Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 23, 2017


  • Slidgigt kan forebygges med sund kost og motion
  • Risiko for, at tyktarmskræft vender tilbage, kan næsten halveres ved at spise nødder
  • Lidt af hvert
 

UGENS CITAT

“Virkeligheden er sand for os alle, men forskellig for enhver."

— Marcel Proust”


Slidgigt kan forebygges med sund kost og motion

Slidgigt kan potentielt forebygges med en god kost og regelmæssig motion. Det viser en undersøgelse offentliggjort i Nature Reviews Reumatology reports

Forskere fra University of Surrey identificerede en afgørende forbindelse mellem metabolisme og slidgigt. Metaboliske forandringer, der skyldes en dårlig kost og en stillesiddende livsstil, fremkalder genetisk omprogrammering af celler i kroppen og leddene.

Sådanne metaboliske forandringer påvirker cellernes evne til at producere energi, hvilket tvinger den til at generere alternative kilder til energi.

Den stress, som det placerer på celler, fører til overproduktion af glukose, som, når den ikke anvendes til energi, omdannes til mælkesyre, hvilket er svært for kroppen at skille sig af med. Unormale niveauer af denne syre i kroppen fører til betændelse i leddets brusk, som forhindrer bevægelse og giver smerte.

Den ledende forfatter Ali Mobasheri, professor i muskuloskeletalfysiologi ved University of Surrey, udtaler: "I for lang tid har slidgigt været kendt som en slid-sygdom, og det er blevet antaget, at det er en del af at blive ældre. Dette er dog ikke tilfældet, og det vi har lært er, at vi kan kontrollere og forhindre udbruddet af denne smertefulde tilstand."
"Det er vigtigt aldrig at undervurdere betydningen af en sund kost og livsstil, da det ikke kun påvirker vores generelle velvære, men kan ændre vores celler, væv og organers metaboliske adfærd, som fører til alvorlige sygdomme."

Kilde: Pressemeddelelse fra University of Surrey


Risiko for, at tyktarmskræft vender tilbage, kan næsten halveres ved at spise nødder

Forskere fulgte 826 patienter i syv år efter deres operation og kemoterapi for tyktarmskræft. De observerede en 42 procent forbedring i sygdomsfri overlevelse og en 57 procent forbedring af den samlede overlevelse blandt patienter, der spiste mindst to portioner nødder om ugen i forhold til dem, der ikke spiste nødder.

Indtagelse af jordnødder og jordnøddesmør så dog ikke ud til at have nogen positiv virkning (jordnødder er egentlig ikke en nød men en bælgfrugt, samtidig er det som regel olieristede jordnødder med meget salt, som folk spiser, hvilket måske forklarer, at der ikke blev observeret en gavnlig virkning ved indtagelse af jordnødder).

Undersøgelsen var en opfølgning på tidligere forskning, som blandt andet har vist, at folk, der spiser nødder hver dag, er 11 % mindre tilbøjelige til at dø af kræft sammenlignet med folk, der ikke spiser nødder.

"Indtagelsen af nødder er kun en faktor blandt en hel række sunde vaner, herunder øget fysisk aktivitet, en sund vægt og lavere indtag af sukker og søde drikkevarer, der vil bidrage til at reducere oddsene for, at tyktarmskræft vender tilbage", udtaler den ledende forsker Temidayo Fadelu.

Kilder:
EurekAlert: Chance of colon cancer recurrence nearly cut in half in people who eat nuts
Pressemeddelelse om undersøgelsen: Eating nuts is linked to higher survival rates in colon cancer



Lidt af hvert

Usunde fødevarer fylder mere i indkøbskurven
Salget af usunde fødevarer er steget markant det seneste år. Supermarkeder mener ikke, at de har skylden.
Det kan godt være, at salget af økologiske grøntsager har det bedre end nogensinde før, men der ryger også mange usunde varer på kassebåndet i de danske supermarkeder.
Det gælder fx sodavand, chips, is og kager, og det går ud over folkesundheden.
Læs mere på jyllands-posten.dk

Forsker: Vi er udsat for en ureguleret kemi-cocktail
Der findes mange kemiske stoffer overalt i din hverdag: I din mad, i dine møbler, i børnenes legetøj og i den luft, du indånder. En forsker mener, at vi undervurderer farerne ved en cocktaileffekt fra hundredvis af kemiske stoffer, der kan fremkalde alt fra kræft til allergi.

Mange af dem er ikke skadelige, og selv de, der er, har isoleret set ikke den store effekt på din sundhed, fordi du indtager dem i så lav en dosis, at kroppen hurtigt nedbryder dem.
Men hvis du udsættes for en blanding af kemiske stoffer øges risikoen for alvorlige problemer.
Læs mere på dr.dk

Monsanto’s Roundup står over for nye anklager i afslørende dokumenter om urent trav
Roundups omdømme, hvis aktive ingrediens er verdens mest udbredte ukrudtsdræber, fik en ny nedtur i marts 2017, da en forbundsdomstol afslørede dokumenter, der rejser en række spørgsmål om dets sikkerhed og forskningsmetoderne hos den kemiske gigant Monsanto. Det skrev New York Times allerede 14. marts 2017. Alligevel er der udsigt til, at det omdiskuterede ukrudtsmiddel fortsat kan bruges.
Læs mere på gylle.dk

I en artikel fra 2016 på OrganicToday.dk: Danske børn tisser glyfosat fremgår det, at de fleste af os har glyfosat i kroppen. Vi får det igennem maden, udtalte dansk ekspert, som anbefalede politikerne at sige nej til en ny godkendelse af aktivstoffet i Roundup.

Depression sent i livet kan forvarsle demens
Et hold franske og engelske forskere har analyseret data fra to undersøgelser og fandt blandt andet, at der for dem, der oplevede depressive symptomer sent i livet, var en signifikant øget risiko for at udvikle demens.
Enten kan depressive symptomer tolkes som et forvarsel til demens, eller også har demens og depression nogle bagvedliggende sygdomsprocesser, der er ens. Eksempelvis ændringer i hjernens blodtilførsel eller forstyrrelser i hormonudskillelsen.
Læs mere på videnskab.dk

Kommentar:

Sunde kostvaner og ikke mindst motion (også almindelige gåture) øger blodtilførslen til hjerne, hvilket sandsynligvis kan være med til at forebygge både depressioner og demens.



   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.