Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 23, 2024
- Middelhavskost bundet med 23 %
lavere dødelighed
- Højst 5 håndfulde om ugen:
Fødevarestyrelsen ryster posen med anbefalinger for snacks og søde
sager
- Ultraforarbejdet mad blandt andet
forbundet med øget risiko for fedme
- En anderledes guide til at leve
grønnere
- Svineri.
|
UGENS CITAT
"Vi må alle
lide af en af to smerter: smerten ved disciplin eller smerten ved
fortrydelse. Forskellen er, at disciplin ikke vejer så meget, mens
fortrydelse vejer tons."
— Jim Rohn
Middelhavskost bundet med 23 % lavere dødelighed
En ny undersøgelse, der fulgte mere end 25.000 amerikanske kvinder i
op til 25 år, fandt ud af, at deltagere, der i større udstrækning fulgte
en middelhavskost, havde op til 23 % lavere risiko for dødelighed af
alle årsager, med fordele for både kræftdødelighed og kardiovaskulær
dødelighed.
Forskerne fandt bevis på biologiske ændringer, der kan hjælpe med at
forklare hvorfor: de opdagede ændringer i biomarkører for stofskifte,
inflammation, insulinresistens og mere.
Middelhavskosten er en varieret plantebaseret kost, der er rig på
planter (nødder, frø, frugter, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter). Det
meste fedt kommer fra olivenolie (som regel ekstra jomfruolivenolie).
Kosten omfatter desuden moderat indtag af fisk, fjerkræ,
mejeriprodukter, æg og alkohol og sjældent indtag af kød, slik og
forarbejdede fødevarer.
Kilde: Ahmad S, Moorthy MV, Lee I, et al. Mediterranean Diet
Adherence and Risk of All-Cause Mortality in Women. JAMA Netw Open.
2024;7(5):e2414322. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.14322
Pressemeddelelse om undersøgelsen:
Mediterranean Diet Tied to One-Fifth Lower Risk of Death in Women
Højst 5 håndfulde om ugen: Fødevarestyrelsen ryster posen med
anbefalinger for snacks og søde sager
Danskerne spiser i gennemsnit fire gange så mange snacks og søde som
Fødevarestyrelsen anbefaler – hvilket svarer til 20 håndfulde hver
eneste uge. Det tager meget af pladsen fra sundere fødevarer og
medvirker til, at over halvdelen af befolkningen er overvægtige.
For at give en hjælpende hånd til dem, der ønsker at spise færre
snacks og søde sager, har Fødevarestyrelsen omsat anbefalingerne i De
officielle Kostråd til en ny huskeregel til både børn og voksne: Højst 5
håndfulde om ugen.
Snacks og søde sager tæller bl.a. slik, chips, kage, is, kiks,
müslibarer, sodavand og saftevand – herunder også sukkerfrie produkter.
Det skal dog ses som et vejledende mål, da nogle typer af snacks og
søde sager fylder mere end andre.
Læs
mere på foedevarestyrelsen.dk
Ultraforarbejdet mad blandt andet forbundet med øget risiko for
fedme
Et højt indtag af ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med højere
kardiometabolisk risiko hos både børn og voksne.
Kardiometaboliske risikofaktorer er især diabetes, svær overvægt og
hjerte-kar-sygdomme.
Forskere mener, at der er behov for folkesundhedsinitiativer, der
fremmer udskiftningen af ultraforarbejdede fødevarer med uforarbejdede
eller minimalt forarbejdede fødevarer.
Der er flere mulige grunde til, at ultraforarbejdede fødevarer er
forbundet med øget risiko for kardiometaboliske risikofaktorer.
Læs artiklen:
Ultraforarbejdet mad forbundet med øget risiko for fedme, diabetes og
hjerte-kar-sygdomme.
En anderledes guide til at leve grønnere
Hver dansker udleder i gennemsnit 13 ton CO2 om året.
Verdensgennemsnittet er på 6 ton, og vi har dermed et af de største
klimaaftryk i verden. Hvis alle levede som os, ville rejsen mod
klimakatastrofen gå dobbelt så hurtigt.
Men vi kan nå et stykke ved at ændre vores vaner. Især vil det have
en effekt, hvis vi:
- Spiser mindre kød – særligt
oksekød.
- Undgår madspild.
- Tager cyklen, toget eller bussen
i stedet for bilen – eller skifter til elbil.
- Holder flere ferier i Danmark og
dermed flyver mindre.
- Køber mindre tøj og færre ting –
og/eller køber genbrug.
- Isolerer vores bolig og holder op
med at bruge olie og gas til opvarmning.
Læs
mere på dn.dk
Svineri
"Hvis labradoren Ludvig stod mast inde i en stald på en kvart
kvadratmeter, ville det blive en skandale. Så hvorfor er vi ligeglade
med millioner af grise?"
... "Man behøver ikke være veganer eller miljøaktivist for at se
hykleriet: Vi elsker vores kæledyr intenst, men accepterer samtidig de
lidelser, vi kollektivt påfører millioner af grise. Det er noget
svineri."
Læs mere på
weekendavisen.dk