudskillelsen.
Læs
mere på videnskab.dk
Kommentar:
Sunde kostvaner og ikke mindst motion (også almindelige gåture) øger
blodtilførslen til hjerne, hvilket sandsynligvis kan være med til at
forebygge både depressioner og demens.