Nyt studie: De mest populære kosttilskud med vitaminer
og mineraler gør hverken fra eller til
En del mennesker har brug for kosttilskud, men et nyt studie viser,
at de mest almindelige kosttilskud med vitaminer og mineraler generelt
set hverken gør fra eller til. De er hverken sunde eller skadelige.
Forskerne inkluderede undersøgelser om multivitaminer, D-vitamin,
calcium og C-vitamin, som er de mest almindelige tilskud, og
konstaterede, at disse kosttilskud hverken gav fordele eller øget risiko
i forbindelse med forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme, hjerteanfald,
slagtilfælde eller for tidlig død.
"Vi var overrasket over at finde så få positive virkninger af de mest
almindelige kosttilskud, som folk bruger,"
udtalte dr. David Jenkins, studiets hovedforfatter. "Vores
undersøgelse viste, at hvis du vil bruge multivitaminer, vitamin D,
calcium eller vitamin C, gør det ingen skade - men der er heller ikke
nogen åbenbar fordel."
Kilde: David J.A. Jenkins m.fl. Supplemental Vitamins and Minerals
for CVD Prevention and Treatment. Journal of the American College of
Cardiology. Volume 71, Issue 22, 5 June 2018, Pages 2570–2584.
https://doi.org/10.1016/j.jacc.2018.04.020
Kommentar:
Den type undersøgelser, hvor forskerne gennemgår mange undersøgelser
indenfor et emne og derefter samler det hele i en endelig konklusion,
betyder også, at alle små eller store fordele og ulemper forsvinder, og
der "kun" kommer et endeligt og meget generel konklusion til sidst. I
dette tilfælde konkluderede forskerne, at det alt i alt hverken gør fra
eller til, om man tager de undersøgte kosttilskud. Men for nogle
mennesker er det skadeligt at indtage (for meget) af bestemte
næringsstoffer.
Hvis du tager ekstra mængder af de vitaminer og mineraler, som du
allerede får nok af, gavner de normalt ikke, og for store mængder (for
stort overskud) af visse næringsstoffer kan i visse tilfælde være
skadeligt.
Hvis du derimod mangler næringsstoffer i din kost, er det vigtigt for
din sundhed enten af gennemføre ændringer i dine kostvaner eller tage
kosttilskud med de pågældende næringsstoffer.
Du får sandsynligvis nok af det hele i din kost, hvis du:
- spiser efter de officielle kostråd eller endnu sundere
- får nok sol på kroppen om sommeren og evt. tager tilskud af
D-vitamin i vinterhalvåret
- er sund og rask (ikke lider af en sygdom, der svækker din
optagelse af næringsstoffer eller evt. giver et øget behov for
bestemte næringsstoffer)
- ikke er i en situation, hvor du skal være særlig opmærksom på at
indtage bestemte næringsstoffer — fx ved graviditet, amning,
indtagelse af lægemidler, eller hvis du er over 65 år.
Mange situationer øger risikoen for mangler, og i disse situationer
er løsningen at forbedre kosten -- og, når det ikke er muligt eller
overkommeligt, at tage kosttilskud med disse næringsstoffer.
Eksempler på faktorer, der øger behovet for næringsstoffer i kosten
og evt. kosttilskud, er:
- en kaloriebegrænset kost (du skal have alle nødvendige
næringsstoffer fra færre kalorier)
- hvis du udelader mange fødevarer eller kategorier af fødevarer
fra din kost (hvis du fx vælger en stenalderkost, low carb,
veganerkost, glutenfri kost eller anden kost, som udelukker mange
fødevarer fra kosten)
- hvis du ryger (øget behov for C-vitaminer og antioxidanter)
- miljøgifte kan øge behovet for antioxidanter i kosten
- kaffe øger behovet for calcium
- alkohol over en vis mængde øger behovet for blandt andet
B-vitaminer
- for lid sol øger behovet for at D-vitamin i vinterhalvåret (som
tilskud)
- personer med knogleskørhed eller risiko for knogleskørhed bør
sikre nok og evt. ekstra mængder af bestemte knoglevenlige
næringsstoffer. Læs mere i artiklen:
Calcium – for knogler, muskler og nerver
- vegetarer skal altid tage B12-vitamin som kosttilskud, og bør
være opmærksomme på andre næringsstoffer. Læs mere på
https://vegetarkost.dk
- for mange overforarbejdede fødevarer i kosten øger risikoen for
mangler
- for meget salt øger behovet for kalium og calcium
- lægemidler kan øge behovet for visse næringsstoffer. Snak med
lægen
- graviditet og amning øger behovet for visse næringsstoffer
(calcium, omega-3, jern, folsyre mv.)
- kvinder med kraftig menstruation har øget behov for jern
- cøliaki (glutenintolerans eller glutenallergi) øger væsentlig
behovet for alle næringsstoffer, fordi optagelsen er væsentlig
hæmmet
- er du kommet op i årene er din indtagelse, optagelse og
udnyttelse af næringsstoffer måske ikke længere helt, som den har
været. Jo ældre vi bliver, desto vigtigere er det, at vi undgår
tomme kalorier, og vælger en plantebaseret kost, der indeholder nok
proteiner, essentielle fedtsyrer, vitaminer og mineraler, og tager
tilskud af de næringsstoffer, som vi risikerer at mangle.