Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 24, 2008
-
Mail: Har jeg brug for 2 spiseskefulde olie om dagen?
- Mail: Vegetar spiser ude
- Mail: Spørgsmål om mælk
- Mail: Vegetarkost uden mælkeprodukter
- Mail: Sojamælk og komælk til spædbarn
- Når kød og kødprodukter skal erstattes
- Lidt af hvert
Kære læser
Denne gang en glimrende artikel af Maria Felding om, hvordan du kan
erstatte kød og kødprodukter med noget der ligner. Jeg hører også gerne
dine kommentarer og tips om emnet.
Sende spørgsmål, kommentarer e.l. til
[email protected]
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
”Fremtiden
tilhører dem, der ser muligheder, før de bliver indlysende.”
-- John Sculley
Jeg vil gerne spørge om noget, nu da jeg har læst indslaget om olier.
Livets olie -- Hørfrøolie med kæmpenatlysolie -- er det noget der er
godt og sundt?
Der står at fedtsyrer ikke feder, men der er godt nok mange kalorier
i, der anbefales at man skal have 2 spiseskefulde om dagen -- helst om
morgenen.
Olien er blandet står der i det optimale forhold af Omega 3/N3 til
Omega 6/N6.
Den er temmelig dyr, og da jeg lige er begyndt vil jeg høre om det er
spild af penge eller om det er det helt rigtige.
På forhånd tak, om der bliver skrevet lidt om det.
Vh. Inger Overgaard
Hej Inger
Ingen ved helt, hvilken blanding af olie -- eller hvilken balance
mellem omega-3 (n-3) og omega-6 (n-6), der er bedst.
Det er sandsynligvis noget i retning af dobbelt så meget omega-6 som
omega-3.
De fleste får alt for meget omega-6 i forhold til omega-3. Faktisk
langt over dobbelt så meget, og måske er det grunden til at mange har
gavn af ekstra omega-3.
Jeg tror ikke på, at du har brug for to spiseskefulde, og hvis du
har, er du nok bedre tjent med at forbedre din kost.
Den sundeste måde, at få de essentielle fedtsyrer på, er at spise
sunde vegetabilske fødevarer, der naturligt indeholder essentielle
fedtsyrer (altså ikke få dem som olie tilsat maden). Hvis du alligevel
bruger olie i dressing e.l., er det glimrende at bruge en olie med en
del omega-3. Den rigeste vegetabilske kilde er hørfrøolie.
Det er efter min mening sundest at undgå animalske fødevarer, også
fisk, men fisk er sundere end kød, så hvis du spiser kød, kan du med
fordel skifte noget af kødet ud med fisk, som jo indeholder omega-3.
Du finder især de sunde fedtstoffer i nødder, frø, avocadoer og
oliven.
Brug fx nødder og frø som snacks i stedet for slik o.l. Du kan også
drysse lidt nødder, frø eller kerner ud over salat, tilberedte
grøntsager, eller fx på mysli eller havregrød om morgenen.
Omega-3 fedtsyrer hjælper med at holde fedtforbrændingen i orden --
og en hel masse andet vigtigt i kroppen -- men en sund kost indeholder
normalt nok, uden du behøver at tage specielle olier.
Nogle mennesker har gavn af tilskud af essentielle fedtsyrer i en
periode. Jeg kan ikke svare på, om det også gælder dig.
Alt fedt indeholder mange kalorier -- så du kan sagtens tage på af
"sundt fedt".
Med venlig hilsen
John Buhl
Jeg vil gerne fortælle lidt om hvordan jeg klarer at være vegetar ...
også når jeg er ude.
For det første sørger jeg for at forklare min sociale omgangskreds,
at jeg har valgt at spise vegetarisk. Jeg har så valgt at spise fisk,
når jeg er ude, idet det gør det lidt nemmere for vores venner at finde
på mad til mig. Men egentligt er det ikke noget problem, da der jo tit
bliver serveret div. salater, grønsager og flutes, og det kan jeg
sagtens leve af, jeg synes endda det er rigtigt lækkert.
Jeg har valgt til dagligt at leve vegansk, idet jeg har det bedst
uden nogen animalske produkter overhovedet, og fordi jeg har problemer
med acne.
Jeg er begyndt at fortælle min omgangskreds, at jeg nu lige så stille
vælger alt animalsk fra, hvilket gør at de lige så stille også vænner
sig til det og ikke ser det som et problem, at jeg kun spiser frugt,
grønt og flutes, når vi er på besøg hos dem.
I bund og grund handler det om -- for mig at se -- at man ikke selv
gør det til et problem.
Hvis ens omgangskreds virkelig mærker at det er sådan man helst vil
leve, og man har det rigtigt godt med det, vil de helt klart bakke op
omkring det.
Tak for en super hjemmeside.
Mange hilsner Heidi
Kommentar
Jeg hører gerne fra flere vegetarer og andre, der spiser meget sundt.
Hvordan klarer du problemet med at sundt, når du er ude? Behøver det at
være et problem?
Jeg undrer mig over, at der er forskel på hvad der anbefales vedr. at
spise/drikke mælkeprodukter.
Nogle siger, at det er helt ok at spise mælkeprodukter, hvis bare man
vælger fedtfattige produkter som f.eks. skummetmælk.
Andre siger at man slet ikke må indtage mælkeprodukter, og at der
ikke er nogen grund til det, fordi man kan få kalcium fra sundere
kilder.
Hvorfor er der nogen steder modstand mod at indtage selv den
fedtfattige udgave af mælkeprodukterne? Har det noget at gøre med, at
nogle mennesker ikke kan nedbryde laktose -- men hvis man aldrig har
haft problemer med det, så skulle der vel ikke været noget i vejen for
at spise en skive ost og drikke et glas skummetmælk?
Med venlig hilsen
Laila
Hej Laila
Mælk indeholder mange næringsstoffer -- bl.a. kalk.
Det er argumentet for at drikke mælk.
Mælk indeholder også en del mættet fedt. Det er argumentet for at
holde sig til fedtfattige mælkeprodukter.
Nogle mennesker kan ikke nedbryde laktose, og skal derfor
(naturligvis) holde sig fra mælkeprodukter.
Nogle mennesker er allergiske eller oplever at forskellige symptomer
forsvinder, når de holder sig fra mælkeprodukter.
Her er en hjemmeside på engelsk, der nævner nogle af de vigtigste
problemer med mælk:
http://www.strongbones.org/
Du kan sagtens få alle de næringsstoffer, der er i mælken, på anden
vis -- inkl. kalk.
Med venlig hilsen
John Buhl
Vi er en familie på 4 der gerne vil leve af økologisk vegetarkost
uden mælkeprodukter. Vi har 2 børn en pige på 3 år og en dreng på 5 år.
Jeg er blevet i tvivl om, om vi får kalk nok alle sammen.
Hvordan kan jeg sikre at vi alle får, hvad vi skal have?
Jeg lider selv af kronisk håndeksem. Efter jeg er holdet op med at
spise mælkeprodukter synes jeg, at jeg kan se en bedring.
Min datter på 3 år, lider desværre også af astma eksem på arme og i
knæhaser. Hun går i børnehave. Der bliver også serveret en økologisk
vegetarisk kost dog med smør og ost men ingen mælk.
Hvad er dit forslag/din mening? Skal jeg bede om, at de ikke bliver
tilbudt smør og ost?
Mvh. Sus
Hej Sus
Det er svært at svare kort på, men hvis I spiser sunde vegetabilske
fødevarer -- og nok af dem der er rige på kalk -- er kalk ikke et
problem. Det vil nok kræve, at du bruger lidt tid på at sætte dig ind i
hvilke vegetabilske fødevarer, der er rige på kalk, og hvordan du
sikrer, at jeres kost indeholder nok kalk (og alle andre
næringsstoffer).
En kost der minder om mit
bud på en sund kost,
vil sandsynligvis indeholde nok kalk.
Men der er jo mange faktorer, der kan øge behovet for kalk (for meget
kaffe, for meget salt, for meget sukker mv.).
Du kan evt. i en periode prøve at give din datter noget med, der kan
erstatte smør og ost, som hun holder lige så meget af, og se om det gør
en forskel.
Læs evt. Dr. Fuhrmans bog "Deseace-proof your child" Se
nederst på
denne side.
Med venlig hilsen
John Buhl
Jeg er mor til en dejlig, sund og rask dreng på 4 måneder.
Jeg følger meget med i hvad man må give spædbørn og hvad man ikke må.
Dog er jeg meget forvirret hvad angår soyamælk og komælk. Kan du
forklare det nærmere?
Med venlig hilsen
Mette
Hej Mette
Det sundeste til de helt små er modermælk, og efter ca. 6 måneder at
supplere modermælken med anden sund mad.
Selv om sojamælk ligner mælk, og i mange sammenhænge kan bruges som
erstatning for mælk, så ER sojamælk jo ikke mælk. Det er en bønne der er
fortyndet med vand og evt. tilsat sukker, kalk e.l.
Du kan derfor ikke bare bruge sojamælk i stedet for anden mælk til
spædbørn. Næringsindholdet er meget forskelligt.
Du kan godt bruge sojamælk, men du skal sikre dig, at din dreng får
alle nødvendige næringsstoffer fra kosten.
Du kan sagtens sammensætte en dækkende kost uden mælk, efter du
holder op med at amme, men du skal bruge lidt tid på at sætte dig ind i
tingene.
Den bedste bog jeg kan anbefale om sund mad til de små er som nævnt
ovenfor ”Disease–Proof Your Child -- Feeding Kids Right” af Dr. Joel
Fuhrmann.
Der er også mange gode artikler på
hans hjemmeside.
Med venlig hilsen
John Buhl
Af Maria Felding.
Mange tror desværre stadig, at mennesker har brug for kød til at
sikre sig proteiner og andre næringsstoffer. Dette er ganske fejlagtigt.
Proteinmangel i den vestlige verden er helt ukendt. Til gengæld er
forhøjet kolesterol nærmest blevet ”normalt”. Og netop kolesterol er kød
(også fisk!) meget rigt på -- sammen med mættet fedt, som øger det
dårlige kolesterol i blodet.
Problemet kan være, hvis folk bare vælger at udelade kødet fra deres
kost uden at tilføje noget andet.
Det er synd. Hvis man gerne vil holde fast i ”tallerken-modellen” i
stedet for at kaste sig ud i helt nye vegetarretter, er der heldigvis
hjælp at hente i butikkerne. Og udbuddet bliver heldigvis større og
større.
Alle produkter fås i Irmaforretninger, hvis ikke der er angivet andet
og flere af dem forhandles i Super Brugsen, Super Best og Dalgaard.
Hakket kød >> Quorn fars eller ”Minced Meat” fra Hälsans Kök.
Disse produkter har farve og smag og konsistens som hakket kød og kan
bruges i f.eks. ”kød”-sauce, lasagne, tortilla, chili con ”carne” m.m.
Burgerbøffer >> Nutanaburgere fra Urtekram/Nutana eller
burgere fra Hälsans Kök. Disse produkter minder meget om kød både i
smag, udseende og konsistens.
Der findes også bøffer, der kan bruges til samme formål, men smager
helt anderledes. Heriblandt Mexi-, Spelt- og Indiaburgere fra Nutana. De
er lækre i sandwich, burgerboller eller som tilbehør til f.eks. brune
ris og grøntsager.
I helsekostbutikker fås både steaks, bøffer, deller og andet lavet af
gluten og/eller tofu. Prøv det økologiske mærke Nagel, de fører mange
lækre veganske køleprodukter.
Fileter og strimler >> Quorn fileter er nok det produkt med
størst lighed med sådan noget som kyllingefileter. De er også gode
marineret på grillen. Skal man anvende strimler i wok el. lign. har
Quorn også ”stykker” til formålet.
Ellers er tofu et glimrende produkt til formålet. Specielt hvis man
marinerer det nogle timer forinden eller alternativt køber det
marineret. Der findes masser af forskellige slags marineret tofu i
helsekostbutikker. I Irma fås kun natureludgaven indtil videre, og den
er en del dyrere end, hvad man finder i helsekostbutikkerne.
Seitan er et andet meget kødlignende produkt, der er nemt at skære i
strimler. Det er lavet af gluten, så det dur kun hvis man tåler dette
hvedeprotein. Det fås kun i helsekostbutikker.
Frikadeller >> Hälsans Kök laver ”kødboller” og andre små
lækre retter.
Man kan selv lave mange slags frikadeller med bønner, ris, linser,
nødder, kartofler eller tofu som grundsubstans. Det er bare at prøve sig
frem.
Eller man kan købe en Basis-fars i sin helsekostbutik og følge
pakkens anvisninger.
En mere spicy udgave fås i form af falafler på frost fra Nutana/Urtekram.
De minder dog ikke om frikadeller, men er gode på spyd med grøntsager i
børnenes madpakke. De fås også som Falafelmix i æsker lige til at blande
med vand og stege.
Pølser >> Nutana laver små soya-pølser på dåse, der fås i
Irma.
I helsekostforretninger er udvalget dog ofte en del større. Der fås
både store, små, røde eller Bratwurst. Super gode i pølsebrød eller med
stegte kartofler/kartoffelmos og ketchup.
Paneret fisk >> Vege-schnitzel fra Hälsans Kök er gode. De
minder i konsistens lidt om paneret fisk. Quorn laver også Schnitzler,
men de er med ostefyld og har dermed en høj fedtprocent.
Kødpålæg >> Nagel laver pålæg, der minder utrolig meget om
kødpålæg. Både som salami, røget, ”kylling” m.fl. Nagel føres kun i
visse helsekostforretninger. Ring evt. og spørg.
Maria Felding
Koffein forbundet med sønners testikel problemer
Drengebørns testikler falder sædvanligvis på plads kort efter
fødslen, men det sker ikke altid.
Et studie for nylig har vist, at sønner af mødre, der dagligt indtog
koffein svarende til tre kopper kaffe under graviditeten, oftere havde
testikler der ikke var faldet på plads, når de var to år gamle.
Kilde:
American Journal of Epidemiology 2008 (1. februar) 167(3):257-261
Dieselos svækker kredsløbet
Det er dårligt for både hjerte og kredsløb, når man indånder
partiklerne fra dieselos.
Partiklerne skader karsystemet hos både hjertepatienter og raske.
Berlingske 6-6-2008
Dyre smykker er også fulde af bly
Høj pris er ikke en garanti for, at dit smykke er ufarligt.
Miljøstyrelsen har fundet bijouteri med skadelige stoffer i alle typer
butikker og i alle prislag.
Politiken 29-5-2008
Byggefolk skal gå med læbepomade
Bygningsarbejdere har op til dobbelt så stor risiko for læbekræft –
derfor skal læbepomade introduceres som nødvendigt sikkerhedsudstyr på
byggepladserne
Fagbladet 3F 31-5-2008
Beriget salt mindsker sygdom
Salt har siden 2000 været beriget med jod. Det har reduceret antallet
af forstørret skjoldbruskkirtel med en tredjedel.
Får du for lidt jod, risikerer du, at dit stofskifte falder, og det kan
betyde øget tendens til overvægt.
Politiken 9-6-2008
Kommentar: Det er sundt at holde igen med salt, og for nogle
mennesker, fx hvis de har højt blodtryk, er det meget vigtigt at undgå
salt. Men det øger risikoen for underskud af jod (da salt er tilsat jod,
som jorden i Danmark mange steder har for lidt af).
En vitamin-mineraltablet, der indeholder jod (det gør næsten alle
multivitaminer) og/eller regelmæssigt at spise lidt tang (velsmagende i
mange retter!) vil give nok jod.
”Muligheder
begunstiger det forberedte sind.”
-- Louis
Pasteur, kemiker