Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 25, 2011
-
Helbredende kostvaner (3)
Mail: Hvordan undgår jeg proteinmangel?
Mail: Rå grønsager
Mail: Blodtypekost?
Mail: Syre-Base balancen?
Mail: Hvad må jeg blande sammen?
-
For meget tid foran fjernsynet skader helbredet
|
|
|
Nyd de små
ting, for en dag ser du måske tilbage og indser, at de var de store
ting.
— Robert
Brault
1) Helbredende kostvaner (3)
I ugeskriftet i
sidste og
forrige uge kunne du læse de første artikler i en serie om
helbredende kostvaner.
Efter de første to artikler har jeg modtaget en del
mails med spørgsmål. Vi tager nogle af spørgsmålene denne gang.
Mail: Hvordan undgår jeg proteinmangel?
Hvordan undgår jeg proteinmangel, når der ikke er meget
protein i mad uden kød, æg og mælk!?
Vh
Poul
Hvordan kan du undgå at få nok protein fra vegetabilske
fødevarer?
Alle fødevarer indeholder protein.
Uanset, hvordan du bærer dig ad eller sammensætter
kosten, vil en ren plantekost indeholde nok protein, såfremt du dækker
dit kaloriebehov (og ikke for mange af kalorierne kommer fra sukker,
olie, alkohol o.l.).
Du kan se proteinindholdet i fødevarer på
www.kalorietabel.dk —
både i forhold til kalorier og vægt.
Med venlig hilsen
John Buhl
Mail: Rå grønsager
Kan jeg overleve på rå grøntsager sammen med frugt,
bælgfrugter og nødder?
Hvis ja, kan du anbefale en bog om emnet?
Jeg er opvokset på landet og dermed har animalske
produkter udgjort hovedparten af føden.
NU skal der ske noget af hensyn til mit skrantende
helbred.
Det bliver helt sikkert svært at omstille sig og nøglen
til succes bliver at kunne spise så enkelt som muligt.
Venlig hilsen
Anders
Hvis du vælger KUN at spise rå grønsager, er det bedre
at lære om det fra bøger om emnet. Jeg kan ikke anbefale en bestemt bog,
der er mange.
Du kan leve af rå grønsager suppleret med frugt,
bælgfrugter og nødder, men det kræver lidt omtanke.
Det vil være mere enkelt for dig blot at vælge plantemad
— altså blot rå og kogte grønsager, frugt, bælgfrugter, nødder og
fuldkornsprodukter.
Med venlig hilsen
John Buhl
Mail: Blodtypekost?
Tusind tak for uhyre interessante artikler. Det mærkes
at det ikke er letkøbte, hurtige meninger om kost og sundhed, men at der
er megen forskning bag synspunkterne. Derfor har jeg et for mig nagende
spørgsmål.
Hvor stor vægt skal jeg tillægge blodtypekosten?
Jeg var en af de mange som faldt pladask for den, da
bøgerne udkom; og har derfor ikke spist hverken bl.a. tomater,
peberfrugter, appelsiner eller mine elskede kartofler i ca. 10 år! (Har
blodtype A) Jeg er en kvinde på 65 år, vegetar og lever ganske
fornuftigt.
Jeg ville sætte stor pris på at høre din mening enten
som personligt svar eller gennem en fælles artikel.
Jeg synes det er ærgerligt at være "slave" af
blodtypediæten, hvis det er unødvendigt.
Venlig hilsen P. Back
Kære P.
Det er både ærgerligt og helt unødvendigt at være slave
af blodtypediæten!
Bogen har givet anledning til en masse forvirring, og
holder ikke vand.
Gå endelig i gang med at nyde dine elskede kartofler og
anden sund mad, du har ladet ligge de sidste 10 år.
Der er intet videnskabeligt belæg for at spise efter sin
blodtype.
Med venlig hilsen
John Buhl
Mail: Syre-Base balancen?
Vil du på et tidspunkt forklare syre-base balancen.
Gennem tiden har jeg læst og hørt så mange forskellige
forklaringer på f.eks. om citrusfrugter har syre eller base overskud.
På forhånd tak.
Vh Kirsten
Mange gør en del ud af at spise efter “syre-base
balancen”, drikker basedannende teer osv.
Det gør tingene unødvendigt kompliceret og gavner
ingenting.
Kroppen sørger altid for, at blodet ikke bliver for
surt. Den har en række systemer, som sikrer, at dens væsker har den
rette pH-værdi.
Tommelfingerregel: Frugt og grønt er basedannende.
Resten syredannende.
MEN det er altså helt unødvendigt, at tænke på syre og
base i kosten, det klarer kroppen fint selv, når blot du spiser
nogenlunde fornuftigt.
En kost, der indeholder en del frugt og grønt, vil
hjælpe kroppen med at bevare den bedste “syre-base balance".
Med venlig hilsen
John Buhl
Mail: Hvad må jeg blande sammen?
Jeg spiser efter Fit for Life, som jeg tror du også går
ind for, men du skriver ikke noget om, hvordan jeg må blande frugt med
andre ting eller skal passe på med ikke at spise protein og stivelse
sammen til samme måltid. Kan du forklare det?
Mvh
Vibeke
Jeg går ikke ind for Fit for Life principperne vedr.
kostkombinering. Det er uden betydning. Bland vegetabilske fødevarer,
som du har lyst til. Det er både sjovere og bedre. Mere om min holdning
til
kostkombinering her
Med venlig hilsen
John Buhl
2) For meget tid foran fjernsynet skader helbredet
Mennesker, der bruger flere timer foran fjernsynet har
større risiko for at få type 2 diabetes, hjerteproblemer eller dø for
tidligt.
Det tyder en ny undersøgelse på.
Forskernes analyse omfattede 8 studier, der i alt fulgte
mere end 200.000 mennesker i en periode på 7 til 10 år.
Resultatet var, at for hver 2 timers daglig tv steg
risikoen for diabetes med 20 procent, risikoen for hjertesygdomme steg
med 15 procent og risikoen for at dø i perioden steg med 13 % for hver
to timers dagligt tv.
Mennesker, der ser en masse tv er mere tilbøjelige til
at spise junkmad, og er mere inaktive, hvilket nok forklarer nogle af de
negative virkninger af den stillesiddende adfærd.
Kilde: Anders
Grøntved, MPH, MSc; Frank B. Hu, MD, PhD
Television Viewing and Risk of Type 2 Diabetes, Cardiovascular Disease,
and All-Cause Mortality
JAMA. 2011;305(23):2448-2455. doi: 10.1001/jama.2011.812
Spild dine
penge og du er kun løbet tør for penge, men spild din tid og du har
mistet en del af dit liv.
— Michael
Leboeuf