Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 25, 2008
- Mail: Om fedt
- Fedtforvirring
- Mail: Om at spise ude som vegetar
-
Mail: Oplysninger til erstatning for mælk, fløde og ost
- Lidt af hvert
- Stof til eftertanke ...
Kære læser
Ofte er store ændringer i livet ikke længere væk end en ændring i ens
overbevisninger.
Ønsker du forbedringer i dit liv -- og det hele synes svært -- er det
måske tid til at kigge på de overbevisninger, du lever dit liv efter.
Af og til er det sundt -- om end ukomfortabelt -- at tage sine
overbevisninger op til fornyet overvejelse, at sætte spørgsmålstegn ved
det, vi har lært fra uddannelser, autoriteter eller guruer.
Fremover indfører vi et nyt lille afsnit i nyhedsbrevet, med det
formål at udfordre nogle af vore normale måder at tænke og opfatte
tingene på –- men indenfor emner der normalt falder udenfor rammerne af
nyhedsbrevet. Afsnittet vil i de fleste tilfælde blot indeholde link til
et foredrag, et filmklip eller en artikel, der måske kan give lidt stof
til eftertanke. Jeg hører gerne dine kommentarer!
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
"Sandhed kan
man måske nærme sig, men aldrig fange. Løgn kan fås om hjørnet."
-- Poul
Henningsen
Hej John
Jeg har under en lang periode fulgt div. informationer omkring fedt
og de forskellige påstående om at man f.eks. bliver fed af fedt.
Vil derfor gerne høre om du kender til / kan henvise til publicerede
kliniske forsøg, der påviser disse mange "fordomme" omkring fedt, da jeg
synes, det er meget forvirrende?!?
Mig bekendt, så er vi mennesker stadig at betragte som et dyr, så
vores celler har behov for fedt, for at kunne leve. Vores muskler har
behov for energi og vores hjerne anvender fedtforbrændingsprodukter som
ketoner som energi. Det naturlige fedt vi spiser, forkalker ikke vores
blodårer -- det renser dem!
Det som giver forsnævringer er overskuddet af kulhydrater og forkert
fedt, dvs. margariner og omega6-rige-olier.
Nå det var min efterlysning og nu ser jeg frem til dit svar.
Hav en rigtig god dag
Kirsten
Hej Kirsten
Det, der giver forsnævringer i blodårerne, er især usund kost med for
meget mættet fedt og efterfølgende overflod af kolesterol i blodet.
Hjernen bruger glukose som brændstof. Den kan i nødsituationer -- fx
under hungersnød, faste eller visse skøre diæter -- blive tvunget til at
overleve på ketoner. Det er dog ikke nær så godt for hjernen, som det
brændstof (glukose) den er bygget til at bruge som sin primære
energikilde.
Fødevarestyrelsen har faktisk nogle ret fornuftige sider om fedt:
http://www.altomkost.dk/Viden_om/Fedtstoffer/forside.htm
Deres informationer er baseret på en række videnskabelige
undersøgelser (du kan sagtens spørge dem om specifikke kilder, hvis der
er noget bestemt, du er i tvivl om).
Ja, cellerne har brug for fedt. Heldigvis indeholder al mad da også
fedt (selv salatblade og bananer!). Der er altså ingen grund til at
indtage tilskud af rene olier, hvis du spiser nok sund mad.
Med venlig hilsen
John Buhl
Jeg har også modtaget mange andre spørgsmål om fedt efter
artiklen om
fedtforvirring for et par uger siden.
Derfor lige lidt mere om emnet ...
De fleste mennesker vil have gavn af at skære ned på deres indtagelse
af fedt, men det er ikke lige meget hvilken fedt, du først og fremmest
skærer væk.
Det er især det mættede fedt, der også øger risikoen for blodpropper
og hjerte- og karsygdomme, du skal fjerne fra din kost.
Det er muligt, at du til en vis grad kan mindske nogle af de
skadelige virkninger fra mættet fedt ved at indtage mere umættet fedt,
men det er nok en dårlig lappeløsning.
Spiser du som de fleste er den bedste løsning at fjerne al den mættet
fedt fra kosten, du kan, og få nok af de gavnlige essentielle fedtsyrer
fra kosten.
Det ser ud til at en stor del af forvirringen omkring fedt skyldes,
at mange mennesker har læst eller hørt, at der kun er essentielle
fedtsyrer i bestemte fødevarer eller olier/kosttilskud.
Det er lidt det samme problem, som når nogle tror, at det kun er kød
der indeholder nok protein.
Sund mad indeholder både essentielle fedtsyrer, protein, kulhydrat,
kostfibre –- og en hel masse andet godt.
Hvis du spiser sundt og varieret er der altså normalt slet ingen
grund til at gå op i, om du får nok protein, fedt, kulhydrat, kostfibre
mv.
Der er naturligvis undtagelser, men mangel på fedtstoffer eller andet
skyldes næsten altid usund kost.
Hvis du er blevet ordineret eller ønsker kosttilskud med
koncentrerede essentielle fedtsyrer, kan du se et udvalg her
http://helseonline.dk/group.asp?group=31&sub=31
De rigeste (men ikke de eneste) naturlige kilder til essentielle
fedtsyrer er nødder, frø, avocadoer og oliven. Også grønne grøntsager er
en god kilde til essentielle fedtsyrer. Og i forhold til
kalorieindholdet er de endda rige på essentielle fedtsyrer!
Læs evt. mere om emnet
http://www.nomedica.dk/ugeskrift18_2006.htm
Hej John!
Lige en kommentar til det at spise ude som vegetar.
Tillad mig først lige at understrege, at en vegetar (uanset type)
IKKE spiser fugl, fisk eller anden form for døde dyr eller ting, der er
laver af dem.
Jeg finder det sjældent svært at spise ude. Er der ikke noget
specielt til mig, spiser jeg bare det, jeg kan være med til, og dribler
uden om det andet - det er helt fint med mig. Er der derimod noget
vegetarmad til mig (og alle andre), er det jo bare skønt - men jeg
forventer det ikke!
Hvis ikke værtsfolkene ved, at jeg har et specielt fødevalg,
fortæller jeg det altid i god tid, så de har en chance for evt. at tage
forbehold for det. Ellers kan de blive så forlegne, hvis jeg pludselig
kun sidder med kartofler f.eks., eller kede af ikke at have noget at
tilbyde mig, eller vrede over at jeg ikke har lyst til at spise den mad,
de nu har kælet for for at tilbyde deres gæster.
Langt de fleste gange tilbyder jeg selv at tage noget mad med (da jeg
elsker at lave mad er det det mindste problem i verden). I så tilfælde
laver jeg altid store portioner, ofte er ikke-vegetarerne meget
interesseret i, hvad jeg mon har med, mange vil gerne smage, og på den
måde kan man få sig en lille snak og prøve (venligt) at skubbe folk i
den grønne retning, når de smager og finder ud af, at vegetarmad ikke er
kedelig/træls/ligegyldigt/dårligt smagende/svært.
Det var kun lige i starten, at man skulle have "vænnet" venner og
omgangskreds til, at man havde et anderledes fødevalg. Det er slet ikke
længere et problem, synes snarere det er skægt og interessant at få en
grøn snak.
Grønne hilsner.
Per Fogsgaard
Kommentar
Jeg hører gerne fra flere vegetarer og andre, der spiser meget sundt.
Hvordan klarer du problemet med at sundt, når du er ude? Behøver det at
være et problem?
Jeg kan ikke tåle mælkeprodukter, og har derfor i flere år anvendt
andre produkter. Min ”anmeldelse” af dem kommer her:
Der findes mange slags alternativ mælk, ikke kun sojamælk. Der er
rismælk og havremælk, som er gode alternativer til sojamælk. F.eks.
synes jeg at sojamælk smager forfærdeligt når der koges risengrød, der
er en blanding af rismælk og vand langt bedre.
På Havregryn om morgenen hjælper det også, at bruge halvt iskoldt
vand blandet med den type mælk, man bedst kan lide -- og der synes jeg
at havremælk er bedst.
Soya-cuisine er små papbrikker med soja fløde. Det er bare godt! Der
bliver rigtig god sovs ud af det. Har ofte lavet mad med det også til
gæster, der aldrig har kunnet smage, at det var alternativ fløde.
Firmaet Provamel laver det i pakninger med 3, og de købes i
Helsekostbutikken eller Coop butikker. Jeg har set et andet mærke
sojafløde i enkelt brikker forhandlet i Føtex.
Soya ”creme fraiche” fås også i helsekostbutikken, er hundedyrt (over
50 kr. for et bæger) og smager efter min mening ikke godt!
Smør kan erstattes af Gedesmør. Det koster også det hvide ud af
øjnene (det er der jo rigtig meget alternativt, der gør!). Gedesmør
smager himmelsk!
Almindelig is kan erstattes med TOFUis. Fås i de samme butikker som
førnævnt, og det smager supergodt. Har også serveret det for gæster, der
roste det meget. De anede ikke det var ”anderledes”.
Ost findes i adskillige variationer lavet af gedemælk. Der må man se
sig for i helsekosten. Jeg har aldrig fundet ost lavet af sojaprodukter
el. andet.
Mvh
Lis
Kommentar:
Jeg modtager gerne flere råd fra læsere om, hvordan de har erstattet
usunde eller animalske fødevarer, med noget sundt/sundere, som smager
lige så godt, eller næsten lige så godt.
Hvordan kan man gøre sund mad lækkert og spændende?
Køb tomater med omtanke
Der er syv til otte gange så ofte pesticidrester i udenlandske
tomater som i danske.
Jyllands-Posten 15-6-2008
Plastic kan medvirke til barnløshed
Det er ikke kun mænd, der får ødelagt evnen til at få børn af
hormonforstyrrende stoffer fra bl.a. plastic. Også kvinder bliver ramt,
viser ny forskning.
Nordjyske.dk 14. juni 2008
Nye fødevarer narrer vores mæthedsfornemmelse
Fødevare- og medicinalindustrien ser store muligheder i at påvirke og
kontrollere den fysiologiske styring af appetit og mæthed.
Fødevare- og medicinalindustrien vil skabe madvarer og medicin, der
kan manipulere med vores fornemmelse af sult og mæthed.
Ingeniøren 14-6-2008
Flertal vil forbyde solarie-sol til unge
Formand for Folketingets Sundhedsudvalg Preben Rudiengaard (V) er nu
parat til at forbyde solcentre at sælge sol til unge under 18 år. Han
får støtte fra flere sundhedsordførere
Nyhedsavisen 17-6-2008
Trafikos giver børn astma og allergi
Børn, der bor tæt ved trafikerede veje, har forhøjet risiko for at
udvikle astma og allergi, viser tysk forskning.
Ingeniøren 18-6-2008
Strålingsforskere advarer: Børn bør holde sig langt væk fra
mobiltelefonen
19 internationale læger og stråleforskere frygter, at en langvarig
eksponering for mobiltelefonernes stråling øger risikoen for kræft. I et
fælles opråb opfordrer de børn under 12 år til kun at bruge mobilen til
SMS.
Ingeniøren 18-6-2008
Bekymringer er spild af tid
En professor i psykologi har konkrete råd til, hvordan du bedst
undgår unødige bekymringer.
Jyllands-Posten 17-6-2008
Forebyggelse af kræft
Filmklip om det vigtigste våben mod kræft (på engelsk)
Hvor stor indflydelse har dine overbevisninger på, hvordan du ser og
oplever verden?
Her et spøjst
eksempel (der nok inkluderer lidt hypnose af en slags e.l.), du kan
tænke lidt over.
I filmen ”Verden på hovedet – (What the Bleep do we (k)now!?)” tager
fjorten fysikere, biokemikere, psykologer og mystikere tager dig med på
en rutchebanetur i bevidsthedens uendelige muligheder.
Filmen giver tankevækkende forklaringer i en blanding af fiktion og
dokumentar.
Når du
køber filmen på helseonline.dk får du 45 min. ekstra oversættelser
med helt gratis!
”Der er ikke
noget farligere end en idé, når det er den eneste du har.”
-- Emile
Chartier, filosof