Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 24, 2021


  • Sund livsstil forbundet med bedre kognition hos ældre — uanset genetisk risiko
  • Personer, der spiser en sund kost inklusive hele frugter, er mindre tilbøjelige til at udvikle type 2-diabetes
  • Nyt studie: Mindre risiko for depression, hvis man står tidligt op
  • Overvægt og fedme forværrer alkohols skadelige virkninger på leveren

UGENS CITAT

"Følg de mennesker, der søger sandheden. Flygt fra dem, der har fundet den".

— Václav Havel


Sund livsstil forbundet med bedre kognition hos ældre — uanset genetisk risiko

En ny analyse af voksne i alderen 80 år og ældre viser, at en sundere livsstil er forbundet med en lavere risiko for kognitiv svækkelse, og at denne sammenhæng ikke afhænger af, om en person har genetisk risiko.

Ældre med en sund livsstil havde 55% mindre risiko for at have kognitiv svækkelse sammenlignet med ældre med usund livsstil.

Ældre med en nogenlunde sund livsstil havde 28% mindre risiko for at have kognitiv svækkelse sammenlignet med ældre med usund livsstil.

PLOS. "Healthy lifestyle linked to better cognition for oldest adults -- regardless of genetic risk: New study suggests importance of maintaining healthy lifestyle even after age 80." ScienceDaily. ScienceDaily, 1 June 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210601152005.htm>

Kommentar:

Det vigtigste i en sund livsstil, der blandt andet giver lavere risiko for kognitiv svækkelse, er: Sunde kostvaner (a la de officielle kostråd), gode søvnvaner (både nok søvn og god søvn) og motion (nok bevægelse).


Personer, der spiser en sund kost inklusive hele frugter, er mindre tilbøjelige til at udvikle type 2-diabetes

En ny undersøgelse finder en sammenhæng mellem indtagelse af frugt (men ikke frugtjuice) og lavere risiko for type 2-diabetes.

Forskerne gennemgik data om 7.675 deltagere og konkluderede, at personer, der spiser to portioner frugt om dagen, har 36 procent lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes sammenlignet med dem, der spiser mindre end en halv portion dagligt.

Kilde: Nicola P Bondonno, Raymond J Davey, Jonathan M Hodgson m.fl. Associations Between Fruit Intake and Risk of Diabetes in the AusDiab Cohort, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2021;, dgab335, https://doi.org/10.1210/clinem/dgab335

Pressemeddelelse om undersøgelsen


Nyt studie: Mindre risiko for depression, hvis man står tidligt op

Tidligere observationsundersøgelser har vist, at natugler er op til dobbelt så tilbøjelige til at lide af depression sammenlignet med dem, der står tidligt op, uanset hvor længe de sover.

Nu har en gennemgang af data om næsten 840.000 mennesker vist, at det reducerer en persons risiko for svær depression med 23%, at gå en time tidligere i seng.

Hver times tidligere sove midtpunkt (halvvejs mellem sengetid og vågentid) var forbundet med en 23% lavere risiko for alvorlig depression.

Selv om undersøgelsen tyder på, at det kan være tilfældet, understreger forskerne, at der mangler et stort randomiseret klinisk forsøg for helt at afgøre, om tidlig sengetid kan reducere forekomsten af depression.

Nogle undersøgelser tyder på, at det at få større lyseksponering i løbet af dagen, som dem, der står tidligt op normal får, resulterer i en kaskade af hormonelle påvirkninger, der kan påvirke humøret.

Kilde: University of Colorado at Boulder. "Waking just one hour earlier cuts depression risk by double digits, study finds." ScienceDaily. ScienceDaily, 28 May 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210528114107.htm>.


Overvægt og fedme forværrer alkohols skadelige virkninger på leveren

Forskere gennemgik medicinske og sundhedsmæssige oplysninger om 465.437 mennesker i alderen 40 til 69 år indsamlet over ca. 10,5 år.

Det viste sig, at overvægt og fedme betydeligt forstærker de skadelige virkninger af alkohol i forbindelse med leversygdom og dødelighed.

Overvægtige og svært overvægtige, der holdt sig inden for de britiske anbefalinger for indtagelse af alkohol (ligner de danske anbefalinger), havde 50% højere risiko for leversygdom sammenlignet med normalvægtige.

Overvægtige og svært overvægtige, der drak mere end de anbefalede grænser, havde næsten 600% øget risiko for at blive diagnosticeret med alkoholisk fedtleversygdom og næsten 700% højere dødsrisiko forårsaget af alkoholisk fedtleversygdom.

University of Sydney. "Overweight or obesity worsens liver-damaging effects of alcohol." ScienceDaily. ScienceDaily, 1 June 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210601100701.htm>.

Kommentar:

Konklusionen må være, at overvægtige og svært overvægtige vil have gavn af at holde sig et stykke under de anbefalede grænser for alkohol og/eller på andre måder gøre lidt ekstra for at holde sig sunde.


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.