Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica uge 24, 2006
- Kød - eller jern i kødet - øger risiko for diabetes
- Lav kalorieindtagelse bedst for levealderen
- MAIL: Hvordan bliver jeg mindre træt?
- Tidlig regelmæssig motion er nøglen til sunde knogler
- Nyheder og links
- Ugens citat
Sidst revideret 16. juni 2006
1) Kød - eller jern i kødet - øger risiko for diabetes
En stor undersøgelse har vist, at høj indtagelse af
heme-jern - den form for jern der findes i kød - sandsynligvis øger
risikoen for type 2 diabetes.
Forskere fra Harvard fandt, at blandt 85.000 kvinder,
der blev fulgt i 20 år, steg risikoen for type 2 diabetes i takt med
indtaget af heme-jern.
Kvinder der fik mest heme-jern havde 28 % højere risiko
for type 2 diabetes, sammenlignet med de der indtog mindst heme-jern.
Jern fra planteføde og fra kosttilskud, der ikke optages
så let som heme-jern, var ikke forbundet med øget risiko for diabetes.
(Diabetes Care, June 2006).
Kommentar:
Endnu en god grund til at blive vegetar - eller i hvert
fald mindske indtagelsen af kød.
Der er i øvrigt ikke første gang der er opdaget en
forbindelse mellem kød og øget forekomst af diabetes.
Det er lidt uklart, om forskerne har taget højde for om
den øgede forekomst af diabetes med sikkerhed skyldes heme-jern eller
det evt. blot er øget indtagelse af kød, der i sig selv øger risikoen
for diabetes.
2) Lav kalorieindtagelse bedst for levealderen
Forskere fra Washington universitetet i St. Louis har
opdaget, at en kaloriefattig men ernæringsmæssig afbalanceret kost
sænker koncentrationen af et skjoldbruskkirtelhormon, der betegnes T3,
som kontrollerer kropstemperatur, cellernes stofskifte og sandsynligvis
også produktionen af frie radikaler - alt sammen vigtige aspekter af
ældning og levealder.
Kaloriebegrænsning mindsker også mængden af en form for
betændelsesprotein "tumor necrosis factor" (TNF)-alpha. (Ved bl.a.
betændelsessygdomme og kræft ses øget forekomst af TNF).
Det er måske den lavere forekomst af T3 og TNF, der
sinker ældningsprocessen.
T3 koncentrationen var 30 % lavere i den gruppe i
undersøgelsen, der indtog ca. 1800 kalorier dagligt, sammenlignet med de
der ikke begrænsede deres indtagelse af kalorier (indtog ca. 2700
kalorier dagligt), uanset om de motionerede eller ej.
(Journal of Endocrinology and Metabolism, online May 23,
2006).
Læs evt. mere her
Kommentar:
Det har også længe været kendt, at kaloriebegrænsning
mindsker dannelsen af frie radikaler (skadelige molekyler, som menes at
være den væsentligste årsag til alderstegn). Samtidig ser
kaloriebegrænsning ud til at have en gavnlig indflydelse på
antioxidant-enzymer, som hjælper med at forhindre skader på kroppens
celler.
Der er altså flere bud på, hvorfor kaloriebegrænsning er
den mest effektive metode til øget levealder.
Det interessante her er, at selv om motion hjælper med
at forhindre kroniske sygdomme, der kan forkorte livet - fx fedme,
diabetes og hjertesygdomme - er det sandsynligvis kun ved at begrænse
kalorieindtagelsen, at vi kan sinke den primære ældningsproces. I hvert
fald i henhold til ovenstående undersøgelse.
Med andre ord var det kun kaloriebegrænsning som gav de
positive forandringer, der hovedsageligt sættes i forbindelse med
længere levealder.
Det er naturligvis ikke lige meget, hvordan du indtager
færre kalorier. Det drejer sig om at mindske kalorieindtagelsen uden at
mindske madens indhold af næringsstoffer.
http://www.nomedica.dk/den_ideelle_kost.htm
Omvendt foreligger der et meget stort antal
undersøgelser, der har vist at overspisning forkorter
livet både hos dyr og mennesker. Overspisning vil sige indtagelse af for
mange kalorier - især for mange tomme kalorier - altså en kost, der
består af mange kalorierige fødevarer, der samtidig er forholdsvis
fattige på vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre livsvigtige
stoffer.
Overvægtige mennesker med tendens til at overspise er
ofte afhængige af bestemte usunde fødevarer, og skal gribe tingene
rigtigt an, for at overvinde deres trang til at spise for meget.
Læs evt. mere i bøgerne "Fat for life?" og "Kunsten at
ændre vaner".
http://helseonline.dk/product.asp?product=298&sub=1
3) MAIL: Hvordan bliver jeg mindre træt?
Jeg har i lang tid været plaget af stress på arbejdet,
men sover 7-8 timer hver nat. Jeg arbejder med psykisk syge mennesker
... og det kan være psykisk hårdt, men psykologen som jeg går hos siger
at jeg er sensitivt anlagt. ... men føler mig så træt, ugidelig. Jeg har
ikke være sygemeldt i denne periode. Jeg tager vitaminpiller 50 plus,
c-vitamin 1000 mg, kalcium 1200 mg. Q 10 30 mg, jern 100 mg, 2
fiskeolietabletter. Melbrosia mod overgangsalderen. Spiser frisk frugt
hver dag, næsten grønsager hver dag. Jeg går frem og tilbage på
arbejdet. Kan du hjælpe mig med et godt råd, vil jeg blive glad.
B.
Hej B.
Du bør ikke tage 100 mg jern, medmindre du er helt
sikker på, at du mangler jern! (spørg din læge).
Du får jo allerede jern i din multivitamin tablet. For meget jern er
skadeligt.
Mange mennesker tager flere forskellige kosttilskud
o.l., fordi de er trætte. Trætte og udkørte mennesker har også en
udpræget tendens til at være storforbrugere af stimulanser, og det er en
rigtig dårlig løsning.
http://www.nomedica.dk/stimulanser.htm
Selv om mangeltilstande kan give træthed, er der
utallige andre muligheder.
I mange tilfælde er årsagen til træthed for dårlig søvn,
for dårlig kost og for lidt motion.
"Næsten grøntsager hver dag" er ikke godt nok.
Grøntsager er den vigtigste og sundeste kategori af fødevarer, du kan
spise. Spis grøntsager til alle dine måltider - og også gerne som
mellemmåltider.
Mit bedste bud er, at du gør ALT hvad du kan for at
indføre en sund kost og livsstil -- inkl. motion, frisk luft, ingen
stimulanser osv.
http://www.nomedica.dk/hvordan_rask.htm
Læs evt. mere om kosttilskud
http://www.nomedica.dk/kosttilskud.htm
Med venlig hilsen
John Buhl
4) Tidlig regelmæssig motion er nøglen til sunde
knogler
Regelmæssig motion er vigtig for børn og unge, så de kan
opbygge og vedligeholde stærke knogler, og beskytte sig mod senere
udvikling af knogleskørhed. Det viser en undersøgelse præsenteret i
Toronto ved den internationale Osteoporosis Foundation World Congress i
sidste uge om
knogleskørhed.
Forskerne fulgte 54 drenge og 34 piger fra 8 års
alderen. Det var tydeligt, at fysisk aktivitet øgede knoglemassen.
I en anden undersøgelse fulgte finske forskere 152 piger
i fire år og opdagede, at de piger som holdt op med at motionere havde
meget mindre stigning i knoglemassen sammenlignet med de, der fortsatte
med fysisk aktivitet.
I endnu en undersøgelse, der involverede 1000 voksne på
50 år eller ældre, opdagede brasilianske forskere, at de, der var aktive
som unge, havde 45 % lavere risiko for at få knogleskørhed.
(Reuters Health 09-06-2006)
Kommentar:
Mange har stadig den opfattelse, at de opbygger stærke
knogler ved at drikke mælk.
Det vigtigste er, at børn og unge er fysisk aktive, at
de spiser godt med grøntsager og andre sunde fødevarer og får nok sol på
kroppen (uden at blive røde/solskoldede).
Læs evt. mere om kalk og knogler her:
http://www.nomedica.dk/kalk.htm
http://www.nomedica.dk/knogler.htm
5) Nyheder og links
Antallet af diabetes-ramte stiger drastisk
230 millioner mennesker i verden lider af diabetes, hvilket er 200
millioner mere end for tyve år siden. Eksperter er enige om, at grunden
til den voksende udbredelse af diabetes 2 i høj grad skyldes en
forandring i livsstil og ernæring.
http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=458785
Gigtmidlet celebra er farligt for hjertet
Efter medicinalfirmaet MSD trak COX-2 hæmmeren Vioxx tilbage fra
verdensmarkedet pga. risiko for blodpropper i hjertet og hjernen,
meddelte medicinalfirmaet Pfizer, at deres COX-2 hæmmer, Celebra, også
kan give alvorlige bivirkninger. Og nu foreligger dokumentationen for,
at Celebra kan også kan give blodpropper i hjertet og hjernen.
Gigtforeningen.dk
http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=458953
Økologiske fødevarer
Økologiske fødevarer er fremstillet efter principper, der tager hensyn
til miljø og dyrevelfærd. Et vigtigt princip i økologisk produktion er,
at landmanden ikke anvender kunstgødning eller kemiske sprøjtemidler. Du
kan læse mere om økologi og mad i pjecen "økologiske fødevarer", som nu
er genoptrykt.
http://www.altomkost.dk/Presse/Presse/Nyheder/oekologiske_foedevarer.htm
Astma-behandling giver flere indlæggelser
Amerikanske forskere har påvist, at en langtidsvirkende astmabehandling
- med såkaldte b-agonister - øger risikoen for indlæggelser af patienter
med alvorlige anfald.
http://www.jp.dk/nyviden/artikel:aid=3775654/
Fastfood kan gøre børn nærsynede
Antallet af børn, der er nærsynede, stiger eksplosivt på verdensplan, og
flere undersøgelser peger på, at der er sammenhæng mellem fastfoodmad og
nærsynethed.
http://nyhederne.tv2.dk/article.php?id=4267477
Artikeloversigt:
http://www.nomedica.dk/artikler.htm
Hvordan rask?
http://www.nomedica.dk/hvordan_rask.htm
Hvordan du taber dig - sundt og sikkert:
http://www.hvordan_slank.htm
6) Ugens citater
"Efterhånden som jeg bliver ældre, er jeg mindre opmærksom på, hvad
folk siger. Jeg ser blot, hvad de gør."
-- Andrew Carnegie
"Folk køber sig deres meninger på ganske samme måde, som de køber det
kød, de spiser, eller skaffer sig den mælk, de drikker, nemlig ud fra
det princip, at det er billigere på den måde end at holde en ko. Sådan
er det nu engang, men mælken er sandsynligvis fortyndet."
-- Samuel Butler
|