Både rødt og hvidt kød dårligt for kolesteroltallet
Rødt kød og hvidt kød som fjerkræ, har de samme virkninger på
blodkolesterolniveauet. Det viser et såkaldt randomiseret
crossover-studie offentliggjort i den amerikanske Journal of Clinical
Nutrition.
51 deltagere fik deres proteiner fra enten:
- rødt kød (oksekød og svinekød)
- hvidt kød (kylling og kalkun)
- planter (bælgfrugter, nødder, korn og sojaprodukter)
Alle deltager fulgte i fire uger en kost med hver af disse kilder til
proteiner i deres kost.
Det overraskede forskerne, at indtagelsen af fjerkræ gav en lige så
stor stigning i kolesterol som rødt kød.
Indtagelsen af planteprotein gav ingen stigning i blodets kolesterol,
og er derfor sundest for kolesteroltallet.
Resultaterne viste, at begrænsning af kød, hvad enten det er rødt
eller hvidt, er mere tilrådeligt, når målet er at sænke
blodkolesterolniveauet, end tidligere antaget.
Kilde: Nathalie Bergeron, Sally Chiu, Paul T Williams, Sarah M King,
Ronald M Krauss. Effects of red meat, white meat, and nonmeat protein
sources on atherogenic lipoprotein measures in the context of low
compared with high saturated fat intake: a randomized controlled trial.
The American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz035.
Offentliggjort 4. juni 2019.
Kommentar:
Mængden af kolesterol i blodet er en af mange faktorer, der øger
risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Dårlig nattesøvn kan få blodtrykket til at stige
Ny forskning ledet af University of Arizona giver en mulig
forklaring på, hvorfor søvnproblemer øger risikoen for hjerteanfald,
slagtilfælde og endda dødsfald fra hjerte-kar-sygdomme.
300 mænd og kvinder i alderen 21 til 70 deltog i en undersøgelse, der
viste, at dem, der sov dårligt, generelt havde et højere systolisk
blodtryk — det øverste tal i en blodtryksmåling — de nætter, de sov
dårligt og den næste dag.
Sammenhæng mellem dårlig søvn og dårlig ernæring
Forskere har opdaget en sammenhæng mellem lavere indtag af vigtige
næringsstoffer (lavere mængder vitaminer A, D og B1 samt magnesium,
niacin, calcium, zink og fosfor) og regelmæssig for lidt søvn (mindre
end syv timers søvn per nat i gennemsnit).
Den ledende forsker Chioma Ikonte udtaler: "Vores resultater tyder
på, at personer med kort søvnvarighed kan have gavn af at forbedre deres
indtag af disse næringsstoffer gennem kost og tilskud."
Undersøgelsen viser ikke årsag og virkning, altså om for lidt søvn
forårsager næringsstofmangel eller næringsstofmangel fører til for lidt
søvn.
Mere end 4.400 daglige skridt gavner helbredet og forlænger livet
hos ældre mennesker
Et
nyt studie, der fulgte 16.741 kvinder med en gennemsnitsalder på 72
år, har konkluderet at mere end 4.400 skridt dagligt forlænger livet.
De kvinder, der gik ca. 4.400 skridt dagligt, havde en lavere
dødsrate end de kvinder, der kun gik ca. 2.700 skridt dagligt.
Studiet viste også, at dødeligheden faldt desto flere daglige skridt
op til omkring 7.500, hvorefter der ikke så ud til at være yderlige
gavnlig virkning af flere daglige skridt.
Lidt af hvert
Sukker fremmer overspisning og fedme -- i det mindste hos
bananfluer
En eksperiment med bananfluer tyder på, at høj indtagelse af sukker
forårsager smagsændringer, som påvirker appetit og tendensen til at tage
på.
Det vides endnu ikke om eller i hvor stor udstrækning det samme er
tilfældet hos mennesker. Forskerne tror det, og hvis mennesker reagerer
på samme måde som bananfluer, kan ændring af sukkermængden i kosten
sandsynligvis hjælpe med at regulere vores fødeindtag.
Læs
mere på slankenyt.dk
GMO-planter kan bekæmpe klimaforandringerne. Så nu er det uetisk
at være imod dem, siger Etisk Råd
Nye og forbedrede teknikker til genetisk forædling af planter har
fået debatten om GMO-mad til at blusse op igen. Nu melder Etisk Råd sig
ind i samtalen med en klar, ny udtalelse: Ikke alene er det
uproblematisk at bruge teknologien, siger rådet – det er decideret
problematisk ikke at bruge den. Verden står på tærsklen af en
genteknologisk landbrugsrevolution, som er hårdt tiltrængt.
De kommende årtier skal den globale madproduktion øges markant for at
brødføde en voksende verdensbefolkning, samtidig med at
klimaforandringerne hele tiden gør det vanskeligere at drive landbrug på
grund af tørke og vildere vejr.
Læs
mere på zetland.dk