Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 25, 2013


  1. Kaloriebegrænsning beskytter dine celler
  2. Vore forfædre begyndte tidligt at spise græslignende planter
  3. Høje blodsukkerniveauer kan skade bindevæv
  4. Søvnproblemer kan øger risiko for prostatakræft
  5. Lidt af hvert ...
 

Det er tid til at slappe af, når du ikke har tid til det.

— Sydney J. Harris


Kaloriebegrænsning beskytter dine celler

En af indikatorerne for en celles helbred er tilstanden af dens DNA og kromosomerne.

Ifølge forskerne vil en vedvarende lav kalorieindtagelse øge længden af telomerer — enderne af kromosomer — hos voksne mus, hvilket har som en beskyttende virkning på DNA og genetisk materiale.

Og det giver lavere forekomst af kræft og andre aldersrelaterede sygdomme.

Forskere brugte unge mus, som de gav foder med 40% færre kalorier end andre mus.

Disse mus havde længere telomerer som voksne og lavere forekomst af unormale kromosomer.

De mus, der fik 40% færre kalorier, viste en reduktion i forekomsten af kræft. Desuden havde disse mus også en lavere forekomst af andre aldersrelaterede sygdomme såsom knogleskørhed, og de havde bedre glukoseoptagelse og forbedringer i motorisk koordination.

Når forskerne udførte de samme forsøg med mus, der producerede mere telomerase — et protein, der forlænger telomerer og beskytter kromosomer — havde musene ikke alene et bedre helbred, men levede også op til 20 % længere.

Kilde: Elsa Vera, Bruno Bernardes de Jesus, Miguel Foronda, Juana M. Flores, Maria A. Blasco.
Telomerase reverse transcriptase synergizes with calorie restriction to increase health span and extend mouse longevity. PLOS ONE (2013). doi: 10.1371/journal.pone.0053760

Kommentar:

Det er ganske vist et forsøg med mus, men flere andre forsøg har allerede vist, at både kaloriebegrænsning og en livsstil, der øger telemorer (holder kromosonenderne lange), har en væsentlig positiv indflydelse på helbredet og levealderen.

Læs også: Sundere livsstil påvirker arveanlæg og levealder

Kaloriebegrænsning handler om, at den mad, du spiser, er meget rig på næringsstoffer i forhold til kalorier. På den måde kan du få rigelig med vitaminer, mineraler, essentielle fedtsyrer, aminosyrer, antioxidanter, plantenæringsstoffer og andet godt, selv om du holder din indtagelse af kalorier tilpas lav.

Det er ikke nødvendigvis let at sammensætte en dækkende kost med væsentlig mindre mad, og det kan kræve, at du tager forskellige kosttilskud — i det mindste indtil du er sikker på, at kosten indeholder nok af det hele — og det er en god idé eller måske nødvendigt at styrketræne, så du undgår tab af muskelmasse.


Vore forfædre begyndte tidligt at spise græslignende planter

Et hold af internationale forskere har offentliggjort fire undersøgelser i Proceedings of National Academy of Sciences, der viser, at vore forfædre i Afrika for omkring 3,4 millioner år siden udvidede deres kost fra mest blade og frugter til også at inkludere græs og græslignende planter. (reuters.com)

Kommentar:

Endnu et bevis på, at en såkaldt "stenalderkost" er baseret på et fejlagtigt grundlag.

Læs også artiklerne:

Stenalderkost (1)
Stenalderkost (2)
Stenalderkost (3)

Se også foredraget om emnet fra palæontolog dr. Christina Warinner, hvor hun forklarer at stenaldermennesker slet ikke spiste, som vi læser om i artikler og bøger om stenalderkost:


 


Høje blodsukkerniveauer kan skade bindevæv

Højt sukkerniveau i kroppen kan beskadige de elastiske proteiner, der hjælper os med at trække vejret og pumpe blod rundt i kroppen.

Det tyder en undersøgelse på.

Forskere ved University of Washington og Boston University har opdaget, at en bestemt type protein, der findes i organer, som gentagne gange strækker sig ud og trækker sig sammen (såsom hjertet og lungerne), har en gunstig elektrisk egenskab, der hjælper med at opbygge og støtte sunde bindevæv.

Men når de udsættes for sukker, kan nogle af disse proteiner ikke længere udføre deres funktion.

Kilde: Yuanming Liu, Jiangyu Li m.fl.
Glucose Suppresses Biological Ferroelectricity in Aortic Elastin. Phys. Rev. Lett. 110, 168101 – Published 15 April 2013.

Kommentar:

Endnu en grund til at holde igen med sukker og holde blodsukkeret nede i normalområdet.

Mange mennesker vil have stor gavn af at forbedre insulinfølsomheden med en fedtfattig plantebaseret kost med lavt eller forholdsvis lavt Glykæmisk indeks, samt at dyrke mere motion.


Søvnproblemer kan øger risiko for prostatakræft

Mænd, der rapporterede søvnproblemer, herunder svært ved at falde i søvn og sove igennem, havde op til dobbelt så stor risiko for prostatakræft.

Det viser en undersøgelse, hvor forskerne fulgte 2.102 mænd.

Blandt deltagerne rapporterede 8,7 procent af mændene alvorlige og 5,7 procent meget alvorlige søvnproblemer.

Ingen af deltagerne havde prostatakræft ved undersøgelsens start. Forskerne fulgte deltagerne i fem år, og i løbet af denne periode blev 6,4 procent af deltagerne diagnosticeret med prostatakræft.

Efter forskerne havde korrigeret for alder, fandt de, at sammenlignet med mænd, der ikke havde problemer med at sove, steg risikoen for prostatakræft proportionalt med søvnproblemer — med op til lidt over dobbelt så stor risiko for prostatakræft ved søvnproblemer.

Det viste sig også, at denne sammenhæng var endnu tydeligere, når det gjaldt fremskreden prostatakræft. Deltagerne med "meget alvorlige" søvnproblemer havde mere end tre gange så stor risiko for fremskreden prostatakræft.

Kilde: Lara G. Sigurdardottir, Steven W. Lockley m.fl.
Sleep Disruption Among Older Men and Risk of Prostate Cancer
Cancer Epidemiol Biomarkers
Prev May 2013 22:872-879; doi:10.1158/1055-9965.EPI-12-1227-T

Kommentar:

Det er allerede kendt — blandt andet fra forskning udført af dr. Dean Ornish og Elizabeth Blackburn, at veganerkost kan give positive ændringer i mere end 500 gener på kun tre måneder. Kosten tændte gener, der forhindrer sygdom, og slukkede for gener, der forårsager brystkræft, hjertesygdomme, prostatakræft og andre sygdomme.

Læs artiklen: Sundere livsstil påvirker arveanlæg og levealder

Nok søvn og god søvn er meget vigtig både for velbefindende og evnen til at forebygge og helbrede sygdomme.

En plantebaseret kost kan sandsynligvis også bremse, stoppe eller måske endda reversere prostatakræft hos mænd, der allerede har fået kræften.

Læs og følg rådene i bogen Søvnproblemer — er der en naturlig løsning?, hvis du har søvnproblemer.

Mælk og prostatakræft — hvad viser forskningen?

Kostændringer mod prostatakræft?


Lidt af hvert

Infektioner kan skabe depression
Et stort dansk studie viser, at folk, som har haft en autoimmun sygdom, har 45 procent højere risiko for at udvikle blandt andet depressioner. Ligeledes er risikoen for at udvikle en sindslidelse 62 procent højere end gennemsnittet i befolkningen, hvis man har haft en alvorlig infektion.
Infektioner og autoimmune sygdomme har det tilfælles, at immunforsvaret er involveret i dem begge. De betændelsesreaktioner, som opstår, når immunforsvaret arbejder, er usundt for kroppen — især for hjernen. (videnskab.dk)

Læs evt. også:

Betændelseshæmmende kost
Sammenhæng mellem betændelse og kroniske sygdomme
Sammenhæng mellem betændelse og depression

Læs mere om mulige naturlige løsninger på depression i bogen Depressioner — er der en naturlig løsning?

Halvandet kilo tarmbakterier kan rumme nøglen til din sundhed
Den mad, vi spiser, påvirker ikke kun omfanget af vores talje. Tarmsystemets bakterieflora ændrer sig også – og måske er det vejen til øget sundhed.
Hvis forsøgsmus bliver sat på en særlig fedtrig diæt, tager dyrene på, og risikoen for, at de udvikler eksempelvis type 2-diabetes, stiger markant. Men det er ikke det eneste, der sker. Også tarmfloraen lider under den ændrede kost. (ing.dk)

Mælkesyre kan trigge nye hjerneceller
Hverken motionister eller aktive idrætsfolk elsker mælkesyre. Men nye forsøg viser, at stoffet er så vigtigt, at det kan være med til at danne nye nerveceller i hjernen. (videnskab.dk)

Stor stigning i salget af sprøjtegifte
Salget af sprøjtegifte er steget voldsomt i 2012. Det sker på trods af, at landbruget i stedet skal reducere deres forbrug af gifte. Danmarks Naturfredningsforening opfordrer blandt andet til at friholde de områder, hvor der dannes og indvindes drikkevand, for sprøjtegifte. (dn.dk)

Nikotin-middel mistænkes for at forgifte både bier, fugle og pattedyr
Bier er formentlig ikke de eneste, der tager skade, når landmanden bruger insekticid-typen neonikotinoider. En gennemgang af videnskabelige undersøgelser peger på, at neonikotinoiderne belaster fugle, mus og organismer i jorden i så høj grad, at flere bukker under. (ing.dk)

Paradoks: Forbud mod bidræber-middel giver mere sprøjtegift på danske marker
Et kommende forbud mod neonikotinoider, der mistænkes for at skade bier, vil føre til øget brug af sprøjtegifte på op mod 200.000 hektar raps i Danmark, forudser forskere. (ing.dk)


Alt vi er, er et resultat af hvad vi har tænkt. Sindet er alt. Det, vi tænker, bliver vi.

— Buddha


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.