Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 24, 2015
- En håndfuld nødder dagligt
- Nok Omega-3 er vigtig for både unge og gamle
- E-vitamin kan måske beskytte ældre mod lungebetændelse
- Lidt af hvert
|
|
|
At tale dårligt om
andre mennesker, er en uærlig måde at fremhæve sig selv på.
-- Will Durant.
En håndfuld nødder dagligt
Som en helhedsvurdering fra DTU Fødevareinstituttet har vist, vil 30
gram nødder dagligt gavne danskernes sundhed.
Nødder har et højt indhold af fedt, som hovedsageligt udgøres af
umættede fedtsyrer. Derudover er de rige på protein og indeholder en
lang række vitaminer og mineraler. Studier har vist, at en kost, der
indeholder nødder, blandt andet kan være med til at nedbringe risikoen
for at udvikle hjertekarsygdomme.
Læs artiklen:
En håndfuld nødder dagligt kan fremme din sundhed (food.dtu.dk 20
maj 2015)
Som nævnt i artiklen fra DTU, kan det være en fordel at begrænse
indtagelsen af visse nødder, der kan indeholder de potentielt
kræftfremkaldende aflatoksiner, som dannes af bestemte skimmelsvampe
under varme og fugtige forhold.
Mere om undersøgelsen og, hvordan du undgår svampegiftstoffer, i
artiklen:
Sådan undgår du svampegiftstoffer
De gavnlige virkninger af pistacienødder og paranødder bliver
udlignet pga. risikoen for svampegiftstoffer i form af aflatoksiner.
Risikoprodukter er primært paranødder, pistacienødder, jordnødder,
mandler og hasselnødder.
De gavnlige virkninger vurderes at være størst i nødder som cashew,
jordnød/peanuts, mandel (uristede), pekan, macademia og valnød.
(Fødevarestyrelsen)
Kort fortalt om nødder:
- Nødder og frø indeholder mange
gavnlige fedtstoffer, proteiner, vitaminer, mineraler og
plantestoffer.
- Nogle nødder og frø er rige på de
vigtige omega—3 fedtsyrer, som en del mennesker får for lidt af. Det
gælder især valnødder, hørfrø og chiafrø. Lidt valnødder dagligt er
blandt andet derfor et godt valg.
- Nødder gavner både dit hjerte,
blodtryk, kredsløb, fordøjelse og immunforsvar.
- Nødder er meget kalorierige så,
hvis du ønsker at passe på vægten, er det især klogt at begrænse
indtagelsen til en lille håndfuld dagligt.
- Frasorter og kasser alle deforme
nødder (der er større risiko for, at de indeholder latoksiner).
- Lad være med at spise nødder, der
ser gamle ud eller har misfarvninger -- og/eller spyt alle nødder
ud, der smager harske eller forkerte.
- Brændte og salte nødder smager
godt, men du får let alt for meget salt på den måde, og samtidig kan
ristningen danne uheldige stoffer. Det er især ristede mandler, du
risikerer kan indeholde høje koncentrationer af det skadelige stof
akrylamid. Det er bedst at undgå ristede og saltede nødder.
- Vælg helst nødder, du selv
knækker. De er som regel de friskeste.
Nok Omega-3 er vigtig for både unge og gamle
Nedenfor en kort beskrivelse af et par undersøgelser om det.
Omega-3-fedtsyrer forbedre kognitiv fleksibilitet hos udsatte ældre
voksne
En undersøgelse af ældre voksne med risiko for at udvikle Alzheimers
sygdom viste, at dem, der indtog flere omega-3 fedtsyrer klarede sig
bedre end deres jævnaldrende på test af kognitiv fleksibilitet - evnen
til effektivt at skifte mellem opgaver - og havde en større anterior
cingulate cortex (som er en hjerneregion kendt for at bidrage til
kognitiv fleksibilitet).
Analysen antyder, men beviser ikke, at indtagelse af omega-3
fedtsyrer forbedret kognitiv fleksibilitet hos voksne delvist ved at
styrke anterior cingulate cortex. (Science Daily 19. maj 2015)
Omega-3 er afgørende for hjernens udvikling og funktion. Og en anden
undersøgelse, beskrevet i artiklen:
Omega-3: Intervention for childhood behavioral problems? tyder på,
at omega-3 kan have langsigtede neurologiske virkninger, der i sidste
ende reducerer asociale og aggressive adfærdsproblemer hos børn.
(Science Daily 15. maj 2015).
Nogle nødder er rige på E-vitamin. Det gælder mandler og til dels
også hasselnødder og jordnødder.
E-vitamin kan måske beskytte ældre mod lungebetændelse
Ekstra E-vitamin beskyttet ældre mus mod en bakteriel infektion, der
almindeligvis forårsager lungebetændelse. Det viser
en
ny undersøgelse. Mikrobiologer og ernæringsforskere fra Tufts
University rapporterer, at den ekstra E-vitamin hjalp med at regulere
musenes immunsystem.
Forskerne vil nu afprøve, om det også gælder for mennesker.
Den form af E-vitaminet, der blev testet i undersøgelsen, var
α-tocopherol. Det er den naturlige form.
Der blev anvendt en mængde, der hos mennesker vil svare til 200 IU
(134 mg) dagligt. Altså væsentlig mere end den anbefalede daglige
mængde.
Problemet med E-vitamin (eller evt. kun med nogle af de former af
vitaminet, der anvendes i kosttilskud), er, at nogle undersøgelser tyder
på, at det kan være skadeligt -- i det mindste i store mængder og for
visse mennesker.
Hvis du tager multivitaminer eller andre kosttilskud med E-vitamin,
og der ikke står enten α-tocopherol eller d-a-tocopherol kan du regne
med, at producenten har anvendt den billigste form af vitaminet — den
syntetiske dl-alfatokoferol.
α-tocopherol eller d-a-tocopherol er den naturlige form for
E-vitamin. Den syntetiske begynder med ”dl”.
Det er altså muligt, at ældre mennesker, der er i særlig risiko for
lungebetændelse i visse tilfælde kan have gavn af tilskud af naturligt
e-vitamin.
Lidt af hvert
Alvorlige risici ved low carb bølgen
Diætist Maria Felding skrev om kure, der væsentlig begrænser indtagelsen
af kulhydrater i denne artikel. Hun skriver blandt andet, at protein- og
fedtrige kostformer er forbundet med øget risiko for bl.a.
hjerte-karsygdom, diabetes, slagtilfælde, kræft, knogleskørhed, lever-
og nyresygdomme og for tidlig død af enhver årsag. (Voksne Kvinder 2.
juni 2015)
Forskere: Arne Astrups nye kostbog 'Rigtig Mad' er uansvarlig og dårlig
videnskab
Mættet fedt er ikke så farligt; de fleste af os behøver ikke bekymre os
om saltindtag; og rødt kød er ikke kræftfremkaldende, hvis det bliver
tilberedt rigtigt, argumenterer professor Arne Astrup i sin nye bog,
'Rigtig Mad'. Uansvarligt og videnskabeligt forkert, lyder det fra
kritiske forskere. (videnskab.dk 4. juni 2015)
Spis min gris, i morgen skal du slagtes
Danmark er et griseland. Det ved vi, fordi der hver jul spises massevis
af svin, og fordi vi har lært det i skolen.
Det er sært, at der kan være over 25 millioner svin i Danmark, og
alligevel ænser man det sjældent. (gylle.dk)
Derfor giver amning højere intelligens
Ny forskning fra Brasilien viser, at en særlig fedtsyre i brystmælk
påvirker børns intelligens i en positiv retning. Dansk forfatter af
bøger om småbørn anbefaler også amning. (BT 8. juni 2015)
Undersøgelse: Det er okay, at dit barn er kræsent
Børn skal lære at kende mad, ligesom de skal lære at køre på cykel.
(Jyllands Posten 7. juni 2015)
Får du nok D-vitamin?
Generelt skal mennesker med gigt være opmærksomme på at få
tilstrækkeligt med D-vitamin. Det skyldes, at mangel på D-vitamin hos
gigtpatienter kan være forbundet med øget sygdomsaktivitet, bl.a. ved
leddegigt. Også ved andre gigtsygdomme og hos raske mennesker kan
D-vitaminmangel være forbundet med led- og muskelsmerter.
(Gigtforeningen 2. juni 2015)
Unge hashrygere risikerer varige hjerneskader
Unge hashrygere mister job, opgiver uddannelse og har konflikter med
vennerne. Unge, der jævnligt ryger en joint, risikerer at skade deres
hjerne, og i værste fald er skaderne permanente.
De unge rygere har sværere ved at lære og huske, og hashtågerne betyder
også, at de har svært ved at holde fast i et arbejde og gennemføre en
uddannelse. Det konkluderer en ny rapport fra Vidensråd for
Forebyggelse. (Dagens 30. maj 2015)
Ikke kun fordele ved kræftscreening
Vi kender ikke de faktiske følger af kræftscreening. Mens de fleste
studier vedrørende screening fortæller om fordelene, behandles ulemperne
kun sjældent, og dette giver et skævt billede af effekterne ved
screening. En ny ph.d.-afhandling, som forsvares af praktiserende læge
Bruno Heleno den 8. juni, behandler de uønskede effekter af screening og
peger på, at det er en langt mere kompleks proces end hidtil antaget at
veje fordele og ulemper ved screening op imod hinanden. (Københavns
Universitet 4. juni 2015)
Bevægelse gjorde børn 35% bedre til matematik
Bevægelse er godt, men man kan ikke sige entydigt, at det gavner den
kognitive indlæring. Det konkluderer en forskergruppe, som i en række
forsøg har undersøgt og testet sammenhængen mellem læring og bevægelse.
(videnskab.dk 8. juni 2015)
Fnis: Det sker der i kroppen, når du griner
Dine muskler bliver strakt ud, dit immunforsvar forbedret, og din
smertetærskel øges. Find ud af hvad der ellers sker i kroppen, når du
griner. (BT 4. juni 2015)
Gå i sauna hver dag – og lev længere
I studiet konkluderer forskerne, at sauna er sundt for hjertet. (videnskab.dk
1. juni 2015)
Du kan nemt
bedømme andres karakter ved at se, hvordan de behandler dem, der ikke
kan gøre noget for dem.
-- Malcolm
Forbes (1919-1990)