Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 25, 2008


  1. Mail: Om fedt
  2. Fedtforvirring
  3. Mail: Om at spise ude som vegetar
  4. Mail: Oplysninger til erstatning for mælk, fløde og ost
  5. Lidt af hvert
  6. Stof til eftertanke ...

Kære læser

Ofte er store ændringer i livet ikke længere væk end en ændring i ens overbevisninger.

Ønsker du forbedringer i dit liv -- og det hele synes svært -- er det måske tid til at kigge på de overbevisninger, du lever dit liv efter.

Af og til er det sundt -- om end ukomfortabelt -- at tage sine overbevisninger op til fornyet overvejelse, at sætte spørgsmålstegn ved det, vi har lært fra uddannelser, autoriteter eller guruer.

Fremover indfører vi et nyt lille afsnit i nyhedsbrevet, med det formål at udfordre nogle af vore normale måder at tænke og opfatte tingene på –- men indenfor emner der normalt falder udenfor rammerne af nyhedsbrevet. Afsnittet vil i de fleste tilfælde blot indeholde link til et foredrag, et filmklip eller en artikel, der måske kan give lidt stof til eftertanke. Jeg hører gerne dine kommentarer!

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


"Sandhed kan man måske nærme sig, men aldrig fange. Løgn kan fås om hjørnet."

-- Poul Henningsen


1) Mail: Om fedt

Hej John

Jeg har under en lang periode fulgt div. informationer omkring fedt og de forskellige påstående om at man f.eks. bliver fed af fedt.

Vil derfor gerne høre om du kender til / kan henvise til publicerede kliniske forsøg, der påviser disse mange "fordomme" omkring fedt, da jeg synes, det er meget forvirrende?!?

Mig bekendt, så er vi mennesker stadig at betragte som et dyr, så vores celler har behov for fedt, for at kunne leve. Vores muskler har behov for energi og vores hjerne anvender fedtforbrændingsprodukter som ketoner som energi. Det naturlige fedt vi spiser, forkalker ikke vores blodårer -- det renser dem!

Det som giver forsnævringer er overskuddet af kulhydrater og forkert fedt, dvs. margariner og omega6-rige-olier.

Nå det var min efterlysning og nu ser jeg frem til dit svar.

Hav en rigtig god dag
Kirsten

Hej Kirsten

Det, der giver forsnævringer i blodårerne, er især usund kost med for meget mættet fedt og efterfølgende overflod af kolesterol i blodet.

Hjernen bruger glukose som brændstof. Den kan i nødsituationer -- fx under hungersnød, faste eller visse skøre diæter -- blive tvunget til at overleve på ketoner. Det er dog ikke nær så godt for hjernen, som det brændstof (glukose) den er bygget til at bruge som sin primære energikilde.

Fødevarestyrelsen har faktisk nogle ret fornuftige sider om fedt:
http://www.altomkost.dk/Viden_om/Fedtstoffer/forside.htm

Deres informationer er baseret på en række videnskabelige undersøgelser (du kan sagtens spørge dem om specifikke kilder, hvis der er noget bestemt, du er i tvivl om).

Ja, cellerne har brug for fedt. Heldigvis indeholder al mad da også fedt (selv salatblade og bananer!). Der er altså ingen grund til at indtage tilskud af rene olier, hvis du spiser nok sund mad.

Med venlig hilsen
John Buhl

Jeg har også modtaget mange andre spørgsmål om fedt efter artiklen om fedtforvirring for et par uger siden.

Derfor lige lidt mere om emnet ...


2) Fedtforvirring

De fleste mennesker vil have gavn af at skære ned på deres indtagelse af fedt, men det er ikke lige meget hvilken fedt, du først og fremmest skærer væk.

Det er især det mættede fedt, der også øger risikoen for blodpropper og hjerte- og karsygdomme, du skal fjerne fra din kost.

Det er muligt, at du til en vis grad kan mindske nogle af de skadelige virkninger fra mættet fedt ved at indtage mere umættet fedt, men det er nok en dårlig lappeløsning.

Spiser du som de fleste er den bedste løsning at fjerne al den mættet fedt fra kosten, du kan, og få nok af de gavnlige essentielle fedtsyrer fra kosten.

Det ser ud til at en stor del af forvirringen omkring fedt skyldes, at mange mennesker har læst eller hørt, at der kun er essentielle fedtsyrer i bestemte fødevarer eller olier/kosttilskud.

Det er lidt det samme problem, som når nogle tror, at det kun er kød der indeholder nok protein.

Sund mad indeholder både essentielle fedtsyrer, protein, kulhydrat, kostfibre –- og en hel masse andet godt.

Hvis du spiser sundt og varieret er der altså normalt slet ingen grund til at gå op i, om du får nok protein, fedt, kulhydrat, kostfibre mv.

Der er naturligvis undtagelser, men mangel på fedtstoffer eller andet skyldes næsten altid usund kost.

Hvis du er blevet ordineret eller ønsker kosttilskud med koncentrerede essentielle fedtsyrer, kan du se et udvalg her
http://helseonline.dk/group.asp?group=31&sub=31

De rigeste (men ikke de eneste) naturlige kilder til essentielle fedtsyrer er nødder, frø, avocadoer og oliven. Også grønne grøntsager er en god kilde til essentielle fedtsyrer. Og i forhold til kalorieindholdet er de endda rige på essentielle fedtsyrer!

Læs evt. mere om emnet
http://www.nomedica.dk/ugeskrift18_2006.htm


3) Mail: Om at spise ude som vegetar

Hej John!

Lige en kommentar til det at spise ude som vegetar.

Tillad mig først lige at understrege, at en vegetar (uanset type) IKKE spiser fugl, fisk eller anden form for døde dyr eller ting, der er laver af dem.

Jeg finder det sjældent svært at spise ude. Er der ikke noget specielt til mig, spiser jeg bare det, jeg kan være med til, og dribler uden om det andet - det er helt fint med mig. Er der derimod noget vegetarmad til mig (og alle andre), er det jo bare skønt - men jeg forventer det ikke!

Hvis ikke værtsfolkene ved, at jeg har et specielt fødevalg, fortæller jeg det altid i god tid, så de har en chance for evt. at tage forbehold for det. Ellers kan de blive så forlegne, hvis jeg pludselig kun sidder med kartofler f.eks., eller kede af ikke at have noget at tilbyde mig, eller vrede over at jeg ikke har lyst til at spise den mad, de nu har kælet for for at tilbyde deres gæster.

Langt de fleste gange tilbyder jeg selv at tage noget mad med (da jeg elsker at lave mad er det det mindste problem i verden). I så tilfælde laver jeg altid store portioner, ofte er ikke-vegetarerne meget interesseret i, hvad jeg mon har med, mange vil gerne smage, og på den måde kan man få sig en lille snak og prøve (venligt) at skubbe folk i den grønne retning, når de smager og finder ud af, at vegetarmad ikke er kedelig/træls/ligegyldigt/dårligt smagende/svært.

Det var kun lige i starten, at man skulle have "vænnet" venner og omgangskreds til, at man havde et anderledes fødevalg. Det er slet ikke længere et problem, synes snarere det er skægt og interessant at få en grøn snak.

Grønne hilsner.
Per Fogsgaard

Kommentar

Jeg hører gerne fra flere vegetarer og andre, der spiser meget sundt. Hvordan klarer du problemet med at sundt, når du er ude? Behøver det at være et problem?


4) Mail: Oplysninger til erstatning for mælk, fløde og ost

Jeg kan ikke tåle mælkeprodukter, og har derfor i flere år anvendt andre produkter. Min ”anmeldelse” af dem kommer her:

Der findes mange slags alternativ mælk, ikke kun sojamælk. Der er rismælk og havremælk, som er gode alternativer til sojamælk. F.eks. synes jeg at sojamælk smager forfærdeligt når der koges risengrød, der er en blanding af rismælk og vand langt bedre.

På Havregryn om morgenen hjælper det også, at bruge halvt iskoldt vand blandet med den type mælk, man bedst kan lide -- og der synes jeg at havremælk er bedst.

Soya-cuisine er små papbrikker med soja fløde. Det er bare godt! Der bliver rigtig god sovs ud af det. Har ofte lavet mad med det også til gæster, der aldrig har kunnet smage, at det var alternativ fløde. Firmaet Provamel laver det i pakninger med 3, og de købes i Helsekostbutikken eller Coop butikker. Jeg har set et andet mærke sojafløde i enkelt brikker forhandlet i Føtex.

Soya ”creme fraiche” fås også i helsekostbutikken, er hundedyrt (over 50 kr. for et bæger) og smager efter min mening ikke godt!

Smør kan erstattes af Gedesmør. Det koster også det hvide ud af øjnene (det er der jo rigtig meget alternativt, der gør!). Gedesmør smager himmelsk!

Almindelig is kan erstattes med TOFUis. Fås i de samme butikker som førnævnt, og det smager supergodt. Har også serveret det for gæster, der roste det meget. De anede ikke det var ”anderledes”.

Ost findes i adskillige variationer lavet af gedemælk. Der må man se sig for i helsekosten. Jeg har aldrig fundet ost lavet af sojaprodukter el. andet.

Mvh
Lis

Kommentar:

Jeg modtager gerne flere råd fra læsere om, hvordan de har erstattet usunde eller animalske fødevarer, med noget sundt/sundere, som smager lige så godt, eller næsten lige så godt.

Hvordan kan man gøre sund mad lækkert og spændende?


5) Lidt af hvert

Køb tomater med omtanke

Der er syv til otte gange så ofte pesticidrester i udenlandske tomater som i danske.
Jyllands-Posten 15-6-2008

Plastic kan medvirke til barnløshed

Det er ikke kun mænd, der får ødelagt evnen til at få børn af hormonforstyrrende stoffer fra bl.a. plastic. Også kvinder bliver ramt, viser ny forskning.
Nordjyske.dk 14. juni 2008

Nye fødevarer narrer vores mæthedsfornemmelse

Fødevare- og medicinalindustrien ser store muligheder i at påvirke og kontrollere den fysiologiske styring af appetit og mæthed.

Fødevare- og medicinalindustrien vil skabe madvarer og medicin, der kan manipulere med vores fornemmelse af sult og mæthed.
Ingeniøren 14-6-2008

Flertal vil forbyde solarie-sol til unge

Formand for Folketingets Sundhedsudvalg Preben Rudiengaard (V) er nu parat til at forbyde solcentre at sælge sol til unge under 18 år. Han får støtte fra flere sundhedsordførere
Nyhedsavisen 17-6-2008

Trafikos giver børn astma og allergi

Børn, der bor tæt ved trafikerede veje, har forhøjet risiko for at udvikle astma og allergi, viser tysk forskning.
Ingeniøren 18-6-2008

Strålingsforskere advarer: Børn bør holde sig langt væk fra mobiltelefonen

19 internationale læger og stråleforskere frygter, at en langvarig eksponering for mobiltelefonernes stråling øger risikoen for kræft. I et fælles opråb opfordrer de børn under 12 år til kun at bruge mobilen til SMS.
Ingeniøren 18-6-2008

Bekymringer er spild af tid

En professor i psykologi har konkrete råd til, hvordan du bedst undgår unødige bekymringer.
Jyllands-Posten 17-6-2008

Forebyggelse af kræft

Filmklip om det vigtigste våben mod kræft (på engelsk)


6) Stof til eftertanke ...

Hvor stor indflydelse har dine overbevisninger på, hvordan du ser og oplever verden?

Her et spøjst eksempel (der nok inkluderer lidt hypnose af en slags e.l.), du kan tænke lidt over.


I filmen ”Verden på hovedet – (What the Bleep do we (k)now!?)” tager fjorten fysikere, biokemikere, psykologer og mystikere tager dig med på en rutchebanetur i bevidsthedens uendelige muligheder.

Filmen giver tankevækkende forklaringer i en blanding af fiktion og dokumentar.

Når du køber filmen på helseonline.dk får du 45 min. ekstra oversættelser med helt gratis!


”Der er ikke noget farligere end en idé, når det er den eneste du har.”

-- Emile Chartier, filosof


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.